Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Reportaje Buna Vestire şi tradiţia pricesnelor
Buna Vestire şi tradiţia pricesnelor Email
Marţi, 29 Martie 2016 08:21

 

 

Ediţia a XI-a a festivalului de cîntări bisericeşti ,,Buna Vestire"de la Viştea de Sus a adunat 15 coruri bisericeşti şi un numeros public Invitaţi speciali au fost Grupul Anatoly şi artistul Ionuţ Langa

     Festivalul ,,Buna Vestire" de cîntece bisericeşti de la Viştea de Sus a avut loc duminică, 27 martie 2016 începînd cu ora 14.00 şi s-a desfăşurat sub patronajul Mitropoliei Ardealului. Organizatorii manifestării au fost Biserica ,,Buna Vestire" din Viştea de Sus, Consiliul Local şi Primăria Viştea prin primarul Florin Ioani. Ajuns la ediţia a XI-a, festivalul s-a bucurat de un public numeros şi de prezenţa a 15 coruri ale parohiilor din Ţara Făgăraşului, Sibiu şi Covasna. Sala de spectacole a căminului cultural din Viştea de Sus a fost frumos împodobită cu ţesături populare confecţionate de femeile satului, cu vechi icoane dar şi de ghivecele cu flori provenite de la Sere Beltechi, toate creînd o atmosferă deosebită pentru festivalul religios. Corurile participante şi-au etalat frumoasele costume populare într-o paradă tradiţională organizată pe traseul de la biserică la căminul cultural. Întreg satul a răsunat de sunetele şi versurile pricesnelor interpretate de corurile prezente. Pentru o zi, Viştea de Sus a fost un centru spiritual al Transilvaniei.

Istoria festivalului
 

     Festivalul de cîntece religioase ,,Buna Vestire" a fost infinţat în anul 2006 de către Gheorghe Tabără, primar pe atunci al comunei Viştea ca o sărbătoare plină de spiritualitate a bisericii satului. Gazda evenimentului a fost biserica din localitatea Viştea de Sus care poartă hramul ,,Buna Vestire". ,,Iniţiativa înfiinţării acestui festival am gîndit-o într-o zi de duminică pe cînd mă aflam în biserică la Liturghie în Viştea de Jos. Deşi ideea ca în fiecare duminică în podul bisericii să cînte corul satului era ceva obişnuit, am vrut ca munca tinerilor care cîntau în cor să fie apreciată de public prin participarea lor la un festival care să adune toate corurile din zonă. Pe de altă parte am vrut să stimulăm participarea tinerilor la activităţile tradiţionale ale satului făgărăşean. Aşa mi-a venit ideea înfinţării acestui festival" este explicaţia fostului primar Gheorghe Tabără şi iniţiatorul festivalului de cîntări bisericeşti. Viştea de Sus este un sat cu vechime în Ţara Făgăraşului, atestat documentar din vremea domnitorului Mircea cel Bătrîn, dar cu o legendă vie, cu siguranţă mai veche decît atestările documentare. În cei 11 ani care s-au scurs din momentul înfiinţării acestui festival, localitatea Viştea de Sus a fost gazda evenimentului şi a primit an de an coruri din Ţara Făgăraşului, dar şi din alte zone ale ţării. În anul 2008 fesivalul de cîntece religioase ,,Buna Vestire" este înscris la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.

15 coruri prezente în acest an
 

     Festivalul de la Viştea de Sus se desfăşoară după un program bine stabilit de către organizatori. Debutează la biserică unde participanţii asistă la slujba religioasă. IPS Laurenţiu a oficiat liturghia împreună cu preoţii parohi din Ţara Făgăraşului. Conform regulamentului participanţii trebuie să poarte costumul popular specific localităţii de unde vin. În jurul orei 14.00 se organizează parada portului popular pe distanţa de la biserică pînă la căminul cultural, iar fiecare cor este însoţit de preotul paroh. În faţa căminului curtural se imortalizează festivalul după care se intră în sala de spectacole. La această ediţie au participat 15 coruri. Corul din Şinca Nouă, preot Sorin Sucaciu, dirijor- preoteasa Sarah Lavinia Tâlvar. Corul din Drăguş, preot paroh Gheorghe Roşca, dirijor- prof. Mihai Halmagiu. Corul de la catedrala ,,Sf. Ioan Borezătorul" din Făgăraş, preot Ioan Ciocan, dirijor- prof. Claudiu Nicolae Buitan. Corul de la Sâmbăta de Sus Apuseană, preot Grigore Moldovan, dirijor- Adina Moldovan. Corul din Lisa, preot Dudan Sergiu, dirijor- educatoarea Moga Lucia. Corul de la biserica Sf. Parascheva din Victoria, preot Fogoroş Mihail, dirijor- prof. Boantă Liviu. Corul din Gura Râului, judeţul Sibiu, preot Cătană Nicolae, dirijor- Câmpean Paraschiva. Corul din Vâlcele, Covasna- ,,Voievozii Munţilor", preot şi dirijor Vasile Antonie Tamaş. Corul de la Biserica ,,Sf. Treime"- Vox Animi din Sighişoara, preot Bleahu Petru, dirijor- prof. Ana Rodica Proteasa. Corul din Arpaşul de Sus, preot Lucian Bunea, dirijor- Simion Livia. Corul din Beclean, preot Gheorghe Cişmaş, dirijor- prof. Grama Gheorghe. Corul din Avrig, preot Ovidiu Stroe, dirijor- Mihaela Lepindea. Corul din Poiana Mărului, preot Moise Antal, dirijor- Beleuţă Mărioara. Corul din Viştea de Jos, preot Marius Urs, dirijor- prof. dr. Gheorghe Malene. Corul din Viştea de Sus, preot Marian Antinie, dirijor- prof. Boantă Liviu. Corul bisericii din Viştea de Sus a fost organizat în anii 1940 - 1944 cu sprijinul unui cîntăreţ refugiat din Basarabia, Zaharie Turcan. De atunci duminică de duminică, sărbătoare de sărbătoare, corul participă la slujbele bisericii. Corul a fost condus şi de preoteasa Eugenia Bălescu, Livia Stoica, iar în zilele noastre de către Elena Meternă, fiica Liviei Stoica şi a profesorului Liviu Boantă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Festivalul a fost deschis cu o rugăciune
 

     Primarul comunei Viştea, Florin Ioani, a întîmpinat invitaţii şi a avut cuvîntul de deschidere al festivalului. ,,Continuăm tradiţia acestui festival de cîntări bisericeşti, în acest an cu ediţia a XI-a. Avem o participare numeroasă, 15 coruri vor urca pe scenă în faţa dumneavoastră. Solicitările au fost însă mult mai multe, dar am limitat participarea pentru a ne încadra în timpul rezervat unei singure zile de festival. Ne-a onorat cu prezenţa ISP Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului şi protopopii de Ţara Făgăraşului şi Sălişte, dar şi mulţi preoţi parohi. Ne bucurăm că avem o sală arhiplină ceea ce înseamnă că acest festival a devenit o tradiţie şi este un succes" a spus primarul Florin Ioani. Rugăciunea ,,Împărate ceresc" a fost rostită într-un glas de toţi participanţii. ,,Am venit la acest festival cu multă bucurie, este o manifestare creştină şi cultuală. Mi-amintesc prima ediţie, cînd noi aveam o suferinţă, iar festivalul a reuşit să ne aducă mîngîiere. Am vrut ca acest festival să fie sub patronajul bisericii pentru că sărbătoarea ,,Buna Vestire" este începutul mîntuirii, dar nu ar fi avut un aşa succes dacă nu se implica şi primăria. Recent am mai avut o manifestare extraordinară precum acest festival, am adus brîul Maicii Domnului din Grecia la Sibiu şi Braşov. Bucuria pe care o aduce cîntarea bisericească este precum cîntarea îngerilor, transmite un mesaj, este un dialog între noi şi Dumnezeu. Toate corurile care ne vor încînta astăzi vor primi locul I" a spus IPS Laurenţiu Streza.

Invitaţi speciali
 

     Festivalul a fost prezentat de prof. Liiana Carmen Prodan care folosind frumoase cuvinte a făcut o incursiune în istoria fiecărei localităţi. Publicul a putut afla astfel că la Drăguş există cea mai înaltă biserică din Ţara Făgăraşului, că Şinca Nouă a fost, pînă la colectivizare, cea mai mare comună, că Avrigul a aparţinut cîndva de Ţara Făgăraşului şi multe altele. Invitaţii speciali ai festivalului au fost Grupul Anatoly din Braşov şi Ionuţ Langa. ,,Pe scenele din Ţara Făgăraşului mă simt cel mai bine, iar la acest festival de cîntece bisericeşti emoţia este cu atît mai mare cu cît publicul este mai numeros. Făgărăşenii sînt adevăraţi creştini, iar acest lucru se simte astăzi, aici" a spus artisul Ionuţ Langa. Sala a cîntat împreună cu el şi a aplaudat îndelung cele două pricesne interpretate de artistul teolog. Grupul Anatoly din Braşov a interpretat un colaj de pricesne, iar la cererea publicului a prezentat ,,Balada". Festivalul s-a bucurat de sponsori precum Sere Beltechi din Viştea de Sus prin Cătălin Beltechi şi de SC Carmolimp SRL din Victoria.

Remember
 

Prima ediţie a festivalului
 

     Prima ediţie a festivalului a avut loc în 25 martie 2006, chiar de praznicul ,,Bunei Vestiri". Evenimentul a avut loc la Viştea de Sus şi a fost deschis de IPS Dr. Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Biserica satului era neîncăpătoare, iar localnicii au avut parte de cea mai mare sărbătoare organizată în ultimii ani. Nu mai puţin de 12 coruri s.au înscris în concurs, iar un juriu numit de organizatori a departajat formaţiile. Premiul I a fost obţinut de corul Bisericii Sf. Parascheva din Victoria şi de corul din Viştea de Sus.

Ediţia a II-a, 2007
 

     La un an distanţă, concursul a înregistrat a II-a ediţie. la care s-au înscris opt coruri parohiale din localităţile: Viştea de Sus, Sîmbăta de Sus - Apuseană, Şinca Nouă, Drăguş, Ucea de Sus, Ucea de Jos, Viştea de Jos, corul Armonia din Victoria. Au mai participat şi cinci coruri de copii din Ţara Făgăraşului de la şcolile generale din Viştea de Jos, Drăguş, Victoria, Şinca şi Şercaia. Invitaţii ediţiei au fost Corul Caedonia din Sibiu şi preotul Dumitru Muntiu. Juriul condus de PS Andrei Făgărăşanu, Episcop Vicar al Ashiepiscopiei Sibiului, a acordat premii şi diplome, iar corul Caedonia a fost recompensat cu diplomă de excelenţă.

Ediţia a III-a, 2008
 

     Duminică, 23 martie 2008 a avut loc a III-a ediţie a festivalului de cîntece bisericeşti cînd 12 coruri parohiale din Ţara Făgăraşului s-au înscris la concurs: Şercaia, Sîmbăta de Sus - Apuseană, Sîmbăta de Sus - Răsăriteană, Drăguş, Rucăr, Armonia din Victoria, Viştea de Jos, Şina Nouă, Ucea de Jos şi corul bisericii ortodoxe Sf. Parascheva din Victoria. Invitaţii ediţiei au fost: grupul vocal ,,Anatoly" şi ,,Corala".

Ediţia a IV-a, 2009
 

     La ediţia a IV-a desfăşurată la 22 martie 2009 au participat 13 coruri parohiale din: Şercaia, Avrig, Sîmbăta de Sus - Răsăriteană, Drăguş, Arpaşu de Sus, Ucea de Sus, Sîmbăta de Sus - Apuseană, Arpaşu de Jos, Ucea de Jos, Şinca Nouă, corul Armonia de la Biserica Ortodoxă ,,SF. Ilie" din Victoria, Viştea de Jos şi Viştea de Sus. Premiul de excelenţă a fost acordat corului din Şinca Nouă, premiul I a fost obţinut de corul din Viştea de Sus, premiul II- corul din Viştea de Jos şi corul Armonia din Victoria, iar premiul III a fost acordat corurilor din Drăguş şi din Sîmbăta de Sus - Apuseană.

Ediţia a V-a, 2010
 

     La 21 martie 2010 a urmat ediţia a V-a cînd au participat 11 coruri parohiale din localităţile: Ucea de Sus, Sîmbăta de Sus - Apuseană, Arpaşul de Sus, Şinca Nouă, Drăguş, Viştea de Jos, Ucea de Jos, Viştea de Sus, corul Armonia din Victoria şi ,,Schimbarea la faţă" din Blaj.

Ediţia a VI-a, 2011
 

     Cea de-a VI-a ediţie a festivalului de cîntece religioase a avut loc în 20 martie 2011 şi s-au înscris în concurs 11 coruri parohiale: Viştea de Sus, Arpaşul de Sus, Drăguş, Rucăr, corul Armonia Victoria, Viştea de Jos, Şinca Nouă, Ucea de Jos, Ucea de Sus şi corul Biserici ortodoxe ,,SF.Arh. Mihail şi Gavriil" din Mediaş. Premiul special a fost acordat corului de la Rucăr şi corul de la Mediaş.

Ediţia a VII-a, 2012
 

     Duminică, 25 martie 2012 a avut loc cea de a VII-a ediţie a Festivalului ,,Buna Vestire" cînd au urcat pe scena căminului cultural nouă coruri: Viştea de Sus, Viştea de Jos, Rucăr, Drăguş, Arpaşu de Sus, Ucea de Jos, Şinca Nouă, corul Armonia din Victoria şi corul biserica Sf. Treime din Făgăraş. Invitaţi speciali la acest eveniment au fost Corul ,,Mediantis" din Mediaş şi Corul Liceului Teoretic ,,Constantin Brâncoveanu" din Făgăraş. Premiul I a fost acordat corului de la Şinca Nouă, premiul II l-a obţinut corul de la Viştea de Jos, premiul III a fost acordat corului de la Viştea de Sus.

Ediţia a VIII-a, 2013
 

     Prima ediţie a festivalului cînd nu s-a mai organizat concurs a fost în 2013. Parada portului popular şi cîntările bisericeşti prezentate de fiecare cor a creat emoţie publicului.

Ediţia a IX-a, 2014
 

     La această ediţie au participat 14 coruri, iar cel mai tînăr dintre ele a fost ,,Voievozii Munţilor" din Vâlcele, judeţul Covasna, condus de prof. Vasile Antonie Tămaş. A atras atenţia costumele şi steagul satului vechi din 1947. Cel mai vîrstnic participant a fost din Ţinca Nouă, Gheorghe Tretiu de 90 de ani, care n-a lipsit de la nicio ediţie.

Ediţia a X-a, 2015
 

     15 coruri din judeţele Braşov, Sibiu şi Covasna au urcat pe scena din Viştea de Sus. S-au evidenţiat corurile din Viştea de Sus, Viştea de Jos, Drăguş şi Sinca Nouă prin numărul mare de membri. Fiecare cor participant a primit cîte o diplomă de participare.

Biserică veche de 168 ani
 

     Localnicii din Viştea de Sus au avut întodeauna biserică, însă cea de astăzi a fost edificată în anul 1848. Cu toate că bărbaţi satului au fost trimişi să lupte în Secuime, în timpul războiului civil din 1848 - 1849 femeile, copiii şi bătrîni rămaşi acasă au continuat lucrările de construcţie la lăcaşul de cult. Biserica cu hramul ,,Buna Vestire" are formă de navă, cu altar rotund şi trei cupole. Biserica este zidită din piatră, cărămidă şi var, iar acoperişul este acoperit cu ţiglă. Turnul s-a zidit mai tîrziu, pînă prin anul 1856, fiind acoterit iniţial cu şindrilă, iar ulterior cu tablă. Prima reparaţie a fost realizată în anul 1889şi a fost în valoare de 280 florini, realizată cu ajutorul preotului Nicolae Clonţea şi a primarului Popa. În 1907 s-au zugrăvit biserica şi şcoala confesională cu meşterul zugrav Badee din Braşov, fiind plătit cu 190 coroane. În perioada 1946 -1947 s-a realizat pictura bisericii în frescă (tencuială proaspătă făcută cu var şi cîlţi) de către pictorii Iosif Was din Bucureşti şi Ioan Căzilă din Sibiu. În anul 1958 s-a realizat o reparaţie la acoperiş înlocuindu-se cîteva grinzi şi s-a revizuit ţigla de pe tot acoperişul. În 1965 s-a făcut o reparaţie generală în exterior, iar tabla de pe acoperiş a fost înlocuită. În anul 1978 s-a introdus curentul electric şi s-au montat clopotele. În prezent sînt în turn două clopote şi o toacă. Clopotul cel mare a fost cumpărat în anul 1920, cu ajutorul viştenilor din America şi are o greutate de 300 kg. Clopotul cel mic are o greutate de 80 kg şi a fost procurat în 1897. În 27 august 2006 a avut loc sfinţirea bisericii ce poartă hramul ,,Buna Vestire", de către ÎP Dr. Laurenţiu Streza , Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Preoţii satului în perioada 1835-prezent au fost: Matei Vulcan, Ioan Fuciu, Nicolae Clonţea, Matei Vulcan, Damaschin Bălescu, Matei Vulcan, Procopie Clonţea, Nicolae Clonţea, Ioan Banciu, Nichita Bălescu, Nicolae Albăceanu şi Marian Antinie. 

Comments
Comentariu nou Cautare
Scrieti comentariu
Nume:
Email:
 
Titlu:
 
Va rog sa introduceti codul anti-spam pe care il puteti citi in imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 165 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

2.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4659813

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utileZiare