Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Casă de piatră
Casă de piatră Email
Marţi, 13 Mai 2014 10:29

 

 

Florin şi Mădălina şi-au unit destinele sâmbătă, 3 mai a.c. Preoţii Ioan Dincă, Vasile Onciu şi Ştefan Botoran le-au consfinţit legătura întru Hristos în faţa altarului Bisericii ,,Sfântul Nicolae " ctitorită de Constantin Brâncoveanu Invitaţii au sărbătorit evenimentul la restaurantul ,,Laguna Albastră"

     Un eveniment special a avut loc sîmbătă, 3 mai 2014, în redacţia „Monitorul de Făgăraş“, dar şi în familiile Baki şi Focaru ai căror copii au decis să-şi unească destinele într-o frumoasă zi de mai. Nunta descrisă de George Coşbuc pentru Zamfira, nu a creat atîtea emoţii precum ceremoniile desfăşurate în această frumoasă de zi de mai. Florin Baki şi Mădălina Focaru parcă erau desprinşi dintr-un film de epocă, zîmbitori şi emotivi s-au lăsat purtaţi de vîltoarea ceremoniilor pregătite pentru cel mai important moment din viaţa lor.

Tradiţii la nunta făgărăşeană
 

     Mirii şi invitaţii lor au fost martorii atît ai tradiţiilor satului făgărăşan, dar şi ai unei ceremonii selecte şi pline de surprize organizate la frumosul local ,,Laguna Albastră". Şi cum în Ţara Făgăraşului nunta ţinea o săptămînă înainte şi multe zile după, ospăţul celor doi tineri a reuşit să respecte obiceiul locului. La casa mirelui din satul Rucăr au fost montaţi, la poartă, doi brazi simbolizînd trăinicia şi respectul faţă de familie. Acest moment a dat startul ceremoniilor nunţii, iar invitaţii au început să sosească. Impresionaţi au fost naşii, Ioana şi Cosmin Muja, dar şi micuţul Vladimir de un anişor, şi invitaţii lor care au adus obiceiurile de la malul Mării Negre, de la Constanţa, unindu-le cu cele de pe malul drept al Oltului. Rudele, vecinii, prietenii au vizitat familia mirelului dăruind aşa numitele plocoane garnisite cu găinile grase. Şi cum supa de găină şi tăiţeii de casă reprezintă deliciul nunţii făgărăşene, a urmat la casa mirelui ritualul tăierii galinaceelor şi ospăţul prilejuit de acest ritual. Nici la casa miresei lucrurile nu s-au petrecut altfel, la Berivoi şi la Făgăraş invitaţii frumoasei mirese au petrecut în acelaşi ritm. În dimineaţa nunţii, curtea de la Rucăr a fost arhiplină, iar muzica a creat o atmosferă caldă şi plină de veselie. S-a dansat, s-au servit cele mai delicioase produse preparate în casă stropite cu rachiul de prune şi vinul de Murfatlar. Şi cum sînt puţine nunţile tradiţionale, strada Bisericii din Rucăr a fost plină de curioşii de toate vîrstele. Cele mai talentate femei ale satului şi-au prezentat repertoriul de strigături dedicate mirelui, naşilor şi socrilor mari. Naşii şi mirele şi-au schimbat darurile în ,,casa dinainte", iar naşa a primit frumosul buchet pregătit de tînăra pereche pentru eveniment. Alaiul numeros a pornit pe ritm de muzică populară spre casa miresei, la Făgăraş. Un ritual arhaic a avut loc şi la mireasă, schimbul de replici dintre ,,taberele" celor doi tineri făcînd deliciul ceremoniei.

,,DA" pentru miri
 

     Ofiţerul de stare civilă n-a fost scutit de emoţii deşi astfel de evenimente oficiază zilnic. Încrezători în destinul ales, Florin şi Mădălina au spus răspicat „DA“ în faţa ofiţerului de stare civilă postat sobru în clădirea Casei Căsătoriilor. Pentru că din acel moment, au ales să fie uniţi, atît la bine cît şi la greu. Dar cea mai importantă ceremonie rămâne însă cea din faţa lui Dumnezeu cînd tinerii primesc darul unirii şi încrederii în faţa altarului prin vocea preoţilor. În faţa altarului, au repetat acelaşi „DA“ încrezători că Hristos le va purta de grijă în drumul pe care-l vor parcurge împreună. La frumoasa Biserică ctitorită de Constantin Brâncoveanu din Făgăraş, preoţii Ioan Dincă (paroh), Vasile Onciu (preotul familiei Nicoară din Rucăr şi care l-a botezat pe Florin) şi Ştefan Botoran (preotul redacţiei Monitorul de Făgăraş) au oficiat slujba de cununie şi le-a oferit mirilor cele mai frumoase sfaturi la început de drum. Predicile şi pildele spuse cu har de preoţii Dincă şi Onciu au impresionat audienţa şi au dat tinerei perechi încredere la început de drum. A fost o atmosferă deosebită şi emotivă care a dat evenimentului o notă specială.
     Distracţia a continuat la salonul frumos împodobit de la restaurantul „Laguna Albastră“. Mirii şi-au întîmpinat invitaţii cu şampanie, iar organizatori au asigurat ospăţului o nota selectă şi imperială. Muzică, dans, produse alese au fost ingredientele care au ţinut invitaţii în formă pînă în zori. Formaţia ,,Armonia Group" condusă de artistul locului Victor Hoajă a ţinut nuntaşii de la deschidere pînă în zori pe ringul de dans.

 

 

Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!

Fructe şi prăjituri de tip ,,Lady Chef"
 

 

     Amprenta Corneliei Ghişoi, singura femeie ,,Lady Chef" din S-E Europei a dat evenimentului o notă selectă. Fructele şi prăjiturile au fost prezentate la acest eveniment într-o formă cu totul şi cu totul specială. Cornelia Ghişoi, maestru bucătar, a reuşit prin măestria ei să aducă la nunta lui Florin şi a Mădălinei,
cele mai frumoase, delicioase şi speciale standuri de fructe şi prăjituri. ,,Lady Chef" Cornelia Ghişoi a impresionat nuntaşii prin sculpturile în fructe, prin modul de prezentare a prăjiturilor preparate la renumita Cofetărie ,,Delice" din Câmpina. Cornelia Ghişoi este în prezent bucătar şef la Aro Palace din Braşov, este licenţiată în Ştiinţe Economice, deţine o diploma de Master în Studii Europene de Drept Administrativ, Brevet de Turism şi diploma de Maestru în Arta Culinară. Are o experienta de peste 15 ani în industria culinară. Este vicepreşedinte al ANBCT (Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism) şi a participat cu rezultate spectaculoase la diverse concursuri gastronomice internaţionale. În 1994 a luat Medalia de Aur şi locul I la Concursul de Artă Culinară Bucureşti, în 1995, Medalia de Aur şi locul I la Concursul Naţional de artă Culinară „Expogast Litoral", iar în 1996, Locul III şi Medalia de Bronz la Concursul Internaţional de Artă Culinară Austria „INTERNATIONALE KOCHKLINSTAUSSTELLUNG- SALZBURG". În 2005 - 3 Medalii de Bronz şi o Medalie de Argint la Cupa Kremlin, Moscova. În 2006 - o Medalie de Aur, două Medalii de Argint şi o Medalie de Bronz la Cupa Kremlin, Moscova. În 2006 - Locul IV Mondial şi Locul II European la Concursul Internaţional de Artă Culinară din Islanda. În 2007 - o Medalie de Aur şi o Medalie de Argint în echipa la Concursul International "D'Italia Espozione Culinaria 2007". În 2008 - Obţine titlul de Lady Chef la WACS Congress Dubai 2008. În 2008 - Devine Membru Euro - Toques, Comunitatea Europeana a Bucătarilor cu sediul la Bruxelles.
     A mai obţinut şi trei medalii de bronz la Olimpiada Culinară IKA. Unul dintre talentele impresionante pe care le are Cornelia Ghişoi, în ceea ce priveşte arta culinară, o reprezintă sculptura în fructe. Motto-ul ei este: ,,Mâncăm cu privirea, apoi cu mirosul şi abia la urmă vine gustul".

Cofetăria ,,Delice" a îndulcit nunta
 

     Prăjiturile, tortul miresei şi ,,mărturiile" tinerilor însurăţei pentru fiecare invitat au fost realizate de renumita cofetărie ,,Delice" din Câmpina. Maeştrii cofetari de aici, calificaţi în Germania şi premiaţi la numeroase concursuri, campionate şi olimpiade internaţionale, au dat nunţii nota selectă apreciată de toţi invitaţii. Amprenta Carmelei Dragomir, medaliată la cele mai renumite saloane culinare din Europa, a impresionat gusturile cunoscătorilor şi amatorilor de ciocolată prezenţi la eveniment mai ales că misterul şi pasiunea pentru cofetărie s-au lăsat descoperite în fiecare prajitură.

Laguna Albastră, localul preferat la nunţi
 

     Restaurantul şi complexul „Laguna Albastra“ reprezintă locaţia cea mai selectă din Făgăraş pentru evenimente deosebite. Ovidiu Popa este singurul făgărăşean care a reuşit cu suscces să ofere o locaţie modernă şi specială pentru distracţia făgărăşenilor. Un proiect generos, o investitie de peste un milion de euro şi o muncă asiduă l-a propulsat pe Ovidiu Popa şi firma sa în fruntea topului investitorilor din Făgăraş, surclasîndu-i cu mult pe toţi ceilalţi. Restaurantul „Laguna Albastra“ este cotat cu patru stele, este foarte frumos, încăpător şi modern. Iar împrejurimile salonului oferă clienţilor ambientul natural necesar relaxării.

Armonia ţine nuntaşii pe ring
 

     Formaţia Armonia Group a fost aplaudată de invitaţi, iar ringul de dans a fost arhiplin pe tot parcursul ospăţului. Victor Hoajă alături de ceilalţi cinci membrii ai trupei au oferit un repertoriu deosebit invitaţilor. Este formaţia din Ucea de Sus care a încîntat publicul select din Poiana Braşov, Aro Palace, Bucureşti, dar şi din alte zone ale ţării. Cu dotări moderne şi un repertoriu variat, Victor Hoajă reuşeşte să ducă la superlativ evenimentele speciale din viaţa omului.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 182 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

11.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4660704

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare