•   Viromet Victoria reia producţia de metanol la începutul lunii martie 2020
  •   Director general  la Viromet va fi Dorin Popa, iar Nicolae Jianu va conduce combinatul de la Piatra Neamţ
  •  Investiţiile de la Nitroporos Făgăraş  programate pentru 2021

Activitatea Combinatului Chimic Viromet dinVictoria va intra în linie dreaptă începând cu luna martie 2020. Ioan Niculae  spune  că este asigurată cantitatea de gaz metan necesară producţiei  atât pentru Viromet, dar şi pentru celelalte combinate chimice din Grupul Interagro  prin contractul semnat cu Gazprom. ,,Am semnat contractul cu Gazprom şi vom asigura necesarul de gaz metan pentru producţia din combinatele chimice ale Grupului Interagro. Acest contract are  două etape, prima valabilă până în septembrie 2020, iar următoare va avea durata de 5 ani, până în 2025” a declarat Ioan Niculae pentru Monitorul de Făgăraş.  În Grupul Interagro sunt  combinatele chimice Chemgas  Slobozia, Ga Pro Co Chemicals Piatra Neamţ,   Donau Chem Turnu Măgurele, Amurco  Bacău, Viromet Victoria şi Nitroporos Făgăraş. ,,Avem un grafic pentru producţia de îngrăşăminte chimice de la toate  combinatele din grupul nostru. Chemgas Slobozia funcţinează deja şi are comenzi pe tot parcursul anului 2020.  Donau Chem  Turnu Măgurele este gata de pornire, cu toate reviziile făcute. Va porni şi  Ga Pro Co Chemicals Piatra Neamţ care este în revizii, pentru acest lucru dl. director  Jianu de la Viromet va fi detaşat la Piatra Neamţ. Pentru  Amurco Bacău  am prognozat  începerea producţiei în iulie 2020, după ce vor ajunge cele două utilaje comandate în străinătate şi vor fi puse în funcţiune. Producţia de metanol de la Viromet va fi reluată la începutul lunii martie 2020. În cazul Nitroporos  Făgăraş, unde este nevoie de o investiţie mai mare, preconizăm relansarea în anul viitor” a mai declarat Ioan Niculae. Schimbările din acţionariatul de la Viromet   nu afectează activitatea fabricii şi nici personalul, mai dă asigurări Ioan Nicolae, care susţine că acestea aduc doar condiţii mai bune.

Viromet va produce metanol la începutul lunii martie 2020

La Viromet Victoria au fost realizate  mai multe investiţii care să asigure  producţia continuă de metanol. În acest sens a fost achiziţionat , anul trecut,  un reactor izoterm Linde.  ,,Acest reactor izoterm a fost achiziţionat cu 5 milioane de euro şi este mult mai modern decât cel care există. Era necesară această investiţie întrucât asigură producţia în flux continuu. Dacă reactorul vechi asigura 600-650 tone/zi, cel nou achiziţionat asigură 750-850 tone/zi şi are un consum  mult mai redus. În plus  aburul nu se va mai pierde, ci va fi folosit în cele 3 turbine de cogenerare care vor produce curent electric. Aceste turbine produc 1,8 MW, 3 MW şi 6 MW. Din păcate noul reactor a suferit nişte defecţiuni în timpul transportului care au necesitat remediere, dar lucrurile s-au rezolvat acum” a spus Nicolae Jianu, directorul general de la Viromet Victoria. În prezent  sunt 370 de angajaţi la acest combinat,  dar numărul lor va creşte, aşa cum explică  directorul general.

 

Dorin Popa, director general la Viromet

Graficul Interagro pentru repornirea comninatelor chimice înseamnă şi modificări în organigrama acestor societăţi. Directorul general de la  Viromet Victoria va fi detaşat la combinatul de la Piatra Neamţ, aşa cum spune Ioan Nicolae.  La Viromet va fi director general Dorin Popa. ,,De la 1 martie 2020, director general la Viromet va fi ing. Dorin Popa, care-l va înlocui pe Nicolae Jianu, acesta fiind detaşat la Piatra Neamţ unde va porni fabrica. Dorin Popa are o vastă experienţă, a lucrat în Elveţia şi Olanda, este potrivit să coordoneze activitatea de la Viromet” a explicat investitorul Ioan Niculae.

 

Nitroporos va produce anul viitor

Şi Nitroporos Făgăraş se află în atenţia Grupului Interagro în privinţa investiţiilor. Ioan Nicolae a vorbit despre Nitroporos încă de anul trecut când a avansat ideea de a reporni instalaţia de ammoniac, fabricile de acid azotic şi de  azotat de amoniu îngrăşământ.  ,,La Nitroporos Făgăraş investiţia este foarte mare, peste 20 milioane de euro, pentru a reporni instalaţiile. Ne-am propus ca abia anul viitor, 2021, să finalizăm investiţiile de aici. În condiţii prielnice vom investi şi într-o linie de producţie uree, o investiţie nouă care se ridică la 150 milioane de euro” a mai explicat Ioan Niculae.  (Lucia BAKI)

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here