Monitorul de Făgăraș - Ziarul care stă de vorbă cu oamenii!

Home Rețete by Florin Baki

Rețete culinare by Florin Baki



Pulpe de raţă la cuptor cu varză roşie călită

Email

 

Timp de gătire: 2,30 ore
Cost pentru 4 porţii: 120 lei

Ingrediente:
 

Pentru pulpe de rata:
4 pulpe de raţă
50 ml vin sec
100 ml apa
2-3 crenguţe cimbru uscat
6 căţei de usturoi
Sare, piper
Zeama de la ½ portocala
Pentru varză călită:
1 varză roşie mare
4 linguri ulei
1 linguriţă rasă chimen măcinat
Sare, piper
2 linguriţe oţet

Mod de preparare
 

    Se spală pulpele de raţă şi se crestează pielea. Se asezonează cu sare si piper. Usturoiul se curăţă, se taie mărunt ţi se pune într-o tavă pentru cuptor. Se aşază pulpele peste usturoi, se adaugă vinul, apa şi crenguţele de cimbru. Se acoperă tava cu un capac şi se dă la cuptor pentru 90 de minute, pînă ce pulpele sînt rumenite. Sosul rezultat se pasează şi se toarnă într-o tigaie. Se adaugă sucul de portocale şi se lasă pe foc pînă ce sosul scade. Varza se taie mărunt şi se căleşte în ulei cu sare, piper şi chimen. Cînd varza este aprope călită se adaugă oţetul şi se lasă pînă se evaporă lichidul. Pebntru servire pe un platou se pune în pat de varză roşie călită peste care se aşează pulpele de raţă rumenite şi 2-3 linguri de sos rămas în tava cu pulpele.

 

Supă cremă de legume cu crutoane

Email

 

Ingrediente: 1 ceapă, 2 morcovi, 2 rădăcini păstîrnac, 2 cartofi, 2 căţei de usturoi, 1 ardei capia, 2-3 linguri de unt, sare, piper, boia dulce de ardei, pătrunjel proaspăt. Pentru rutoane: 4 felii de pîine, ulei de măsline, 3 căţei de usturoi
 

Mod de preparare: Se spală şi se curăţă legumele. Se taie ceapa solzi şi o pune într-o cratiţă la călit în 2-3 linguri de unt. Morcovul şi păstîrnacul se taie rondele, ardeiul se taie cuburi mari, usturoiul se taie felii, cartofii cuburi şi se adaugă peste ceapă. Se pune puţină apă se condimentează cu sare, piper, boia dulce şi se lasă 5 minute la călit. Se adaugă apoi 2-3 cani de apă şi se fierb. Între timp se pregătesc crutoanele. Se taie cuburi feliile de pîine, se tapetează o tavă cu hîrtie de copt şi se dă la cuptor pentru cîteva minute. Se scot şi se stropesc cu puţin ulei de măsline şi cu usturoi pisat şi se dă înapio la cuptor pînă se rumenesc bine. Cînd legumele sînt fierte, se scot legumele şi se lasă la răcit. Se pasează apoi toate pînă se formează o pastă. Se pune pasta de legume formată într-o oală şi se adaugă supa rămasă de le fiert, puţin cîte puţin pînă se formează un amestec constistent. Se mai pune sare după gust, pătrunjelul tocat mărunt şi crutoanele.
 

 

Storceag de nisetru

Email

 

Timp preparare: 75 min
Cost pentru 4 porţii: 120 lei

Ingrediente:
10-12 buc. nisetru desosat
200 g cartofi
1 ceapă
1 morcov
100 g smîntînă de gătit
1 ou
1 leg. de mărar
Sare, piper

Mod preparare:
Se pun în 2 litri de apă, cu sare şi piper, la fiert morcovul, cartofii, ceapa, mărunt. Se taie carnea de nisetru dezosat în cuburi de aproximativ 2 cm care se dau prin sare. Cînd legumele sînt aproape fierte se pune şi peştele şi se lasă pînă carnea este bine pătrunsă. Se ia de pe foc se bate smîntîna cu oul şi cu o cana de apă şi se adaugă treptat în supă avînd grijă să nu se taie. La final se adaugă mărarul tăiat mărunt.
 

 

Fucte de mare în stil grecesc

Email

 

Timp de preparare: 30 min
Preţ pentru 4 porţii: 35 lei

Ingrediente
800 g fructe de mare
1 ceapă
200 g smîntînă
200 măsline verzi fără sîmburi
1 leg. pătrunjel
1 leg. mărar
2 linguri ulei de măsline
sare, piper
4 căţei usturoi
2 ouă
300 g brînză telemea vacă

Mod de preparare
Se toaca ceapa şi usturoiul marunt. Se aleg gălbenuşurile oualor. Se taie telemeaua cubuleţe şi se dezgheaţă fructele de mare. Se încinge uleiul de masline şi se rumeneşte usturoiul. Apoi se îndepartează usturoiul şi se pun fructele de mare şi ceapa, amestecîndu-se la foc mare. Se amestecă smîntîna cu gălbenuşurile şi se toarnă peste fructele de mare, amestecînd rapid timp de 1-2 min. Se opreşte focul, se adauga telemeaua, mărarul şi pătrunjelul. Se asezoneaza cu sare şi piper.
 

 

Supã de rosii cu mozzarella

Email

 

Ingrediente: .2 kg rosii, 4 cãtei usturoi, 2 felii pîine, 2 fire cimbru, 2 foi dafin, 12-16 bile de mozzarella, 6 frunze busuioc, 7 linguri ulei mãsline, sare, piper
Preparare: Se coc rosiile în cuptor, la 250C pentru 15-20 minute. Se curãtã de coajã cînd se rãcesc si se mixeazã în robot. În 3 linguri de ulei încins se cãlesc cãteii de usturoi rapid, pînã încep sã miroasã. Se adaugã o jumãtate de canã de apã, rosiile mixate, pîinea ruptã bucãtele, dafinul si cimbrul. Se condimenteazã totul cu piper si sare. Se lasã sã fiarbã la foc mediu pentru 30 minute. În acest timp se toacã frunzele de busuioc cu putinã sare mare pînã devin pastã si se adaugã restul de 4 linguri de ulei. Se scoate dafinul si cimbrul din oalã, dupã care se mixeazã supa în blender pînã devine finã. Supa se serveste caldã cu bile de mozzarella si stropitã cu sos de busuioc. Se adaugã si crutoane de pîine alãturi dacã o doriti mai consistentã.
 

 

Pulpe de raţă cu varză roşie călită

Email

 

Timp de preprare pentru 4 porţii: 2 ore
Cost 4 porţii: 120 lei

Ingrediente:
4 pulpe de raţă confiate
1 varză roşie
1 ceapă
50 ml vin roşu sec
3 linguri oţet de vin roşu
2 linguri zahăr brun
1/2 linguriţă ienibahar măcinat
1/4 linguriţă nucşoara măcinată
1 linguriţă scorţişoară măcinată
1 lingură ulei
1 lingură unt
5 cartofi pentru piure
1/2 l lapte
sare, piper negru macinat

Citeşte mai mult...
 

Tagliatelle cu legume

Email

 

Ingrediente:
300 g tagliatelle
1 morcov
1 ceapă
1 ardei roşu
3-4 ciuperci
200 g roşii cuburi
3 linguri ulei
2 căţei usturoi
1 leg. pătrunjel verde
sare, piper
1 linguriţă boia de ardei dulce
oregano

Mod de preparare:
 

     Într-o oală se pune 1 litru de apă şi o linguriţă de sare, se lasa sa clocoteasca şi se se pun tagliatelle la fiert conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Ceapa se toacă mărunt şi se pune împreună cu usturoiul într-o tigaie cu 3 linguri de ulei. Se călesc, apoi se adaugă morcovul tăiat beţişoare, ardeiul şi ciupercile. Se călesc 5 minute, se adauga 150 ml apă şi roşiile cuburi. Se acopera cu un capac şi se lasă la fiert pe foc mic pînă se înmoaie legumele şi scade sosul. Se adauga condimentele şi patrunjelul tocat. Se scurg pastele şi se adaugă în sos amestecîndu-le uşor. Se servesc calde.
 

 

Mîncare de vinete

Email

 

Timp de preparare: 60 min
Cost pentru 4 porţii: 15 lei

INGREDIENTE
 

4-5 vinete medii
300 g pulpă de roşii
2 cepe roşii
2-3 linguri ulei de măsline
Sare, piper
2-3 fire coriandru verde
1 leg. pătrunjel
3, 4 căţei de usturoi

MOD DE PREPARARE
 

     Se spală şi se curăţă vinetele, se taie felii potrivite şi se lasă aproximativ două-trei ore, într-o sită, la scurs. Separat, se curăţă ceapa, se spală şi se toacă solzişori. Se căleşte în uleiul de măsline pus la încins în prealabil, pînă ce devine transparentă. Se scurg vinetele de sucul pe care şi l-au lăsat şi se pun şi ele să se călească împreună cu ceapa. Se condimentează cu sare şi piper. Se adaugă puţină apă clocotită şi se lasă să fiarbă în continuare, la foc mediu, să nu se lipească. După ce au scăzut legumele, se adaugă pulpa de roşii şi usturoiul tocat mărunt, se mai fierbe 5 min, se adaugă pătrunjelul mărunţit şi se bagă în cuptor să se rumenească. Mîncarea de vinete se serveşte ornată cu frunze de coriandru spălate şi tocate.
 

 

Mîncare de dovlecei cu smîntînă şi mărar

Email

 

Timp de preparare: 50 min.
Preţ pentru 4 porţii: 15 lei

Ingrediente
2 dovlecei
2 cepe
3 linguri ulei
1 lingură făină
200 ml. lapte
100 ml smîntână
1 leg. mărar
1 lingură oţet
sare
1 linguriţă zahăr
usturoi zdrobit

Mod de preparare
 

     Se spală şi se rad dovleceii pe răzătoarea cu găuri mari. Se sărează şi se pune deoparte. Ceapa se spală, se curăţă şi se toacă mărunt. Se încinge ulei într-o oală, se pune ceapa la călit la foc mic, adăugînd de la început un praf de sare, pînă cînd se înmoaie. Se adaugă o lingură de făină şi se pentru a nu se forma cocoloaşe. Se adaugă dovlecelul ras presat în stecurătoare pentru elimina apa. Se amestecă dovlecelul cu ceapa şi se adaugă laptele fierbinte. Se lasă la fiert 10 min. la foc mediu, amestecînd des. Cînd s-a îngroşat, se ia de pe foc. Se adaugă smîntîna şi se amestecă pînă la omogenizare. Se taie mărarul mărunt şi se adaugă în mîncarea fierbinte. Se potriveşte la gust de sare, zahăr şi oțet, după gust. La sfîrşit se adaugă usturoiul mărunţit. Se poate servi simplu sau cu chiftele sau carne şa grătar.
 

 

Chifteluţe marinate cu spaghete

Email

 

Timp de preparare: 40 min
Cost pentru 4 porţii: 45 lei

Ingrediente pentru chifteluţe
400 g carne tocată
2 cepe
3-4 căţei de usturoi
2 cartofi
sare
piper
1 leg. mărar
1 leg. pătrunjel
ulei
2 ouă
pesmet

Citeşte mai mult...
 

Şniţel de pui cu roşii şi parmezan

Email

 

Timp depreparare: 35 min
Preţ pentru 4 porţii: 26 lei

INGREDIENTE
2 buc. piept de pui
40 g făină
1 ou
2-3 linguri de lapte
90 g pesmet
50 g parmezan
70 g mozzarella
225 g sos de roşii
2-3 căţei de usturoi
sare, piper, busuioc și oregano după gust

MOD DE PREPARARE
 

     Se taie pieptul de pui ca pentru şniţele, se bate uşor şi se asezonează cu sare şi piper. Într-un bol se amestecă pesmetul, parmezanul, usturoiul pisat, oregano mărunţit şi busuioc mărunţit. Într-un alt vas se pune făină, iar în altul oul bătut cu lapte. Se trece fiecare bucată de pui, pe rînd, prin făină, prin ou şi, la final, prin amestecul de parmezan şi pesmet. Se pun la prăjit, întîi cîte 2-3 minute pe fiecare parte ca să se rumenească şi apoi se lasă pînă se pătrund bine. Se pune jumătate din sosul de roşii pe fundul unei tăvi care nu lipeşte, iar deasupra se pun bucăţile de pui, fără să se suprapună. Se toarnă restul de sos deasupra şi se presară mozzarella. Se dă la cuptor pînă puiul este bine pătruns. Se serveşte imediat cu spaghete.
 

 

Crap marinăresc

Email

 

 

     Ingrediente: 800 g file de crap, 2 cepe, 3 ardei graşi, 2 ouă, cimbru uscat, 1 cutie roşii în bulion, 2 roşii, 100 ml ulei, 1 legătură pătrunjel, sare, piper
     Mod de preparare: Fileul de crap se spală, se scurge de apă şi se condimentează cu sare şi piper. Ardeiul gras se curăţă, se spală şi se taie fideluţe. Ceapa se curăţă, se spală şi se taie julien, apoi se înăbuşă impreună cu feliuţele de ardei gras într-o tigaie în ulei şi 50 ml apă. Se adaugă roşiile din conservă, taiate cubuleţe, impreuna cu sucul acestora. Se pune cimbru şi se potriveşte de sare şi piper. Se fierb la foc mic 10-15 minute. Compoziţia obţinută se toarnă într-o tavă, peste aceasta se pun bucăţile de peşte şi felii de roşii. Deasupra fiecărei felii de roşie se pune cîte o felie de ou fiert. Se pune tava în cuptorul incins pentru 20-25 minute, la foc potrivit. Se servesc cu garnitură de cartofi natur presaraţi cu pătrunjel tocat.
 

 

Salată grecească cu piept de pui

Email

 

Ingrediente: 400 gr piept de pui fript, 150 gr brînză feta, 4 roşii, 100 gr măsline negre, 1 castravete, 2 salate verzi, 3 linguri ulei de măsline, 1 lingură oţet de vin alb, o ceapă, oregano, sare, piper.

Mod de preparare: Se taie toate ingredientele în cubuleţe potrivite. Într-un vas mare, se amestecă friptura fîşii cu brînza, roşiile, maslinele, castravetele, ceapa şi salata verde ruptă bucăţi mari. Într-un vas mai mic, se freacă oţetul şi uleiul cu telul, se adaugă oregano, un praf de sare şi piper negru şi se toarnă sosul peste salată. Se amesteca totul foarte bine şi se serveşte imediat.
 

 

Ciorbă de varză cu afumătură

Email

 

Ingrediente
 

1 varză mai mare
100 ml ulei de măsline
2 cepe
1 morcov
1rădăcină păstîrnac
1 rădăcină de ţelina
1 cartof
1-2 ardei roşii
500 g ciolan de porc dezosat şi afumat
pătrunjel
mărar
piper
3 gălbenuşuri
500 g smîntână

Citeşte mai mult...
 

Supă de chimen cu legume

Email

 

Ingrediente
- 2 linguri chimen
- 1 morcov mare
- 1 gogoşar
- 2 cepe
- 2 căţei de usturoi
- 2 cartofi
- 1 leg. ţelina frunze
- 2 linguri făină
- 1 linguriţă boia roşie de ardei
- 100 ml ulei
- sare, piper
- zeama de la 1/2 lamaie
- crutoane de pîine

Citeşte mai mult...
 

Salată de primavară

Email

 

Ingrediente
 

1 leg. lobodă
1 leg leurdă
1 leg. macriş
1 leg ştevie
1 salată verde
3 ridichi
1 fir ceapă verde
1/4 legătură patrunjel
1 fir mărar
1 lingură seminţe de floarea soarelui
2 linguri parmezan răzuit
1 ou fiert tare
2 linguri ulei măsline
1 lingură suc de lămîie

Mod de preparare
 

     Se spală frunzele, cele mari se taie fâşiuţe, se scurg bine de apa. Se amestecă cu ceapa verde tăiata rondele şi pătrunjelul şi mărarul tocate mărunt. Se aseaza pe un platou. Deasupra se pun ridichile taiate felii subţiri. Se presară seminţele de floarea soarelui (prajite uşor într-o tigaie fără grăsime). Se asezonează de sare şi piper. Se amesteca parmezanul ras cu galbenuşul oului trecut printr-o sita şi albuşul tocat mărunt. Se presara peste salata. Se amesteca uleiul cu sucul de lamaie pînă devine ca o emulsie, apoi se torna peste salata. Se serveşte imediat.
 

 

File de cod cu legume la gratar

Email

 

     Ingrediente: 4 file-uti cod, tarhon proaspăt, ulei de măsline, 3 căpăţaîni de usturoi, 1 legătură pătrunjel verde, 4 roşii, 2 vinete, 4 buc. sparanghel, 2 dovlecei, 4 ciuperci
     Mod de preparare: Se amestecă tarhonul tăiat mărunt cu 2 linguri ulei de măsline, se ung fileurile de peşte şi se lasă deoparte 1/2 ore. În folie de aliminiu se învelesc cîte 2 căţei de usturoi stropiţi cu ulei de măsline şi se pun pe grătar 20 de minute, întrocîndu-le pe toate părţile. Legumele se porţionează în bucăţi mari: roşiile, vinetele şi dovleceii în cîte 2 buc., iar sparanghelul şi ciupercile în 1 buc. Se amestecă pătrunjelul tocat mărunt cu 2 linguri de ulei de măsline şi se ung legumele, se pun pe grătar şi se lasă 10-15 min întrocîndu-le pe toate feţele. Peştele se ia se unge cu ulei de măslşine şi se pune pe grătar 15 min. Pe un platou se aşează la mijloc peştele, iar în jurul său cîte o bucată de legumă de pe grătar şi un căţel de usturoi desfăcut din folia de aliminiu.

 

Salata de leurda

Email

Leurda are exact gustul şi mirosul usturoiului, iar dacă nu te-ai gândit pînă acum cum ar merge o salată de leurdă, iată 2 reţete extrem de uşor de preparat şi foarte gustoase.

Salata de leurda
INGREDIENTE
3 legaturi leurdă
2 ouă
1 castravete
Pentru maioneză
2 ouă
ulei
sare
suc de lămîie
MOD DE PREPARARE
1. Se face maioneza conform reţetei proprii, fie dintr-un gălbenuș crud şi unul fiert, fie din ouă crude. Se potriveşte de ulei, sare şi suc de lămâie şi se dă la rece.
2. Celelalte două ouă se fierb tari, se curăţă şi se taie cubuleţe care se pun într-un castron. Castravetele se taie şi el cubuleţe, iar leurda se taie fâşii care se adaugă peste ouăle din castron.
3. Se pune maioneza şi se amestecă uşor. Se lasă 15 minute la rece înainte de servire.

Citeşte mai mult...
 

Ravioli gratinaţi cu carne de pui

Email

Ingrediente
Pentru raviolii
600 g făină
2 ouă
50 ml ulei

Pentru umplutură
650 g carne macră de pui
100 g caşcaval
1 kg spanac
2 ouă
100 g ceapă
1 leg. pătrunjel verde
Sare, piper

Citeşte mai mult...
 

Ciorbă de văcuţă ţărănească

Email

 

Ingrediente:

 

600 grame de carne de vită, 2 morcovi, 1 pătrunjel rădăcină, 1 ţelină, 2 cepe, 1 conopidă, 1 varză, 300 de grame fasole verde păstai, 200 g mazăre boabe, 2 ardei gras tăiaţi cuburi, 3 cartofi tăiaţi cuburi, 2 roşii opărite şi decojite tăiate în cuburi, frunze de leuştean, sare, piper, 1 l borş
 

Mod de preparare:

 

Carnea se pune la fiert, în apă rece cu sare şi se spumează în timp ce fierbe. Se curăţă şi se spală, ceapa care se taie mărunt, iar ţelina, pătrunjelul şi morcovii se curăţă şi se taie în cuburi. După ce carnea fierbe 1/2 ore se adaugă rădăcinoasele. Se lasă să fiarbă la foc mic. Se pregătesc restul de legume care se curăţă şi se taie în bucăţi potrivite şi se adaugă în oală la fiert. Se verifică gradul de fierbere al carnii şi cînd furculiţa intră uşor în ea se scoate şi se taie în cuburi potrivite care se pun înapoi în oală. Cînd legumele sînt aproape fierte se adaugă cartofii şi roşiile cuburi. Se mai lasă la fiert pînă ce cartofii se pătrund bine şi se ia de pe foc. Se spală şi se toacă fin leuşteanul şi se presară deasupra şi se potriveşte de sare. Se serveşte cu smîntînă.
 

 

Pulpă de berbec cu sos vînătoresc

Email

Ingrediente:
 

2,5 kg pulpă berbec cu os
100 ml ulei
2 cepe
2 morcovi
0,75 g făină
1 pahar mic de oţet
2 căţei de usturoi
1 lingură zahăr
1 lingură muştar
2 foi de dafin
400 g macaroane
200 g smîntînă
Sare, piper

Mod de preparare:
 

     Ustroiul, ceapa, morcovul se curăţă, se spală şi se taie mărunt. Macaroanele se fierb în apă cu sare conform indicaţiilor de pe ambalaj. Carnea se înpănează cu usturoi, se pune într-o tavă cu 50 ml ulei şi 50 ml apă şi se frige la cuptor. Ceapa şi morcovul se înăbuşe în 50 ml ulei şi 50 ml apă. Cînd ceapa devine aurie se adaugă făina dizolvată în 100 ml apă rece, muştarul, sare, oţet, foi de dafin şi 1,6 l apă. Se adaugă şi carnea friptă şi se lasă la fiert 60 min. După ce s-a fiert carnea se scoate se porţionează şi sosul se pasează peste carne. Se adaugă zahărul caramelizat şi smîntînă şi se mai fierb 5 minute. Se serveşte pe un platou cu bucăţile de carne de berbec peste care se toarnă sosul în care au fiert.

 

 

Penne cu sos de ciuperci

Email

Ingrediente
400 g penne
200 g ciuperci
100 g bacon
1 Ceapă
2 căţei usturoi
300 ml smîntînă de gătit
Sare, piper

Mod de preparare
 

     Se fierb pastele în apă cu sare conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Se curăţă ceapa, se spală şi se taie mărunt. Usturoiul se curăţă şi se taie mărunt. Baconul se taie mărunt. Ciupercile se curăţă şi se taie mărunt. Într-o tigaie se căleşte ceapa,usturoiul şi baconul, impreuna. Cînd se înmoaie ceapa şi devine translucidă se adaugă ciupercile. Se mai lasă la călit pînă ce ciupercile sînt gatite. În acel moment se adaug smîntăna de gătit. Se mai fierbe 5-6 minute apoi se asezonează cu sare şi piper. Se adaugă pastele fierte în sosul obţinut şi se mai lasă pe foc 1-2 minute. Dacă se îngroaşă prea tare se mai pote pune din apa în care au fiert pastele. Se servesc calde presărate cu parmezan ras.
 

 

Tort cu piersici

Email

 

Ingrediente
3 ouă
3 linguri făină
3 linguri ulei
3 linguri şi 250 grame zahăr
1 praf de copt
3 linguri budincă de vanilie
10 piersici din compot

Mod de preparare
Blat
Separăm ouăle. Batem albuşul spumă. Adăugăm în albuş zahărul şi batem pînă se dizolvă. Punem apoi gălbenuşurile, după care uleiul. Treptat adăugăm făina şi praful de copt. Amestecăm uşor. Punem la copt compoziţia obţinută într-o formă de tort cu pereţi detaşabili, la 180 grade, 15-20 minute.
Crema
Într-un bol punem praful de budincă cu 2-3 linguri de lapte şi le amestecăm. Într-o cratiţă punem la încălzit laptele împreună cu zahărul, 200 g. Cînd e fierbinte îl adăugăm peste praful de budincă dizolvat. Amestecăm şi punem compoziţia înapoi în cratiţă şi o fierbem la foc mic pînă se îngroaşă. Se lasă la răcit.

Montaj
Blatul se desface în două. Punem prima foaie de blat ţinînd forma de tort cu pereţi detaşabili. O însiropăm cu compot de piersici. Punem un strat de un cm de cremă peste foaie şi aşezăm un strat de piesici. Peste piersici punem un strat de cremă încît să se acopere. Deasupra punem a doua foaie de blat . O însiropăm şi peste punem restul de cremă. Nivelăm tortul deasupra cu altă cremă. Dăm la rece tortul 3-4 ore. Decorăm cu frişcă şi felii de piersici. Poftă bună!

 

 

Rulouri din foaie de orez cu carne de raţă şi mango

Email

Ingrediente:
 

12 foi de hîrtie din orez
100g piept afumat de raţă, rupt în fîşii
1 mango, curăţat, fără sîmbure şi tăiat în fîşii
frunzele de la 1 mînă de mentă
frunzele de la 1 mînă de coriandru
1/2 ceapă roşie, feliată foarte fin

Mod de preparare
 

     Se toarnă apă fierbinte într-un castron, se scufundă o foaie de orez şi se lasă 30 de secunde, pînă se înmoaie. Se scoate şi se îndepărtează excesul de apă cu ajutorul unui prosop de bucătărie. Se aşază în mijlocul cercului puţină carne de raţă, mango, ierburi şi ceapă. Se aduce partea inferioară a foii deasupra legumelor, apoi se acoperă cu una dintre părţile laterale. Se înfăşoară într-un rulou bine strîns. Se repetă pentru toate rulourile. Se pot servi asa impreuna cu un sos dulce acrisor sau se pot praji 30 de secunde în baie de ulei bine încins, iar apoi să le servim împreună cu un sos dulce acrişor.

 

Cartofi umpluţi

Email

INGREDIENTE
 

8 cartofi potrivit de mari
200 g unt
100 g telemea de oaie
150 g caşcaval
150 g şunculiţă afumată
1/2 lingurita verdeaţă uscată (cimbru)
Sare, piper
cîteva fire de verdeaţă proaspătă

MOD DE PREPARARE
 

1. Cartofii se spală şi se pun în folie de aluminiu. Se pun într-o tavă şi se lasă la cuptorul încins la 180 grade C o oră.
2. Untul se pune într-un castron şi se freacă spumă. Se condimentează după gust cu sare şi pier şi se aromatizează cu verdeaţa uscată. Se pune pe o folie din aluminiu şi se rulează în formă de baton. Se lasă o oră, la rece, să se întărească.
3. Cartofii copţi se taie în două, se scobesc putin şi se umplu cu telemea rasă, şunculiţă afumată tăiată cubulete şi caşcaval ras. Se pune apoi cîte o bucată din untul aromat deasupra si se mai pun la cuptor pentru 10 minute la 180 grade C.

EXTRA:
 

Din miezul de cartof ce a ramas vom face un sos. Într-un bol punem cartoful, 300 ml smîntînă de gătit, 50 gr unt, 3 căţei de usturoi zdrobit, sare şi piper. Amestecăm cu ajutorul unui mixer pînă ce devine omogenă. Dacă e prea groasă compoziţia mai adaugăm smîntînă.
Pe o farfurie se aşează la mijloc două jumătăţi de cartof peste care se pun 3-4 linguri de sos şi presărăm verdeaţă tocată foarte fin.

 

Confit din pulpe de raţă / Varză roşie călită / Sos de hrean

Email

Ingrediente
Pulpe de raţă 4 buc.
Varză roşie o buc.
Ceapă roşie 1 buc.
Hrean ras 50 gr
Smîntînă grasă 150 gr
Maioneză de casă 100 gr
Sare, Piper, ulei

Mod de preparare

     Pulpele de raţă se curăţă, se spală şi se pun la saramură de pe o zi pe alta. Saramura se face cu 35 de g. de sare la 1 litru de apă. A doua zi se scot pulpele din saramură se pun într-o tavă înaltă şi se acoperă cu ulei. Se coc la 120 de grade timp de 3 ore.
     Varza se taie joulien şi se pune la călit, cu ulei, într-o oală împreună cu ceapa tăiată mărunt. Se căleşte pînă ce se înmoaie. Nu se adaugă apă. Se asezonează după gust.
     Într-un bol se amestecă maioneza, hreanul, smîntîna şi puţină sare pînă ce se obţine o compoziţie omogenă.
     Pe o farfurie se aşează un pat de varză călită peste care se pun pulpele de raţă. Lîngă se pune sosul de hrean.

 

Brioşse cu roşi marinate / Cremă de brînză cu verdeţuri / Sos de spanac

Email

Ingrediente

Brioşe
Un ou
100 ml lapte
50 ml ulei
120 gr făină
Pesto roşi 30 gr
Praf de copt un plic
Sare

Cremă de brînză
Brînză de vaci 200 gr
Cremă de brînză Philadelphia 200 gr
Părtunjel o legătura
Ceapă verde un fir
Usturoi verde un fir
Sare

Citeşte mai mult...
 

Tartar de somon cu avocado

Email

Ingrediente
File somon 300 gr
File.somon afumat 200 gr
Avocado 1 buc
Ardei roşu 100 gr
Castravete 100 gr
Lămîie 1 buc
Usturoi 2 catei
Ulei măsline 30 ml
Sare
Piper

Mod de preparare
 

     Peştele se curăţă bine de oase şi de piele apoi se taie cubuleţe mici. Legumele se spala se curăţă si se taie cubuleţe mici. Avocadoul se taie cubuleţe mici şi se stropeşte cu zeamă de lămîie. Într-un bol se amestecă toate ingredientele şi se condimentează cu sare, piper, zeamă şi răzătură de lămîie, ulei de măsline şi usturoi. Se lasa la frigider 30 minute pentru a sa îmbina aromele. Se serveşte cu pîine prajită unsă cu unt.
 

 

File de cod cu legume la gratar

Email

 

Ingrediente: 4 file-uti cod, tarhon proaspăt, ulei de măsline, 3 căpăţaîni de usturoi, 1 legătură pătrunjel verde, 4 roşii, 2 vinete, 4 buc. sparanghel, 2 dovlecei, 4 ciuperci
Mod de preparare: Se amestecă tarhonul tăiat mărunt cu 2 linguri ulei de măsline, se ung fileurile de peşte şi se lasă deoparte 1/2 ore. În folie de aliminiu se învelesc cîte 2 căţei de usturoi stropiţi cu ulei de măsline şi se pun pe grătar 20 de minute, întrocîndu-le pe toate părţile. Legumele se porţionează în bucăţi mari: roşiile, vinetele şi dovleceii în cîte 2 buc., iar sparanghelul şi ciupercile în 1 buc. Se4 amestecă pătrunjelul tocat mărunt cu 2 linguri de ulei de măsline şi se ung legumele, se pun pe grătar şi se lasă 10-15 min întrocîndu-le pe toate feţele. Peştele se ia se unge cu ulei de măslşine şi se pune pe grătar 15 min. Pe un platou se aşează la mijloc peştele, iar în jurul său cîte o bucată de legumă de pe grătar şi un căţel de usturoi desfăcut din folia de aliminiu.

 

Soufle de camembert

Email

 Ingrediente
Camembert 200 gr
Smîntînă de gătit 200 gr
Ouă 4 buc
Unt 20 gr
Pesmet
Sare

Mod de preparare
 

     Camembertul se blendează împreună cu smîtîna pînă ce devine o pastă omogenă. Se asezonează cu sare după gust. Ouale se separă. Galbenuşul îl amestecăm cu compoziţia de brînză iar albusul îl batem spumă tare cu puţina sare. Încorporăm albuşul în compoziţie, uşor. Formele de sufle se ung cu unt şi se pudrează cu pesmet. Se toarnă compoziţia în ele şi se dau la cuptor pentru 9 minute la 190 grade C.
Se serveşte cald, imediat, împreună cu legume blanşate şi mere caramelizate în unt.

 

Brioşe cu ciocolată

Email

Ingrediente
 

Pentru brioşe
2 oua
100 ml lapte
50 ml ulei
50 gr zahăr
130 gr făină
20 gr cacao
100 gr ciocolată amăruie
1 plic praf de copt
Esenţă de rom după gust

Pentru crema
70 gr ciocolată amăruie
100 ml frişca
Esenţă de rom după gust

Mod de preparare

Brioşe
 

     Într-un bol se amestecă ingredientele lichide pînă ce devine o compoziţie omogena apoi se adaugă pe rînd zahărul, făina, cacaoa şi praful de copt. Se pune compoziţia în forme de brioşe, unse cu unt. Formele trebuiesc umplute doar două treimi. Ciocolata se rupe în bucăţi mici şi se împarte în toate formele. Se coace 20 min. la 180 grade C.

Crema
 

      Într-un bol topim ciocolata. Frişca se bate pînă se întăreşte. Se amestecă ciocolatas cu frişca uşor pînă se omogenizează. Se adaugă cu esenţă de rom după gust.
Dupa ce brioşele s-au răcit se ornează cu crema din belşug şi se servesc reci.

 

Supă Sacria

Email

 

 

Ingrediente: 1/5 kg carne vită sau oaie mai grasă, 1/2 kg iaurt gras, 2 ouă, 1/2 kg orez, 250 g tăiţei subţiri cu ou, 3-4 frunze de mentă, 2 linguri ulei, sare, piper, şofran.


Mod de preparare: Este un preparat arab tradiţional. Se fierbe carnea în 1,5 l apă pînă se înmoaie. Se scoate din apă şi se taie în bucăţi potrivite. În apa rămasă se adaugă 1/2 kg iaurt amestecat cu 2 ouă şi lasă la fiert la foc mic. Cînd amestecul se îngroaşă se adaugă carnea tăiată şi se mai lasă la foc mic 5 minute. Cînd este gata se adaugă sare şi frunze de mentă. Separat se prepară un amestec din orez şi tăiţei subţiri. Se prăjesc tăţeii în puţin ulei pînă devin rumeni apoi se adaugă orezul, apă şi se pune un capac şi se lasă la fiert la foc mic pînă toată apa disprare. Se poate aromatiza acest amestec cu şofran, sare şi piper. Supa se serveşte în bol, iar separat în alt bol se pun 3-4 linguri de orez cu tăiţei.

 

File de somon aromat cu răzătură de limeta

Email

Legume coapte în unt
Vinegreta de verdeţuri

Ingrediente 4 portii
Somon 800 gr
Limeta 2 buc
Morcov baby 8 buc
Cartofi mici 4 buc
Brocoli o buc
Sparanghel 8 buc
Unt 100 gr
Ulei măsline 100 gr
Pătrunjel 1 legatura
Busuioc 4 fire
Usturoi 4 catei
Sare, Piper

Mod de preparare
 

     Somonul se curăţă să nu aibă oase, se spală, se împarte în 4 părţi egale. Se condimentează cu sare piper şi răzătură de la cele 2 limete şi se unge cu puţin ulei. Se coace la cuptor cu pielea în sus timp de 20 minute la temperatura de 180 grade C.
     Legumele se curăţă şi se spală. Se toarnă peste ele untul topit, 2 căţei de usturoi zdrobiţi, sare şi piper. Se amestecă bine şi se pun într-o tavă la cuptor pentru 25 minute la 200 grade C.
     Într-un blander punem pulpa de la limete, verdeţurile, usturoiul rămas şi uleiul. Se blendează pînă ce obţinem o pastă omogena. Se asezonează cu sare şi piper.
     Servim somonul pe farfurie pe pat de legume coapte şi o lingura de vinegreta deasupra.

 

Rulada de porc umplută cu smochine şi nuci

Email

INGREDIENTE
1 kg spată de porc
10 felii subţiri prosciutto
5 smochine
o mînă de nuci coapte
2 căţei usturoi
o chiflă
1 linguriţă salvie
1 linguriţă rozmarin
ulei de măsline
3 morcovi
1 ţelina
3 cepe
Sare, piper

Citeşte mai mult...
 

Supă cremă de legume cu crutoane

Email

 

Ingrediente: 1 ceapă, 2 morcovi, 2 rădăcini păstîrnac, 2 cartofi, 2 căţei de usturoi, 1 ardei capia, 2-3 linguri de unt, sare, piper, boia dulce de ardei, pătrunjel proaspăt. Pentru rutoane: 4 felii de pîine, ulei de măsline, 3 căţei de usturoi
Mo de preparare: Se spală şi se curăţă legumele. Se taie ceapa solzi şi o pune într-o cratiţă la călit în 2-3 linguri de unt. Morcovul şi păstîrnacul se taie rondele, ardeiul se taie cuburi mari, usturoiul se taie felii, cartofii cuburi şi se adaugă peste ceapă. Se pune puţină apă se condimentează cu sare, piper, boia dulce şi se lasă 5 minute la călit. Se adaugă apoi 2-3 cani de apă şi se fierb. Între timp se pregătesc crutoanele. Se taie cuburi feliile de pîine, se tapetează o tavă cu hîrtie de copt şi se dă la cuptor pentru cîteva minute. Se scot şi se stropesc cu puţin ulei de măsline şi cu usturoi pisat şi se dă înapio la cuptor pînă se rumenesc bine. Cînd legumele sînt fierte, se scot legumele şi se lasă la răcit. Se pasează apoi toate pînă se formează o pastă. Se pune pasta de legume formată într-o oală şi se adaugă supa rămasă de le fiert, puţin cîte puţin pînă se formează un amestec constistent. Se mai pune sare după gust, pătrunjelul tocat mărunt şi crutoanele.

 

Sandwich cu vită, dulceaţă de ceapă şi maioneză cu usturoi

Email

 

Ingrediente
 

Muşchi de vacă 400 gr bucată întreagă
Ciabata o bucată
Salată iceberg cîteva frunze
Maioneză făcută în casă 100 gr
Usturoi 4 căţei
Cimbru verde 4 crenguţe
Unt 50 gr
Ulei măsline 50 ml
Ceapă roşie 3 buc
Zahăr 50 gr
Zeamă de la o lămîie
Cuişoare 1 buc
Sare
Piper

Citeşte mai mult...
 

Ciolan copt - Iahnie de fasole - Murături

Email

 Pentru ciolanul copt

Ingrediente
Un ciolan afumat cu os
Cuişoare 20 buc
Sos soia 20 ml
Miere 30 ml
Muştar 20 gr
Boia iute o lingurita
Piper

Mod de preparare
Ciolanul se fierbe o oră schimbînd apa la jumătatea timpului pentru a mai scăpa de sare şi de gustul puternic de fum.
Într-un bol amestecăm sosul de soia cu mierea, muştarul, boiaua iute şi piperul.
Scoatem ciolanul de la fiert, îl ungem bine cu marinata făcută şi înfigem cuişoarele în el, distribuindu-le uniform pe toată suprafaţa.
Punem ciolanul într-o tavă şi îl coacem la cuptor 3 ore, la temperatura de 120 grade C.

Citeşte mai mult...
 

Cornuleţe cu gem şi nuca

Email

 INGREDIENTE
1 pachet unt
1 cutie cremă de brînză (200 g)
făină, cît cuprinde
Un praf de copt
un praf sare

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ
gem de prune (sau alt gem dens, nu foarte dulce)
nuca tocata de cutit

MOD DE PREPARARE:
1. Combină ingredientele pentru aluat şi framîntă pînă se firmează un aluat omogen. Dă bila de aluat obtinuţa la frigider in folie de plastic pentru 4-5 ore.
2. Împarte aluatul în 4 şi întinde fiecare foaie în formă de cerc, apoi taie-l în 8 părţi egale.
3. În partea exterioară a fiecărui triunghi pune o linguriţă de gem şi puţina nucă tocată la cuţit, apoi rulează cornuleţele către vîrful triunghiurilor.
4. Coace cornuleâele fragede cu gem ţi nuca la 180 de grade pentru 25-30 de minute, sau pînă cînd cornuleâele se rumenesc frumos.
5. Presară-le apoi cu zahăr pudra şi serveţte-le.

 

Reteşe

Email

 Ingrediente pentru aluat
- Făina- 1kg
- Untură- 2 căni
- Apă- o cană
- Lapte- 100 ml
- 3 ouă
- Un praf copt
- Zahăr- 100g
- Sare
- Coaja rasă de la o lămîie
- Zahăr vanilat- 1 plic

Ingrediente pentru cremă
- 5 ouă
- Lapte- 500 ml
- Zahăr- 300 g
- Făină- 150 g
- Zahăr vanilat- 2 plicuri

Citeşte mai mult...
 

Cheesecake cu dovleac şi scorţişoară

Email

 Ingrediente pentru blat
150 g biscuiţi populari
60 g unt

Ingrediente pentru cremă
900 g cremă de brînză
150 g smîntînă
4 ouă
esenţă de vanilie
250 g zahăr
2 linguriţe scorţişoară
1/2 linguriţă nucşoară
un praf ghimbir măcinat
600 g dovleac plăcintar

Citeşte mai mult...
 

Ciuperci umplute

Email

 Ingrediente
- Ciuperci 1 kg
- Brînză de burduf 300 gr
- Bacon 200 gr
- Ceapă o bucată
- Usturoi 2 căţei
- Sare
- Piper
- Ulei

Mod de preparare
 

- Ciupercile se spală, se curăţă şi li se rup codiţele. Se condimentează cu sare şi piper şi se stropesc cu puţin ulei.
- Ceapa se curăţă, se spală şi se taie mărunt.
- Usturoiul se curăţă şi se zdrobeşte.
- Baconul se taie cubuleţe mici.
- Într-o tigaie călim uşor ceapa şi baconul. Nu punem ulei. Punem, prima oară, baconul în tigaia rece şi o punem pe foc, în acest fel el îşi va lăsa grăsime. Apoi, adăugăm ceapa şi le călim împreuna pînă ceapa se îmnoaie.
- Într-un bol amestecăm brînza de burduf, baconul cu ceapa călită şi usturoiul pisat.
- Într-o tavă tapetată cu hîrtie de copt aşezăm ciupercile. Le umplem cu compoziţia de brînză. Se trec la cuptor 25 de minute, la 180 grade Celsius.
- Se servesc calde ca şi o gustare sau ca şi garnitură.

 

Cipsuri din file de păstrav / Legume aromate cu cimbrişor / Sos de lămîie

Email

 

Ingrediente
 

- Păstrav, o bucată
- Brocoli 200 gr
-Conopidă 200 gr
-Dovlecel o bucată
-Lămîie o bucată
- Cimbrişor verde 4 fire
- Unt 100 gr
- Smîntînă de gătit 200 ml
-Usturoi 2 căţei
-Ulei 100 ml
- Sare
- Piper

Citeşte mai mult...
 

Savarine

Email

 INGREDIENTE
250 g faină
2 ouă
30 ml ulei
150 ml lapte cald
1 lingura zahăr
un praf sare
un pliculeţ drojdie uscată

INGREDIENTE PENTRU SIROP
400 ml apă
150 g zahăr
o fiolă esenţă rom

INGREDIENTE PENTRU DECOR
500 ml frişcă
un borcan gem de căpşuni

Citeşte mai mult...
 

Galuşte cu prune

Email

INGREDIENTE

1 kg cartofi
2 ouă
250 g făină
50 gr unt
300 gr prune
200 g pesmet
2 linguri ulei
150 g zahăr brun
Scorţişoara
esenţă de rom

MOD DE PREPARARE:
Cartofii se pun la fiert în coajă, apoi se lasă la răcit. Se curăţă şi se pisează. Într-o tigaie se rumeneşte pesmetul în ule amestecînd continuu. Dupa ce s-a rumenit suficient, se trage tigaia de pe foc. Se lasă să se răcească şi se adaugă zahărul şi esenţa de rom. Cartofii se amestecă cu unt, ouă şi faină. Se frămantă uşor pînă se obţine un aluat moale care nu se lipeşte de mîini. Prunele se spală şi se taie în două. Se aromează cu zahar şi scorţişoara. Se pune apă la fiert. Cu palmele ude, se formează bile de aluat în care se pune la mijloc o bucată de prună. Se remodelează între palme astfel încît prunele să fie acoperite complet de aluat. Se pun la fiert şi se lasă pînă se ridică la suprafaţă. Se scot găluştile şi se trec prin amestecul de pesmet, apoi se aşază pe platoul de servit.

Citeşte mai mult...
 

Tartă cu prune

Email

 INGREDIENTE
12 prune mari
3 ouă
320 g zahăr
200 g smîntînă
230 g unt
250 g făină
1 linguriţă praf de copt
Coaja şi sucul unei portocale
sucul unei lamîi
esenţă de vanilie
MOD DE PREPARARE:
1. Bate ouale cu zahărul şi esenţa de vanilie pentru 4-5 minute. Cînd compoziţia a devenit pufoasă, adaugă untul moale în mai multe porţii, urmat de smîntînă.
2. Opreşte mixerul şi adaugă făina combinată cu praful de copt, zeama de lămîie, zeama şi coaja de portocală.
3. Taie prunele spălate în jumătăţi şi scoate sîmburii. Toarnă compoziţia într-o tavă de tartă (30 cm) , netezeşte aluatul şi aşează prunele.
4. Dă tarta cu prune la cuptor pentru cca 60 de minute la 160 de grade.
5. Lasă tarta la răcit şi scoate-o din formă.
6. Se serveşte la temperatura camerei alături de îngheţată de vanilie.

 

Supă făgărăşeană din păstrăv

Email

 

10 porţii
Ingredinete
- păstrăv- 2kg
- morcov- 1kg
-ceapă- 3 cepe mari
- mazăre- ½ kg
- şofran- un pliculeţ (0,15g)
- pîine- 6-7 felii
- sare
- unt
- piper 

Citeşte mai mult...
 

Paste de casă

Email

INGREDIENTE

100 g faină
1 ou

MOD DE PREPARARE
 

     Raportul de ouă/făină de care trebuie să ţii cont este 1 ou mare la 100 g de făină, cantităţi suficiente pentru o porţie de paste. În funcţie de cantitatea de paste pe care vrei să o prepari, vei folosi mai multe ouă.
     Pune întreaga cantitate de făină într-un recipient încăpător şi formează o gaură în centru. Sparge ouăle şi pune-le în gaura făcută. Lucrează aluatul, iniţial cu o lingură, apoi cu mîinile timp de 10-15 minute (dacă foloseşti robotul de bucătărie timpul e mai redus).
     Strînge aluatul şi dă-l la frigider pentru 30 de minute, încît glutenul să se activeze. După ce timpul s-a scurs, scoate aluatul şi lucrează-l puţin pe blatul bine înfăinat. Împarte-l în 2 sau 4, în funcţie de cît de mare e cantitatea obţinută.
     Ia pe rînd părţile divizate şi întinde-le cu sucitorul, astfel: întinde fiecare foaie cît mai subţire o dată, apoi împachetează odată aluatul şi întinde-l din nou. Repetă procedeul pentru toate bucăţile de aluat de 5 ori.
     Taie apoi pastele de casă dupa plac şi foloseşte-le imediat sau congelează-le, dacă vrei să le păstrezi pentru mai tîrziu.
     Pastele se fierb în apă cu sare pentru 2-5 minute în funcţie de grosime.

 

Bucatini alla carbonara

Email

INGREDIENTE

400 g bucatini
200 g bacon
4 galbenuşuri
75 g brînză parmezan
sare
piper

MOD DE PREPARARE
 

     Pune apa la fiert într-o cratiţă încăpătoare, cu o linguriţă de sare. Cînd apa începe sa fiarbă, pune şi pastele la fiert conform timpului scris pe ambalaj.
     Pînă să fiarba apa, taie baconul cubuleţe.
     Bate gălbenuşurile cu 40-50 g de brînză parmezan. Frige baconul în tigaie fără ulei, pînă cînd devine crocant şi grăsimea se topeşte.
     Cînd pastele au fiert, scoate-le cu un cleşte şi pune-le direct peste bacon. Amestecă pastele puţin pentru un minut, apoi adaugă 5 linguri din apa în care au fiert pastele.
     Lasă pastele carbonara să se răcească un minut, apoi adaugă amestecul de gălbenuşuri şi brînză, amestecînd energic pentru a evita coagularea gălbenuşurilor.
     Pune pastele la foc pentru înca 30 de secunde, apoi serveşte fiecare porţie de paste carbonara cu puţină brînză parmezan rasă deasupra şi putin piper proaspăt măcinat
     Poftă bună!

 

Dulceaţă de pere

Email

INGREDIENTE
2 kg pere foarte coapte
400 g zahar
sucul unei lămîi
un baton vanilie

MOD DE PREPARARE:
Intr-o cratiţă mare se pun perele pe măsură ce sînt curăţate de coajă şi seminţe şi sînt tăiate cuburi.
Se stropesc şi se amestecă apoi cu sucul de lămîie.
Se adaugă batonul de vanilie tăiat în două pe lung şi se aşează pe foc cu zahărul.
După 30 de minute de fiert, se pune dulceaţa în borcane şi se lasă să se răcească pe capac.

 

Dulceaţă de portocale

Email

INGREDIENTE
1 kg portocale
2 lămîi
500 g zahăr
300 ml apă
2 pliculeţe zahăr vanilat
30 gr ghimbir

MOD DE PREPARARE:
Curăţă portocalele de coajă cît mai subţire, folosind un cuţit, fără a desprinde şi partea albă. Taie mărunt coaja curăţată şi pune apa la fiert.
Cînd apa e fierbinte, dar încă nu fierbe, stinge focul şi pune coaja tocată mărunt şi las-o 10 minute, apoi strecoar-o. Pune zahărul în apă şi dă din nou la foc, amestecînd puţin.
Curăţă portocalele de coaja albă şi taie-le bucăţele, stoarce zeama de la cele 2 lămîi şi toarn-o peste portocale. Curăţă ghimbirul de coajă şi taie-l cubuleţe mici.
Cînd siropul s-a îngroşat, pune coaja înapoi în cratiţă, aşteaptă 5 minute şi adaugă fructele, urmate de zahărul vanilat şi ghimbirul. Periodic, spumează pieliţele albe care se desprind de pe portocale. Fierbe dulceaţa timp de o oră, pune-o în borcane şi închide-le ermetic, apoi întoarce-le şi lasă-le să se răcească.

 

Magiun de prune

Email

INGREDIENTE
3 kg prune bine coapte
o linguriţă esenţă de vanilie
scorţişoară, un baton

MOD DE PREPARARE:
Spală prunele bine, scoate-le sîmburii şi taie-le cît mai mărunt, apoi pune-le într-o cratiţă antiaderentă cît mai încăpătoare şi dă cratiţa la foc mic. Se adaugă şi batonul de scorţişoară. Amestecaţi constant pînă cînd prunele încep să-şi lase propriul suc.
Fierbe prunele pentru 4 ore la foc mic, amestecînd periodic pentru a te asigura că magiunul nu se lipeşte. Cu puţin timp înainte de a opri focul adaugă esenţa de vanilie, apoi închide focul şi lasă-l să se odihnească 20 de minute.
Sterilizează borcanele în cuptorul încins la 150 de grade pentru 10 minute, apoi umple-le şi întoarce-le cu gura în jos pînă cînd se răcesc

 

Cremă de ciocolată

Email

 INGREDIENTE
5 gălbenuşuri
150 g zahăr
3 linguri cacao
200 g unt

MOD DE PREPARARE:
Bate ouăle cu zahărul şi pune bolul la bain marie. Amestecă pînă ce crema se îngroaşă, apoi dă cratiţa de pe foc şi las-o să se răcească.
Adaugă untul şi cacaua, apoi amestecă pînă la omogenizare.
Foloseţte crema de ciocolată pentru prăjituri, torturi sau pentru deserturi rapide, la pahar.

 

Ciocolată de casă

Email

 INGREDIENTE
150 g lapte praf
50 g cacao
500 g zahar
1 pahar de apă
80 g unt
MOD DE PREPARARE:
Amestecă laptele praf cu cacaua. Separat, pune apa cu zahărul într-o cratiţă, la foc mic. Amestecă siropul constant, pînă cînd zahărul se topeşte şi începe să se îngroaşe.
Combină ingredientele uscate cu siropul şi untul moale. Toarnă compoziţia într-o tavă şi dă-o la rece pînă cînd se întăreşte.
Sfat util:
✽ Opţional, poţi adăuga nuci sau alune în compoziţie

 

Salată crudă de brocoli

Email

 Ingrediente
Brocolii proaspăt 1 kg
Ceapa roşie 1 bucată potrivită
Fulgi de migdale 50 gr
Stafide 50 gr
Iaurt gras 150 ml
Zahar 1 lingură
Oţet din mere 1 linguriţă
Sare, piper

Mod de preparare.
Brocolii se spală şi se curăţă de pe coroane şi se taie felii. Ceapa se curăţă, se spală şi se taie mărunt. Intr-un bol mic amestecăm iaurtul cu zahărul şi cu oţetul. Intr-un bol mare punem brocolii, fulgii de migdale, stafidele şi ceapa. Peste turnăm sosul şi amestecăm bine totul. Se asezonează după gust. Se serveşte rece ca şi garnitura sau ca o salată.
Poftă bună!

 

Cartofi zdrobiţi

Email

 Ingrediente
1 kg cartofi
200 gr caşcaval
1 legarură ceapă verde
Sare, piper

Mod de preparare
Cartofii se spală şi se pun la fiert în coajă. Caşcavalul se răzuieşte pe răzătoarea mare. Ceapa verde se spală, se curăţă şi se taie rondele. După ce cartofii sînt fierţi se curăţă şi, într-un bol, se zdrobesc cu ajutorul unei furculițe. Se amestecă peste ei caşcavalul şi ceapa verde. Se asezonează după gust. Se servesc calzi.
Poftă bună!

 

Salată cu andive și mere

Email

 

 Ingrediente: 4 porţii

- 3 andive
- 2 mere
- 150 gr mozzarella
- Salata verde (cîteva frunze)
- 1 lămîine (sucul)
- Ulei măsline
- 4 felii de pîine
- Sare
- piper

Citeşte mai mult...
 

Salată de creveți cu avocado

Email

 

 Ingrediente: 4 porţii

- 2 cepe verzi
- 50 gr mix salată
- Sucul de la o lămîie
- 150 gr creveţi curăţaţi, semipreparaţi
- 1 lingură oţet balsamic
- 1 lingură ulei de măsline
- Sare
- Piper negru
- 100 gr smîntînă fermentată (cea mai grasă care o găsiţi)
- 1 legătura mărar
- 4 fructe de avocado (să fie bine coapte)

Citeşte mai mult...
 

Salata Cezar cu crutoane de pîine

Email

 

 Ingrediente: 4 porţii

- 2 salate romana mici
- ¼ salată iceberg
- 50 gr parmezan (bucată)
- 2 felii de pîine integrală
- 1 lingură ulei de măsline

Citeşte mai mult...
 

Smoothie

Email

 Mod de preparare:
Mixează produsele indicate în reţetă într-un blender pînă obţii un piure fluid. Dacă e nevoie, mai adaugă apă.
La reţetele unde nu se specifică altfel, toate ingredientele se pun în blender sau în smoothie maker şi se mixează pînă la mărunţirea completă a ingredientelor. In funcţie de puterea aparatului tău şi de duritatea fructelor sau legumelor pe care le pui, de obicei mărunţirea şi amestecarea durează maxim 1-3 minute.

Smoothie din varză kale, cocos şi ghimbir (antiimbătrînire, sănătatea creierului)
4-6 căni de varză kale (sau varză creaţă)
2 mere verzi
1/2 cană lapte de cocos
rădăcină de ghimbir după gust

Citeşte mai mult...
 

Îngheţată

 Îngheţată de iaurt cu piersici
Ingrediente:
280 g piersici
60 g iaurt
2 linguri miere
1/2 lingură zeamă de lămîie
Mod de preparare:
Combină fructele curăţate de coajă cu iaurtul, mierea şi zeama de lămîie într-un robot de bucătărie. Mixează pînă cînd obţii o cremă omogenă. Transfera îngheţata de iaurt cu piersici într-un recipient etanş şi da-o la frigider pentru minim 3 ore înainte de servire.

Îngheţată de iaurt cu mango şi lime
Ingrediente
280 g mango (tăiat bucăţi)
2 linguri miere
60 g iaurt
1 lingura zeamă de lime
coaja unei lime
Mod de preparare:
Combină bucăţile de mango cu mierea şi celelalte ingrediente în robotul de bucătărie, pînă cînd compoziţia e omogenă. Pune îngheţata de mango cu lime într-un recipient etanş şi da-o la congelator pentru minim 3 ore înainte de servire.

Citeşte mai mult...
 

Bruschete cu: Tartar de roşii cu busuioc / Piure de avocado cu măsline / Mozzarella coaptă

Email

 Ingrediente:
4 bucăţi roşii
20 ml ulei de măsline
2 linguri oţet balsamic
4 frunze busuioc
1 ceapă
3 căţei usturoi

Salsa de avocado cu măsline
1 avocado
100 gr măsline verzi fără sîmburi
4 roşii chery
1 ardei capia
20 ml zeamă lămîie
pătrunjel
coriandru
sare
piper

Citeşte mai mult...
 

File de ton roşu cu alune de pădure / Foi de clătite cu verdeţuri umplute cu tăiţei din legume / Sos de soia cu ghimbir

Email

 Ingrediente

File de ton cu alune
File de ton 100 gr
Ghimbir proaspăt 10 gr
Alune pădure 10 gr
Pezmet 10 gr
Unt 15 gr
Zuchini 150 gr
Sare de mare 5 gr
Piper negru 5 gr
Piper alb 5 gr
Felii de lămîie 40 gr(limeta)
Sos de soia cu ghimbir
ulei măsline 10 ml
ghimbir tocat 10 gr
ceapă roşie 50 gr
sos soia 30 ml

Citeşte mai mult...
 

Piept de curcan glasat / Salată caldă de legume / Cremă de ardei copt

Email

Ingrediente:

Piept de curcan glasat:
piept curcan 1.5 kg
mustar dulce 0.2 kg
miere albine 0.1 kg
lămîie 0,15 kg
praf curry 0.005 kg
unt 85% grasime 0.1 kg
praf ghimbir 0,006 kg
vegeta pui 0,010 kg

Salata calda de legume:
 

morcov 1 kg
zucchini 1 kg
ardei color 1 kg
ulei măsline 0,100 ml
oţet balsamic alb 0,050 ml

Citeşte mai mult...
 

Tartă cu lămîie

Email

 Pentru aluat
250 g făină
1 gălbenuş
125 g unt
sare
1 linguriţă zahăr
50 ml apă
10 g unt pentru uns tava

Pentru cremă
2 lămîi
2 ouă
2 gălbenuşuri
200 ml smîntînă lichidă
200 g zahăr pudră

Citeşte mai mult...
 

Cheesecake cu zmeură

Email

 

 

 Ingrediente pentru blat
150 g faină
100 g unt
2 linguri zahăr
sare
30 ml apă rece
Ingrediente pentru crema de zmeură
600 g zmeură (pentru umplutură şi decor)
3 albuşuri
150 g zahăr
15 ml zeamă de lămîie
500 g cremă de brînză
500 g smîntînă pentru frişcă
10 g gelatină

Citeşte mai mult...
 

BULGĂRAŞI din peşte alb

Email

Salată uşor călduţă de fasole verde
Salsa de legume

Ingrediente
-File de peşte alb 500 gr
-Pesmet 50 gr
-Usturoi verde 3 fire
-Ceapă verde 3 fire
-Mărar 1/2 legătură
-Pătrunjel 1/2 legătură
-Coajă rasă de la o limeta
-Zeamă de la jumătate de limeta
-1 ou
-sare
-piper
Mod de preparare
Peştele se dă prin maşina de tocat carne. Ceapa, usturoiul, pătrunjelul şi mărarul se toacă mărunt. Într-un bol amestecăm toate ingredientele pînă obţinem o compoziţie omogenă. Se asezonează după gust. Din compoziţie formăm BULGĂRAŞI, după preferinţă mici sau mari. Se prăjesc în uleiul încins. Se servesc calde.

Citeşte mai mult...
 

Dovlecei umpluţi cu mozzarella / Sos de iaurt cu mentă

Email

Dovlecei umpluţi cu mozzarella
 

INGREDIENTE
2 dovlecei mari
mozzarella 250-300 gr
faină
2 ouă
pesmet
sare
piper
oregano
boia de ardei iute
MOD DE PREPARARE:
Se spală bine dovleceii şi se taie pe lungime, fîşii subţiri, dar cît mai late. Se taie felii de mozzarella de 0,5 cm grosime. Se aşează 2 felii de dovlecel în cruce, iar la intersecţia celor două felii se pune felia de mozzarella. Se aduc cele 4 capete de dovlecel peste mozzarella alternativ, începînd cu capetele feliei de dedesubt, pentru a avea mai multă susţinere. Odată împachetat dovlecelul umplut, se înfige o scobitoare în el, pentru a evita desfacerea. Se repetă acelaşi procedeu cu toate bucăţile de dovlecel rămase. Se trec dovleceii umpluţi prin făină, apoi prin oul bătut cu sare, piper şi boia de ardei dulce şi în final prin pesmet combinat cu oregano. Se prăjesc dovleceii umpluţi cu mozzarella pentru 1-2 minute, pînă cînd se rumenesc bine.

Citeşte mai mult...
 

Spuma de căpşuni

Email
Sos de căpşuni / Cruble cu migdale
 

 Spumă
 Imgrediente:
 400 g căpşuni
 100 g zahîr
 250 ml frişcă lichidă
 2 albuşuri
 sucul de la o lămîie
 fructe proaspete pentru servit
 Mod de preparare:
 Căpşunile se spală şi taie în două, se mixează cu sucul de lămaîe şi zahărul.
 Separat, într-un bol se bate frişca tare şi apoi se adaugă peste amestecul cu căpşune.
 Albuşurile se bat spumă şi apoi se adaugă peste amestecul cu frişca şi căpşuni.
 Se repartizează spuma în pahare şi se dă la rece pentru două ore. 
Citeşte mai mult...
 

Papanaşi

Email

 

Ingrediente

500 gr branză de vaci proaspătă (foarte bine scursă, să aibă bulgăraşi)
100 gr zahăr
2 ouă
1 linguriţă bicarbonat de sodiu
1 esenţă vanilie
200 grame făină
smîntînă
dulceaţă
Se obţin 10 bucăţi

Citeşte mai mult...
 

Tartă cu ciuperci

Email

Pentru aluat
Făină 500 gr
Drojdie 15 gr
Ulei 100 ml
Apă minerală 200 ml
Sare
Pentru umplutură
Ciuperci 1 kg
Ceapă 1 buc mare
Bacon 100 gr
Cașcaval 250 gr
Ouă 2 buc
Usturoi 2 catei
Ulei 50 ml
Sare
Piper

Citeşte mai mult...
 

Cocktail cu brînză de vaci şi portocale (4 porţii)

Email

Ingrediente:
 

- brînză proaspătă de vaci 0,500 kg
- zahăr farin (pudră) 0,150 kg
- zahăr vanilat 0,010 kg
- portocale 0,200 kg
- lichior de portocale 0,050 l
- sirop de portocale 0,050 kg
 

Pregătirea Ingredientelor: Portocalele se curăţă de coajă, se desfac felii; o parte din ele se taie cuburi mici, iar altele se lasă clinuri pentru decor. Brînza de vaci se va trece prin sită.
Prepararea: Brînza de vaci se amestecă cu zahărul farin, zahărul vanilat, lichiorul de portocale, siropul de portocale şi cuburile de portocale. Compoziţia se va aşeza în cupe şi se pune la frigider pentru 2 ore.
Servirea: Preparatul se va prezenta în cupe decorat cu clinuri de portocală, pişcoturi, frunze de mentă şi cateva picături de lichior de portocale. Se va servi rece.

 

Masa de Paşte pentru toată familia

Email

      Învierea Domnului este sărbătoarea bucuriei şi a speranţei. Este praznicul care aduce lumina în casele tuturor, iar cu acest prilej toţi cei dragi se întîlnesc în familie. Casele primenite, curate şi frumos ornate îşi aşteaptă invitaţii, iar gospodinele se întrec pe ele făcînd tot felul de preparate specifice sărbătorii. Pentru ele, Masa de Paşte este una specială, iar prezentarea ei presupune multă muncă, migală şi ingeniozitate. ,,Masa de Paşte înseamnă eleganţă, simplitate şi bun gust” ne explică chef Florin Baki care recomandă pentru acest eveniment preparate tradiţionale româneşti. ,,Ouăle roşii, preparatele din miel, pasca şi cozonacul ne reprezintă pe noi, românii. Sînt şi foarte bune, dar este important modul în care sînt preparate şi prezentate. Vedeta unei mese festive de Paşte rămîn însă ouăle roşii” a explicat chef Florin Baki.
 

     Chef Florin Baki vine în ajutorul gospodinelor şi prezintă cele mai gustoase reţete ce pot fi preparate pentru Masa de Paşte.
     Urmînd reţetele lui chef Florin Baki, masa dumneavoastră va fi una îmbelşugată, gustoasă şi apreciată de invitaţi.

Masa de Paşte pentru 10 persoane

Gustare:
- Ouă roşii
- Drob de miel
- Salsa de legume
- Sos rece de muştar
- Baghete cu branză şi usturoi

Citeşte mai mult...
 

Păstrăv copt aromat cu lămîie şi măr

Email

Legume verzi sotate în unt cu cimbrişor de padure / Sos de ardei copt

Pastrav
Ingrediente:
4 bucăţi păstrăv, 1 lămîie, 1 măr, 50 gr unt, 50 gr ulei de măsline, sare, piper, pătrunjel verde
Mod de preparare: Păstrăvul se eviscereaza şi se spală. Din lămîie se taie 4 felii, iar restul se stoarce. Mărul se taie clinuri. Într-un vas se pun păstrăvi, felilile de măr, feliile de lămîie, sucul de lămîie, pătrunjelul rupt, uleiul de măsline şi se asezonează cu sare şi piper. Se masează bine păstrăvi cu amestecul din vas şţi se pune la frigider minim o oră. Se scoate de la firgider şi se umplu păstrăvii cu feli de lămîie, felii de măr, pătrunjel şi unt. Se pun într-o tavă şi se bagă la cuptor 30 minute la 170 grade C.

Citeşte mai mult...
 

Dovlecel umplut cu orez şi legume, creveţi sotaţi în ulei de măsline, dulceaţă de roşii

Email

Ingrediente:
- dovelcel: 1 dovlecel, orz decorticat 100 g, 1 căţel usturoi, 2 frunze busuioc, 1 ardei roşu, 3 fire ceapă verde, 1 morcov
- creveţi: 200 g creveţi, 30 g ulei măsline, 1 cîţel usturoi, 1 frunză busuioc
- dulceaţă roşii: 2 roşii, 1 căţel usturoi, 1 ardei iute roşu, 2 linguri zahăr, 3 frunze busuioc, 30 ml ulei măsline, 1 linguriţă amidon
 

Mod de preparare:
- dovlecel: Dovlecelul se spală, se taie capetele şi se taie în două pe lungime. Se scobeşte în interior fiecare jumătate şi se condimentează cu sare şi piper şi se unge cu lei de măsline. Se pun într-o tavă şi se dau la cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 20 min. Orzul se spalăşi se pune la fiert în apă cu sare 30 min. Ardeiul şi ceapa verde se taie cubuleţe. Morcovul se dă pe răzătoarea mica. Într-o tigaie se pune uleiul de măsline, se adaugă legumlele şi orzul şi se sotează 3-4 min. Se condimentează cu sare piper şi frunzele de busuioc. Cu compoziţia din tigaie se umplu dovleceii. Peste dovleceii umpluţi se pune o lingură de dulceaţă de roşii şi se mai dă la cuptor pentru 10 min.
- creveţii: se spală şi se curăţă creveţii. Se încinge într-o tigaie uleiul de măsline care se asezonează cu un căţel de usturoi (care se scoate după ce este prăjit) şi se pun creveţii pentru 3 min. La foc mare. Se adaugă 1 lingură de dulceaţă de roşii, se condimentează cu sare piper şi busuioc şi se mai ţin pe foc 1 min.

Citeşte mai mult...
 

Coaste de porc caramelizate

Email

Cartofi aurii / Sos usturoi

Coaste de porc
Ingrediente: scăriţă de porc 1 kg (coaste de porc), sos soia 30 ml, ulei 50 ml, zahăr brun 30 gr, sare, piper, boia iute. 

Mod de preparare: Într-un bol se amestecă toate ingredientele (sare, piper şi boia iute). Amestecul obţinut se pune peste scăriţa de porc şi se masează bine carnea. Carnea se pune la frigider, la odihnit, 4 ore. Se ia carnea de la frigider şi se pune într-o tavă pentru cuptor. Se coace 3 ore la temperatura de 125 grade C.

Cartofi aurii

Ingrediente: cartofi 1 kg, ulei, sare, piper, boia dulce, rozmarin măcinat
Mod de preparare: cartofii se spală bine şi se pun la fiert în coajă. Cînd s-au fiert se curăţă şi se taie în bucăţi mari. Se pun într-un bol şi se adaugă puţin ulei peste ei (pentru a se lipi condimentele mai bine şi mai uniform), se condimentează cu sare, piper, boia şi rozmarin. Cartofii se prăjesc în baie de ulei pînă devin aurii. 

Citeşte mai mult...
 

Aripioare de pui picante

Email Imprimare PDF

Sos picant / Cartofi aurii

Aripioare de pui picante
Ingrediente:
- Aripioare de pui 1 kg
- Boia iute 15 gr
- Boia dulce 15 gr
- Sare
- Piper
- Zahăr brun 30 gr
- Usturoi 3 căţei
- Ulei 50 ml

Mod de preparare: Într-un bol amestecăm toate ingredientele (boia, sare, piper, zahăr, usturoiul zdrobit, uleiul). Amestecul format îl turnăm peste aripioare şi le masăm bine. Punem aripioarele într-o tavă pentru cuptor. Se coace la 190 grade C, 20 minute. 

Ultima actualizare ( Marţi, 16 Mai 2017 07:12 ) Citeşte mai mult...
 

EDITORIAL

Cu spatele la altar!

 

      Oamenii bisericii privesc, aplaudă şi se complac în mocirla politică. Preoţi, primari, miniştri mint în faţa altarului. O şedinţă politică în faţa altarului. Au fost ingredientele unei acţiuni desfăşurate într-o biserică din judeţul Prahova, organizată de preoţi, parlamentari, primari, miniştri. Toţi s-au înşirat la o masă împodobită, amplasată în faţa altarului, dar cu spatele la altar. S-a vorbit mult şi degeaba. 

     S-a aplaudat, s-a bisat, iar la sfîrşit s-a trecut la îmbrăţişări şi pupături de mîini. Care pe care. Pe oameni îi pot înşela şi manipula, dar pe Dumnezeu, cu siguranţă, nu!Încă o dovadă că în ziua de azi religia şi biserica nu mai înseamnă credinţă. Aşa vor ei, tagma preoţească şi acei inşi care au impresia că stăpînesc lumea. În ziua de azi, omul trăieşte în nimicnicia lui, fără principii morale. Mare păcat!

Citește mai departe...

În ediţia tipărită

Făgărăsenii spun că s-au săturat de emisiunile politice de la TV

 

     Piaţa mass-media din România abundă de televiziuni şi de radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie. Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică, de cetăţeni, pentru că le consideră surse de informaţii. Mai nou şi internetul sau reţelele de socializare sînt folosite ca surse de informaţii, deşi nu arată întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei din care obţin informaţiile care le arată ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul în care locuiesc sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio este diferit. (Continuarea doar în ediţia tipărită)

Citește mai departe...

Caută in site ...

Vizitatori online

Avem 91 vizitatori online

Curs valutar BNR

Vremea in Fagaras

Poze din Făgăraş şi Ţara Făgăraşului

8.JPG

Cartea

Publicitate

Statistici

Membri : 14
Conţinut : 774
Număr afişări conţinut : 4796393

FaceBook

Horoscop zilnic

Informatii utile



Ziare