Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Sant 'Egidio, comunitatea care vrea să unească religiile de pe glob
Sant 'Egidio, comunitatea care vrea să unească religiile de pe glob Email
Marţi, 12 Noiembrie 2013 11:44

 

 

     Congresul internaţional al comunităţii de voluntari laici a fost organizat în 2013 la Roma şi a avut tema : ,,Curajul speranţei. Religii şi culturi în dialog"
     Printre voluntarii de la Sant 'Egidio din Roma sînt şi cîţiva români

     Se numărau sacii în care erau înghesuite cadavrele. Oficialii nu mai pridideau cu număratul lor. Erau copii, femei, bărbaţi ale căror feţe au rămas încremenite în spaimă. Preţ de cîteva ore, portul Lampedusiei era plin de saci cu cadavre. Numărătoarea ajunsese la 300 iar cei salvaţi îşi aminteau doar imaginea vasului care a văzut focul izbucnit la bord dar a trecut nepăsător pe lîngă barca lor veche şi neajutorată care se scufunda. Dezastrul l-a determinat pe Papa Francisc să spună răspicat ,,Ruşine!". Comunitatea Sant 'Egidio s-a dus la Lampedusa să-şi ofere ajutorul. Preşedintele Comunităţii Sant 'Egidio, Andrea Riccardi a cerut Uniunii Europene să-şi asume morţii acelui dezastru si afost primul care a propus funerarii de stat dar si pentru fiecare mort in parte. Voluntarii de la Sant 'Egidio au plecat atunci în Libia să găsească familia fiecărei persoane decedate. Este una dintre activităţile în care se implică Sant 'Egidio şi care, de bună seamă, o defineşte. Este o organizaţie de laici bazată numai pe acţiuni de voluntariat şi de gratuitate. Am participat la Congresul internaţional din 2013 organizat la Roma de Comunitatea Sant 'Egidio care a avut ca temă ,,Curajul speranţei. Religii şi culturi în dialog". Timp de trei zile, 29 septembrie-1 octombrie 2013, Roma a fost o scenă deschisă pentru religiile din toată lumea care şi-au dat mîna doborînd zidurile care în rest le separă. Sant 'Egidio a reuşit, şi în acest an, să aducă la masa dialogului şi a dezbaterii de idei reprezentanţi ai religiilor, ai culturilor, oameni politici, oameni de ştiinţă, media, reprezentanţii diferitelor state de pe glob. S-a semnat prin intermediul capilor religiilor ,,Proclamaţia de pace-2013" într-un cadru festiv organizat în renumita Piaţă Campidoglio din centrul Romei. Documentul a fost însuşit şi remis apoi tuturor satelor de pe glob. Momentul a fost marcat de o slujbă religioasă comună oficiată în Biserica Campidiglio şi de un marş al păcii. Începînd cu 26 octombrie 1986 cînd la Assisi s-a organizat primul Congres Sant 'Egidio la care a participat Papa Ioan Paul al II-lea, în fiecare an un oraş de pe glob găzduieşte un astfel de eveniment. În 1998, Bucureştiul a fost capitala Păcii. În 2014 congresul va fi organizat în Belgia.

 

 

 
 
 
 
 

Slujbă religioasă comună
 

 

     Deschiderea congresului s-a făcut cu o slujbă religioasă la impresionanta biserică ,, Sfîntul Paul" din Roma susţinută de cardinalul Agostino Vallini. La Auditorium Conciliazione a fost organizată deschiderea oficială la care au participat primarul Romei, premierul Italiei, preşedintele regiunii Lazio, oficiali din diferite ţări. În paralel cu acţiunile oficiale, activitatea Sant 'Egidio s-a derulat normal în privinţa răracilor Romei.
 

Primarul Romei Ignazio Marino:
 

,,Sînt bucuros că acest pelerinaj de pace se opreşte din nou la Roma după multe alte oraşe europene. Roma asimilează, primeşte şi oferă solidaritate şi cooperare. Comunitatea este fiica acestui oraş iar Roma este un nume evocativ în multe părţi ale lumii care a intrat în istoria umanităţii. Bine aţi venit la Roma!"
Peşedintele Provinciei Lazio: Nicola Zingaretti
,,În aceste zile se întoarce pagina şi dialogul demonstrează că ura genereaza numai moarte. Speranţa din Assisi se difuzează în aceste întîlniri cu tenacitate şi curaj. Cuvintele voastre şi gîndul bun de aici pleacă în toată lumea"
Andrea Riccardi, fondatorul Comunităţii Sant' Egidio.
,,Nu este folcloristic sau populism ci un gest de curaj să venim la Roma, oraş de referinţă, ca în poala mamei, dar într-o societate săraca. Curajul de a muri pe stradă într-o lume globalizată da speranta de a te ruga unii lîngă alţii si nu unii împotriva altora. Citînd Mircea Eliade, avem toţi o superstiţie, aceea de a atinge locuri cît mai sus şi apoi vine dezamăgirea de a nu reuşi. Ţinem flacăra lumînării să ne lumineze strada numai nouă ca apoi să murim în întuneric. Dar religiile ne învaţă că Dumnezeu este cel mai mare. Vă mulţumesc că sunteţi aici"
Primul ministru al Italiei, Enrico Letta:
,,În ultima vreme au apărut tot mai multe semne de dialog în politica internaţională şi între religii. Tema extraordinară din aceste zile este strigătul de pace din Roma care rupe indiferenţa. În toate rugăciunile care le veţi invoca faceţi una şi pentru Italia"

Conferinţe tematice
 

     Congresul internaţional anual Sant 'Egidio s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile la Roma în perioada 29 septembrie-1 octombrie 2013 şi a cuprins o serie de simpozioane şi conferinţe organizate în diferite locaţii istorice ale oraşului toate invocînd teme de pace, religii, unitate şi dialog între popoare şi religii. Au fost trei zile de rugăciune în prezenţa tuturor regiliilor de pe mapamond. Au fost organizate 32 de conferinţe, la unele dintre ele participînd şi susţinînd teze reprezentanţii bisericilor din România.
Tema 1: ,,Il valore della vita fragile"(Valoarea unei vieţi fragile)
Tema 2: ,,La speranza oggi" ( Speranţa astăzi)
Tema 3: ,,La forza storica della preghiera" ( Puterea rugăciunii în decursul timpului"
Tema 4: ,,La violenza sulle donne: la risposta delle religioni" ( Violenţa asupra femeilor. Răspunsul dat de religii)
Tema 5: ,,Speranza e pace: le religioni in Giapone" (Speranţă şi pace: religiile în Japonia)
Tema 6: ,,Gratuita e mercato" (Gratuitate şi comerţ)
Tema 7: ,,Cinquant'anni dalla Pacem in Terris" (Cinzeci de ani de la Pacea pe Pamint – Scrisoarea Papei Ioan XXIII adresata in anul 1963 patriarhilor, clerului, credinciosilor si tuturor oamenilor de bine)
Tema 8: ,,Cristiani e musulmani: la cultura del convivere" (Creştini şi musulmani: cultura convieţuirii)
Tema 9: ,,L'america Latina di Papa Francesco" (America Latină a lui Papa Francisc"
Tema 10: ,,Migrazioni: accoglienza e integrazione" (Migrările: primire şi integrare)
Tema 11: ,,Raccontare il mondo informazione e pace" (Relatări din lumea informaţiei şi a păcii)
Tema 12: ,,Dio ama i poveri" (Dumnezeu iubeşte săracii)
Tema 13: ,,La forza degli anni: la vecchiaia come benedizione" (Puterea anilor: bătrîneţea ca o binecuvintare)
Tema 14: ,,Cristiani e musulmani in dialogo" (Creştini şi musulmani în dialog)
Tema 15. ,,Ambiente e poverta: eco-sostenibilita del futuro" (Mediul şi sărăcia: eco-susţinerea viitorului)
Tema 16: ,,Bisogno di famiglia" (Necesităţile familiei)
Tema 17. ,,Verso una governante mondiale?" ( Spre o guvernare mondială?)
Tema 18.,,Fraternita cristiana e unita del mondo" (Infrăţire creştină şi unitate în lume)
Tema 19: ,,Essere cristiani nel XXI secolo" ( A fi creştin în secolul al XXI –lea cu participarea episcopului greco catolic Florentin şi Mitropolitul ortodox Iosif)
Tema 20: ,,Il dialogo tra le religioni: una via di pace" (Dialogul între religii: o cale de pace)
Tema 21: ,,Lo spirito di Assisi" (Spiritul din Assisi)
Tema 22: ,,La resistenza spirituale" (Rezistenţa spirituală)
Tema 23: ,,Martirio, realta attuale dei cristiani" ( Martiriul, realitatea actuală a creştinilor: a participat Episcopul greco- catolic Virgil Bercea)
Tema 24: ,,Dolore dei popoli e vie di pace" (Durerea popoarelor şi căile de pace)
Tema 25: ,,Citta malate e periferie esistenziali" (Oraşe bolnave şi periferii existenţiale)
Tema 26: ,,Dio e misericordia" (Dumnezeu şi mila sa)
Tema 27: ,,Le religioni nell'Asia globalizzata" (Religiile în Asia globalizzată)
Tema 28: ,,Il terrorismo religioso interpella i credenti" (Terorismul religios interpelează credincioşii)
Tema 29: ,,La crisi in Medio Oriente" (Criza din Orientul Mijlociu)
Tema 30: ,,La violenza e un destino inevitabile?" ( Violenţa este un destin inevitabil?)
Tema 31: ,,Laici e credenti. Colloqui sulla speranza" (Laici şi credinciosi. Colocviu, intervenţii pe tema speranţei)
Tema 32: ,,Il coraggio della speranza" (Curajul speranţei. Intervenţii susţinute la Institutul peniteciar Rebibbia din Roma. A participat Presfinţitul Episcop Siluan)

La aceeaşi masă episcopii ortodocşi şi greco-catolici
 

     Reprezentanţii bisericilor din România au participat şi au susţinut lucrări la cîteva din temele evenimentului. La conferinţa ,,Martirio, realta attuale dei cristiani" (Martiriul, realitatea actuală a creştinilor): a participat episcopul greco-catolic Virgil Bercea. La conferinţa ,,Essere cristiani nel XXI secolo"(A fi creştin în secolul al XXI -lea) au susţinut lucrări Episcopul greco catolic Florentin şi Episcopul ortodox Iosif, al Europei Occidentale. Episcopul Siluan al Europei Centrale şi de Est a suţinut o conferinţă la închisoarea Rebibbia din Roma la tema ,,Il coraggio della speranza" (Curajul speranţei). La conferinţele susţinute reprezentanţii bisericilor din România, sălile au fost neîncăpătoare, printre participanţi fiind şi mulţi români.

     ,,Conferinţa anuală internaţională Sant 'Egidio este un lucru pozitiv pentru că adună oameni de diferite religii împreună. Noi, europenii, sîntem obişnuiţi să stăm la aceeaşi masă, dar aici vin unii lîngă alţii creştinii, evreii, musulmanii, hinduşii, budiştii, cei din ţările îndepărtate unde sînt foarte multe conflicte. Sant 'Egidio a areuşit să-i adune şi să-i pună unii lîngă alţii, la dialog. Aici toţi îşi dau mîna. Şi asta este un lucru îmbucurător. Mesajul din aceste zile este un mesaj de pace, credinţă şi de respect între oameni şi religii. Dacă acest respect nu îl găsim îl căutăm, iar dacă iar nu-l găsim îl mai căutăm, şi tot aşa. Cu acest prilej transmit oamenilor din Ţara Făgăraşului, oameni dragi mie, mai ales că în istorie au dovedit că doar cu credinţă şi dragoste au făcut faţă tuturor relelor, să-şi păstreze credinţa şi dragostea faţă de străini" a declarat Episcopul ortodox Iosif.

     ,,La această temă am vorbit despre martiriu mai ales că România a trecut prin suferinţe inimaginabile în regimul comunist. Acolo a fost voinţa lui Dumnezeu. În cartea lui Isaia se spune: de ce Isus a murit? Şi aceşti oameni au suferit şi au murit pentru a deveni sfinţi. Ei au înţeles atunci că nu este vorba de un gardian sau de un torţionar anume, ei au înţeles că suferinţa lor aşa trebuia să fie. Ei au sfinţit celulele din închisori pentru că le-au transformat în capele de rugăciune. De aceea trebuie să învăţăm că răul este biruit cu binele. Iar în lumea asta este atîta rău, deci nu ne rămîne decît să facem bine. Pot spune că noi sîntem, robii unei istorii nepurificate, dar sperăm că se va purifica. S-a ajuns la un rău care a pătruns mai mult decît trebuia. În închisorile comuniste zidurile confesionale au căzut. De ce nu sînt declaraţi sfinţi cei din închisori? Este un proces în curs. Vedeţi că episcopul Vladimir Ghica a fost deja declarat sfînt, urmează Anton Durcovici şi poate şi alţi episcopi greco-catolici. Trebuie însă să se ajungă să bată un singur suflet într-o singură naţie, adică o singură biserică. S-a vorbit aici de disperare. Tinerii trebuie să ştie că e bine să disperăm în faţa propriei nimicnicii, dar nu în faţa lui Dumnezeu" a declarat Episcopil greco-catolic Florentin.
,,Am vrut să particip la conferinţa organizată în închisoarea Rebibbia. Închisoarea este un loc al descurajării. Acolo omul face penitenţă, se pocăieşte, devine mai bun. Aşa era în vremurile din urmă, dar acum devine mai rău. Eu merg mereu în mijlocul celor din închisorile din Italia. Sînt oameni care au curajul să înfrunte viaţa şi au ajuns să înţeleagă rolul spovedaniei. La închisoarea Rebibbia sînt cam 300 de bărbaţi şi zeci de femei din România închişi pentru furturi, înşelăciune, crime. Congresul Sant 'Egidio şi comunitatea în sine a dovedit că se poate, funcţionează şi desfăşoară o activitate deosebită respectînd principiul evangheliei. Este în folosul săracilor. Dar este iniţiativa unor tineri, laici nu a bisericii. În anul 2002 am fost prima dată la întîlnirea anuală cînd a fost tema ,,Dialog şi cultură" şi s-a desfăşurat în Cipru. De atunci merg în fiecare an. Aci se dezvoltă iniţiative importante, iar oamenii sînt puşi în faţa dialogului ceea ce este foarte bine" a spus Episcopul ortodox Siluan.
(Lucia Baki)

Istoria Comunităţii Sant 'Egidio
 

     Comunitatea de Sant'Egidio a luat fiinţă la Roma în 1968, după al II-lea Conciliu de la Vatican, din iniţiativa unui tînăr atunci de aproape 20 de ani, Andrea Riccardi. Atunci, un grup de liceeni ca şi el s-a reunit pentru a asculta şi pune în practică Evanghelia, faptele apostolilor şi actele Sfîntului Francesco d'Assisi din Italia. Micul grup de tineri a început să meargă la periferia Romei, acolo unde în bărăci trăiau săracii şi imigranţii italieni, cărora le-au făcut un program aşa zis ,,după şcoală sau şcoala de după masa pentru copii" pe care l-au denumit apoi ,,Şcoala populară". Şi astăzi funcţionează acest program, dar este cunoscut şi practicat în toată lumea sub denumirea de ,,Şcoala păcii". Comunitatea Sant' Egidio este o mişcare de laici la care au aderat peste 60.000 de persoane din Italia şi din alte 73 de ţări de pe mapamond şi care promovează în regim de voluntariat ecumenismul, prietenia, pacea, operele de caritate. La Roma funcţionează cea mai puternică şi unită comunitate. A pătruns şi în România de cîţiva ani, dar activitatea ei este redusă comparativ cu alte state din lume.
Sfântul Egidiu sau Egidius s-a născut la Atena în anul 640 şi a decedat la 1 septembrie 720 în locul pe care se află azi localitatea Saint-Gilles, departementul Gard, Franţa. A fost un abate în Provence. În franceză este cunoscut ca Saint Gilles, în italiană Sant'Egidio, iar în maghiară Szent Egyed. Denumirea oraşului Aiud provine de la acest patrociniu. Este şi patronul oraşului Graz. Sfântul Egidius a fost foarte popular în evul mediu, ceea ce a facut ca numele Egidiu să fie răspândit şi ca prenume. În calendarul romano-catolic şi cel anglican este sărbătorit la 1 septembrie.

Activităţile comunităţii de la Roma
 

     Comunitatea Sant'Egidio din Roma derulează o activitate diversificată şi susţinută.
- În zilele de miercuri, vineri şi sîmbătă se acordă masă pentru săracii italieni şi străini ;
- Mîncare, haine şi baie cu duşuri şi masini de spălat pentru săracii străini în fiecare luni şi pentru ţigani în fiecare vineri;
- Ajutor de specialitate în conflicte de muncă
- Se întocmesc documente pentru obtinerea rezidenţei pentru cei care nu au documente folosind ca adresă sediul comunităţii şi servicii de poştă în fiecare marţi;
- Organizează cursuri gratuite de limbă şi cultură italiană, de mediatori culturali sau, la cerere, specializare în diferite meserii în fiecare joi şi duminică;
- Organizează întîlniri cu săracii fără domiciliu şi distribuţie de mîncare caldă seara în gări şi sub poduri, acolo unde se adăpostesc săracii;
- Organizează întîlniri cu bătrînii singuri la domiciliul lor;
- “Genti di pace” fac vizite în inchisori cu ocazia evenimentelor importante;
- Organizează întîlniri cu persoanele cu handicap;
- Oferă consultaţii medicale şi diferite medicamente gratuite;
- Organizează prînzul de Crăciun cu săracii si de Paste;
- Comemorarea Modesta Valenti - o săracă a străzii decedata pentru că nu i s-a acordat primul ajutor fiind prea murdară;
- Ajuta la intocmirea actelor de adopţii la distanţă;
- Şcoala Evangheliei;
- Festivitatea de înmînare a diplomelor Şcolii "Louis Massignon", Roma
- La Biserica Sfanta Maria in Trastevere din Roma care aparţine comunităţii se oficiază zilnic slujbe şi rugăciuni
- În fiecare, din 1986 , la 1 ianuarie, comunitatea organizează în toate oraşele din Italia şi acolo unde functioneaza, Marşul pentru pace ,,Pace in tutte le Terre".

De cinci ani voluntar la Sant 'Egidio
 

     Doi făgărăşeni s-au regăsit în activităţile comunităţii Sant' Egidio şi care se implică efectiv în acţiunile organizate de aceasta. Angela Nicoară care este un voluntar la Roma şi Cornel Mămăligă, voluntar începător la Timişoara. ,,Lucrez în cadrul comunităţii Sant Egidio de la Roma din anul 2009 cînd am frecventat cursurile de mediator cultural şi de limba şi cultura itliană organizate de aceasta şi recunoscute de Universitatea pentru Străini din Perugia. M-a impresionat modul lor de a se implica în viaţa săracilor şi străinilor fără să pretindă nimic în schimb. În funcţie de timpul meu liber particip la activităţile comunităţii. Fac ceea ce se cere: înregistrez în baza de date persoanele care vin să servească masa, repartizez cartelele de masă, ajut la servirea mesei pentru săraci, mă implic în distribuirea hainelor şi a alimentelor pe care săracii şi le iau acasă sau hrana rece a persoanelor care dorm sub poduri sau în gări, pregătesc documente în baza cărora străinii pot obţine rezidenţa pe Italia. M-a impresionat faptul că această comunitate respectă tradiţiile tuturor naţionalităţilor, religiilor şi cultelor. Pentru noi, românii, organizează în fiecare an sărbătoarea Mărţişorului, la începutul lunii martie. Noi distribuim, pe stradă, mărţişoare aduse din România, iar sărbătoarea se încheie, în anumite pieţe din Roma, cu muzică românească, lăutari, dulciuri tradiţionale româneşti, sucuri. Oricine trece prin zonă este servit dar se şi dialoghează pentru a explica tradiţia mărţişorului păstrată în România. Pentru musulmani, de exemplu, se sărbătoreşte începutul şi sfîrşitul Ramadanului. Am găsit în această comunitate printre voluntari profesori universitari, lideri de sindicat, jurişti, profesori, medici, ingineri, toţi oferindu-şi serviciile gratuit pentru săraci, batrini şi străini. Este o plăcere să lucrezi în cadrul acestei comunităţi, dar cea mai mare satisfecţie este legată de bucuria pe care o vezi pe feţele săracilor atunci cînd le oferi ceva. Există multă sărăcie si suferinţă, iar cei aflaţi în astfel de situaţii merită o mînă de ajutor. Profesorul Claudio Cottatellucci aminteste ca primii romani care bateau la portile Comunitatii pentru ajutor si masă in anii ’92-’93 veneau din Făgăraş si Focşani. În prezent in cadrul comunităţii mulţi români îşi oferă serviciile de voluntariat. " a spus profesoara Angela Nicoară.

Morţii de la Lampedusa
 

     Dintre cei aproximativ 500 plecaţi spre Europa din portul libian Misrata, doar circa 150 au mai putut fi recuperaţi în viaţă. Ambarcaţiunea cu care au traversat Mediterana a naufragiat în largul insulei Lampedusa, la 4 octombrie 2013. Nu sunt nici primii, nici ultimii refugiaţi africani sfârşind tragic. Lampedusa este o insulă stâncoasă, cu o suprafaţă de 20 de kilometri pătraţi, unde trăiesc deja zeci de mii de africani fugiţi către Europa din calea sărăciei sau a războaielor. ,,Este o ruşine!", a spus răspicat Suveranul Pontif, venit personal la faţa locului după tragicul eveniment. Statistica este sumbră. O mie de victime la 22.000 de refugiaţi debarcaţi pe Lampedusa în primele nouă luni ale acestui an. Oamenii fug din Libia, Siria plătind traficanţilor de refuguaţi de la 1000 la 8000 de euro de persoană pentru un loc în barca spre Europa. ,,Aceste morţi puteau fi evitate", a declarat, în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite, la New York, François Crépeau, raportorul ONU pentru refugiaţi Preşedintele italian Giorgio Napolitano a cerut, la rândul său, rectificarea legislaţiei actuale. ,,UE să-şi asume morţii şi problema refugiaţilor din ţările africane care bat la poarta Europei" spunea public preşedintele Sant 'Egidio, Andrea Riccardi. Dar politicile comune privind migraţia şi azilul, convenite în acordurile de la Amsterdam, semnate în 1999, nu au funcţionat niciodată şi cel mai grav, nu se vrea acest lucru. 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 193 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

7.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4659871

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare