Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Fotbalul într-o altă lume
Fotbalul într-o altă lume Email
Marţi, 17 Februarie 2015 14:57

 

 

      Arabia Saudită este cea mai mare ţară din Peninsula Arabă şi una dintre cel mai mari ţari arabe din Asia de Vest. Se învecinează cu Iordania, Iark, Kuveit, Qatar, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Oman şi Zemen. Ţara are ieşire la Golful Persic şi la Marea Roşie. Capitala ţării este la Riyadh. Este numită ,,ţara celor două moschei sfinte“ o referinţă la Mecca care reprezintă locul sfînt al islamului. Un alt loc încărcat de semnificaţii religioase este Medina. Se spune că fiecare musulman trebuie să ajungă cel puţin o dată la Mecca. În acest pelerinaj ei se îmbracă doar în prosoape de culoare albă semn al purificării lăuntrice. Arabia Saudită este o monarhie absolutistă iar succesiunea la tron este ereditară. Viaţa în această ţară se deosebeşte radical de cea din Europa. Regatul Arabiei Saudite se dezvăluie miilor de vizitatori în fiecare an însă foarte puţini vin ca turişti. Această ţară conservatoare ce face legătura între Africa şi Asia este vizitată în special de pelerini sosiţi aici cu viză specială religioasă. Arabia Saudită îşi păstrează în continuare cultura, tradiţiile şi patrimoniul religios departe de ochii curioşi ai occidentalilor. Aproape jumătate din acestă ţară este zonă deşertică nelocuită. Aici nu există rîuri şi lacuri permanente. Temperatura în luna februarie este de 33-36 grade iar în lunile de vară temperatura creşte uneori peste 50 de grade. Interesant este că femeile nu au drept de vot şi nici nu pot conduce maşina. De asemenea femeia nu are voie să iasă din casă decît îmbrăcată cu tradiţionala Abaya (o haină de obicei de culare neagră care acoperă întreg corpul din cap şi pînă în picioare) şi doar însoţită de o persoană de sex masculin. Din punct de vedere vestimentar bărbaţii nu sînt obligaţi să se îmbrace într-un anumit fel. Totuşi cei mai multţi dintre cetăţenii arabi aleg vestimentaţia tradiţională de culoare albă (care se aseamănă foarte mult cu Abaya).

Viză pentru Arabia Saudită
 

     Cînd am decis să merg în Arabia Saudită am aflat că îţi trebuie viză. Pentru a putea obţine viza ai nevoie de o invitaţie de la o persoană cu drepturi depline în acest stat. Această persoană reprezintă garanţia pentru statul islamic, că vizitatorul respectă legile sacre. Viza este valabilă pe o perioadă de 90 de zile, timp în care ai posibilitatea să intri de mai multe ori în acest stat islamic. Înainte de a intra în ţară trebuie să cmpletezi un formular în care, printre altele trebuie să scri cetăţenia, scopul venirii în Arabia Saudită şi religia. În aeroport sînt măsuri de securitate sportite. Fiecare persoană este fotografiată şi i se iau amprentele. O dată ajuns, am descoperit o ţară fascinantă care se deosebeşte radical de România. În primul rînd nivelul de trai este mult mai ridicat decît la noi. Salariul minim pe economie este de aproximativ 3000 de Riali (moneda naţională în acest stat, echivalentul a 3000 de Ron, 1 Rial reprezentînd 1 Ron). Preţurile sînt puţin mai mici decît în România. În Regatul Saudit nu există TVA. Pretul conbustibilului este unul derizoriu, 0,4 riali pe litru, pentru ,,un plin“ la maşină trebuind să plăteşti echivalentul a 28 RON. În cele nouă zile din acest sejur am locuit în Jeddah, al doilea oraş ca mărime din Arabia Saudită cu o populaţie mai mare decît Bucureştiul. Oraşul are ,,ieşire“ la Marea Roşie şi este unul dintre cele mai libertine sau europenizate oraşe din Arabia Saudită. Aici femeile nu sînt obligate să îşi acopere faţa, lucru nepermis în capitala ţării precum şi în celelate locuri din ţară. Băuturile alcoolice precum şi carnea de porc sînt strict interzise, cei care sînt prinşi riscînd închisoarea. Regulile, atît religioase cît şi administrative sînt extrem de riguroase. La 20 de Kilometri de Jeddah există o plajă privată acolo unde străinii pot să facă plajă şi baie la fel ca şi în orice staţiune turistică din lume. În rest nu poţi face baie decît îmbrăcat, bărbaţii cu şort şi tricou iar femeile cu rochia lungă de culoare neagră.

Dacă furi ţi se taie mîna
 

     Arabia Sudită este cunoscută ca fiind una dintre ţările în care fenomenul infracţional este extrem de scăzut. Frica de Allah (Dumnezeu în limba arabă) şi de lege a transformat această ţară în una dintre cele mai sigure din acest punct de vedere. Cei care sînt prinşi furînd li se taie mîna. De un tratament asemănător au parte şi cei care comit tot felul de infracţiuni. De asemenea pedeapsa cu moartea se aplică în acest stat islamic. De exemplu convertirea la o altă religie în afară de islam este strict interzisă şi se pedepseşte cu moartea. Practicarea altei religii în afară de islam este permisă doar în căminuri şi locuri private iar guvernul nu garantează vreun drept sau protecţie religioasă non-musulmanilor. Există poliţia religioasă care are o ,,paletă“ largă de atribuţii. Poliţiştii religioşi se deosebesc de celilalţi poliţişti prin uniformă şi cularea caschetei, aceştia avînd o dungă roşie. În faţa fiecărui mall se află cîte un reprezentant atît al poliţiei cît şi al poliţiei religioase. Musulmanii se roagă de cinci ori pe zi. Pe durata rugăciunii se închid magazinele, restaurantele, fast-food-urile, birourile, supermarket-urile. Durata rugăcuinii diferă dar de regulă este cuprinsă între 5 şi 15 minute. Dacă, spre exemplu te afli în mall mai trebuie să aştepti încă aproximativ zece minute după care din nou toate magazinele se deschid. Curmalele sînt principalul produs tradiţional al Arabiei Saudite. Cei mai mulţi musulmani consumă de obicei carne de miel şi vită dar se mănîncă şi pui şi peşte. Orezul este la mare căutare. Într-un fel, din punct de vedere gastronomic, bucătărtia arabă se aseamănă destul de mult cu bucătăria turcă. Mesele cu ocazia unor sărbători religioase sînt serivite pe o faţă de masă albă, direct pe jos. Cu aceste ocazii nu se folosesc tacamurile, se mănîncă cu mîna. La mesele de zi cu zi se mînîncă obişnuit. Interesant este felul în care mănîncă femeile în oraş care au faţa acoperită. Ele mănîncă pe sub voalul care le acoperă faţa.

 

 

Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!

Fotbalul, pasiune şi fair play
 

 

     Fotbalul este la mare căutare în acest stat islamic. Foarte mulţi bărbaţi sînt microbişti. Una dintre cele mai iubite echipe din Arabia Saudită este Al Ittihad, formaţie care este antrenată de fostul selecţioner al României Victor Piţurcă. O altă echipă din Arabia Saudită, Al Hilal, este pregătită de un alt tehnician român, Laurenţiu Reghecampf. În prima Ligă din Arabia Saudită activează un număr de 14 echipe: Al Nasr, Al Ahli, Al Hilal, Al Shabab, Al Ittihad, Al Faysaly, Najer, Al Taawon, Najran, Al Fateh, Al Khaleej, Al Raed, Al Orubah şi Al Shaolah. Campionatul se desfăşoară la fel ca şi în majoritatea ţărilor europene, tur-retur. Astfel există 26 de etape. Primele trei echipe clasate la finalul campionatului vor juca în Liga Campionilor Asiei iar ultimele două vor retrograda în eşalonul secund. În ultima perioadă s-a investit din ce în ce mai mult în fotbalul saudit. Au fost aduşi antrenori străini, jucători de ,,primă mînă“, iar nivelul campiontului a crescut. Foarte mulţi brazilieni, argentinieni, dar şi europeni au fost atraşi de mirajul banilor. Jucătorii europeni se adaptează mai greu condiţiilor de viaţă din acest stat. Căldura reprezintă de asemenea un alt impediment în acest sens. Numărul jucătorilor extracomunitari este limitat la trei la care se adaugă un alt sportiv care poate fi legitimat din afara ţării dar trebuie să fie obligatoriu asiatic. Portarii sînt singurii jucători care nu pot fi trasferaţi din afara ţării, această măsură fiind luată pentru a creşte nivelul valoric al portarilor autohtoni.

,,Condiţii excelente la Al Ittihad“
 

     În luna octombrie a anului trecut antrenorul echipei naţionale a României a ales să antreneze în Arabia Saudită. Staff-ul lui Piţurcă la formaţia arabă cuprinde 11 persoane între care antrenori secunzi, medic, masori, antrenor cu portarii, preparator fizic, fizioterepeut. Întreg staff-ul locuieşte într-un compound (ansamblu de locuinţe)care cuprinde piscină, sală de fitness, restaurant, magazin şi multiple alte facilităţi. În echipa lui Victor Piţurcă se regăseşte şi un făgărăşean, medicul (tabib, în arabă) echipei, Ovidiu Dragoş. Acesta locuieşte într-un frumos stabiliment cu două etaje alături de fostul maseur al Petrolului Ploieşti, Răzvan Negoiţă. Antrenor secund este Eugen Neagoe iar antrenor cu portarii este Martin Tudor, fostul portar al campioanei României, Steaua Bucureşti. ,,Avem condiţii foarte bune. Clubul ne-a pus la dispoziţie maşini cu care ne deplasăm de acasă la stadion. În mod normal facem 30 de minute pînă la baza de pregătire dar cînd este aglomerat putem face chiar 40-45 de minute. Baza de antrenament este în acelaşi loc cu sediul Clubului. Pe lîngă secţia de fotbal clubul are multe alte secţii printre care judo şi polo. Avem condiţii excelente de pregătire şi refacere. În compex mai sînt alte patru terenuri în care se antrenează grupele de copii şi juniori. De asemenea clubul Al Ittihad mai are o echipă de Olimpici (echivalentul tineretului la noi). În interiorul Compound-ului nu trebuie să respectăm regulile societăţii de aici. În acest locaţii se cazează doar străini“, a declarat medicul echipei Al Ittihad, Ovidiu Dragoş. Transportul la jocurile din deplasare se face doar cu avionul întrucît distanţele, dintre oraşele în care se dispută meciurile, sînt foarte mari. În timpul antrenamentelor cînd e ora rugăciunii sportivii se opresc din efort şi îşi reiau antrenamentul doar după ce timpul alocat rugăciunii s-a terminat. Meciurile oficiale sînt programate în aşa fel încît să se evite întreruperea meciului din acest motiv. În ultimii ani arabii investesc foarte mult în centrele de copii şi juniori. Aici selecţia începe un pic mai tîrizu decît în Europa, în jurul vîrstei de 8 ani. Fiecare club de primă ligă este obligat să aibă cel puţin patru echipe de juniori care să participe în competiţii.

Cantonament la Dubai
 

     Echipa antrenată de Victor Piţurcă a efectuat un stagiu de pregătire centralizat la Dubai în luna ianuarie a acestui an. Astfel, pe o perioadă de trei săptămîni, fotbaliştii legitimaţi la Al Ittihad s-au pregătit în vederea începerii campionatului. În perioada de iarnă au fost transferaţi la echipa arabă alţi doi fotbalişti care au jucat în camionatul României, la campioana Steaua Bucureşti: Lucian Sînmărtean şi Lukasz Szukala, ambii internaţionali. Lucian Sînmărtean a fost declarat anul trecut cel mai bun fotbalist român iar Szukala este componet al echipei naţionale a Poloniei. Sub comnda antrenorului român se află şi fostul jucător al formaţiei AS Roma, brazilianul Marquinho. La ultimul amical al lui Al Ittihad au asistat în jur de 8000 de spectatori. În medie la meciurile de acasă asistă peste 40.000 de spectatori iar la derby-uri se joacă cu casa înschisă. Stadionul din Jeddah (care seamănă izbitor cu stadionul campionaei Germaniei, Bayern Munchen)are o capacitate de 62.000 de locuri. Femeile nu au acces la jocurile de fotbal. Nu există de altfel sporturi feminine în Arabia Saudită. Din punct de vedere fizic şi tehnic echipele sînt foarte bine pregătite la arabi. Din punct de vedere tactic fotbalul din Arabia Saudită suferă . Acest lucru se datorează în cea mai mare parte lipsei de pregătire specifică la nivelul grupelor de copii şi juniori. Cei patru jucători din afara ţării, ce pot fi legitimaţi reprezintă un plus pentru fiecare echipă în parte. Fotbalul în zona arabă este într-o continuă expansiune şi nu întîmplător Qatarul va organiza Campionatul Mondial de Fotbal în anul 2022. ( Bogdan DRAGOŞ)

Medicul echipei Al Ittihad este făgărăşean
 

     În staff-ul echipei antrenate de Victor Piţurcă se regăseşte şi un făgărăşean. Ovidiu Dragoş şi-a început cariera de medic sportiv în vara anului 2004 cînd a devenit medicul echipei Universitatea Cluj. După doi ani a devenit doctorul CFR-ului. A popsit în Gruia cu o săptămînă înaintea înregimentării lui Cadu în vara anului 2006. Atunci CFR-ul punea bazele unei echipe care urma să domine autoritar fotbalul românesc timp de opt ani. Medicul echipei Al Ittihad s-a născut în Făgăraş la data de 5 mai 1977. A urmat cursurile Şcolii Generale Nr 1, după care a absolvit cursurile liceale la Colegiul Naţioanl ,,Radu Negru“ fiind în clasa profesoarei Lucia Stoica. A terminat Facultatea de Medicină la Cluj Napoca, orasul unde ulterior s-a stabilit. Este căsătorit cu Laura (medic de profesie), iar împreună au doi copii: Maria şi Adrian. E tînăr şi stăpîneşte limba universală a unui vestiar de sportivi. Vorbeşte fluent limba engleză ceea ce îl ajută la noua sa echipă. E respectat de toţi pentru că nu se adresează jucătorilor din unghiul eruditului cu 11 ani de medicină în spate. A practicat judoul timp de 16 ani, fiind component al Lotului Naţional de Judo al României şi multimplu medaliat la Campionatele Naţionale şi Internaţionale la care a participat. În anul 2012 şi-a luat doctoratul. Lucrarea sa de doctorat ,,Balanţa-oxidanţi-antioxidanţi la sportivii de performanţă“ s-a născut din pasiune şi sete de cunoaştere nu din dorinţa de a atîrna diplome pe perete. ,,Am făcut un experiment. Am vrut să verific, împreună cu fostul staff de la CFR Cluj dacă tratamentele medicale pe care le administrăm ajută sau nu la îmbunătăţirea performanţelor sportive. Chestiuni de practică ce ţin de pregătirea psihologică şi medicală a jucătorilor în faza pre-competiţională, competiţională şi post-competiţională. Rezultatul a fost unul aşteptat dar aveam nevoie de o confirmare. Aşa a apărut ideea lucrării. e unicat în ţară pentru că e făcută pe fotbalişti. De obicei aceste experimente se fac pe şobolani. Le-am luat jucătorilor care erau atunci la CFR probe de sînge în diferitele faze ale adiministrării susţinătoarelor de efort pentru a vedea cum infuenţează performanţa de fiecare dată“, a declarat medicul făgărăşean Ovidiu Dragoş. Este singurul doctor din fotbalul românesc care are trei participări în Grupele Champions League. CV-ul şi exeprienţa acumulată în cei zece ani în ţară a făcut ca medicul făgărăşean să fie ,,recrutat“ în staff-ul fostului selecţioner al naţionalei României, Victor Piţurcă, actualul antrenor al echipei arabe Al Ittihad. Cu făgărăşeanul Ovidiu Dragoş în staff-ul tehnic, ardelenii de la CFR Cluj au reuşit să cîştige trei campionate, trei cupe ale României şi două supercupe.

,,Condiţii excelente la Al Ittihad“
 

     Medicul făgărăşean a fost cooptat în staff-ul lui Victor Piţurcă începînd cu data de 1 noiembrie 2014. Aşadar în cele peste trei luni de cînd lucrează la noua sa echipă Ovidiu s-a familiarizat cu viaţa şi condiţiile din Arabia Saudită. ,,Am avut mari reticenţe în momentul în care mi s-a prosus să vin aici (Jeddah, Arabia Saudită). În acest moment pot spune că m-am obişnuit cu condiţiile de viaţă din Arabia Saudită. Este foarte cald deşi sîntem în luna februarie. Sînt peste 35 de grade celsius iar vara temperatura este mult mai ridicată. La club avem condiţii excelente de pregătire. Dispunem de mijloce excelente de recuperare iar din punct de vedere medical rivalizăm cu cluburile occidentale.Odihna şi alimentaţia joacă un rol decisiv în obţinerea performanţelor sportive. La Jeddah alminentaţia diferă de ceea ce se mănîncă în ţară. Arabii mănîncă de obicei carne de oaie, vită, pui şi peşte. Carnea de porc este interzisă în această ţară la fel ca şi băuturile alcoolice. Jucătorii echipei Al Ittihad, în ziua jocurilor (dacă meciul are loc seara), mănîncă următorul meniu: dimineaţa un mic dejun bogat, bufet suedez, la prînz carne de vacă şi pui, alături de paste, iar înainte de joc tot felul de prăjituri dar fără creme. De asemenea refacerea capacităţii de efort reprezintă o compenentă importantă a antrenamentului sportiv. Stresul poate pune în pericol procesul de pregătire. Dacă jucătrul are probleme în viaţa de familie, extra-sportivă şi îi distrag atenţia de la antrenamente, de la joc, atunci organismul este în pericol. Din fericire în acest moment la noua mea echipă nu am decît un singur jucător accindentat. Aici se investeşte foarte mult nu doar în jucători ci şi în infrastructură. Avem un stadion modern care se aseamănă cu Allianz Arena. Echipa este una dintre cele mai iubite din Arabia Saudită. La fiecare joc acasă vin peste 50.000 de spectatori care ne încurajează în permanenţă. De asemenea foarte mulţi merg şi în deplasări. La primul meci pe care l-am susţinut în acest an au fost în deplasare peste 5000 de susţinători ai echipei noastre. Aici fotbalul este a doua religie“ a mai spus medicul făgărăşean. 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 180 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

5.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4660699

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare