Concert la Biserica Evanghelică

Vineri, 5 octombrie a.c., a avut loc un eveniment inedit la Biserica Evanghelică din Făgăraş. Cvartetul ,,Furiant“ a ţinut un concert de muzică de cameră în formula Stefano Mesaglio din Italia (vioară), Vlad Popescu din România (vioară), Mladen Somborac din Serbia (violă) şi Nika Svarc din Slovenia. ,,Avem în fiecare lună cîte un astfel de eveniment“ a spus Cornelia Hemman, coordonatoare de activităţi culturale la  Biserica Evanghelică. ,,Ne-am întîlnit pentru prima dată acum doi ani şi ne bucurăm că au venit din nou în mijlocul nostru“ a spus Johannes Klein, preotul paroh al Bisericii Evanghelice din Făgăraş. ,,Ne bucurăm foarte mult să fim din nou aici. Vom începe concertul cu Bela Bartok. Acest compozitor a trăit în prima perioadă a secolului XX şi a spus despre Transilvania că este ţara în care vrea să trăiască. El a compus cvartetul Nr. 14 in G-Dur, kv 387, în anul 1916 şi poartă amprenta primului război mondial. Partea a doua are amprenta muzicii populare, iar cea de a treia are un fundament apocaliptic. Bela Bartok a cules multe lucruri şi idei de la ţăranii din Ungaria, Cehia şi România. Ce bine e să fie pace între popoare. Mai avem, de asemenea, cvartetul lui Wolfgang Amadeus Mozart pe care l-a compus în cinstea lui Haydn, care i-a fost profesor. Sînt nişte lucrări geniale. Cvartetul este compus din patru părţi. Vă mulţumim că aţi venit la concertul nostru şi ne simţim minunat la voi“ a spus muzicianul Vlad Popescu, stabilit în Germania. Cvartetul de coarde este un gen specific de muzică, cunoscut încă din timpul clasicismului vienez.

 

,,Voi veni la Făgăraş cu cel mai mare drag“ a spus Vlad Popescu

Muzicianul Vlad Popescu a fost încîntat de Făgăraş  şi de istoria lui. ,,Sînt român din Timişoara şi trăiesc la Berlin. Am plecat din ţară la vîrsta de 18 ani pentru a mă perfecţiona cu cei mai iluştri muzicieni. Prima dată am studiat la Viena, apoi m-am îndreptat către Germania unde am făcut facultatea la Berlin, Conservatorul. Înainte am studiat la Colegiul Naţional de Arte din Timişoara. Voi veni la Făgăraş cu cel mai mare drag de fiecare dată cînd sînt invitat. Am vizitat Cetatea şi vrem să ne facem un plan pentru a vedea şi alte locuri frumoase din Țara Făgăraşului. Am fost de multe ori şi la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Tatăl meu, Ionel Popescu, este preot la Timişoara“ spune muzicianul român.

 

Muzica clasică are o legătură cu spiritualitatea

,,Muzica clasică are o legătură profundă cu spiritualitatea, rezonează cu acest domeniu, mai ales Mozart care a avut o sinceritate deosebită. Ultimul film despre Mozart arată că Salieri l-ar fi asasinat pe Mozart dar cred că este doar o legendă cinematografică. Sigur că a fost o rivalitate între cei doi, iar Salieri a fost afectat de geniul lui Mozart, dar nu s-a ajuns pînă acolo. Mozart nu a terminat Reqviemul“ a mai spus Vlad Popescu.

 

Cvartetul a fost format în anul 2011

Cvartetul nostru s-a format în Austria, prin anul 2011. Noi ne-am întîlnit în studenţie şi am plecat împreună să facem masterul în Germania. De atunci am cîntat pe mai multe continente şi avem numeroase premii internaţionale“ a explicat Vlad Popescu. Tinerii muzicieni au concertat în Spania, Austria, Africa de Sud, Olanda, Italia, Germania, România, Slovenia, Franţa şi Lituania. Au delectat publicul american cu muzica lor în cadrul manifestărilor organizate de ,,Lincoln Center Stage Programme“ în mai multe oraşe din S.U.A. ,,Furiant Quartet“ a studiat şi a lucrat împreună cu unii dintre cei mai renumiţi muzicieni contemporani, printre care Gerhard Shulz, Daniel RowlAND, Rainer Schmidt, William Coleman, Gunter Pichler, Donald Weilerstein, Heime Muller şi Cuarteto Casals. Tot ei au iniţiat la Berlin un proprgam propriu de concerte intitulat ,,Kammermusik im Konvikt”. Au pînă la şase concerte pe an cu tematici organizate de ei. Au înregistrat piesa ,,Gran Torso“ în cinstea zilei de naştere a compozitorului Helmut Lachmann. În anul 2018, renumitul compozitor Marton Illes va compune special un cvartet de coarde pentru această orchestră.

,,Le transmit făgărăşenilor să fie cît mai aproape de cultură, să nu o lase să dispară din oraş. Făgăraşul este unul din locurile în care mă simt cel mai bine“ a spus artistul timişorean.

(Ştefan BOTORAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here