Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Editoriale Penalii şi patimile lor
Penalii şi patimile lor

 

      Sînt legitimaţi cînd merg cu găleata după apa de izvor, cînd merg la arat, cînd merg pe uliţa satului. Trebuie să aibă buletinul asupra lor întotdeauna cînd ies din curte şi dau colţul uliţei că în caz contrar sînt condamnaţi să nu depăşească linia porţii. Se întîmplă la Pungeşti, satul pe care-l vrea firma americană pentru a scormoni în măruntaiele pămîntului după gaze de şist. Ghinionul acestor săteni este că îşi au satul amplasat, de sute de ani, pe un pămînt bogat în resurse subterane. Iar lacomii zilei au tranzacţionat odată cu resursele şi liniştea acestor români.

 

Oamenii sînt timoraţi şi n-au mai găsit înţelegere la nimeni, nici la primar, nici la mai marii judeţului sau la cei aflaţi, azi, la cîrma ţării care s-au dat cu patronii de la Chevrom pe bani grei. Ţăranii din Pungeşti nu-şi mai pot apăra glia strămoşească în niciun fel, nici cu sapa sau coasa, nici cu justiţia, drept urmare americanii s-au instalat confortabil şi ameninţător cu utilajele lor, pe vatra satului şi de atunci scornonesc pămîntul afectînd tot în jur. Le-au acaparat şi fîntînile, şi iazul şi arabilul, tot. Aceşti oameni mai au un singur sprijin, rugăciunea către Ştefan cel Mare, cel căruia i-a păsat de răzeşi, şi căruia îi spun sfînt.
     Mai marii ţării nu mai au timp de Pungeşti, sau de Roşia Montană sau de Oltchim sau de români. Ei sînt ocupaţi acum cu ,,penalii" crescuţi în rîndurile lor şi pe care sînt nevoiţi să-i scape de cătuşe. Nu le este prea uşor cînd dau de vreun procuror înarmat cu dovezi şi spatele acoperit sau de vreun judecător necorupt. Este un teatru stradal frumos televizat arestarea ,,penalilor" politici, iar arestul o locaţie mult sub pretenţiile celor ajunşi parlamentari sau miniştri sau preşedinţi de consilii judeţene sau primari dar plecaţi de la stînă sau de pe tractor sau de la ciocan şi cleşte. Pentru astfel de indivizi nu constituie obstacol nici ANI, nici Parchetul, nici instanţa de fond, nici ÎCCJ pentru că pun pe loc de o comisie şi schimbă peste noapte orice lege chiar şi pe cea fundamentală. Şleahta lor poate veni oricînd şi oriune precum ,,vuietul" din poezia lui Coşbuc.
     Nici la Făgăraş nu este altfel. Gaşca ,,PeNaLa" care conduce urbea face ce vrea ca pe moşia proprie. Iar minciuna este pusă la loc de cinste în mintea lor îngustă şi satanică. O ,,bulă" semnată de exponenţii respectivei găşti l-a scăpat basma curată pe un director politic acuzat de întreaga comunitate. În Cetatea veche de sute de ani pătrund doar cei care-şi pot undui coloana după cum dictează gaşca. Şi-au tras comisioane grase din banii publici tocaţi în ,,afacerea stadionul" după care l-au lăsat în paragină. Şi cîte alte..!
     La uşa politicienilor bate din nou campania electorală. Ce n-ar da astfel de indivizi să scape de corvoada votării. Alegerile europarlamentare care trebuie să le pună în cîrcă mandatul de 5 ani pentru Brouxelles pentru neveste, rude, copii sau aghiotanţi nu este decît barometrul pentru prezidenţiale. La cît de scîrbită este populaţia de politicieni, pun pariu că prezenţa la vot va depăşi prea puţin 30%. Şi iar îi auzim cum se laudă că au obţinut 70% din voinţa electoratului, care în realitate reprezintă nicio treime dintr-un sfert al cetăţenilor cu drept de vot. Şi uite aşa minciunile nu mai contenesc, de la centru la urbe şi invers.
     Deunezi vorbind cu nişte politicieni i-am întrebat: pentru ce adunaţi atîţia bani şi averi? M-a şocat răspunsul: ,,nu m-am gîndit". Îţi faci o vilă, încă una, şi-ncă una, alta la mare, una la munte, apartamente fără număr, maşini luxoase. Am cerut părerea unui preot despre agoniseala fără noimă a unor oameni puşi pe căpătuială, cinstită sau ilegală. ,,Domnul Iisus a fost vîndut pe un pumn de arginţi, iar de atunci faptele de acest gen s-au perpetuat. Palatele trebuie făcute în cer nu aici pe pămînt, în faţa Domnului mergem cu ceea ce am adunat în suflet, nu cu ziduri, bani şi putere. Viaţa de aici este deşartă" spunea printre altele preotul.
     Sîntem în Săptămîna Patimilor prilej pentru oameni să cugete mai mult asupra sufletului lor, asupra învăţăturilor lăsate de Mântuitorul Iisus care a fost ucis pentru păcatele şi lăcomia noastră. Putem intra astfel în sărbătoarea Învierii mai curaţi sufleteşte şi împăcaţi cu noi şi cu Dumnezeu. Doar aşa lumina Învierii ne va întări credinţa şi ne va bucura sufletele atunci cînd vom rosti: ,,Hristos a Înviat! (Lucia BAKI)

Comments
Comentariu nou Cautare
Legionarul  - Democratia iliescovicio-ciobista !   |16-04-2014 14:38:02
Cind cehi si polonezi instalau sefi ai statului detinuti politici scosi din
inchisorile comuniste , iar noi alegeam in proportie de 90% un prim secretar de
PCR pe judet ,fost ministru al tineretului din PCR ,lne-am semnat singuri
sentinta la saracie !
Intrebat ce model democratic o sa aleaga : cel suedez ,
ori cel american ,nea Nelu emanatul varul regelui Cioaba a raspuns ca la noi o
sa fie o democratie originala !De aia in america tot ce este pe terenul tau sau
sub el , petrol . aur etc apartin propietarului , iar el hotaraste cu cit si cum
il vinde !
La noi sintem chiriasi in propia tara , geaba au murit romani in
razboaiele de aparare , nimic nu ne apartine , asta e diferenta fata de alte
constituti , inclusiv din tarile arabe bogate in petrol , unde fiecare cetatean
primeste gratis mi de dolari pe luna in contul petrolului vindut de stat !Asta
am votat , asta avem , cehi si polonezi se apropie de mia de euro la salariu ,
noi ne ducem zilele de azi pe miine cu salari de nivel african !
Unde nu e minte
, nimic nu e ,,,
ar zice Marin Preda daca ar trai !
Traiasca lupta din USL !
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 151 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4765969

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare