Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Regele muzicii pop ...
Regele muzicii pop ... Email
Marţi, 07 Iulie 2009 19:49

 

... s-a urcat la ceruri

     Întregul mapamond a fost şocat de vestea că a murit Michael Jackson, regele muzicii pop. La scurt timp după moartea artistului, era cît pe ce să moară şi internetul, majoritatea moatoarelor de căutare fiind asaltate de oameni care doreau amănunte despre motivele decesului lui Michael. Dispariţia lui a născut însă controverse ...

 ...şi a arătat cum o întreagă industrie poate să stea într-un om, şi cum un artist poate fi consumat de o industrie. Numit de Guinnes World Records ,,cel mai prolific entertainer al tuturor timpurilor“, Michael Jackson este fară drept de replică, cel mai influent artist al culturii pop, cariera sa aducandu-i titlul de ,,Music Award's Pop Male Artist of the Millenium“ şi premiul ,,American Music Award's Artist of the Century Award“. Unul dintre puţinii artişti care au fost incluşi în Rock and Roll Hall of Fame de două ori, Michael Jackson are mai multe recorduri omologate de Guinness World Records, inclusiv unul pentru ,,Thriller“ cel mai vîndut album din lume, 13 Premii Grammy, 13 single-uri numărul unu în cariera solo, mai multe decît oricare alt artist de sex masculin din lume, şi vînzarea a peste 750 milioane de unităţi în întreaga lume.

Vestea care a şocat lumea
 

     Joi, 25 iunie 2009, Michael Jackson a suferit un stop cardiac la domiciliul său din Holmby Hills, Los Angeles. A fost găsit cu pulsul scăzut de către medicul personal,acesta a încercat să îl ajute,dar din păcate nu a reuşit. Medicii au declarat apoi că Michael a murit din cauza unei supradoze de somnifere. Artistul se pregătea să susţină o serie de 50 de concerte la Arena din Londra, după o perioadă în care din punct de vedere artistic intrase într-un con de umbră. Deşi a strîns o avere fabuloasă de-a lungul carierei, Michael Jackson se confrunta în ultima vreme cu o serie de datorii, cauzate de stilul de viaţă extravagant. Starul nu a murit însă sărac, iar cei trei copii moştenesc peste 3 miliarde de dolari, constînd în proprietăţi, drepturi de autor asupra unor piese, inclusiv ale formaţiei Beatles, dar şi acţiuni la firme importante din domeniul muzical. De altfel, moartea artistului a dus la vinderea în totalitatea a albumelor de pe piaţă, producătorii nereuşind să satisfacă cererea venită din partea publicului. Înmormîntarea lui Michael s-a dovedit şi ea un megaspectacol. Iniţial peste un milion de fani şi-au anunţat dorinţa de a participa la funerarii. Organizatorii funeraliilor lui Michael au replicat însă că doar 17.500 de bilete vor putea fi cîştigate de fani pentru ceremoniile de marţi, care au avut loc simultan la Staple Center şi Nokia Theatre, aflate în Los Angeles.

Abuzat de propriul tată
 

     Michael Joseph Jackson s-a născut la 29 august 1958 în oraşul Gary, Indiana (o suburbie industrială a oraşului Chicago, Illinois) într-o familie de muncitori. Fiul lui Joseph "Joe" Walter şi Katherine Esther (născută Scruse), el este cel de-al şaptelea din nouă copii. Fraţii săi sînt Rebbie, Jackie, Tito, Jermaine, La Toya, Marlon, Randy şi Janet. Joseph Jackson a fost angajat al unei fabrici locale de oţel şi cînta adesea alături de fratele său Luther într-o formaţie de muzică R&B numită The Falcons. Michael Jackson a fost crescut de către mama sa în conformitatea regulilor impuse de Martorii lui Iehova, iar ulterior acesta s-a convertit la Islamism. De la o vîrstă fragedă Michael a fost abuzat fizic şi emoţional de tatăl său, fiind nevoit să îndure ore întregi de repetiţii fără oprire, bătăi şi înjosiri cauzate de înjurături. Abuzurile din copilărie l-au afectat pe tot parcursul vieţii. Marlon Jackson îşi reaminteşte cum tatăl său îl ridica pe Michael ţinîndu-l de un picior şi îl snopea în bătaie. Joseph avea probleme frecvent şi îi pedepsea pe băieţii săi lovindu-i de pereţii casei. Într-o noapte, în timp ce Michael dormea, Joseph a intrat în camera sa folosind fereastra deschisă. Purtînd o mască înspăimîntătoare, Joseph a început să ţipe, vrînd să îşi înveţe copii să nu lase fereastra deschisă, atunci cînd se duc la culcare. Mulţi ani după acest incident Michael a avut coşmaruri corelate imaginii tatălui său, în care era răpit din propriul dormitor. Michael a vorbit deschis despre abuzurile din copilaria sa în anul 1993, într-un interviu acordat moderatoarei Oprah Winfrey. El a spus că în timpul copilăriei sale a plîns de multe ori de singurătate.

Cînta în cluburi de striptease
 

     Michael Jackson şi-a dezvăluit talentul muzical la vîrsta de cinci ani în faţa colegilor de clasă şi a altor persoane, în timpul unui recital de Crăciun. În anul 1964, Michael şi Marlon s-au alăturat fraţilor Jackson, un grup muzical format de fraţii Jackie, Tito şi Jermaine, la început fiind muzician de backup. La vîrsta de opt ani, Michael şi Jermaine au devenit cîntăreţii principali ai formaţiei, care a preluat la vremea respectivă numele The Jackson 5. Trupa a concertat pentru cîţiva ani în cluburile şi locurile cunoscute din Vestul mijlociu precum Chitlin' circuit, unde adesea deschideau reprezentaţiile de striptease şi alte acte pentru adulţi. Conduşi de Michael, ei au cîştigat în 1966 un concurs important cu versiuni ale unor şlagăre marca Motown precum hitul lui James Brown, ,,I Got You (I Feel Good)”.

Copii minune
 

     The Jackson 5 au înregistrat mai multe cîntece, precum ,,Big Boy,” pentru casa de înregistrări Steeltown în 1967, iar în 1968 au semnat un contract de management cu Motown Records. Revista Rolling Stones l-a descris mai tîrziu pe tînărul Michael ca „un fenomen cu talente muzicale copleşitoare”. Editorii revistei au observat faptul că Michael a devenit rapid cîntăreţul principal al grupului, deşi iniţial se rezuma doar la dans. Cu toate că Michael cînta cu vocea piţigăiată a unui copil, el dansa precum un dansator profesionist, iar interpretările sale timpurii semănau cu muzica RnB/Soul molipsitoare a unor personalităţi precum Sam Cooke, James Brown, Ray Charles şi Stevie Wonder”. Formaţia The Jackson 5 a stabilit un nou record în momentul în care primele patru discuri single lansate (,,I Want You Back”, ,,ABC”, ,,The Love You Save” şi ,,I'll Be There”) au cîştigat consecutiv prima poziţie în prestigiosul clasament Billboard Hot 100. Pe parcursul primilor ani ai erei The Jackson 5, casa de discuri Motown a spus că Michael ar avea doar nouă ani, cu doi ani mai tînăr decît era în realitate, pentru a-l face să pară mai drăguţ şi mai accesibil publicului.

Compozitorul formaţiei Jackson 5
 

     Începînd cu anul 1972, Michael a lansat un total de patru albume pe plan independent, fiind impresariat de casa de discuri Motown, printre ele numărîndu-se Got to Be There şi Ben. Grupul Jackson 5 a semnat un nou contract de management cu CBS Records în iunie 1975, alăturîndu-se grupului Philadelphia International Records, actuala companie Epic Records. Ca rezultat al unor proceduri legale, grupul a preluat numele The Jacksons. După ce această schimbare a avut loc, formaţia a continuat să concerteze la nivel internaţional, lansînd încă şase albume de studio între 1976 şi 1984. La perioada respectivă, Michael Jackson a fost compozitorul principal al grupului, scriind şlagăre precum ,,Shake Your Body (Down to the Ground)”, ,,This Place Hotel” şi ,,Can You Feel It”.

Începutul operaţilor la nas
 

     În 1978, Michael a jucat rolul Sperietoarei în filmul muzical ,,Vrăjitorul din Oz“. Piesele muzicale au fost orchestrate şi aranjate de Quincy Jones, care a format apoi un parteneriat cu Michael Jackson în timpul filmărilor şi a fost de acord să şi producă următorul album independent al interpretului, intitulat Off the Wall. În 1979, Michael şi-a fracturat nasul în timp ce repeta o coregrafie complexă. Operaţia de rinoplastie ulterioară nu a fost o reuşită, Michael avînd dificultăţi respiratorii, fapt care i-a afectat cariera. Interpretul a fost îndrumat la Dr. Steven Hoefflin, care i-a făcut cea de-a doua rinoplastie, dar şi alte operaţii de înfrumuseţare.

,,Off the wall“ l-a transformat în star

 

 

     Quincy Jones şi Michael au produs împreună discul Off The Wall, printre compozitorii şi textierii participanli numărîndu-se solistul formaţiei Heatwave, Rod Temperton, Stevie Wonder şi Paul McCartney. Lansat în 1979, ,,Off The Wall” a fost primul album al interpretului care a generat patru şlagăre de top 10 în S.U.A., inclusiv hiturile ,,Don't Stop 'Til You Get Enough” şi ,,Rock With You”. Discul ,,Off The Wall” a cîştigat poziţia a treia în clasamentul Billboard 200, primind multiple discuri de platină în S.U.A. pentru vînzări de peste şapte milioane de exemplare, la nivel mondial fiind vîndute peste 20 de milioane de unităţi. În 1980, Michael Jackson a cîştigat trei premii la gala American Music Awards pentru eforturile depuse în cariera sa independentă, primind titluri pentru ,,Cel mai popular album de muzică Soul/R&B”, ,,Cel mai popular interpret de muzică Soul/R&B” şi ,,Cel mai bun disc single de muzică Soul/R&B” (pentru ,,Don't Stop 'Til You Get Enough”). În acelaşi an Michael a mai cîştigat premii oferite de Billboard Music Awards şi un premiu Grammy. În ciuda succesului său comercial, Michael a simţit că discul ,,Off The Wall” ar fi trebuit să aibă un impact mult mai mare şi a fost determinat să întreacă aşteptările tuturor odată cu lansarea viitorului său album de studio. La începutul anilor 1980, Michael a obţinut cel mai mare profit din industria muzicală, el primind 37% din banii obţinuţi în urma comercializării materialelor sale discografice.

Fenomenul ,,Thriller“
 

     Următorul album, ,,Thriller“ a depăşit toate felurile de recorduri. S-a vîndut în mai mult de 50 de milioane de exemplare în toată lumea, a cîştigat zeci de premii. Cea mai mare parte a succesului melodiei ,,Thriller", se datora unui nou lucru numit ,,videoclip“. Datorită videoclipurilor hit-uri ca ,,Billie Jean“, ,,Beat It“ şi ,,Thriller“ au dat o nouă dimensiune muzicii adăugînd o poveste interesantă relevînd abilităţile de dans incredibile ale lui Michael. Filmuleţele lui Michael nu numai că au ajutat la perfecţionarea mediului video, dar au şi rupt bariera de culoare a MTV-ului. ,,Thriller“ l-a facut pe Michael Jackson un star internaţional. ,,Bad“, următorul proiect solo al lui Michael a fost lansat în 1987 şi s-a vîndut în peste 25 de milioane de exemplare în toată lumea şi a inclus hiturile ,,I Just Can't Stop Loving You“, ,,The Way You Make Me Feel“ şi ,,Man In The Mirror“. Insoţit de primul turneu mondial solo al său care s-a dovedit a fi cel mai mare turneu mondial din istorie, albumul ,,Bad“ a generat 5 hituri nr.1 consecutive, o performanţă neegalată încă.

Acuzat de molestare sexuală
 

      În 1991 cu albumul ,,Dangeouros“, Michael a continuat vînzările astronomice cu 23 de milioane de exemplare vîndute în întreaga lume şi un alt turneu mondial fantastic. Michael a intrat în istorie şi cu interviul de 90 de minute din 1993, cu Oprah Winfrey, în care a povestit despre abuzurile pe care le-a suferit în copilărie. Interviul a fost transmis din casa lui Michael, celebrul Neverland din California şi a fost cel mai urmărit program de televiziune din 1993, atrăgînd aproape 100 de milioane de telespectatori din întreaga lume.
     În plină glorie, Michael s-a confruntat în 1993, cu nişte acuzaţii care au zguduit lumea show-biz-ului. Un baiat de 13 ani, fiind cunoscut ca un simplu prieten al artistului, pretindea că Jackson a abuzat sexual de el în timpul şederii sale la Neverland. Jackson se afla în turneul Dangerous cînd acuzaţiile au fost făcute publice, şi a trebuit sa amîne cîteva spectacole, iar în final să anuleze restul concertelor. După multe acţiuni puse în mişcare de justiţie împotriva lui şi după multe mizerii atît din partea familiei copilului cît şi a avocaţilor, s-a ajuns la concluzia că împotriva lui Michael Jackson nu pot fi aduse niciun fel de acuzaţii oficiale, din lipsă de probe. Jackson optează pentru a încheia acest episod urît din viaţa lui printr-o înţelegere în afara tribunalului, plătind familiei băiatului o sumă de bani estimată la 20 de milioane de dolari.

Căsătorie regală
 

      În 1994, Michael a surprins din nou mapamondul căsătorindu-se cu Lisa Marie Presley, fiica regelui muzicii rock'n'roll Elvis Presley, în cadrul unei ceremonii private în Republica Dominicană, de care a divorţat doi ani mai tîrziu. În 1995, Michael a lansat cel mai ambiţios proiect al său. HIStory Past, Present and Future Book I a fost un album dublu conţinînd 15 hituri ale lui Michael din albumele sale anterioare şi 15 melodii noi. HIStory a fost momentul în care Michael şi-a schimbat stilul din punct de vedere creativ, cele 15 melodii find unele dintre cele mai personale melodii pe care le-a înregistrat vreodată. De asemenea, acest album a fost înregistrat cu cea mai modernă tehnologie audio dolby. Pînă în ianuarie 1996, HIStory fusese premiat de şase ori platină în Statele Unite şi este încă cel mai de succes album dublu din istorie.

Declinul superstarului
 

      In 1997, Michael a lansat Blood on The Dance Floor: History in The Mix. Albumul conţine 5 melodii noi, unele dintre cele mai bune melodii pe care le-a compus, conform multor critici şi 8 remixuri de pe HIStory. În acelaşi an a fost şi momentul în care lumea lui Michael s-a schimbat şi pe plan personal. In februarie soţia sa Debbie, cu care se căsătorise în noiembrie 1996, a născut primul lor copil, un băieţel numit Prince Michael Jospeh Jackson Jr. O fetiţă, Paris-Michael Katherine Jackson a urmat în 1998. Michael a declarat atunci „faptul că sînt tată este cel mai mare vis al meu devenit realitate“. În 2001 apare ,,Invincible“ considerat de mulţi un album de excepţie, însă acesta nu s-a bucurat de o promovare pe măsură din partea casei de discuri. Mai mult, Sony Music a refuzat promovarea mai multor proiecte legate de acest album. În ciuda acestor piedici, vînzările au înregistrat cifre foarte bune. În vara lui 2002 a izbucnit un scandal între Michael Jackson şi Sony Music ca urmare a atitudinii casei de discuri cu privire la ,,promovarea" albumului Invincible. La sfîrşitul anului 2003, Michael Jackson se confrunta cu un al doilea scandal de molestare sexuală. Acuzaţiile aduse au fost asemănatoare celor din 1993, acestea venind exact în ziua lansării albumului ,,Number Ones“. Pe numele lui Michael Jackson s-a eliberat un mandat de arestare însă şi acest scandal sexual a fost pînă la urmă închis din lipsă de probe.

 

 

Thriller, albumul suprem

     Albumul care l-a propulsat pe Michael ca star incontestabil a fost Thriller. Lansat în decembrie 1982, albumul a stat 80 de săptămîni consecutive în American Top 10, în 37 dintre acestea fiind numărul 1, vînzările ajugînd la halucinanta cifră de 50 de milioane de copii.
     - 7 dintre cele 9 piese incluse pe album au ajuns în Top10 singles in Billboard Hot 100 iar single-ul Thriller a ocupat prima poziţie în US, UK, Franţa, Italia, Australia, Danemarca, Belgia, Africa de Sud, Spania, Irlanda, Noua Zeelandă şi Canada
     - Thriller a făcut istorie, fiind primul şi singurul album ,,top selling“ pentru 2 ani la rînd în America (1983 şi 1984)
     - Thriller a acumulat un număr halucinant de 27 de discuri de platină, fiind premiat cu ,,Double Diamond Award“îin US. În acelaşi timp, albumul a atins rangul de ,,Diamond“ sau ,,Multi-Platinum“ în Argentina, Autralia, Brazilia, Belgia, Canada, Finlanda, Franţa, Germania, Japonia, Mexic, Olanda, Noua Zeelanda, Portugalia, Spania, Elveţia şi UK.
     - În anul 1985, Thriller a intrat în Guinness Book ca fiind cel mai bine vîndut album al tuturor timpurilor, record neegalat nici pînă azi
     - Extraordinarul Thriller îi aduce lui Michael Jackson, în 1984, un număr record de 12 nominalizări la premiile Grammy, 8 dintre acestea materializîndu-se şi constituind încă un record: ,,Cele mai multe premii Grammy cîştigate de un artist într-un singur an“.
     - În acelaşi an, 1984, Michael Jackson a cîştigat 8 premii American Music Awards şi 3 premii MTV Video Music Awards.
     - Anul ce a urmat i-a adus deja celebrului pop star premiul Best Video Album pentru ,,The Making of Michael Jackson's Thriller“, premiu acordat în cadrul celei de-a 27-a aniversare anuală Grammy Awards.

Michael Jackson, armă politică în România

     În 1992, România a făcut pentru prima dată cunoştinţă cu ceea ce înseamnă un megaconcert. Două Boeinguri 747 pline de echipament, o echipă de peste 230 de persoane o scenă de 77 de metri lungime au sosit la Bucurşti pentru concertul lui Michael Jackson. Dansatorul şi cîntăreţul care înnebunise o lume întreagă cu ,,Thriller”, ,,Bad“ sau ,,Billie Jean“ inclusese în turneul său ,,Dangerous World Tour“ şi mica ţară fostă comunistă. Pînă şi Ludovic Spiess, ministrul Culturii de atunci, era impresionat, spunînd că spectacolul nu are doar conotaţii culturale, ci şi politice. De altfel, toţi cei care au avut şansa au profitat de situaţie pentru a fi lîngă Michael. Şeful Poliţiei Capitalei, generalul Niţu, a ţinut morţiş să îl escorteze personal de la intrarea sa în ţară pe Michael, deşi avea la dispoziţie un efectiv numeros care să îi asigure protecţia. Preşedintele Ion Iliescu nu a fost nici el mai prejos, primindu-l la Cotroceni, ca pe un veritabil şef de stat. La aeroport l-au aşteptat peste 2.000 de fani în delir. La concert, care a avut loc pe 1 octombrie 1992, s-a înghesuit toată suflarea politică şi n-au lipsit Mugur Isărescu, Victor Surdu, Theodor Stolojan, Radu Cîmpeanu, Emil Constantinescu, Victor Babiuc, Petre Roman, Adrian Severin sau Nicolae Spiroiu, însoţiţi de soţii, gărzi de corp şi copii. În buluceala creată, aproape 200 de persoane au leşinat de la momentul intrării pe stadion pînă la recitalul din deschiderea concertului.

Ion Iliescu a plătit concertul din 1992
 

     În mod tipic pentru România, concertul s-a soldat cu un scandal privind deturnarea unor fonduri. Primele semne au existat chiar pe 1 octombrie, cînd în huiduielile publicului, Marcel Avram, omul care-l convinsese pe Michael Jackson să cînte în România, le-a mulţumit lui Ion Iliescu şi lui Adrian Năstase, ministru de Externe pe atunci, pentru ajutorul dat în organizarea concertului. După cum avea să dezvăluie ,,România Liberă“, Iliescu s-a implicat activ în desfăşurarea evenimentului: sub pretextul că ar fi un concert de binefacere, statul român a suportat cheltuielile de organizare, iar reprezentanţii firmelor organizatoare au declarat că, din acest motiv, nu urmăresc să facă profit. Numai că oficialii postului american HBO au făcut atunci o declaraţie-şoc: pentru a înregistra concertul, au plătit 20 de milioane de dolari firmelor organizatoare, Mama Concerts and Rau (a lui Marcel Avram) şi MC Concerts (a lui Paul Opriş). Paul Opriş declara ambiguu că nu a fost vorba de 20 de milioane, ci doar de trei, însă apoi a vehiculat iar cifra de 20, la întrebările insistente ale ziariştilor. În ciuda scandalului Marcel Avram a fost făcut de Ion Iliescu ,,ambasador cu însărcinări speciale” al statului român.

Comments
Comentariu nou Cautare
alina   |08-07-2009 01:01:18
Chiar in acest moment urmaresc in direct spectacolul omagiu din Los Angeles.
Cand eram mica aveam posterul lui Michael Jackson in camera si ii imitam
miscarile.
Ne dam seama de talentul si importanta unei persoane numai atunci
cand o piedem...
O lume intrega plange si participa la ultimul drum al acestui
artist inegalabil!
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 185 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

6.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4660701

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare