• ,,Este microbuzul şcolii din Mândra, nu al comunei” spune directoarea Delia Poparadu

Doar 16 copii mai pleacă spre  şcoală din satul Şona în fiecare dimineaţă. Şase dintre ei merg la şcoala din Mândra, iar ceilalţi 10 la şcoli din Făgăraş.  Sunt elevi de la clasa a II-a până la a XII-a, dar şi un copil de grădiniţă. Microbuzul şcolar de la Mândra  ajunge în fiecare dimineaţă la Şona pentru a transporta copiii. Numai că de peste o săptămână, în microbuz li se permite să urce doar copiilor care frecventează cursurile şcolii din Mândra,  ceilalţi sunt lăsaţi în staţie.  Sunt peste 6 km  de la Şona la Făgăraş, distanţă pe care zece elevi o parcurg pe jos  întrucât directoarea Şcolii Gimnaziale din Mândra, Delia Poparadu, nu vrea să-i mai transporte pe motiv că microbuzul este al şcolii pe care o conduce şi nu are obligaţii faţă de  elevii altor şcoli.   Microbuzul şcolar are 17 locuri şi pleacă aproape gol de la Şona în timp de elevii merg pe jos.

Prea săraci să folosească un mijloc de transport

Elevii navetişţi de la Şona care învaţă la şcoli din Făgăraş nu au o situaţie financiară foarte bună. Familia Solomon de exemplu, are 4 copii navetişti şi nu-şi permite să plătească  transportul la o firmă privată. În aceeaşi situaţie este familia Tibeică, cu doi copii navetişti. ,,Nu este normal ce se întâmplă, microbuzul şcolar trebuie să preia toţi copiii din Şona indiferent la ce şcoală învaţă. Aşa este moral. Cheltuielile sunt aceleaşi indiferent dacă microbuzul merge cu toţi elevii navetişti din sat sau doar cu cei care învaţă la şcoala din Mândra. Primăria suportă cheltuielile pentru microbuzul şcolar.  Voi discuta şi cu inspectorul şcolar general de la IŞJ Braşov despre această situaţie. Directoarea nu vrea să preia şi alţi elevi în microbuzul şcolar” a spus primarul comunei Mândra, Şerban Ioan Taflan.

Părinţi revoltaţi

Familiile Solomon şi Tibeică nu-şi permit să plătească un abonament la o firmă privată pentru transportul copiilor spre Făgăraş. Un abonament ar costa 150 de lei/elev. ,,Am propus să plătească Primăria Mândra jumătate din abonamentul lunar, adică 75 lei/elev. Dar şi aşa pentru familia Solomon este mult pentru că are 4 copii, iar 300 lei/lună  ar însemna tot venitul lunar” a adăugat primarul.  ,,Copiii merg pe jos în fiecare zi. La iarnă cum vor face naveta până la Făgăraş?  Sunt familii care nu-şi permit să plătească un abonament lunar, iar microbuzul şcolar era cea mai bună variantă. Nu se vrea” au spus părinţii elevilor navetişti din Şona. Subiectul a fost dezbătut şi în CL Mândra, dar nu s-a ajuns la nicio soluţie. Copiii fac naveta tot pe jos.

 

Dialog cu o directoare

Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă  cu  directoarea Şcolii Gimnaziale din Mândra, Delia Poparadu, despre acest subiect.

R.: Aţi decis să nu-i mai luaţi cu microbuzul şcolii pe copiii care învaţă la şcolile din Făgăraş şi veniţi cu maşina goală, de ce?

D.P.: Decizia nu este luată numai de anul acesta, dar am fost informată de  colegii mei care însoţesc microbuzul şcolar  că, deşi au fost elevii noştri,  nu respectă regulile noastre, să  se aşeze pe scaun, să-şi pună centura, dar ei stau rezemaţi  de uşa microbuzului, nu ascultă.

R.: Dascălul care-i însoţeşte nu-i poate determina să respecte aceste reguli,doar au fost elevii şcolii pe care o conduceţi?

D.P.: Nu poate pentru că nu-l ascultă. Nu mai ascultă, sfidează, nemaifiind profesorii lor nu mai ascultă şi se cred acum grozavi. Microbuzul  este al şcolii din Mândra, toată  întreţinerea lui este suportată de şcoală, deşi nu este firesc pentru că ar trebui suportate aceste cheltuieli de primărie, conform legislaţiei. Primăria ar trebui să susţină toate cheltuielile legate de microbuzul şcolar, intră la  finanţarea complementară. Am discutat cu dl primar  şi cu dl. viceprimar să pună în discuţie această finanţare în şedinţa CL Mândra. Eu am tabel cu navetiştii şcolii şi nu pot să trec pe tabel  copiii care nu aparţin şcolii noastre. Mi se pare nedrept, maşina este plătită să aducă copiii din comună la şcoala din Mândra nu la şcoli din oraş.

R.: Nu sunt copiii comunei Mândra şi cei care fac naveta la şcoli din Făgăraş?

D.P.: Sunt copiii comunei, dar este microbuzul şcolii şi trebuie să aducă copiii doar  la şcoala noastră. Dacă părinţii au altă decizie în ceea ce priveşte şcolarizarea copiiilor lor la alte şcoli, atunci    să-i ducă pe cont propriu, nu să profite de maşina şcolii. Nu e rea voinţă. Dar şcoala nu este obligată să transporte copiii la altă şcoală.

R.: În anii trecuţi cum  aţi procedat?

D.P.: Este primul an în care nu-i luăm pe copii, nu-şi asumă responsabilitatea  nimeni. Nu sunt elevii şcolii noastre, eu nu garantez pentru ei. În această problemă nu are treabă  IŞJ Braşov. Printr-un contract încheiat  între şcoală şi primărie pe care să-l asume părinţii, iar elevii să respectre regulile, se poate rezolva.

R.: Aţi fost pe traseu să vedeţi ce fac acei copii? 

D.P.: Nu am avut timp să fac şi lucrul acesta, dar eu chiar cred ce-mi spun colegii mei.  Nu am de ce să mă duc să mă conving eu,  să văd dacă ascultă de mine pentru că nu sunt copiii şcolii  noastre. Nu găsesc că şcoala are vreo  obligaţie faţă de acei copii, microbuzul e al şcolii nu al comunei.

R.: Dar este destinat elevilor

D.P.: Elevilor şcolii noastre.

 

Sunt prea ,,obraznici” pentru microbuzul şcolar

R.: Deci decizia a fost luată pentru că elevii sunt obraznici. Dacă  nu erau obraznici îi transportaţi, nu?

D.P.: Nu am ştiut de situaţie. Oricum era ilegal să-i transportăm. N-am ştiut că-i transportă. Şoferul îi lua pe cei care mergeau la Făgăraş doar prin bunăvoinţa lui  şi a dascălului de serviciu.  Ca să ajute, fără ştiinţa mea ca director.

R.: I-aţi sancţionat pentru că au încălcat regulile d-voastră?

D.P.: I-am certat verbal că i-a luat.  Dacă ştiam nu- i lăsam.

R.: De când sunteţi directoare la şcoala din Mândra, de 3 ani, au fost transportaţi cu microbuzul şi alţi elevi?

D.P.: În cei 3 ani au fost transportaţi, dar am discutat cu şoferul şi anul trecut i-am spus să nu se mai întâmple.

R.:Ce cheltuieli aveţi cu acest microbuz? Sunt costuri mai mari dacă îi transportaţi şi pe aceşti copii? 

D.P.: Motorina este în jur de 2000 lei lună. Nu sunt costuri mai mari.

R.: Ca părinte cum aţi proceda? I-aţi trimite pe jos pe copiii de la Şona care fac naveta la Făgăraş?

D.P.: Părinţii n-au venit să vorbeacă  cu mine. Eu să mă duc la ei? Doar să profităm? Repet nu este rea voinţă.

R.: De ce nu atrageţi copiii la şcoala d-voastră?  Rezultatele şcolare sunt un motiv? Ce rezultate aţi avut la evaluarea naţională?

D.P.: La evaluarea naţională au luat peste 5.00 un număr de 4 elevi din 11 înscrişi, iar  unul nu s-a prezentat. Nu rezultatele contează.  Raportăm absenţe la primărie, situaţii, facem şedinţe.

R.: Ne ascundem după hârtii şi uităm de copii? Deci şcoala nu are nicio vină în această ecuaţie?

D.P.: Profesorii îşi fac datoria, nu sunt de vină. Şi familia are un rol.

Trei grădiniţe închise

În comuna Mândra  mai funcţionează doar o singură şcoală cu grădiniţă, în satul Mândra, şi la Râuşor o grădiniţă. Sunt 149 copii în total.   Personalul angajat  este format din 25 de persoane din care nedidactici un şofer, un muncitor, doi  îngriitori,  o jumătate de normă de secretar şi un sfert de normă de contabil. Directoare spune că şcoala nu are bugetul de salarii asigurat până la sfârşitul anului 2019, dar aşteaptă rectificări de buget, aşa cum s-a întâmplat şi în anii trecuţi.  Bugetul anual al şcolii este de 624.313 lei. ,,Din lipsa banilor am închis trei grădiniţe anul trecut şcolar,  la  Toderiţa, Şona şi  Ileni.   Am găsit soluţia microbuzului” a explicat simplu directoarea Delia Poparadu.  (Lucia BAKI)

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here