• Piaţa mass media din România abundă de televiziuni şi de  radiouri care completează presa scrisă ca formatori de opinie.  Toate sînt urmărite, într-o măsură mai mare sau mai mică,  de cetăţeni pentru că le consideră  surse de informaţii. Mai nou  şi internetul sau  reţelele de socializare sînt folosite ca şi surse de informaţii, deşi nu arată  întotdeauna realitatea. În ultimii ani, cetăţenii s-au maturizat în ceea ce priveşte alegerea sursei pentru a obţine informaţiile care le arată ceea ce se întîmplă în jurul lor, în oraşul, judeţul sau în ţară. Tocmai de aceea, numărul celor care urmăresc emisiuni Tv sau radio   este diferit. Făgărăşenii au păreri diferite în a aprecia activitatea televiziunilor sau a radiourilor, dar majoritatea susţin că îşi îndreaptă atenţia spre televiziuni şi emisiunile acestora şi prea puţini mai ascultă radiourile. Cei care mânuiesc telecomanda spun că nu mai urmăresc emisiunile politice de la televizor pentru că sînt mincinoase şi manipulatoare. În schimb,  cînd aprind televizorul o fac pentru a urmări filme, ştiri sau emisiuni de divertisment. Făgărăşenii urmăresc cel mai mult posturile  care le oferă emisiuni de ştiinţă sau din lumea animalelor, iar la posturile TV româneşti se opresc la Pro Tv,  Realitatea, iar la Canal D urmăresc filmele. Prea puţini făgărăşeni ascultă radioul, majoritatea doar cînd sînt în maşină, posturile cele mai urmărite fiind Radio ZU şi Pro FM. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu făgărăşenii, iar unele dintre părerile lor  sînt redate în rubrica ,,V ocile Făgăraşului”.

David Tincu, 19 ani, şomer, Făgăraş

,,Foarte puţin timp mă uit la televizor, urmăresc două canale, Digi Sport pentru că îmi place fotbalul şi ascult muzică  la  TV Taraf. Radio nu ascult şi nu am ascultat niciodată”

 

Dobrilă Ioan, 19 ani, şomer, Făgăraş

,,Nu mă prea uit la televizor, dar atunci cînd o fac urmăresc programele de la Discovery şi Digi Sport. Radio ZU ascult doar atunci cînd merg cu maşina şi îmi place foarte mult”

 

Vasile Ciuta, 22 ani, administrator firmă construcţii, Făgăraş

,,De mai bine de doi ani nu mă mai uit la televizor, nu ascult radio, de regulă mă informez de pe internet.  Mă uit la filme şi ascult muzică, dar pe telefon”

 

Csomor Emeriu, 68 ani, pensionar, Făgăraş

În general urmăresc programul Pro TV, ştirile mă interesează şi  filmele. Nu mă uit la alte canale de televiziuni pentru că  se face multă politică şi m-am săturat de minciuni. Nimic nu mai merge bine la noi în ţară. Din acest motiv soţia şi copiii au plecat în Italia de foarte mulţi ani”

 

Doboi Francisc, 67 ani, pensionar, Făgăraş

,,Mă uit la emisiuni care mă relaxează, de regulă la Animal planet.   Am renunţat la celelalte canale de mult, nu mai urmăresc emisiunile unde se face politică pentru că aproape toţi guvernanţii mint. Au promis multe şi nu au făcut nimic. Am şi uitat de radio,  nu am ascultat de mulţi ani, nici nu mai ţin minte de cînd”

 

Radeş Ioan, 74 ani, pensionar, Făgăraş

,,De regulă mă uit la emisiuni documentare pe Discovery şi la filme. Sînt întoxicat de  emisiuni politice. Generaţia tînără nu are casă, loc de muncă, iar cei din conducere nu se implică în rezolvarea acestor probleme.  Guvernanţii urmăresc doar interesele lor şi fac legi să scape de puşcărie. Zilnic ascult emisiunea ,,Viaţa satului” la radio şi chiar îmi place”

 

Emilia Bordeanu, 16 ani, elevă, CN ,,Doamna Stanca”

,,Urmăresc emisiunile ,,Ce spun românii”, ,,Lecţii de viaţă” de la Pro TV, iar de la Canal D mă uit la emisiunea ,,Roata norocului”, uneori mă uit şi  la ştirile Pro TV de la ora 19.00. În bucătărie mereu ascul radio Pro FM şi Radio ZU”

 

Moldovan Bianca, 15 ani, elevă, CN ,,Doamna Stanca”

,,Urmăresc un serial la Antena 1 ,,Fructul Oprit” , altul la Disney Junior, ,,Sofia”,  la Pro TV îmi place emisiunea lui Măruţă, iar  pe HBO urmăresc filme”

 

Adela Bardaşuc, 55 ani, profesor, Făgăraş

,,Cînd am timp urmăresc programul Discovery, vineri seara mă uit la ,,Vocea României”, la HBO filme, dimineaţa butonez telecomanda pe mai multe canale şi văd ştirile. În bucătărie ascult Radio cultural, unde sînt piese de teatru, iar în maşină ascult Rock FM”

 

Dorina Corduneanu, 25 ani, casnică, Făgăraş

,,Nu mă prea uit la TV, nu mă atrage, doar canalul AXN îl urmăresc. La ştiri nu mă uit pentru că mă întristează, iar politica nu mă interesează, mă deranjează ce se întîmplă în  ţară. Televizorul este la timpul trecut, nu ascult radio, dacă am nevoie de informaţii caut pe internet. Nu vreau să mă uit la televizor pentru că mă încarc negativ şi nu are rost”

 

Rodica Țarog, 68 ani, pensionară, Făgăraş

,,La ţară nu avem timp de televizor, pînă gătăm treaba se face seară şi sîntem obosiţi. De regulă duminica mă uit la televizor, la Pro TV, Realitatea şi la Happy Channel”

 

Wagner  Ionas, 69 ani şi Marioara, 64 ani, pensionari, Făgăraş

,, Canalele  Pro TV şi Antena 1au emisiuni de divertisment interesante.  Dimineaţa urmărim ştirile de la Pro TV, iar seara ne uităm la  emisiunile X Factor, Exatlon. Și  Antena 1 este un canal bun de televiziune. Nu pierdem nicio emisiune a a lui  Răzvan şi Dani şi Next Star. Soţul se uită şi la filme, dar acum se tot repetă,  nu au mai băgat filme noi”

 

Ana Olaru, 66 ani, pensionară, Făgăraş

,,Multe ore îmi petrec în faţa televizorului, dimineaţa îmi fac cumpărăturile, spăl, fac mîncare şi apoi mă uit la televizor. Am două telenovele la Canal D, urmăresc ştirile Pro TV, Antena 1 şi Realitatea. Cînd gătesc ascult muzică populară, mă uit şi la emisiuni de divertisment, îmi plac filmele şi stau pînă noaptea tîrziu pentru  că atunci  de regulă sînt filme bune. La pensie asta este preocuparea mea”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here