Afacere de succes în inima Romei |
![]() |
Marţi, 15 Octombrie 2013 10:11 | ||||||
Cînd a auzit pronunînţîndu-se expresia ,,o ţîră", Liviu Dotcoş şi-a readus în minte parcă Făgăraşul cu tot ce are el mai frumos. A început să depene amintiri frumoase din zilele copilăriei şi adolescenţei sale petrecute prin cartierul natal sau pe holurile liceului Radu Negru. Era atent şi cu clienţii din restaurant, dar şi cu gîndul la o poveste în limbajul de acasă. Am rămas la discuţii după ce prînzul oferit clienţilor era pe sfîrşite, iar întrebările despre Făgăraş şi România n-au contenit. Cu bune şi rele abia aştepta să afle evenimentele de ,,acasă". Toţi românii stabiliţi peste graniţe au în comun acelaşi lucru: dorul de casă. ,,Dorinţa de a reveni acasă există tot timpul. Dar ce să facem acasă? Poate nepoţii noştri să reuşească să trăiască în România aşa cum trebuie. Noi ne-am obişnuit cu mentalitatea de aici şi deocamdată nu revenim acasă" au spus cu convingere soţii Dotcoş.
Poveste de succes
Povestea familiei Dotcoş este una impresionantă ce poate fi caracterizată prin curaj şi perseverenţă. ,,Am plecat din Făgăraş prin 1992. Eram prima generaţie care a terminat liceul după Revoluţie. Toată generaţia noastră pleca la muncă în Italia, Germania, America, prea puţini au rămas acasă. Eu m-am înscris la Drept, la jurisprudenţă, dar am abandonat studiile. Echipa de judokani a renumitului profsor Gheorghe Gujbă avea deplasare în Italia. M-am dus şi eu cu echipa, mai erau fratele meu şi nişte prieteni. Ne-au luat viză şi duşi am fost. Eu am rămas la Roma. N-a fost de loc uşor, chiar greu. Nu ştiam nimic, nici limbă, nici nu aveam vreo meserie. N-am avut timp după liceu să am o meserie. Lucrasem puţin timp la o centrală termică în Făgăraş, dar nu era de mine" a povestit Liviu Dotcoş depre plecarea lui peste hotare. A fost perioada în care făgărăşenii, mai ales cei tineri, plecau în număr mare prin Europa. Atunci Făgăraşul s-a golit. Scări întregi de bloc au rămas în întuneric pentru că proprietarii şi-au căutat un trai mai bun peste graniţă. Atunci, conducătorii ţării n-au ştiut sau n-au vrut să spună stop emigraţiei. Se contura al doilea mare exod al făgărăşenilor în străinătate, după cel înregistrat la începutul veacului cu destinaţia America. De data aceasta însă cei mai mulţi făgărăşeni s-au stabilit în Italia, în zona capitalei. Italia a fost o lume nouă pentru toţi emigranţii din ţară. După viaţa într-un regim închis, dictatorial, libertatea oferită de Roma era inimaginabilă. Nu-i deranjau atunci nici munca grea, nici cazarea şi masa de la Caritas pentru că aveau un singur scop: să fie liberi şi să agonisească pentru viitor. Liviu Dotcoş îşi aminteşte fiecare zi petrecută la Roma primilor ani, dar şi după ce a devenit propriul lui patron. ,,La bucătărie a fost fain. Deşi nu ştiam nimic, am constatat că bucătăria italiană era rîs. Îţi vine uşor să le găteşti preparatele, ca bună dimineaţa. Pot spune, acum, că nu există mîncarea cea mai bună sau cea mai rea. Totul depinde de modul de prezentare a produsului, de simpatia faţă de cel ce o aduce, de multe. De exemplu, un italian mănîncă de 50 de ani un fel de mîncare italiană. A venit la mine şi i-am preparat-o şi i-am servit-o. I-am dat mîncarea lui dar altfel, alt gust, ceva care n-a avut pînă atunci. A zis că aşa ceva n-a mîncat niciodată. Era doar mîncarea lor. Asta este reţeta succesului, nu? Am lucrat în bucătăria italiană, la un patron, unde am învăţat multe. Este important să fii bun că atunci conduci. Aşa am făcut eu. Mergeam şi în timpul liber la bucătărie, fără bani, doar pentru a învăţa" spune Liviu despre bucătăria italiană. . După o experienţă acumulată în restaurantele italienilor, Liviu şi Carmen s-au hotărîrt să devină proprii lor patroni. Au fost ajutaţi şi de mama lui Liviu care i-a însoţit la Roma. Un imbold, după cum spune şi Carmen, a fost Dario, copilul lor. Era în 2006 cînd Carmen rămăsese însărcinată. Ne-am asociat cu un italian, cu care devenisem prieteni. Ne furniza peştele pentru restaurantul în care lucram noi. Am cumpărat localul acesta şi ne-am apucat de treabă. În timp, italianul, de fapt fiica lui, a renunţat şi am rămas singuri" povesteşte Carmen Dotcoş. ,,Recunosc că am avut curaj să fac bucătărie italiană cu ,,duşmanii" italieni. Cînd am plecat la restaurantul meu, au venit cu mine şi clienţii restaurantului la care lucrasem. Şi acum îi stau în gît celui cu restaurantul" spune Liviu. " ,,Restaurantul nostru este foarte căutat pentru că oferim calitate, iar programul este elastic. Ne pliem după clienţi. În 7 ani am avut 60 de persoane ca angajaţi. N-am avut probleme decît cu una singură, dar s-a rezolvat. Am avut angajaţi care aveau şcoală de bucătari italiană, dar nu făceau nimic, nu ştiau. I-am lăsat să facă, să cureţe legume, să taie ceapă, să cureţe un peşte. Vai de ei. Păi eu trăgeam cu ochiul la bucătar să pot să învăţ meserie. Ajunsesem să fiu cel mai rapid la curăţat şi tăiat de ceapă. Ăştia, habar nu aveau. Le-am şi spus să-şi schimbe meseria că bucătăria nu e de ei. Bucătăria cu ei era o adevărată bombă. Păi după ce termini programul pui totul la loc, laşi ordine, că altfel o iei razna. Am avut şi angajaţi foarte buni, ştiau să vîndă şi să se vîndă. Veneau clienţii numai pentru ei în restaurant" spune făgărăşeanul. ,,Clientela este foarte diversă, de la italieni la turişti din toată lumea. Au servit masa la mine în restaurant şi românii. Organizez şi evenimente româneşti, Crăciun, Paşte, cu ciorbă de perişoare, sarmale, răcitură. Au fost la noi la masă premierul Ponta, cei de la Ambasadă sau de la Academie, Biserică, etc. Apropiaţii lui Nicu Gheară au servit masa la noi. Au fost cei care au lăsat cel mai mare bacşiş. Nota era de 900 euro şi ei au lăsat 1200 euro. Le-am făcut observaţie, dar mi-au zis: este vreo problemă? Era ziua lui Gheară şi şi-au adus inclusiv muzicantul din ţară căruia i-au dat 4000 de euro. Chiar mă gîndeam ce viaţă au ăştia în ţară. Bacşişurile cele mai mari le lasă românii şi apoi ruşii. Au fost şi maneliştii, chiar unul cunoscut în ţară, nu mai ştiu cum îl cheamă. Le-am spus, văzînd modul lor de comportare, vă ofer prînzul şi pe aici nu mai călcaţi. N-am treabă cu ţiganii, dar n-au ce căuta astfel de oameni în restaurantul meu. Nici unii politicieni nu sînt altfel, iar eu nu trebuie să le fac pe plac pentru că eu nu fac politică aici. Ei au impresia că li se cuvine tot. Păi noi, aici, nu muncim pentru ei ci pentru noi. Se vorbeşte despre mafia italiană, ştiţi şi dumneavoastră, nu? Este adevărat tot ce se spune. Am avut şansa şi norocul să nu fiu afectat de astfel de situaţii deşi sînt în centrul Romei. Dar în România este o mafie, poate, mai mare" ,,Dorinţa de a veni acasă există şi nu va dispărea. Cred că toţi românii de aici îşi doresc să se întoarcă acasă cîndva. Dar la ce să ne întoarcem? Ce să facem acasă? Statul român ne poate oferi ceva? M-am obişnuit cu mentalitatea de aici. Dacă venim acasă ne mănîncă peştii mari. Aici ne vedem de treabă şi este ok. La Făgăraş nu mi-aş face niciodată restaurant sau altă afacere. Este un oraş mort şi te mănîncă politicul. Mi-aş deschide un hotel şi un restaurant la Predeal sau Sinaia cînd voi avea bani. Făgăraşului i s-a dus vestea pînă aici prin interlopi. Cînd am auzit ce trafic şi ce infracţiuni sînt nu-mi venea să cred. Le-am şi spus: ce, mă, în Făgăraş, prostituţie şi droguri? Ce să facem noi printre ei? Păi şi mafia din Italia este sub ei, nu? Îmi spunea cineva că mafia face din 10.000 de euro 250.000 euro într-un an. Aşa o fi! Am preluat şi noi românii ce-i mai rău. Am văzut că deja în România sînt bogaţi şi săraci, nu mai este o clasă de mijloc. Asta nu e bine. Şi la Făgăraş lucrurile nu merg bine deloc. Cred că vina este undeva la conducere. Şi dacă aş vrea să mă întiorc, soţia nu vrea. Poate nepoţii mei să o ducă bine acasă. La Făgăraş nu m-aş muta. Ce să aştept vara să vină acasă italienii ca să-mi meargă şi mie afacerea? Asta nu. Prima dată cînd voi veni acasă voi poposi la Corner, restaurantul unui prieten al fratelui meu. Voi intra în bucătărie să-l ajut. Altfel se munceşte aici şi cu totul altfel acolo" este de părere Liviu Dotcoş ,,Dacă aş caracteriza viaţa mea din Roma, aş spune îndrăzneală. Trebuie să fii serios, să munceşti continuu, nu o zi da şi să stai vreo două. Şi cel mai important este să-ţi placă munca pe care o faci. Am avut şi zile grele, dar le-am depăşit. Fac de 21 de ani bucătărie, n-am sărbători, n-am zile libere. Nu poţi fi bucătar dacă nu eşti romantic. Mi-e greu primăvara cînd este cald şi nu pot ieşi din bucătărie. Lunile aprilie şi mai sînt mai grele pînă mă obişnuiesc să stau înăuntru. Dacă vrei să faci o afacere trebuie să pui mîna, să nu fii şef ci coleg cu toţi de la locul de muncă. Nu este uşor să lucrezi cu oamenii, trebuie să-i înţelegi, să glumeşti, iar glumele tale să fie înţelese în limba lor pentru că degeaba spun o glumă românească pentru că nu o gustă. Nu este uşor să rezişti cu un restaurant în centrul Romei, unde tot la cinci metri este un alt restaurant italian. Am fost premiat de MoneyGram pentru ,,Curaj şi inovaţie" Este un premiu care mă bucură. Nu a fost uşor să-i faci pe italieni să revină în restaurantul tău. Le-am spus: daţi-mi mie 20 de euro şi vă fac eu mîncarea. Da, tu vrei să ne iei banii. Nu vă iau banii, eu trebuie să vă fac să reveniţi în restaurantul meu tot anul. Este vorba de idee. Este dificil să-ţi faci clientelă şi s-o păstrezi. Nici bucătăria italiană nu mai e ceea ce a fost. S-au deschis restaurante de tot felul de către indivizi care n-au nicio treabă cu bucătăria italiană, dar fac că trebuie făcut. Din nouă italieni dacă şase ştiu să mănînce. Am ajuns să le gătesc şi pentru acasă şi sînt mulţumimiţi şi de aceea revin mereu. Asta este reţeta" povesteşte făgărăşeanul Liviu Dotcoş. " Dacă stăteam de vorbă cu făgărăşeanca Clara Carmen Dotcoş în urmă cu 15 ani, aflam că îşi va deschide un birou notarial undeva la Bucureşti. Era visul ei după ce şi-a luat licenţa în Drept. Destinul însă i-a rezervat altceva, o viaţă în cu totul alt domeniu în capitala Italiei alături de persoana pe care o iubeşte. ,,Îmi pare rău de ocaziile pe care le-am avut şi nu le-am valorificat. În anii '90 Europa toată era cu noi. Am avut o mare şansă, nu aveam datorii, dar n-am ştiut ce să facem cu ea. Nu vreau să dau vina pe nimeni pentru că nu cunosc politică şi nu fac politică. Ştiu doar că este păcat. Românul este deştept, se adaptează la orice situaţie, oricînd, este inventiv, dar nu i s-a acordat nicio şansă. Libertatea cîştigată în '89 ne-a costat însă scump" Întrebată cum ar caracteriza, într-un cuvînt, viaţa familiei lor în Italia, a spus ,,perseverenţă". ,, Dacă nu încerci nu poţi obţine ceea ce vrei" este de părere Carmen Dorcoş. ,,Cea mai urîtă experienţă a mea din Italia a fost prin 2009. Atunci cu cazul Mailat. Se crease o atmosferă defavorabilă românilor în Italia şi care a durat mult, vreo 2 ani. Eram văzuţi ca o paria. Atunci, cînd ne auzeau vorbind româneşte în restaurant plecau de la masă. La un magazin românesc i-au pus foc. A fost neplăcut, iar presa a făcut mare tam-tam. Din păcate nu se face diferenţa între români şi rromi. Pe undeva am devenit o comunitate puternică în Italia, le-am luat locurile de muncă, dar să nu uite nici ei că au avut cîndva soarta noastră. Au plecat în număr mare în America, nu? Vremurile se întorc pentru toată lumea. Mafie au şi ei, nu doar alte naţii. Inainte au fost albanezii, apoi am venit noi, românii, peste ani va veni altă comunitate. Mi-aş dori să se ţină cont că România are multe persoane de valoare, adevărate personalităţi, dar nu este întdeauna aşa. Sînt oameni şi oameni pretutindeni. Ar trebui să se vadă şi treburile astea, nu?!" a mai spus Carmen Dotcoş. (Lucia Baki)
Powered by !JoomlaComment 3.26
3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved." |