23 de elevi  de la Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu”  implementează un proiect de media

Elevii din clasa a X-a Real de la Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu” din Victoria vor  învăţa tainele jurnalismului. Prin profesoara lor de limba română, Anda Silea, au fost cuprinşi într-un proiect de media organizat de Centrul pentru Jurnalism independent din Bucureşti. Sînt 23 de elevi care au început deja activitatea la proiectul intitulat ,,Predau educaţie media” care se va extinde pînă în 2020.  Profesoara Anda Silea a participat la şcoala de vară a acestui Centru  şi astfel s-a aflat printre cei 90 de profesori din unităţi şcolare preuniversitare care pot implementa proiectul d emedia în şcolile în care activează.

Ce este media?

,,Este vorba despre un proiect strategic prin care se introduc elemente de educaţie media în programele educaţionale  pentru ca tinerii să înţeleagă rolul media într-o societate democratică şi să folosească responsabil reţelele de socializare” a spus profesorul Anda Silea. Elevii de la Victoria vor participa la o serie de activităţi  din care vor  învăţa  cum să aibă acces la informaţi publice, cum să diferenţieze o informaţie reală de una manipulatoare şi propagandistică.  Vor deprinde, de asemenea şi competenţe mass-media, dar şi modul în care să utilizeze reţelele de socializare în scop benefic vîrstei. Ce înseamnă  media, este o altă problemă cu care elevii vor fi familiarizaţi la sfîrşitul acestui proiect.

Proiect patronat de Ministerul Educaţiei

Pentru a putea deveni profesori de media în cadrul acestui proiect, dascălii care au urmat cursurile şcolii d evară organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent de la Bucureşti au participat la ore de studiu în laboratorul de educaţie şi cultură media al Centrului. ,,Ne-au fost prezentate  instrumentele de care avem  nevoie pentru a preda elevilor  ce e presa, care e rolul ei în societate  şi cum să deosebească manipularea de informaţie. La Victoria  se vor desfăşura activităţi la care vor participa şi reprezentanţi ai centrului de la Bucureşti” a mai spus Anda Silea. Proiectul se derulează sub patronajul Ministerului  Educaţiei, un alt partener fiind  şi  o fundaţie româno-americană.

Un club de dezbatere

La Victoria, acest proiect este o continuare a activităţii clubului de dezbatere şi argumentare  constituit   printr-un proiect local ,,Sînt licean, dezbat pentru a înţelege”.   ,,Introducerea elementelor de educaţie media este un demers revoluţionar axat pe dezvoltarea gîndirii critice şi avînd ca scop continuarea abilităţilor tinerilor de a se integra într-o societate tot mai deschisă. Tinerii trăiesc foarte mult în spaţiul virtual şi folosesc mult sursele media fără a cunoaşte riscurile. Scopul acestui proiect  este ca tinerii să înţeleagă şi să respecte rolul media într-o societate democratică, să distingă informaţia  de propagandă  şi să folosească responsabil reţelele de socializare.  Vineri, 5 octombrie a.c., de ziua educaţiei,  am început oficial diseminarea despre importanţa educaţiei media”  a mai spus profesorul Anda Silea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here