Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje O privatizare netelevizată
O privatizare netelevizată

 

 

AVAS a închis ochii la ţepe de milioane de euro

Teodor Şuteu, fostul director general al Combinatului Chimic Făgăraş, spune că pe platforma chimică a fost o destrăbălare pe averea statului român Sebastian Grapă şi-a însuşit cantina combinatului prin inginerii financiare de tip suveică aplicate la Nitrosere SA 10.000 de salariaţi ai Combinatului Chimic Făgăraş serveau zilnic masa la această cantină, iar astăzi este locaţia în care se organizează mesele electorale ale USL Serele Nitramoniei au fost tăiate la fier vechi şi au băgat în buzunarele „investitorilor“ 10 miliarde lei

     Cei mai tineri dintre făgărăşeni îi numesc ,,nostalgicii din combinat", fără să se gîndească vreo clipă că părinţii şi bunicii lor au scris istoria intreprinderii chimice de la Făgăraş. Nu mai mult de atît, dezvoltarea oraşului s-a datorat şi acestei fabrici chimice, iar casele impunătoare şi trainice din cartierul Florilor, de pildă, s-au edificat pentru că proprietarii erau angajaţi ai combinatului şi îşi ridicau lefurile, deloc mici, din fabrică. Iar dacă aruncăm o privire şi în satele din jur, vom ştii cu adevărat care săteni au fost angajaţi în fostul combinat şi care nu. Dar despre intreprinderea chimică nr. 1 a României se mai poate vorbi doar la trecut. Pentru că n-a mai rămas nimic din ea sau aproape nimic. Multe din activele sau bunurile fostului combinat, le vedem, astăzi, cu uşurinţă, în ograda unor oameni ai zilei declaraţi democratic ,,oameni de afaceri" şi politicieni. În serialul demarat de ziarul ,,Monitorul de Făgăraş" numit ,,O privatizare netelevizată" s-a ajuns cu istoria SC Nitramonia SA la nivelul anului 2004 cînd s-a decis divizarea în opt societăţi mai mici, independente, după anularea de către AVAS a două contracte de vînzare cumpărare semnate succesiv cu investitori numiţi de proprietarul statul român, ,,strategici".

Petre Roman: ,,Totul a fost un rahat"
 

     S-a numit pe rînd Fabrica chimică, apoi ENA 1922, apoi Combinatul Chimic Făgăraş şi Nitramonia. S-a ajuns ca produsele de la combinatul din Făgăraş să fie recunoscute şi căutate pe tot mapamondul, iar specialiştii în chimie, automatizări, cercetare de aici să fie invitaţi să construiască instalaţii similare prin toate colţurile lumii. În 1989 acest combinat atingea apogeul dezvoltării sale ca după evenimentele din Decembrie din acel an totul să intre într-un declin sigur. Grupuri de interese susţinute de oamenii politici ai vremii nu s-au lăsat pînă n-au pus combinatul chimic de la Făgăraş pe butuci. ,,Tot ce s-a făcut a fost un rahat" îşi aminteşte fostul director general Teodor Şuteu poziţia avută în 1990 Petre Roman aflat în fruntea primului Guvernul postdecembrist. Combinatul chimic de la Făgăraş se întindea pe o suprafaţă de peste 490 hectare, avea un patrimoniu în valoare de de peste 274 miliarde de lei inclus în capitalul social al SC Nitramonia SA, din care peste 159 miliarde reprezintau valoarea construcţiilor şi a celor 212 clădiri. Toate reprezentau averea statului român. Azi te înspăimîntă ruinele rămase după tăvălugul comandat al distrugerii fabricii care poartă din umbră vina guvernanţilor, a politicienilor şi a unor localnici. 


Şuteu: ,,A fost o destrăbălare pe averea statului"
 

 

     Întrebat fostul director general Teodor Şuteu care a dezvoltat intreprinderea de ce nu s-au găsit vinovaţii, acesta a dat un răspuns uluitor. ,,Fabrica şi produsele nu erau ,,un rahat" aşa cum a spus Roman, exista piaţă de desfacere şi combinatul putea funcţiona foarte bine. Existau locuri de muncă. Dar cînd Mitrea a numit directori din rîndul PSD-ului le-a trasat sarcini clare şi acesţia, lipsiţi de scrupule şi incompetenţi, le-au aplicat întocmai. Faceţi bani pentru partid, lăsaţi angajaţii. Mai erau atunci 3500 de salariaţi. A fost un dezmăţ, o destrăbălare pe averea statului. Nimeni n-a fost interesat să caute vinovaţi. Dacă din cei peste 100 de directori trecuţi pe la Nitramonia ar fi fost vreunul bun, cu siguranţă niciunul" a fost de părere fostul director general Şuteu. Oamenii legii au strîns dovezi cu tonele, dar într-un final au scris pe dosarele de anchetă ,,NUP". Direcţia Anticorupţie, Parchetul Făgăraş deopotrivă cu instanţele de judecată au răspuns doar politic în faţa cauzei numită Nitramonia. Nimeni n-a fost tras la răspundere cu toate că dezastrul a fost vizibil pentru toată lumea. ,,Pentru a reface ceea ce s-a distrus este nevoie de cel puţin 15 milioane de euro" spunea în 2004 fostul director general Teodor Şuteu. Şi s-a încercat ulterior, după vreo alţi 4 ani, dar s-a mai dat în funcţiune numai secţia de îngrăşăminte în care au încăput doar vreo 600 de salariaţi, fosta Nitramonia devenind un Nitropos SRL privat.

Combinatul şi securiştii
 

     La nivelul lui decembrie 1989 lucrau la Nitramonia peste 10.000 de angajaţi. În 1991 mai erau pe platformă 5570 salariaţi, în 1994 au mai rămas 4900, iar în 1997 numai 2880 de salariaţi. La faimoasa privatizare la care s-au interzis disponibilizările mai erau 2500 angajaţi, ca după încheierea vînzării să rămînă numai 1150 de angajaţi. La nivelul anului 1989 cifra de afaceri a fabricii era de ordinul, la valoarea banului de atunci, 3.656 milioane de lei. În 1990 a scăzut la 2.636 milioane de lei, în 1991 se mai produceau mărfuri de 1.152 milioane de lei, în 1992 a scăzut cifra de afaceri la 813 milioane de lei, după care scăderea n-a mai putut fi oprită. Amplasăm dezastrul de aici în ograda PDSR, CDR format din PNL şi PNŢ-CD, PSD şi a foştilor securişti aciuiaţi în sînul acestor partide politice. Astfel, combinatul chimic de la Făgăraş a fost jucat de astfel de grupuri ca la ruleta rusească fără să existe vreun control sau răspundere asumată din partea statului român.

Cantina s-a proiectat în 1950
 

     În anul 1953 Combinatul Chimic nr. 1 Făgăraş s-a reorganizat pe despărţăminte funcţionale: direcţie economică şi direcţie tehnică, iar peste acestea s-a format un for de coordonare şi control condus de un director general supravegheat de partidul comunist. Nicolae Iorga a fost numit director general, Zeno Ionaş director tehnic, iar ing. Jean Forst inginer şef de producţie. S-a creat un post de Contabil şef pe care a fost numit Gheorghe Artimon, un post de director administrativ şi comercial pe care a fost numit Dumitru Nicula. Numărul salariaţilor a ajuns la 3603 din care muncitori erau 3015. S-a înfiinţat şi un fond care era gestionat de directorul general şi care s-a utilizat mai mult în scopuri sociale. Au fost construite locuinţe, s-a amenajat terenul de sport, s-au făcut excursii pentru angajaţi., s-a înfiinţat gospodăria agricolă anexă, policlinica, s-a dat în funcţiune o tipografie (Ioan Chiriţă şi Ioan Diaconu). Toate acestea pe lîngă investiţiile cuprinse în planul de dezvoltare al fabricii referitor la instalaţii. Trebuie amintit că în anul 1950 s-a realizat proiectul pentru clubul muncitoresc care a costat, în banii de atunci, 194.600 de lei. Lucrările la acest club au fost demarate în anul următor proiectării ca la nivelul anului 1954 să fie dat în folosinţă complexul social-cultural cu o cantină modernă pentru 2000 de persoane, un club muncitoresc cu sală de spectacole de 600 de locuri şi o bibliotecă sindicală.
     În 1957 Combinatul Chimic Făgăraş avea deja construite 10 blocuri pentru familişti cu 296 apartamente, 5 blocuri pentru nefamilişti cu 366 camere, 30 locuinţe individuale cu credit, cantina la care serveau masa 1000 de salariaţi, o cantină pentru salariaţii care lucrau în condiţii grele cu 300 de locuri, un grup comercial cu 14 unităţi de deservire şi o fabrică de sifoane. A fost finalizat clubul muncitoresc dotat complet şi terenul de sport cu 1000 de locuri, s-a dat în funcţiune un spital cu 60 de paturi, o policlinică cu cabinete medicale, o creşă cu 40 de locuri, casele de odihnă de la Sâmbăta de Sus, Rotbav cu o capacitate de 950 de locuri anual, o tabără de şcolari la Sâmbăta de Sus cu 240 de locuri, o şcoală profesională cu 310 elevi, o şcoală tehnică de chimie cu 95 de elevi, o şcoală de maiştri cu 78 de cursanţi.

Şuteu: ,,Au vîndut tot după 1990, toată averea statului"
 

     În anul 1960 este numit director general inginerul Teodor Şuteu. În acel an s-a dat în funcţiune şi o seră de flori. Şuteu îl numeşte director administrativ al combinatului pe Ion Chiriţă. ,,Avea în subordine clubul muncitoresc, zonele verzi, şoselele, staţia de asfalt, parcurile. Toate trebuiau să funcţioneze. De exemplu staţia de asflat era amplasată în incinta combinatului, lîngă Secţia 19, la Răşini, şi producea tot necesarul de asfalt al nostru" îşi aminteşte fostul director Teodor Şuteu. Directorul administrativ astăzi nu mai trăieşte. ,,Ginerele său, Sglimbea, lucrează tot pe platformă, dar la societatea primăriei, Parc Industrial. Cei peste 100 de directori de după 1990 au distrus tot. Şi pentru că vorbeam despre staţia de asflat, aceasta a fost vîndută de Lazăr Grigore pentru un bacşis, pe nimic. Aşa s-a întîmplat cu toată averea combinatului. Combinatul n-a fost nici al meu, nici al lui Lazăr sau al altui directoraş, a fost al statului, noi doar l-am administrat. Îmi aduc aminte cînd am venit odată la Făgăraş, era directorul Lazăr, însoţeam o delegaţie străină. În discuţii, Lazăr spunea, ,,combinatul meu". I-am făcut observaţia că nu este al lui, este al statului. Nu s-a ofensat şi a continuat în acelaşi ton. S-a mai întîmplat şi în vremea cînd director era Răduleţ".

Şuteu: ,,5.000 de oameni serveau masa la cantină, iar pentru alţi 5000 de prepara masa antidot"
 

     Teodor Şuteu îşi mai minteşte că în fabrică lucrau la sfîrşitul anului 1970 un număr de 170 de ingineri, 200 de maiştrii, 200 de tehnicieni. Mulţi dintre angajaţii combinatului aveau deja vechime de 20-25 de ani în fabrică. Cantina era coordonată de Kunz Carol, contabil era Gabor Georgeta, Puia Gheorghe era distribuitor de materiale, magazionaer era Pătru Maria, bucătari erau Fleşeriu Maria şi Popa Ioan, ospătari Miloşanu Rodica şi Filip Viorica. ,,În 1989, la cantina combinatului zilnic serveau masa 5000 de oameni, iar pentru alţi 5000 se pregătea masa antidot, mîncare caldă pe bază de carne şi grăsime. Porţile se duceau în secţii unde existau săli de mese şi unde angajaţii din secţiile speciale serveau masa. Acum această cantină se ştie unde a ajuns" a mai spus Şuteu.

Serele combinatului tăiate la fier vechi, 10 miliarde intrate în conturile lui Tînjală, Grapă şi Neag

     După anularea privatizării, în februarie 2005, Mihai Tânjală a legalizat divizarea Nitramoniei în opt societăţi care însă a fost demarată încă din iunie 2004. Divizarea avea scopul bine stabilit de a se prelua, pe nimic, averea combinatului, lucru ce s-a şi petrecut. O situaţie specială controlată politic s-a petrecut la Nitrosere SA, unul dintre pui, unde activele i-au atras pe politicienii locali. Aici, AVAS n-a reziliat contractele încheiate în august 2004 şi a lăsat totul să se deruleze chiar dacă erau ilegalităţi flagrante. La Nitrosere a fost numit administrator Sebastian Grapă, pe atunci membru PSD. Acum îl găsim pe Grapă mare liberal şi candidat la fotoliul de senator de Ţara Făgăraşului. Artizanii de la Nitrosere au fost vestitul Mihai Tânjală, Sebastian Grapă şi Adrian Neag. Au avut în vizor serele Nitramoniei şi cantina. În cazul serelor Nitramoniei, în august 2004 Nitrosere încheie un contract de asociere cu Alipot SRL ce aparţinea lui Adrian Neag, pe de o parte şi un altul cu Dunav Internaţional SRL a lui Mihai Tânjală şi SC Co &M SRL al lui Grapă Sebastian. După nicio lună, în septembrie 2004, se înfiinţează SC Familia Agricolă SRL din aceste srl-uri şi Nitrosere. În tot acest timp însă, AVAS a numit la Nitrosere un administratorul special, pe Sorin Mija, care însă nu s-a implicat, deşi era plătit pentru asta, şi a lăsat totul la mîna celor doi, Tînjală şi Grapă. La 27 mai 2005, AGA de la Nitrosere a cerut un audit la această societate care să prezinte detaliat firul asocierilor în care a fost atrasă Nitrosere atît la sere, dar şi la cantină. ,,S-a constatat o încălcare gravă a clauzelor contractuale faţă de Nitrosere de către srl-urile în cauză în ceea ce priveşte cota de participare la asociere de 50% pentru fiecare. În cazul serelor s-a constatat demolarea acestora de pe cel puţin 2 ha de teren iar banii n-au intrat la Nitrosere ci la srl. În cazul cantinei srl-ul lui Grapă a desfăşurat activităţi de alimentaţie publică fără a preda bani la Nitrosere" declara preşedintele CA de la Nitrosere, Nasie Năstase, în mai 2005. Prejudiciul adus societăţii Nitrosere la acea dată a fost de 10 miliarde de lei, conform CA.

Suveica asocierilor: Grapă centrează şi tot el dă cu capul
 

     La cantina combinatului s-a mers pe ingineriile de tip suveică în care cantina pune totul la bătaie, iar asociaţii nimic. Tînjală şi Grapă au preluat astfel cantina fără să plătească niciun ban. În data de 26 iunie 2004 a fost încheiat contractul de asociere nr. 10.2164 între SC Nitrosere SA şi SC Weingart SA reprezentată de Sebastian Grapă, fără personalitate juridică, pentru „ alimentaţie publică, restaurant, producţie TV şi radio, club de noapte, casino, comerţ şi prestări servicii". Participarea celor două firme la această asociere era de cîte 50% fiecare. Contractul prevedea că titularul asocierii este SC Weingart SA căreia îi revinea sarcina gestionării şi responsabilitatea asupra activităţii financiar-contabile. Totodată iniţiatorul asocierii, respectiv Weingart SA, şi-a pus la adăpost eventualele investiţii pe care le va face prin majorarea cotei de participare la asociere. La o lună de la semnarea acestui contract, respectiv în data de 29 iulie 2004, AGA de la Nitrosere emite o hotărîre prin care aprobă asocierea încheiată deja. Înregistrarea contractelor de asociere a fost efectuată la Registrul Comerţului abia în data de 10 august 2004. La contractul nr. 10.2164/29.06.2005 apare o anexă cu lucrările pe care Weingart susţinea că le-ar fi efectuat la club-cantină. Grapă emitea pretenţii financiare la nivelul a 3,25 miliarde de lei. Ajunge să obţină la 15 iulie 2004 recunoaşterea acestor lucrări de către conducerea Nitrosere printr-un proces verbal de recepţie. Acel proces verbal era semnat de administratorul de la Nitrosere, nimeni altul decît Sebastian Grapă. Şirul actelor adiţionale iniţiate de Weingat continuă.

Îşi falimentează intenţionat firmele
 

     În data de 2 august 2004 se înregistrează un act adiţional la contractul iniţial prin care asocierea capătă personalitate juridică, dar este inserat şi dreptul de a fi cooptate şi alte persoane juridice. Totodată se mai introduce la art. 4 „ asociaţii nu-şi mai păstrează dreptul de proprietate asupra aportului adus, avînd doar drepturi la beneficii şi pierderi“. Aceste prevederi au fost premergătoare pregătirii cesionării dreptului de asociat al Weingart către SC Distrikem SRL care aparţine tot lui Sebastian Grapă. Şi asta întrucît Weingart SA era supusă mai multor controale şi a înregistrat mari datorii la bugetul de stat şi putea atrage oricînd blocarea conturilor, sechestre pe bunuri sau chiar procedura de reorganizare şi faliment. Astfel Grapă şi-a înfiinţat o altă societate care să nu fie în vizorul autorităţilor în drept, procedură comună doar acelor agenţi economici care sfidează legile. Cu alte cuvinte Grapă a falimentat Weingart şi a trecut totul pe Distrikem. A fost încheiat prin urmare un alt act adiţional în data de 9 august 2004 prin care Distrikem preia locul lui Weingart în asocierea cu Nitrosere.

Ebola preia Cantina ca un virus
 

     Dar manevrele nu se opresc aici. În data de 12 august 2004 se mai înregistrează un act adiţional în care se hotărăşte înfiinţarea unei noi societăţi, SC EBOLA SRL. La care asociaţi sînt Nitrosere cu 50% şi Distrikem cu 50%, capitalul social fiind de 10 milioane de lei. Se mai decide şi majorarea de capital la 5,814 miliarde de lei prin mijloace fixe şi obiecte de inventar puse la bătaie de fiecare coasociat. Actul adiţional mai prevede şi recunoaşterea devizului ofertă de lucrări executate la cantină de Weingat, chiar dacă această societate a fost scoasă din joc. Nitrosere semnează actele adiţionale cu ochii închişi, acceptînd fără comentarii toate manevrele lui Sebastian Grapă şi ai lui. În data de 6 septembrie 2004 este înregistrată la Registrul Comerţului SC Ebola SRL, sediul fiind în strada Ileni, incinta Club Cantină, nr. 1. Numai că apare o noutate. Pe lîngă Nitrosere şi Distrikem mai apare un acţionar la Ebola, Mihai Tînjală, care-l împuterniceşte tot pe Sebastian Grapă să-l reprezinte în asociere. Prin urmare, Nitrosere deţine la Ebola 49%, Distrikem 49% şi Mihai Tînjală 2%. Ceea ce înseamnă că Nitrosere pierde controlul asupra Cantinei, acesta ajungînd la Sebastian Grapă, care controla deja 51%. Administrarea SC Ebola SRL era asigurată de Sebastian Grapă.

Grapă îşi însuşeşte cantina fără să plătească nimic
 

     Pentru Ebola a fost încheiat un act adiţional pentru majorarea de capital cu 3.687.300.000 lei reprezentînd aport în natură. Astfel, Nitrosere participă la majorare cu valoarea de 1,8 miliarde de lei prin imobilul „ construcţie club cantină“ şi terenul aferent de 2102 mp, dar şi „ teren construcţii“ de 7407 mp. Distrikem SRL participă la majorarea de capital cu suma de 1,8 miliarde de lei prin aport în natură reprezentînd mijloace fixe justificate printr-o factură emisă la data de 3 septembrie 2004. Factura indică aparate şi utilaje pe care Distrikem le deţinea la fabrica de produse lactate de la Ucea de Jos. Mihai Tînjală aduce la majorare 73,9 milioane de lei. Ebola vine ulterior şi îşi întabulează clubul, cantina şi terenul devenind astfel proprietar prin actul CF 10307. Drept urmare, Nitrosere (statul român) pierde dreptul de proprietate asupra acestor active datorită ingineriilor aplicate de Tînjală şi Grapă. Cu acea ultimă manevră nu s-a mai vorbit de Nitrosere ci doar de Ebola, iar mai apoi de Grapă proprietar al cantinei. În tot acest timp, activitatea de alimentaţie publică de la cantină (nunţi, evenimente) se desfăşoară din plin, iar veniturile intrau în conturile Ebola (Grapă), asociatul Nitrosere intrînd în faliment. După ce a ,,ucis-o" şi pe Ebola, totul a fost trecut pe alt srl şi Grapă. Tânjală a fost eliminat, cu voia lui de bună seamă, fiind atras de zona turistică de la Sâmbăta de Sus unde exista Hotelul Floarea Reginei şi păstrăvăria ce aparţineu tot combinatului. În cazul acestor obiective ingineriile financiare trec prin SC Paradis făgărăşean SRL. Astfel, Tânjală renunţă la pretenţiile în cazul cantinei şi serelor, dar nu înainte de a atrage în ,,afacere" o firmă din Tg. Mureş printr-un proiect imobiliar. Terenul golit de sere se tranzacţionează, afacere din care beneficiul artizanilor mai sus amintiţi ajunge la 500.000 de euro. Dacă în cazul celorlalţi pui ai Nitramoniei, AVAS se implică oarecum, în cazul Nitrosere se face că plouă. Ce a urmat, în ediţia următoare. (Lucia Baki)

 

Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
 

Comments
Comentariu nou Cautare
burlea gheorghe   |27-11-2012 13:30:47
acest grapa a ajuns din un siplu oficiant la posta ceea ce este acuma,oare
cum
ar fi bine daca faceti o ancheta jurnalistica cum a ajuns acest individ din
nimeni ceea ce este astazi oare cat a furat si se stie cu licitatia masinilor
postei scoase pe dreapta cand era mare sef de sindicat la posta brasov si dupa
aceea cand a ajuns la bucuresti ar fi interesant de aflat
Tractoristul Iliescu   |27-11-2012 18:07:01
Mai draga , cite grape am tras eu dupa mine prin tara de bucurie ca au venit in
PSD la mine cu coltii goi si boieri si baroni locali am facut din simplii
oameni ai munciii si au plecat ca animalele la alte partide sa le mai uite lumea
din hotiii!Acum au venit inapoi ca fii ratacitori in USL si vor fiii iara ce au
fost si mai mult de atit .adica HOTI!Nu ne dezamagiti dragi tovarasi si pretini
la sondaje singurul meu copil USlL ,ca Nina nevasta mea nu a facut altii sare de
60% in Fagaras!Va asteptam sa votati original cu mult drack ,Ion ilici iliescu
!!!!!!!!
Anonim   |28-11-2012 11:30:35
Grapa si alti sindicalisti, papagali post decembristi, fost comunisti, oameni
fara nici-o pregatire, capabili doar sa distruga au luat fraiele combinatului si
au instaurat legea "totul la fier vechi".
Daca domnul Suteu a stiut sa
dezvolte intreprinderea au venit "lichelele" "sonanistii"
Grapa, Bica Ovidiu, si altii ca ei si au facut ce puteau si ei sa faca sa
distruga. Oare nu este asata cel mai usor?
sandokan  - .   |28-11-2012 13:31:15
Partea trista este ca Romania e plina de alde "Grapa". Oamenii trebuie
sa aiba o reactie, oamenii trebuia sa aiba, de la inceput, o reactie. Dar, din
pacate, romanul nu se respecta e obisnuit sa suporte multe si, cand ajunge la
limita e cam tarziu. O mana de oameni au infometat o tara intreaga si inca nu
facem nimic.
XXXXXXYYYYYZZZZZ   |28-11-2012 14:42:52
Un sindicalist iesit la pensie, care se cam plictisea, a hotărît să se ocupe
cu pescuitul. Şi-a facut o balta de pesti la Voivodeni, a mutat acolo tevi,
garduri, ... etc, tot ce putea muta din combinat, si-a cumpărat masina (ca pana
atunci nu a avut), caini si oi, a intrat in politica si a gandit ca ajunge chiar
primar la Voila, si se face om pe viata. Dar vorba romanului "unde nu e cap
vai de picioare". N-a putut realiza nimic. Din partid l-au dat afara, oile
le-a vandut ca miroseau, si când a inceput afacerea cu "balta de pesti"
a uitat ca el nu e Suteu ci Ovidiu Bica. Ca Suteu a stiut sa construiasca si el
si altii ca el sa distruga si sa fure ...
Nu poti toata viata sa furi, sa dai
cu papagalul ... hau hau ... totul merge cat merge ... si ...
Si uite asa
după 4, 5 ani a constata ca pestii nu cresc asa de mari precum
"tunurile" pe care le-a dat in combinat la vanzarea fierului...
Si
furios, SONANISTUL scoate un peste din balta, îl apucă de coadă şi începe
să-i tragă palme:
- Spune, spune de ce nu va inmultiti mai repede, de ce nu
cresteti mai marii! Spune ce sa fac, unde sa va vand … si pestele ii raspunde:
Prostanacule, dute la domnul Suteu si intreabal cum a construit Combinatul, ca
tu si altii ca tine l-ati vandut la fier vechi, l-ati transformat intr-o ruina.
gigi  - pentru xxxyyyzzz   |18-06-2015 23:55:33
Xyz- esti un prost tampit daca afirmi asa ceva de domnu ovidiu bica . Se vede ca
esti in necunostiinta Si o sa mori prost
Tintar  - Sa Ne Lase !   |28-11-2012 16:52:26
ar fi cazul ca cel ,, mai iubit fagarasean ,, sa ne lase.............poate ne
spune si potlogariile pe care lea facut....cum numea salariiatii pe care in fata
ii lauda iar in cercuri restrinse ii numea PROSTIME si mai rau PU_LI_ME ! sa ne
spuna cum un venetic sa trezit cu casa propritate pe care nu a construit-o si la
care tot salariatii pe banii lor o spoiau anual sau cum in anii 90 si-a
construit casa in Bucuresti cu materiale trimise din combinat si salariati
detasati sa lucreze la ridicarea casoiului ! si multe altele ar fi bine sa-si
vada de batrineti ca mai sint unii care stiu multe si nu iar fi bine sa inceapa
sa vorbeasca .
Brunetu fara ochi ,,albastrii   |29-11-2012 11:02:00
Apai era rau pa vremea domnului Suteu ca nu puteai fura mimic din Combilici si
mereai zilnic la scherbici!Da dupa o fo lux ca pe linga ailalti care furau cu
vagoanele v2a ne mai iesa si noua lacatarilor megiesi de-o caruta pe saptamina
si aveam bani pe urma ei cit 3 luni lucrate la productie!Apoi am trecut pe cupru
si fier no!Referitor la viitorul muncipiului cheia e la noi ca in decembre vin
alegerile !Bag sama ca numai noi lacatarii bronzati din Galati si combinat avem
samtamintul civic moltolateral dezvoltat!Pai la alegerile trecute prezenta la
urnaturi in centru muncipiului nu atingea 30% pe cind la noi cu catal .purcel
tata famelie de 8-12 persoane sa prezentasera la vot ajungind la 90% prezenta
,10% din ai nostrii fiind la studiere in vest!
Asteptam de un mic de-o bere
eventual o masa la cantina combinatului ,pardon a candidatului eventual ceva
remorci cu furaje comestibile pt la iarna!Delo bafta pt cine da mai mult!Vom
trai in Rromania !Somn usor pt pretinii nostrii din centru muncipiului ,dracu va
pus sa faceti doar un copil si din 3 in famelie sa mereti la vot 1?Asa ca
pereferia salveaza mustaria!
Cetateanul Turmentat  - Eu cu cine votez..?   |29-11-2012 21:51:09
..no bine ma prostovanilor...cum cu cine??....cu tinarul plin de calitati si
realizari care sade de-a dreapta tatalui fagarasenilor...auch...cum care
realizari bre??..no nu-i iel netotul...pardon ...nepotul marelui fiu al natiei ,
maretul Shuti...hai bre mai lasati-ne cu gargara asta de shuti...astea-s povesti
pe care le stiu toooti care au trecut fie si intimplator prin zona
Fagarasului...face campanie electorala mascata acelui puradeu de Suteu care
n-are nici bun simt, pe linga alte realizari, daca accepta asemenea
"brinciuri" spre politica...
Ing. SUTEU Teodor  - Cetatene tantar   |30-11-2012 02:38:42
Tintesti prost ! Atata pricepi, atata faci !
Vorbele tale "alese",te
caracterizeaza singure !
TU presupui ca EU as fi facut atunci, cea ce ai fi
facut TU daca erai in pozitia MEA sociala !
Este deosebit de regretabil ca
dintr-un Tata si o Mama, cinstiti si muncitori cum au fost parintii tai in
C.Ch.Fagaras, a putut degenera o asemenea lepadatura de tantar, nulitate ce esti
!
O rog pe Doamna Baki sa te invite la un interviu pe tine si cei care
"stiu multe", sa vomitati tot ce stiti,
* * *
Eu am
luptat cu coloneii Proca, Niculicioiu,cu Nitu Gr. Patache, Algeorge, Petcu -
atuncii cand erau la putere si imparteau "dreptatea" in Judet si Fagaras
- sa-mi apar salariatii de intentiile lor murdare de a-i face turnatori sau
posibili puscariasi. Eu ca venetic ,cum te roade pe tine. CREZI CA O SA CEDEZ
ACUM IN FATA UNEI N U L I T A T I ca tine ?
Dar fii atent, caci ar fi posibil
sa ajungi in fata Judecatorilor. Acolo nu mai merge cu vocabularul tau. Este
nevoie de probe scrise si semnate pe proprie raspundere. A trecut vremea
zvonacilor si raspandacilor. Acum, fiecare trebuie sa cam raspunda de ce zice
si face. Daca nu poti, ajungi la Codlea.
Situatia mea sociala si materiala imi
permite sa suport asemenea costuri pentru intronarea adevarului. Justitia o va
face cu satisfactie.
* * *
Rabufnirea ta este explicabila
pentru mine. Eu am desfintat "SINDICATUL TAU " din explozivi ( sectiile
5 si 21 ) si te-am alungat din Nitramonia. Nu a plans nimeni dupa tine !!!!


Daca vrei sa dormi linistit si sa afli cine si in ce conditii m-a sprijinit la
construirea șocuintei din Bucuresti, discuta cu D-l I.Tanasescu - a fost sef de
santier, cu D-l I.Dumitrescu - Ghiocel, cu D-l Doca - sudor. Toti sunt in
Fagaras si te pot lamuri, ca sa nu mai mori de grija mea.

Daca vrei sa afli de
potlogariile TALE ca " lider ",vorbeste cu fosta contabila a sectiilor.
Te lamureste cum furati fondul de salarii al colegilo din cele doua sectii, cu
pontaje false si ore suplimentare fictive efectuate numai duminica. In zilele
lucratoare munceati in taclale si sedinte.

Datorita pungasiilor tale si a
altor lideri, a fost nevoie sa se recurga la amanetarea mijloacelor fixe ale
Nitramoniei, ca sa obtina banii necesari platii salariilor si celor care munceau
cinstit !!

Atunci cand TU si gasca " va taiati craca de sub picioare
", ruinand Nitramonia prin dezmembrare, eu cu familia ne-am luat soarta in
mainile noastre, am muncit, am progresat.
Acum fiecare traieste, cum si-a
asternut !!!!!
Io  - Bun tzintash...   |30-11-2012 12:55:29
Nenea Tintar ...dupa reactia tov.Suteu se pare ca l-a durut rau...probabil ca va
apropiati de 100% adevar in afirmatii...si ca dovada este "limbajul
ales" al tov-ului fata de Dvs. cel care apartineti de "prostime"si
"pulime" si nu sunteti din CLASA SOCIALA a marelui conducator !
Mai
ziceti ca -i prinde bine lu' tovu'..isi da arama pe fata si vedem si noi ce ne
asteapta daca votam "nepotul clasei sociale" respective...sanatate...
sss   |30-11-2012 18:04:04
Pacat de tara asta in zilele de azi se ingesuie sa iasa in fata doar hotii si
puscariabilii ... Nu mai exista nici o urma de decenta si de bun simt ...
Unde
esti tu Tepes Doamne ??
Tica  - vrajeala nea Teo   |01-12-2012 20:14:02
ai uitat cind impreuna cu Iuliu B.te-am cam fugarit din fabrica si nimeni nu a
intervenit ptr tine mai nea teo mai ! dar ai gasit un prost sa te aduca
inapoi ! iar de desfiintat sindicate nu ai desfiintat nimic ai avut vise erotice
dupa o pastila de Viagra ca de alceva nu mai esti bun . Iar de construit casa ia
mai spune cit a lucrat VIOREL L---A (timplar in fabrica )in delegatie la
Bucuresti pe str.Corneliei si era platit de fabrica ! RUSINICA , RUSINICA
Iar
de amanetat active din fabrica din cauza unor lideri intareste faptul ca sinteti
senil deoarece e limpede ca lumina zilei ca un lier sau un sindicat nu a condus
si nu avea cum sa conduca o fabrica dapai sa o si amaneteze .
Oricum trebuie sa
fiti mindru ca PROSTIMEA si PULIMEA va saluta si multumeste patronatului
platformei pentru cea de-a doua (cisma) pensionare si iar nu a mai plins cineva
dupa DVS.
PS. multa viagra
Legionarul verde  - Tica ,taca si cu parca....   |03-12-2012 01:11:53
Directorul Suteu a fost un director apreciat de muncitori , care bagase frica in
cadrele tesa carora le cerea munca adevarata in schimbul salariilolr!De aici a
venit si demiterea de dupa 89 cu lungi tabele semnate de cei care o bateau in
cap in birouri si carora disciplina le dadea dureri de cap!Fara disciplina ,fara
competenta ,din 89 incoace peste 100 de directori coperise de pipa au adincit
combinatul in datorii de miliarde ,platiti regeste din banii publici ,avind
supervile si masini ,ìnclusiv procese pe rol !Iar aici de la tintarul
sindicalist la tica barcagiul toata lumea da cu pietre in cineva ce a lasat un
combinat model la cheie ! Tabelistii au forma o gasca de hoti, fiind peste 100
de directori in 20 de ani incompetenti ce au dovedind ca functia de director a
fost o palarie prea mare pt sefuti asa de mici!De astia noi ce au produs
pierderile de miliarde si de furturile lor nu cunoasteti nimic domnilor tintari
ori tici-taci barcagii ?Probabil a-ti actionat in grup organizat iar procuratura
fagarasana doarme in cizme pe baniii statului!Ciudata amnezie au postacii de pe
forum stiu tot ce era inainte de 89 dar dupa in cei 20 de ani de dezmat pe
banii statului amnezie totala!Realizari au fost mari si meritoase in zona Dejani
,Simbata in vile masini si case !Aici nu au lucrat oameni pontati in fabrica
?
Nimeni nu comenteaza nimic de vreun Ali-Baba fagarasan si cei 100 de directori
hoti de la combinat......de dupa revolutiunea de tip mare inghesuiala ?Asta e
intrebarea !Unii ce au fost momiti sa semneze tabele cu demisia domnului Suteu
Teodor si acum le pare rau cind au vazut rezultatul inlocuirii .....Da doamne
romanului mintea de pe urma !Asteptam cu interes daca de astia peste 100
directori din urma ce au facut praf peste 90% din fabrica se va scrie ceva in
postari cu aceasi minie proletara !Traim in Rromania!
Ing. SUTEU Teodor  - Pentru : cetateanul turmentat, Io si tica.   |02-12-2012 18:41:38
DICTIONAR UNIVERSAL ILUSTRAT AL LIMBII ROMANE :
parazit - persoana care traieste
pe seama altora, pe cheltuiala altora: profitor, persoana care nu produce nimic:
trantor.
limbric - gen de viermi paraziti, care traiesc in intestinul subtire al
oamenilor si al unor animale.
limbric - epitet pentru un om lipsit de merite,
fara nici o insemnatate ( vol. 6, pag.108, vol. 8, pag. 325 )

VA
RECUNOASTETI ???
Stati ascunsi, traiti pe seama altora, pe cheltuiala altora,
profitori, nu produceti nimic, lipsiti de merite, fara nici o insemnatate !!!


Oana Pelea :
Cand esti mort, nu stii ca esti mort.
E greu doar pentru
ceilalti.....

La fel si cand esti PROST......
Fagaras  - Adevarul doare   |02-12-2012 20:54:27
cred ca incep tot mai multi sa povesteasca fata nevazuta a marelui conducator
suteu incet incet ca aflam multe
Legionarul verde  - Fara nostalgia comunismului...stati strimb si jude   |03-12-2012 14:05:02
Fara nostalgia comunismului, domnul Teodor Suteu a reusit sa conduca o fabrica
in stil occidental pe vremea comunismului!Dotarile erau de exceptie incepind de
la transportul uzinal , protectia muncii si asistenta sanitara!Curatenia
pastrata in combinat contrasta puternic cu alte fabrici similare din tara ,la
fel si salarizarea ,aproape dubla fata de cei din regat ori moldova ,datorata
productivitatii mari obtinute fata de alte fabrici tot datorita menegmentului
competent!
Am asteptat schimbari in bine dupa 89 de la cei ce au facut coada cu
listele pt demiterea unui om competent si ce au cistigat oamenii?
Pierderea
grupelor de munca datorita celor peste 100 de directori incapabili desi alte 126
de fabrici din tara au grupa speciala si azi si beneficiaza de pensionare de la
50 de ani si nu 65 ca acum la Fagaras ,exemplu Tohan Zarnesti si Metrom Brasov
lista completa e in legea 263pe 2010!
Azi materialele se cara cu remorci impinse
cu mina electrocarele fiind vindute de sefuti la fier vechi , iar de asistenta
sanitara ori de protectia muncii nici vorba !De tunurile de miliarde date de
onor conducatorii de dupa 89 nu stie nimeni nimic ?Articolul de sus despre asta
vorbeste
asa ca aduceti comentarii la subiect
nu vorbiti aiurea in tramvai si
in afara subiectului , asta ca sfat de la un tip ce a lucrat si in tara si in
occident si care cu parere de rau vede ca hotii cei mari reprezinta pt
fagaraseni inca o frica mare ,nenorocind nu numai o fabrica de elita ci si
viitorul a mii de familii iar despre acestia nu comenteaza nimeni !Somnul
ratiunii naste monstri!
SUTEU Teodor  - " liderul " si " gasca "   |03-12-2012 18:11:28
Au sarit limbricii si parazitii - cetateanul turmentat, Io, tica - in apararea
degeneratului " lider ", lepadatura tantar !!! Asa arata o parte din
gasca. Ca ei lucreza si gandeste " liderul " situat la poarta Hurez,
fostul " lider " al instalatiei de azotat de amoniu, adoptat de Silneful
implantat, la stanga portii principale, peste parcarea civilizata a fostilor
salariati ai CCF !!!
Gasca, timoreaza presa vorbita, scrisa si TV locala,
cand indrazneste sa scoata la vedere pungasiile escrocilor.

Sunt tare
agitati, clocotesc in suc propriu !!! Se repatriaza curand, cu catuse americane
la maini, tutorele lor tanjala !! A PRIMIT RSPLATA 5 ANI CU EXECUTARE,
pentru escrocheriile din Giurgiu. Urmeaza dosarul Nitramonoia, care il asteapta
la Procuratura Generala.
Asasinul economic tanjala, va nominaliza pionii lui
de baza, colaboratorii fideli din Fagaras. Atunci sa vedeti schelalaiala
limbricilor, parazitilor, liderilor si gastilor !!!!!!

DOSARELE PRIVIND
RUINAREA SI SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE NU SE PRECRIU NICIODATA !!!
Io's Cetateanul Turmentat...  - Stimate Domnule Suteu...   |04-12-2012 12:32:37
...foarte multa lume(printre care ma numar si eu) chiar credea in "legenda
Suteu" , dar daca postarile de mai sus chiar va apartin ...sunteti o
dezamagire crunta pentru cei care v-au crezut altceva decit sunteti in
realitatea pe care o releva manifestarile de mai sus...aicea scrie un om cu un
caracter marunt , plin de o ingamfare fara margini , care chiar se crede
deasupra "pulimii" care trebuie sa stea doar cu capul plecat si in
admiratie eterna fata de cel care credeti ca sunteti...pacat, cei care va sunt
aproape ar trebui sa va ajute sa va luati pastlele la timp...si eu nu vorbesc
despre viagra...s-aveti zile cit mai bune...
Tintar   |07-12-2012 01:33:15
Stimate cel mai iubit cetatean al Fagarasului, Teo Suteu, de fapt elicopterul de
care vorbesti era o gramada de azotat!!! Nu au murit chiar toti oamenii, sunt
oameni care stiu ADEVARUL! In Fagaras nu a fost nici o revolutie chiar daca dupa
aia multi au luat certificate de revolutionar si multi bani fara merit. Si astia
ar trebui anchetati pt ca profita de pensiile de revolutionari si terenuri
primite ilegal.

Pe dnul Lazar, dumneavoastra cel mai iubit cetatean al
Fagarasului l-ati luat sub aripa si l-ati crescut ca pe un pui. Si s-a vazut cat
de cinstit si competent era!
anonim  - @Tintar   |20-12-2015 12:43:37
Domnule Tintar, observ ca mi-ai luat comentarii vechi, nu stiu daca si ale
altora si le postezi aici ca fiind ale dumitale. Daca stii sa dai copy/ paste ,
nu inseamna ca STII ce a fost in combinat si ai macar mintea si bunul-simt sa
scrii ce stii dumneata, nu sa copiezi cu exactitate comentarii mai vechi si sa
pretinzi ca stii, ai aflat sau ai trait acele evenimente!!!

Daca ai ajuns sa
copiezi comentariile mele, inseamna ca habar nu ai de ce se intampla in CCH si
esti doar un postac care vrea sa faca scandal aici si sa bage zanzanie!!!!

De
exemplu comentariu de mai sus eu l-am scris acum ceva timp. Exact asa cum l-ai
postat dumneata acum!!! NU TI-E RUSINE ASA PUTIN?!
SUTEU Teodor  - Multumesc, asemenea !   |05-12-2012 00:19:26
Ma bucur pentru tine si gasca !
Este bine ca incepeti sa pricepeti ca locul
celor lipsiti de merite, fara nici o insemnatate, este acolo, mai jos !!!
Munciti cinstit, progresati si veti fi mai sus !
Mai departe va las in seama
Fagarasenilor, care au luat cunostinta cine sunteti, ce faceti.
Sarbatori
fericite !
Io's Cetateanul Turmentat...  - Of,Doamne...   |06-12-2012 15:03:24
..omule , n-ai inteles nika...o fi varsta...o fi "parerea de
sine"...???

Sarbatori fericite la toata lumea !
Mester  - Mare Dezamagire   |07-12-2012 11:01:11
Spunea cineva ca daca te bagi in troaca te maninca porcii , prin postarile dvs
d-le Suteu v-ati coborit mult de pe soclul pe care comunistii v-au urcat fara a
avea la acea data mari realizari , iar daca nu erati dvs probabil era altul ca
in acele vremuri trebuia sa stii sa cheltuiesti banii primiti de investii greu
nu................
Dar poate ne spuneti si noua de ce va laudati tot timpul cu
ceea ce ati facut si nu ne spuneti si de marile esecuri si care au fost primele
sectii care sau inchis imediat dupa 90 gen teflon ,Hocco nou care a functionat
doar 72 de ore de ce nu sa terminat tribuna de la stadion care sa finalizat in
1982 si pina in 1990 nu sau finalizat interioarele si de unde sau furat sute de
mp de gresie faianta precum si multe altele..............
Ce ati facut in afara
de a va rasbuna pe cei care v-au dat afara prin celebrele tabele pentru combinat
in desele numiri in diverse functiiin ultimii 10 anii in afara de a arata cu
degetul si a va spori ,,bunasterea ,,cu afaceri cu explosivi in detrimentul
fagarasenilor?
PS nu fac parte din nici o gasca desi cred ca daca postarea va
fi publicata voi fi catalogat drept degenerat, lepadatura si nu mai stiu cum. In
alta ordine de idei va anunt ca fostul lider de la azotat e angajat inca de cind
erati in fabrica ca maistru la S20 APE , asa ca ce sa inteleg ca l-ati ajutat la
reincadrare ?
Io's Cetateanul Turmentat...  - Mestere draga esti in eroare maxima..   |08-12-2012 21:07:48
...Hocko nou un esec ??!!...a fost cea mai profitabila investitie din
fabrica....poi stii matale mestere draga citi bani s-au "descarcat" pe
investitia aia ??../hai sa-ti dau un exemplu....un electro-stivuitor din
"speciale" era "descarcat" pe instalatia asta la pretul de peste
300.000lei...d-aia de dinainte de '89...cind el saracul abia facea ca valoare
10% din suma...restul banuiesti ca nu se mai regaseau nici in Hocko nici la
"speciale"...si daca-ti zic asta inseamna ca am vazut
"docomentele"... Craciun Fericit la toata lumea !
Omul de fier .. si v2a!   |11-12-2012 15:24:21
Salutari cetateanului turmentat!Paiul cu electrocare de 300.000 lei acolo cit 4
masini Dacia 1300 e in docomente deci!
Da birnele din ochii directorilor de dupa
89 nu le stii domnule betiv?
Tiruri pline si vagoane spre Remat zilnic ,ex
instalatia de anilina rasa pina in pamint ca alte zeci , calea ferata spre
instalatile sudice din uzina disparuta ,coloana de v2a de linga pompieri
evaporata, trenuri si vapoare cu ingrasamint disparute ca magarusii in ceata
fara plata ,decimarea parcului de cisterne si vagoane proprii etc ,astea sint in
docomente?Memoria bat-o vina nu da pereche cu bautura ,lasa rachiu si treci pe
vin ,asteptam postari noi cu marile tunuri de miliarde de dupa 89 nu maruntisuri
,ori esti un beneficiar al sistemului ticalosit?... in vino
veritas......!Sarbatori fericite si memorii sdram noi!
Io's Cetateanul Turmentat...  - Da Dom'KimSurodefier...   |13-12-2012 12:19:06
...ceeace spuneti este adevarat ...s-au taiat si s-au vindut "in draci"
instalatii din toate partile fabricii, dar banuiesc ca "docomentele"
sunt in regula...aici problema a fost de decizie ...decizia a fost discutabila
si nu modalitatea de realizare...va rog sa faceti difernta ..daca puteti
bine'nteles....si decizia a fost fundamentata la nivel de prim ministru...vedeti
"mormanul de fier vechi " al lui Petre Roman...deci a fost jaf
orchestrat la nivel national...
..si nu , nu sunt nici beneficiar nici implicat
in vreun fel in aceste actiuni...
Sarbatori fericite !
Io's Cetateanul Turmentat...  - Haideti sa va mai zic una buna cu Shuteu..   |15-12-2012 21:24:17
...inainte de '89 in CAER se practica barterul...adica schimbul de marfuri...si
in cadrul acestui program noi trebuia sa luam de la rushi trotil(TNT)
peletizat(solzi) ...stiti ce facea Shuti cu cota de solzi rusesti ? ...ii
macina si-i vindea la suedezi ca si cind i-ar fi facut el pe instalatiile
Boffors, de se minunau aia ce fabrici bune ne-au facut...pina aici totul
mishto..i-a fript pe toti...dar dif. de pret era cam mare si prin balante nu
dadea bine,,,asa ca....Sarbatori fericite !
Mister T  - Cetateneee!!!...lasa sticla   |20-12-2012 09:33:37
Sti tu ceva in rest esti cam paralel cu problema TNT-ului din URSS,macinat
la
Boffors(tu crezi ca acolo era o moara?) si apoi vandut la suedezi cu pret dublu
sau triplu....ti-o spune cineva
care a lucrat acolo 17 ani si nu ca palmas.

Diferenta dintre preturi,cumparare-vanzare,era data de diferenta de
calitate...apropo,ai auzit de procesul de
recristalizare a TNT-ului,de
diferentele de calitate si de pret???...nu inteleg ce te arde pe tine si pe
altii grija ce s-a facut cu acei bani??...au fost luati din buzunarul
tau???....in loc sa ne plangem noi,cei care am pornit Boffors-ul si am lucrat
acolo pana la explozie,vin toti neavenitii sa-si dea cu parerea.
Daca
Boffors-ul a disparut,de vina
nu a fost nici Suteu,nici Iacoban,Radulet,Lazar
sau mai stiu eu cine ci uzura fizica si tehnologica(ai auzit de asa ceva??).La
fel s-a intamplat
si cu NB,Anilina,Teflonul,Percloratul etc.
Ca s-a
distrus si furat totul dupa '90 asta nu mai este vina lui Suteu
ci a sefilor
numiti pe criterii politice si a
voastra a tuturor celor care ati stiut,ati

vazut si ati inchis ochii la toate aceste
lucruri...nu inteleg de ce va
plangeti acum...ca nu ati furat sau nu ati furat cat a-ti fi vrut???.
Io's Cetateanul Turmentat...  - Mai Mosh Trazneo....   |21-12-2012 23:21:59
..dupa cit esti de euforic mi se paare ca esti invidios pe mine ...mi se pare ca
ai invatat sa scrii inainte sa inveti sa citesti...uitate bine ce am zis eu si
de Boffors si de macinish...eu nu ma laud din principiu asa cum te lauzi tu ca
n-ai fost "palmash"in fabrica(esti cumva ruda cu Shuteu de-i blamezi pe
"palmashi"? ..din cite am auzit , din cauza unor "nepalmashi
supradotati" ca tine s-a imprastiat TNT-ul prin toata fabrica)...vezi ca
inventezi termeni despre care n-ai auzit decit matalutza..."uzura
tehnologica"-ii in cap la matalutza...ceilalti stiu ca-i spune uzura morala
..ok?..cit despre banii aia nu ma doare nici in...tastatura...eu vorbeam despre
cinstea si probitatea morala a marelui conducator...k?...multumesc totusi pentru
parerea ta de expert...deci "stiu cite ceva" dupa cum ziceti excelentza
voastra....cit despre fabricile pomenite...s-au nascut "batrine",gata
uzate moral si asta-i tot "meritul" marilor conducatori care au facut si
fabrica de amoniac , cred ca-i unicat in lume ca o fabrica de asemenea
capacitate sa nu aiba in tandem o uree...dar pe bidigania batrina-l interesau
alte " aspecte " ale eficientei....no gata ca -ti spun prea multe si
azi-maine zici ca esti coleg de doctorat cu Micul Pontulescu...
Sarbatori
Fericite la toata lumea !( Chiar si domnului Shuteu !)
IV roman si grapa..  - Patru Roman si grapa   |14-12-2012 13:32:49
IV roman fost pcr, fost fsn, fost pdsr, fost ginere ministru ceausist
,fost
pd,fost Newllander dupa taticul Walter, actual pnl-usl a fost ales
parlamentar de brasov cu largul concurs al municipiului fagaras si al comunelor
aferente stimate cetatene turmentat la fel a iesit cistigator ca senator omul
grapa ce a devenit posesorul cantinei si a serelor de la combinat,fost pcr, fost
pdsr actual pnl-usl ambii au primit ca rasplata de la cei de sus locuri de top
in listele de alegatori !Boborul roman alege intelept liste !Clar ca tot jaful a
avut sprijin politic ,iar rotatia cadrelor din 4 in 4 ani continua prin alegeri
liber exprimate cu locuri nr1 decise de sus !Cum zicea mos ion ilici
iliescu-cioaba democratia la noi o sa fie originala iar alesii sint exemple de
cinste si corectitudine , partidele hotarind cu incelepciune cine sa ne
reprezinte ca cetateni cica prin vot uninominal desemnat de sus,,,,,!Sarbatori
fericite si traiasca si infloreasca votul liber exprimat !
Ing.Teodor Suteu  - De Sarbatori   |18-12-2012 17:08:06
SA VA SIMTITI BINE DE SARBATORILE CARE NE ASEAZA INTRE CREDINTA SI CIVILIZATIE,
INTRE TRADITIE FILOZOFIA UNUI NOU INCEPUT.
SA AVETI CEA MAI FRUMOASA IARNA
DIN VIATA VOASTRA.
Mos Craciun  - Bani ka ka LAU dupa 89   |18-12-2012 19:53:37
Da domnule betiv ,din exportul fabricilor speciale din tara a fost platite
peste 3 miliarde din cele 10 miliarde de dolari datorii ale tarii ,cu productie
livrata din Africa pina in Asia si chiar America!Restul probabil a fost platit
cu papica ,de aia erau alimentarile goale!Daca nu am fii avut fabricile ar fi
fost si mai greu pt oameni sa plateasca doar cu mincare!
Apoi tara dupa 89 avea
un plus de ceva miliarde in banci romanesti pt dezvoltare ,inainte de
revolutiune ,eram unici in Europa de est in privinta asta datorii 0 lei si bani
de investitii ,noul regim iliescu ilici -cioba si petre roman-newlander au numit
director unu iubaret ,cu doctorat in URSS ,care a schimbat o nevasta capabila cu
o fisneata bruneta, iar instalatia de care vorbeai a trimis-o la ceruri cu solzi
cu tot plus doi oameni ai muncii!Oare intimplator toti cu studii la rusi ,au pus
mina pe putere?Rezultatul in 20 de ani peste 100 de miliarde € datorie!Pai
dragii mosului cu banii astia se umplea Romania de fabrici de la Arad la
Constanta si de la Craiova la Suceava ,ce bateti cimpii de banii de investitii
din epoca de aur care ar fi fost mura in gura ,ca aia au fost un mizilic de cel
mult 10 miliarde si achitati la ultimul ban de popor cu sacrificii iar metroul
din capitala canalul Dunare Marea Neagra ,Casa Poporului ,Transfagarasanu
,fabricile si blocurile construite in draci pina in 89 de aici au fost facute
!Dezmatul mare pe 100 de miliarde € a fost dupa marea inghesuiala din 89
,fara sa se vada ceva in urma lor ,un combinat ,un canal , un metrou ,si marea
tristete e ca vor trebui si platiti de noi si generatiile urmatoare , ginditi
putin inainte de a pune minuta pe tastatura ca dupa 89 nu erau bani de
cheltuiala ,erau si au fost facuti praf !100 de miliarde produce dobinda si
lucreaza pt finanta mondiala ,dar asta se va intelege ca de obicei cind va fii
prea tirziu!Cizmarul din Scornicesti pricepuse cum sta treaba de acolo ,a venit
sfirsitul ,la fel Sadam si Gadafi, dictatori ,dictatori da stiau cit e
ceasul!
Sa vedeti ce democratie se instaureaza in Irak si Libia ca la noi parca
ma umfla risu -plinsu cind vor vedea finalul !Fara nostalgia comunismului parca
totusi boborul roman fara dictatura nu prea misca bine ,trist dar adevarat!Somn
usor natiune si sarbatori fericite!
Adrian GROVU  - Stimați "bă",   |10-08-2013 01:56:32
Deunăzi treceam pe lângă C.Ch. Fagaras, in drum spre Ileni. Rememorez
montente din copilarie, cand, tatal meu ma ducea la cineclubul din incinta
cantinei combinatului chimic. De acolo, cred, si pasiunea pentru fotografie si
film. Imi placea nespus de mult sa vad, sa cunosc lucruri noi, sa pun intrebari,
sa aflu raspunsuri. Am apreciat de mic, munca parintilor mei. Amandoi au fost
angajati ai C.Ch. Fagaras si le datorez propria-mi existenta. Ei au facut ca
visul unui copil sa devina realitate. Cu eforturi, cu serviciu si casa, cu CAR
uri si munca. Cu munca si iarasi munca.
Nu i-am auzit in viata mea sa
povesteasca sau sa afirme lucruri negative la adresa vreunei persoane din
conducerea C.Ch Fagaras de dinainte de '89.
Afirm cu mandrie ca au fost printre
putinii angajati care nu au semnat listele despre care tot faceti vorbire, cele
care au precedat demiterea domnului Suteu.

Rememorez acum imagini cu 4,5
randuri de biciclete, un sir interminabil, care venea spre oras, tot venea si nu
se mai termina, la ora 15, zi de zi, cand "suna fabrica".

Citesc cu
preocupare si interes, atat articolele cat si... unele comentarii.
Pot fi
marcat, dar raman absolut perplex de lipsa de respect, de lasitatea anonimatului
cu care unii, dintre voi - că "dumneavoastra" nu meritati - va adresati
domnului Suteu.

Ca sa va lamuresc si sa nu ma intind plictisitor de irelevant,
acest domn n-a fost doar Directorul C.Ch., ci Dumnezăul Făgărașului!

Si
pentru toata lipsa voastra de respect si indemnati de niste slugi netrebnice si
niste oameni slabi ce sunteti, l-ati "dat jos", ca sa va duceti sa
spalati batrani la cur in tari straine, sa culegeti capsuni pana va vine sangele
in cap sau sa conduceti TIR ul prin deșert pana vi s-a spalat creirul si toate
circumvolutiunile voastre au ajuns precum autostrazile: drepte si lungi.


Pentru o fabrica cu atatea mii de angajati si... atatia derbedei,
"Marș!" e un apelativ deosebit de elegant, bă, meltenilor.

Ati ramas
aceeasi pulime hoață și perfidă, avidă de insuccesul celorlalti, aceeași
mitocani neieșiți, care vă faceți de căcat pe unde vă duceți, chit că
vă împiedicați de preșu' de la intrare sau vă agățați manșetele în
mânerele ușilor.

Bine că sunteți voi deștepți, bă!
Io  - Vai de capul tau...   |12-08-2013 09:44:00
...dupa ce-ti trec aburii ,mai citeste o data ce-ai scris si da o erata...
Bine
ca esti destept...macar cind citesti !
Adrian GROVU  - Erata   |12-08-2013 16:20:38
Iti dau "bă", erată:

Cum nu raspund apelurilor cu numar ascuns, in
acelasi fel, nu pot vorbi cu "nimeni Io". Tocmai confirmi spusele mele
de mai sus, anonimule "Io"! Te incadrezi perfect in stereotipul mai sus
descris, dar nu-i nimic, nu te preocupa, nu esti singurul. Bucura-te, ca la
coada la care stai, ai nenumarati asemenea tie si in fata si in spate... bă!
Io  - Ba Nielu...   |13-08-2013 09:38:10
..cind am zis ca-i vai de capul tau se pare ca...am nimerit-o bine...vai de el
saracu' ca-l porti gol pe umeri...ba ...nu-i vorba de lasitate aici ci de
modestie ,io recunosc ca-s 'nimeni Io",n-am pretentia sa ma cunoasca
lumea...tu cine crezi ca esti?Cine-i "nimeni Grovu"?Cred ca nici la voi
in Ingushetia nu te cunosc prea multi...da' tu te umfli in pene ca esti
Grov...hai ba lasa-ne...meri si ia-te de minuta cu ...maximus pe care-l lingi pe
toate partile...adio mocher Gushii...
Adrian GROVU  - ...   |18-08-2013 01:53:39
La final, cu dedicatie, ti-o bag p'asta lu' Nicolae Iorga, nu de alta, da'-ti
vine camașă pe tine, scrobită, călcată, buna de ieșit întrânsa pe la
"Marele Alb" - inspre centru:

"Dac-am argumentat parerea unui
prost, iacă'tă! m-am trezit cu prostu' intreg in discutie!"

I fi fost si
tu vreun clănțău cu cizme negre, tureac înalt, pantaloni bufanți, haină de
piele, șapcă, responsabil de servici cu propaganda de partid, dornic de
vremurile demult lăbărite, pe când înțepai musca precum mulți alții, acum
filosof pe net, mare navigator cu pantalonii rupți în cur și pă bicicletă!


Marș mă, melteanule! Ca n-ati pune mana sa faceti ceva constructiv. Va
distrugeti pe voi insiva in ura si dusmania in care traiti! Si nu stiti!
Anonim   |18-12-2015 13:57:02
Domnule Grovu,

va irositi timpul degeaba cu specimenul acesta. Atat il duce
mintea. Nu pricepe si pace. Da' de barfit si intrigi...hohoho. Este doar un
agitator in slujba lui Grapa. Niste hoti de meserie, tradatori si imbarligatori.
Intra cu sub diferite pseudonime( IO, Cetateanul turmentat, etc) ca sa para ca-s
mai multi. De fapt este unul singur : Neag. Ultimul pseudonim cu care apare pe
forum este Iojica sau iojica. Un coate goale care a furat toata viata. Nu stiu
de ce nu-s zice bucatarul ratat sau valetul schiopului. Si mai nimerit ar fi
prostovanul satului sau incultul din politica, vagabondul cu moca de parizer cu
ochelari. Dar cel mai nimerit pseudonim ar fi HOTUL MINCINOS din gasca
schiopului.

Sarbatori fericite , domnule Grovu!
Adrian GROVU  - Iojica, mojica s.a.   |18-12-2015 14:49:32
Stimabile,

Mersi! Asta cu "Valetu' Schiopului" e de marketing!
:-))

Pe de alta parte, este foarte bine cunoscuta relatia mea de adversitate cu
acest Adrian Neang. Mai mult pe reteaua de socializare.

Domnul Neag are o
capacitate extraordinara de a pendula intr-o singura conversatie de la slanina
cu ceapa rosie, prin balmosul antreprenoriatului, pana la emiterea - crede
dansu'- unor judecati de valoare in macroeconomie. Este, pe undeva, un expert al
insolventelor fara atragerea responsabilitatii patrimoniale a administratorului.


Comentariile nu deranjeaza, dar cand te uiti si ii vezi pe toti vinovatii fara
vina care cer sa se faca lumina, te apuca, aproximativ, toti dracii.

Sarbatori
fericite si dvs! Whoever you are! :-)
Barbarosa  - Nea Teo laso mai moale cu efortul sa nu faci infar   |18-12-2015 00:26:28
NASOL !
Trag de seama ca sau intilnit MELANCOLICI cu FRUSTRATI si
"GENARATIA TEAPA" , adresindu-si o gramada de invinuiri ....
CUM a fost
acum 25 de ani oricum nu mai pusca cu ce-i acum si oricit ar dori Suteu sa o
abureasca TREBUIE sa recunoasca ca acest COMBINAT era sortit pieirii fiind
depasit din punct de vedere tehnic si economic ....Nea Teo regreti anii cind
erai ZBIRUL Fagarasului si toti se indoiau ( de frica si NU din respect) pina la
genunchi salutindu-te .... I-mi amintesc cum NU ne mai luam salarul intreg
pentru NEREALIZAREA PLANULUI ( ce mult luptai pentru oameni tai Nea Teo...) si
luna de luna se taia 15 - 20 - 30. % din bani ...Te CASTRAU si pe tine Teo sau
doar noi eram cei CASTRATI la sfirsitul luni ???
Daca tot o dam pe fata macar
sa ne putem privi in oglinda ....
Adrian GROVU  - Barba... Rosa?   |18-12-2015 14:37:10
Adica, "Barba Rosie"? Sau Cot?

Da cu mouse-ul mai sus si reciteste
ce-am punctat mai demult. Ai o parere la fel de anonima precum postarea. Te
respect pentru ca este parerea ta. Atat.

Mai bine pe vremea cand parerile de
acest gen erau moderate de aia care "castrau", cum chiar tu zici acilea.


Destinul Combinatului Chimic nu era fierul vechi, ci o reorganizare
sistematica, gandita si responsabila, stabilita de oameni cu cap, care l-au si
construit, nicidecum imbogatirea unora prin fapte de coruptie, eludarea legilor
tarii si tradare, cum s-a si intamplat in realitate.

Dar bine ca zici tu ca
ti-a taiat salariul. Poate o si meritai. Oricum aia 10-15% se duceau la
Ciresica, asa ca ia-o ca pe un favor. ;-))
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 180 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4659846

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare