Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Generaţia Facebook porneşte Revoluţia Colectiv
Generaţia Facebook porneşte Revoluţia Colectiv Email
Marţi, 10 Noiembrie 2015 11:49

 

 

La zece zile de la un dezastru care a zguduit România, sînt 46 de morţi şi zeci de răniţi în stare critică şi gravă l Incendiul din Clubul Colectiv a scos în stradă generaţia Facebook, care cere schimbarea întregii clase politice l Tineri revoltaţi ies cu miile pe străzile oraşelor mari şi mici din România

     Un incendiu, 46 de morţi, zeci de răniţi aflaţi încă în stare critică. De-aici a pornit tot. Mai întîi, marşuri ale tăcerii. Solidaritate şi, treptat, furie. Apoi, proteste masive, demisia Guvernului şi o situaţie din care ar trebui să iasă ceva bun. Pe 30 octombrie, la ora 22:30, un club din Bucureşti devenea iadul pe Pămînt. 27 de tineri mureau în urma unui incendiu devastator, iar alte 190 de persoane erau rănite. În zilele ce au urmat, bilanţul tragediei din clubul Colectiv a crescut dramatic. Sîmbătă, 7 noiembrie, alte 9 victime au murit în spitalele din Bucureşti şi în Olanda. Duminică, 8 noiembrie, încă trei tineri au pierit, astfel că săptămîna începe cu 46 de morţi. Iar numărul lor ar putea creşte, spun medicii. Zeci de răniţi mai sînt internaţi încă în Capitală, dintre care mulţi în stare critică sau gravă. În al 12-lea ceas, la insistenţele autorităţilor şi medicilor străini, România admite că nu poate face faţă situaţiei şi transferă în străinătate o parte dintre răniţii aflaţi în stare gravă. Pentru unii dintre ei salvarea vine însă prea tîrziu. „Este mai mult decît evident că Bănicioiu a dat ordin spitalelor să afirme că se descurcă în criza celor arşi. Este mai mult decît evident că soarta unor oameni a fost batjocorită pentru un gest de PR. Însă la fel de gravă mi se pare atitudinea managerilor de spitale care au consimţit să facă parte din acest joc odios (...) Mi se spune că cei în stare critică ar fi murit oricum. Dar eu întreb: ce facem cu cei în stare gravă care au ajuns sau riscă să ajungă în stare critică doar pentru că ministerul spune că ne descurcăm?“, a scris Tudor Chirilă, sîmbătă, pe contul său de Facebook.

 

 

 


 

Aberaţii după tragedie
 

     Victor Ponta a plătit cu Guvernul pentru dezastrul de la Colectiv. „Nu mă lupt cu oamenii“, a fost reacţia premierului demisionar Victor Ponta. La scurt timp, l-a urmat primarul în sectorul căruia s-a produs tragedia, Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 4. Între timp, acesta a şi fost arestat preventi şi se află după gratii împreună cu doi funcţionari din Primărie, cu artificierul, patronul şi doi angajaţi ai firmei de pirotehnie care a vîndut Clubului Colectiv artificiile care au semănat moartea. În arest sînt şi cei trei asociaţi, patroni ai Clubului Morţii. Pe de altă parte, mai multe aberaţii au ieşit la iveală în această sîmbătă neagră din 7 noiembrie 2015: părinţii unui tînăr transferat la Viena au fost trimişi de autorităţi să îl caute în Belgia; există pacienţi gata de transport peste hotare, însă fără să aibă toate aprobările oficiale de la MAE, iar medicii care însoţeau răniţii în avionul SMURD spre Austria au fost opriţi la filtru pe Aeroportul Băneasa. Premierul interimar Sorin Cîmpeanu spune că România NU a solicitat UE declanşarea mecanismului de ajutor pentru dezastre, pentru că de fapt... nu a fost dezastru. În plus, ancheta procurorilor în acest caz a scos la iveală detalii şocante: între firma de artificii şi club nu a existat un contract, acesta fiind redactat de urgenţă de-abia după tragedie, iar pirotehnistul care a instalat artificiile nu a putut citi instrucţiunile pentru că erau în... bulgară. Colac peste pupăză, PF Daniel a primit, la Rădăuţi, diploma de cetăţean de onoare al judeţului Suceava, la trei zile după ce cerea iertare dacă nu a reuşit să transmită mesajul potrivit referitor la victimele din Colectiv.
 

O generaţie, în stradă
 

     În toată ţara tinerii au ieşit în stradă. Mai întîi pentru a-şi arăta compasiunea faţă de victime, apoi pentru a-şi arăta furia şi hotărârea de a schimba radical viaţa politică. Corupţia, nepotismele, abuzurile, aroganţa, sfidările, lipsa de intere şi preocupare sînt acum aspru penalizate de STRADĂ. Victor Ponta a fost primul care a demisionat, după tragedia din Clubul Colectiv. Odată cu el Guvernul din care face parte şi Gabriel Oprea, cel căruia i s-a cerut insistent din stradă demisia, şi Cristian Popescu Piedone primarul sectorului 4. Pentru greşelile care au ucis tineri, românii vor însă mai mult. Vor o Românie mai bună.
 

Revoluţia Colectiv
 

     Cinci rebeli tineri au vrut să lanseze vinerea trecută un album de rock la Bucureşti, dar au lansat o revoluţie. Ceea ce se petrece acum în România este Revoluţia Colectiv a oamenilor nemulţumiţi de modul în care clasa politică a condus ţara, nemulţumiţi de modul în care clasa politică a reacţionat la o tragedie naţională. Oamenii nu au uitat nici o clipă de poliţistul Bogdan Gigină, mort în timp ce deschidea coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea. Oamenii nu au uitat că nu a fost respectată voinţa referendumului din 2009 - maximum 300 de parlamentari. Oamenii nu au uitat că au murit 46 de tineri şi alţi zeci sînt încă în spitale, în stare gravă sau critică, asta din cauza neglijenţei şi ilegalităţilor comise pentru profit, la clubul Colectiv din Bucureşti.
 

Ce vor protestatarii
 

     Comportamentul arogant al politicienilor a decredibilizat întreaga clasă politică. Protestatarii nu s-au mulţumit cu demisia premierului Victor Ponta şi a guvernului său. Vor acum un premier credibil, revenirea la alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin, anularea mandatelor celor 552 primari şi 4.791 consilieri migratori pe OUG 55/2014, înlocuirea actualului Avocat al Poporului cu o persoană competentă, neutră politic şi aptă să-şi îndeplinească mandatul în interes public, înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate, întărirea DNA şi a Parchetelor, decăpuşarea companiilor de stat (care au datorii cît bugetele sănătăţii şi educaţiei la un loc). Sînt revendicări fireşti care au fost ignorate de clasa politică. De 25 de ani sînt aşteptate unele dintre aceste revendicări, dar niciodată nu a fost timp de ele. Legea votului prin corespondenţă, cerută anul trecut de milioane de oameni plecaţi în străinătate, nu va putea fi aplicată la alegerile din 2016. Atît de mult au bălmăjit-o, au sucit-o, au învîrtit-o, încît acum a fost atacată la Curtea Constituţională de către UDMR şi pînă se judecă procesul nu rămîne timp de aplicare.
     Protestatarii sînt revoltaţi pentru că România pierde vieţi, bani, timp, oportunităţi, pentru că politicienii ei au făcut pe şmecherii şi nu au fost în stare să ofere şanse de dezvoltare ţării. Nu avem autostrăzi, imediat nu mai avem nici căi ferate, nu avem spitale, nu avem apă şi WC-uri încă în numeroase sate. Masele ignorante sînt manipulate de televiziuni cumpărate sau prin pelerinaje la moaşte. Dar, cu toate acestea, tinerii sînt în stradă şi luptă pentru schimbare. Reforma României va fi grea, dar primii paşi trebuie făcuţi cu hotărîre. Tragedia colectivă a umplut paharul. Se poate vorbi deja despre o revoluţie. Nu ca aceea din 1989, nu cu tancuri pe străzi, nu cu focuri de armă. O altfel de revoluţie. Una a conştiinţei, a simţurilor şi a trezirii unei naţii puse sub papuc de o clasă politică profund coruptă. „Revoluţia din noiembrie 2015” va rămîne în istoria neamului ca o revoluţie a tinerilor, bazată pe idei, valori, bun simţ, care doreşte schimbarea unei mentalităţi. Pe reţelele de socializare se clădeşte o platformă-program la care lucrează în comisii nu parlamentari „împuţiţi”, după cum i-a catalogat o tînără intervievată de reporterii Digi 24, ci un întreg popor. „Demisiile nu rezolvă situaţia. Continuăm! O tragedie s-a produs din cauza indolenţei, iresponsabilităţii şi corupţiei. Nu e nici prima, nici ultima oară cînd nepăsarea şi abuzul de putere fac victime. Răbdarea noastră a ajuns la capăt. Tristeţea şi revolta nu ne mai lasă să închidem ochii. În momentele de groaznică durere, o parte dintre voi au răspuns prin solidaritate. Celor care au ajutat victimele tragediei vineri seară, celor care muncesc zi şi noapte să salveze vieţi şi să aline suferinţa, celor care au donat sînge sau lucruri şi servicii, celor care au informat cu obiectivitate, lor le datorăm recunoştinţă, ei ne redau încrederea. Gîndurile noastre merg în continuare către victime, familiile şi apropiaţii acestora. Să îi ajutăm cum putem chiar dacă ajutorul nu va repara răul făcut. Societatea noastră are o şansă dacă nu vom uita solidaritatea şi compasiunea şi le vom practica de fiecare dată cînd avem ocazia. Celor care şi-au neglijat responsabilităţile legale, instituţionale şi morale, lor trebuie să le cerem socoteală! Altfel vor avea ei grijă să ne întoarcă la tăcere”, se scrie într-un manifest pe reţelele de socializare.
 

Primul program revoluţionar
 

„Ieşim în stradă şi nu renunţăm pînă nu vedem rezultate! Lista finală de cereri va fi realizată împreună cu toţi cei care vor veni la protest. Ce vrem?
1. Vrem anchetă rapidă, corectă şi transparentă în investigarea tragediei! Vrem să li se comunice cetăţenilor rezultatul anchetei.
2. Vrem ca toţi cei care au participat la operaţiunile de salvare să poată vorbi liber, fără să fie ameninţaţi!
3. Vrem revizuirea de urgenţă a planurilor de intervenţie pentru situaţii de urgenţă, pentru incendii şi pentru cutremure, care în Bucureşti ar putea produce zeci de mii de victime! Activităţile comerciale în clădiri neconsolidate şi care prezintă risc de prăbuşire trebuie interzise!
4. Vrem ca toate cluburile, pub-urile, restaurantele din ţară care găzduiesc evenimente similare să fie verificate în regim de urgenţă pentru a se asigura că deţin infrastructura necesară în caz de incendiu. Vrem ca utilizarea materialelor fono- şi termoizolante care nu sînt ignifuge să fie interzisă!
5. Vrem minim 10% din PIB pentru sănătate, acest procent fiind media europeană a finanţării pentru acest domeniu!
6. Vrem să nu se mai închidă spitale, ci, dimpotrivă, să se construiască altele noi! Vrem ca personalul să fie bine remunerat şi instruit, atît medicii cît şi auxiliarii! Vrem demisii la vîrful Ministerului Sănătăţii pentru amînarea dării în folosinţă a Unităţii Moderne pentru Arşi de la Spitalul Floreasca!
7. Vrem echipament modern pentru pompieri şi pentru toţi cei care lucrează DIRECT pentru salvarea oamenilor! Vrem ca salariile lor să crească, iar condiţiile lor de lucru să le fie îmbunătăţite.
8. Vrem introducerea în programa şcolară obligatorie, clasele I-XII, a Educaţiei Comunitare, care să cuprindă instrucţie de prim ajutor, exerciţii pentru situaţii de urgenţă (cutremure, incendii, inundaţii), educaţie rutieră şi de prevenire a incendiilor!
9. Vrem simplificarea şi clarificarea cadrului legislativ privind funcţionarea spaţiilor comerciale, în acest moment plin de lacune, neclarităţi şi neconcordanţe. Responsabilităţile trebuie să fie clare, la fel şi sancţiunile.
Dar lista revendicărilor poate fi completată de oricine pe reţelele de socializare…Părinţii, alături de copii lor…
Ce vrea STRADA?
„Vrem să nu mai fim minţiţi şi umiliţi de către cei care au putere politică şi administrativă. Nimic nu va mai fi la fel. Ne vedem în stradă!”, se încheie manifestul postat pe Facebook şi distribuit de mii de ori. Dacă războiul a fost al bunicilor, iar revoluţia din 89 a părinţilor, a venit rîndul tinerilor de azi să protesteze. Iar părinţii lor îi susţin. Stă mărturie fotografia care îl înfăţişează pe un tată care ţine în mînă o pancartă pe care scrie „Dragii noştri copii, iertaţi-ne! Noi am greşit 26 ani, numai voi puteţi învinge corupţia! Sîntem mîndri de voi! Mama şi tata”. Potrivit DEX-ului, revoluţia reprezintă schimbarea fundamentală a valorilor, a instituţiilor politice, a structurii sociale, a conducătorilor şi ideologiilor unei societăţi. Or, tocmai asta doreşte Strada (cu S mare), devenită opoziţie politică în ultimele zile. Strada apolitică, sinceră, care-şi strigă ofurile, a întocmit o platformă-program care cuprinde revendicările naţiei pentru anii ce vor urma.
 

Pe scurt, Strada cere:
 

- Noul premier să fie independent politic, respectiv un tehnocrat
- Populaţia să poată demite mult mai uşor un politician
- Scăderea la 300 a numărului de parlamentari
- Interzicerea traseismului politic şi a alianţelor politice postelectorale
- Ridicarea imunităţii în toate cazurile solicitate de procurori
- Confiscarea averilor ilicite şi înăsprirea pedepselor în cazuri de corupţie
- Orice politician condamnat să nu mai poată ocupa o funcţie în stat după executarea pedepsei
- Majorarea bugetului pentru sănătate, educaţie, securitate şi alte domenii de interes naţional subordonate statului
- Majorarea salariilor medicilor, profesorilor, poliţiştilor, jandarmilor, pompierilor, concomitent cu scăderea salariilor celor care conduc aceste domenii de activitate
- Înăsprirea pedepselor pentru cei care dau sau primesc mită, indiferent de domeniu
- Majorarea salariului minim şi pensii decente pentru toţi românii
- Revizuirea şi scăderea birocraţiei
- Simplificarea şi clarificarea cadrului legislativ privind funcţionarea societăţilor comerciale
- Protejarea pădurilor şi înăsprirea pedepselor în cazul exploatărilor ilegale
 

     Ţinînd cont de dinamica evenimentelor din ultimele zile, lista poate fi oricînd completată de cei care doresc să schimbe ceva. În mod cert, de la platforma-program iniţială există şi o serie de revendicări secundare, derivate.
 

- Biserica să plătească taxe şi impozite la stat pe toate veniturile.
- Biserica să nu mai primească bani de la bugetul de stat
- Biserica să nu se mai implice în politică
- Punctul 8 de la Timisoara – actualizat cu completarile necesare!!
- Un regulament clar de funcţionare a spaţiilor publice
- Condamnarea să rămînă definitivă şi să fie executată, indiferent cîte cărţi sînt scrise în închisoare.
- O nouă lege electorală. Actuala e dezastruoasă.
- Demisia în regim de urgenţă a avocatului poporului. Acesta să fie ales de popor!
- Votul prin corespondenţă pentru toată lumea şi la toate tipurile de alegeri.
- Condamnarea pentru fapte de corupţie să însemne interzicerea dreptului de a mai deţine funcţii publice vreodată.
- Guvern tehnocrat, concurs pentru fiecare post ocupat.
- Toţi cei care sunt în aparatul de stat să fi terminat în mod corect o facultate şi să fie testaţi.
- Reducerea privilegiilor bugetare ale aleşilor
- Adoptarea unor legi transparente, fără loc de interpretări juridice
- Transparenţa totală a licitaţiilor publice.
- Votul din Parlament sa fie unul la vedere
- Transparenţă totală în consultările publice
- Fără pensii speciale pentru parlamentari!

Acuzaţiile procurorilor în dosarul Colectiv
 

     Fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis să îl trimită după gratii după ce procurorii DNA l-au acuzat de abuz în serviciu şi fals intelectual. Şi două angajate ale primăriei, şefa Serviciu autorizări comerciale şi o funcţionară, ambele acuzate de complicitate la abuz în serviciu, îşi vor petrece următoarele 30 de zile în arest preventiv. Tot sîmbătă, 7 noiembrie, patronii firmei care au adus artificiile la clubul Colectiv au fost şi ei arestaţi preventiv pentru 30 de zile. Procurorii spun că firma care a furnizat artificiile nu avea autorizaţie ISU pentru astfel de evenimente. În plus, după incendiu, patronii ar fi încercat să distrugă orice dovadă care îi ducea pe anchetatori către ei. Aşa că sînt acuzaţi de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri. Viorel Zaharia, pirotehnistul care ar fi montat artificiile, acuzat de ucidere din culpă, a fost şi el de asemenea arestat.

Mesaj emoţionant către întreaga „Generaţie de Sacrificiu“
 

- Comunitatea on-line publică un mesaj emoţionant către întreaga „Generaţie de Sacrificiu“. Scrisoarea a fost publicată pe pagina de Facebook Romani ca Lumea.
„Dragă mami, dragă tati,
     Vă vedem cum umblaţi de 3 ierni în aceleaşi cizme tăbăcite, strîngeţi leu lîngă leu pentru noi şi nu plecaţi de la piaţă pînă nu găsiţi cei mai ieftini cartofi. Nu vă ridicaţi de la masă pînă nu ne obligaţi să luam noi ultima felie de prajitură: «Eeei, noi ne-am săturat...» Vouă vă cumpăraţi cel mai ieftin parizer din magazin şi nouă ne umpleţi plasa cu fructe şi legume, să mîncăm sănătos: «Spală-le înainte!!!». N-aveţi niciodată bani pentru concedii şi plecări şi ne mintiţi frumos că «Nu mă urc eu în avion!», «Nu ne place nouă, mami, la mare!», «Ce să căutăm noi la munte, mergem la mamaia, aer, curat» sau «Ieşiţi voi, copii, la masă, face maică-ta o ciorbă diseară, nici n-au văzut aia la restaurante». Vă luam cu forţa la film, oripilaţi de preţul biletului. De popcorn nu se pune problema, de banii ăia faceţi 5 găleţi de floricele la microunde. Faceţi mii si mii de împrumuturi şi sacrificii să ne ajutaţi cu «prima casă». Şi n-am avut niciodată un Crăciun fără şorici, deşi îi scumpesc nemernicii de la an la an. Şi Paşte fără zîmbete, deşi nu v-aţi mai «reparat» dinţii de pe vremea plombelor de fier. «Lasă, c-avem vreme....»
Nu mai avem vreme, nu! Nu mai putem sa vă vedem aşa. Ştim că vă faceţi griji pentru noi cînd ieşim în stradă. Dar e rîndul nostru să luptăm pentru voi, să vă «creştem» noi, să avem noi grijă de voi. Asta e România noastră Ca Lumea pe care o visam, pe care o meritaţi şi voi, şi noi, şi nepoţii voştri. Nu vă faceti griji, nu o să răcim, sîntem zeci de mii de suflete calde. Ne-am pus ceva în cap, da, ne-am pus în cap să schimbăm sistemul. Am mîncat azi, da, am mîncat să avem forţa să strigăm diseară. Ne-am pus ceva gros pe noi, doar obrazul nu ne e gros. Dragă mami, dragă tati
Va iubim, pa...pa!
P.S. Sigur, da, va dăm semn cînd NE ÎNTOARCEM ACASĂ! Ce-a gătit mama azi?”

STRADA, la consultările de la Cotroceni pentru un nou Guvern
Preşedintele României, Klaus Iohannis a avut consultări nu doar cu partidele politice, ci şi, în premieră pentru România, cu reprezentanţii Societăţii Civile şi cu cei ai STRĂZII. „Aceasta este o întîlnire atipică” au fost primele cuvinte ale lui Iohannis la întîlnirea cu cei 20 de reprezentanţi ai Străzii, adăugînd că „trăim vremuri deosebite”. „Eu cred că mişcarea este [...] mai mult decît o schimbare de Guvern. Este o schimbare de paradigmă” a afirmat în debutul consultărilor cu societatea civilă, Klaus Iohannis. Acesta s-a arătat încîntat de întîlnirea cu reprezentanţii manifestanţilor şi a spus că prezenţa reprezentanţilor străzii la consultări este cea mai potrivită modalitate de a folosi preşedintele în calitatea lui de mediator. „Îmi transmiteţi solicitări, aprobări şi eu voi duce aceste mesaje spre politicieni” le-a spus Klaus Iohannis celor prezenţi. Deşi a luat parte la toate întîlnirile, şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, nu a fost prezent şi la întîlnirea cu STRADA, după cum notează Adevărul. Probabil, preşedintele a decis că ar fi mai bine ca acesta să nu participe la discuţii dat fiind că o parte a celor prezenţi l-au constestat vehement pe Mihalache anul trecut, în momentul numirii sale. La adresa de email pusă la dispoziţie de Administraţia Prezidenţială s-au făcut 5.520 de solicitări de reprezentare a societăţii civile. Deşi iniţial anunţase că nu vine la Cotroceni, Adrian Despot s-a răzgîndit. „Am fost invitat la Cotroceni de către Presedintele Iohannis. În continuare consider că nu sînt persoana potrivită însă, în spiritul respectului faţă de democraţie şi simbolurile acesteia, voi fi acolo” a spus Despot. Concluzia întîlnirii cu societatea civilă a fost aceea că preşedintele va merge între protestatari. În discursul său preşedintele României s-a referit la toate consultările avute, menţionînd deschiderea tuturor liderilor politici către dialog, chiar dacă acesta se va sfîrşi cu alegeri anticipate. „Toată lumea a înţeles că electoratul aşteaptă schimbări în abordări în clasa politică” a spus preşedintele, adăugînd că „nu a venit nimeni cu numele unui prim-ministru, ceea ce este o premieră în astfel de cazuri”, acesta fiind un semn clar că toată lumea are deschidere către găsirea unei soluţii corecte şi aşteptate. „Întîlnirea cu reprezentanţii societăţii civile a fost una foarte bună. Cu toţii aşteaptă politicieni noi, care nu au avut nimic de-a face cu corupţia, care nu au fost urmăriţi penal, care nu au făcut afaceri dubioase. Sper că au înţeles asta şi liderii politici care, din câte am putut observa după prima rundă de consultări, sînt dispuşi să discute despre alegeri anticipate. Voi avea noi consultări cu partidele şi cred că e posibil ca la finalul săptămânii viitoare să avem o concluzie cu care să pot veni în faţa românilor” a scris preşedintele României, Klaus Iohannis pe contul său de Facebook.

Ministrul Bănicioiu şi un lung şir de contradicţii. De ce România a solicitat ajutor ţărilor din Europa abia după 6 zile
 

     Nicolae Bănicioiu a declarat sîmbătă că are să îşi reproşeze „foarte multe, la fel că toţi cei care trebuiau să facă foarte multe lucruri pentru sistemul de sănătate românesc” şi a precizat că el nu a spus „niciun moment“ că nu este nevoie de ajutor.
     Tipic, inclusiv într-o situaţie gravă că această, autorităţile de la Bucureşti se pierd într-un lung şir de contradicţii. România a apelat la mecanismul european de ajutor pentru catastrofe abia la 6 zile de la nenorocire. Culmea este că nimeni de la nivel înalt nu ştie cine a avut totuşi ideea. Dacă ar fi fost activat din vreme, mecanismul ar fi pus la dispoziţie locuri în spitalele din toată Europa. Deşi a declarat încă din primele zile de criză că România se descurca şi a refuzat cîteva oferte de ajutor de la vecini, ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu susţine că i-au fost răstălmăcite vorbele. „Nu a fost singurul care şi-a oferit sprijinul, ci toată lumea. Chiar mai devreme mă sună doamna ministru din Moldova, însă i-am comunicat că chiar nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noştri pot gestiona situaţia. Franţa şi din Germania - deci am primit din foarte multe părţi astfel de solicitări, încercăm... momentan noi ne descurcăm foarte bine, ne descurcăm foarte bine, iar medicii noştri pot face faţă cu brio oricărei situaţii. Nu este nicio diferenţa între medicii care au venit şi medicii de aici.”
Sâmbătă, la o săptămînă după tragedie, acelaşi ministru a susţinut că nu a refuzat niciodată sprijinul.
„- Ce v-a făcut să declaraţi în primele zile că avem de toate şi ne putem descurca şi îi puteţi trata pe toţi aceşti oameni?
- Nu am spus în niciun moment că nu avem nevoie de ajutor. Am spus tot timpul că noi asigurăm tot ce este necesar pentru tratament. Am spus, da, avem medicaţie, aducem medicaţia de nivel european, doamna, nu am spus niciodată şi nu-mi răstălmăciţi cuvintele cum am văzut că s-au întîmplat zilele trecute că am spus că e în România mai bine că în Germania. Am spus că acceptat orice ajutor şi i-am informat chiar din noaptea respectivă tot ce am făcut pentru lucrurile acestea.”
Şi totuşi potrivit Hotnews, deşi avea posibilitatea, abia la 6 zile de la tragedie România a activat mecanismul special european care presupune găsirea imediată a unor locuri pentru pacienţi în toate spitalele din Uniune. Mişcarea ar fi trebuit făcută încă din momentul în care era deja evident că sînt foarte multe victime. Culmea este alta. Oficialii noştri nici măcar nu ştiu cine a declansat acest mecanism. Sorin Câmpeanu, premier interimar: „România NU a solicitat declansarea mecanismului de ajutor. Nu a făcut acest lucru pentru că nu se înscrie în definiţia formală a dezasatrelor această tragedie.” Raed Arafat, secretar de stat: „De unde este situatia că s-a declansat mecanismul protecţiei civile abia joi acest lucru investigăm, cred că este o problemă de comunicare care sper să fie corectată“.
Coincidenţă sau nu, brusc au început să decoleze avioane care transferă răniţii la clinicile străine. Unii dintre specialiştii români sînt însă nemulţumiţi. Surse medicale susţin că la fişa de transfer pentru decontarea cheltuielilor în ţările Europene, trebuie completat şi formularul E112 prin care ai noştri sînt obligaţi să îşi asume că nu-i pot trata pe pacienţii în ţară, lucru pe care medicii îl consideră inacceptabil, atîta vreme cît ei sînt cei care i-au salvat de la început. Aşa că i-au cerut ministrului să modifice regulile.
Reporter: „Aveţi ceva să va reproşaţi domnule ministru?
Nicolae Bănicioiu: Am să-mi reproşez foarte multe, la fel că cei care puteau să facă foarte multe lucruri pentru sistemul sanitar românesc, foarte mulţi oameni puteau să facă foarte multe lucruri.”
Autorităţile de la noi subliniază faptul că nicio ţară din Europa nu ar fi făcut faţă. Din păcate, 10% dintre paturile speciale pentru asemenea probleme au fost folosite de medici abia la o săptămînă după tragedie, timp în care cea mai performantă şi modernă secţie pentru arsuri din ţară, cea de la Floreasca, a stat închisă de la inaugurarea făcută cu fast în luna aprilie şi pînă acum. Oficial, nu mergea instalaţia de aer condiţionat, deşi toată secţia a costat 4,5 milioane de euro - bani de la Banca Mondială.

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 166 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

9.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4660788

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare