•  În sezonul rece funcţionează adăpostul din cartierul Combinat

  •   Unii dintre oamenii străzii sînt agresivi faţă de cei care vor să-i ajute
  •  Primăria şi DAS Făgăraş lucrează la un proiect de 950.000 euro destinat persoanelor defavorizate din municipiu

 

Strada este casa lor, iar atunci cînd nu mai rezistă se retrag la Spitalul Municipal Făgăraş, pe holurile de la UPU. De multe ori vin singuri, dar sînt aduşi şi de ambulanţele solicitate de  făgărăşeni. Sînt oamenii străzii care fiind marginalizaţi chiar şi de familiile lor şi-au creat o lume a lor. Duc o viaţă simplă şi mizeră. Se afundă în alcool care, spun ei, le arată viaţa mult mai simplă şi frumoasă.  În evidenţele Asistenţei Sociale Făgăraş sînt 17 persoane catalogate ,,oameni ai străzii”. Se pot identfica uşor în rîndul localnicilor, sînt neîngrijiţi, murdari  şi ocoliţi de trecători. Dorm pe unde apucă, în scări de bloc, în cimitir sau în parcuri. N-au asigurare medicală, dar au noroc cu legislaţia care le dă posibilitatea unui repaus de minim 24 de ore în spital unde le sînt  asigurate investigaţii medicale minime. În plus personalul de la UPU, acolo unde se refugiază de cele mai multe ori, îi spală, îi despăduchează şi îi îmbracă cu haine curate. Ajung însă din nou în stradă după care o iau de la capăt. Făgărăşenii se întreabă cum au ajuns semenii lor în această situaţie extremă. Răspunsul este dat de psihologi care pun totul pe seama unor decepţii care duc la  pierderea încrederii de sine, iar de acolo pînă la alcoolism nu este decît un pas. ,,Familia este foarte importantă pentru astfel de persoane” adaugă psihologii.  Dar familia este cea care îi alungă din viaţa ei.

Adăpost doar în sezonul rece

 

În sezonul rece, oamenii străzii au asigurat un adăpost de către Direcţia de Asistenţă Socială Făgăraş în cartierul Combinat. Sînt două încăperi încălzite ca dormitoare, una pentru femei şi cealaltă pentru bărbaţi, baie cu duşuri, o masă caldă pe zi la cantina de ajutor social, haine curate de la AVIV. ,,Adăpostul funcţionează în perioada 1 noiembrie-30 martie, cît ţine sezonul rece, programul fiind de la 20.00 la 8.00. Persoanele care sînt primite în adăpost trebuie să respecte un regulament: să nu consume alcool în centru, să facă curăţenie, să se spele, să nu fie scandalagii şi să respecte regulile. La centru avem asigurată paza pe timpul nopţii, în rest este închis” a explicat Bogdan Taflan, directorul DAS Făgăraş. În evidenţele DAS Făgăraş sînt 17 persoane fără domiciliu, 2 femei şi restul bărbaţi .

Unii sînt violenţi şi pun viaţa personaluluimedical  în pericol

 

În restul anului oamenii străzii apar pretutindeni, fie zi sau noapte. De multe ori îi găsim la Urgenţe în Spitalul Municipal Făgăraş. Trei dintre persoanele fără adăpost din Făgăraş  ajung la Urgenţe cel mai des. ,,Vin în fiecare zi la UPU pentru că nu au unde să doarmă. Îi primim ca pe orice pacient, le facem analize conform procedurilor standard, îi repartizăm în rezerva de la UPU sau, după caz, pe secţii. Îi igienizăm, îi despăduchem, îi deparazităm, le dăm haine curate, dar totul este bine pe moment pentru că se reîntorc la fel ca înainte. Miros foarte urît, iar rezerva unde îi repartizăm nu mai poate fi folosită decît dacă o dezinfectăm. Fără nebulizator nu facem faţă” a spus dr. Mihaela Pandrea, directorul medical al spitalului.  Întreg personalul de la UPU este revoltat pentru această situaţie. ,,Sîntem de acord să-i ajutăm, dar unii dintre ei sînt violenţi şi ne pun vieţile în pericol. Ioan Varga are 67 şi deseori vine la Urgenţe. Este foarte agresiv. În noaptea de miercuri spre joi de săptămîna trecută a scos cuţitul la personalul medical. Au fost nevoiţi să apeleze  butonul de panică pentru a cere ajutor. Pe Romul Onofrei de 53 deani l-a adus ambulanţa  după ce a fost găsit pe stradă.  Avea traumatism cranian cu pierdere de memorie şi l-am transferat la Braşov. Au nevoie de ajutor, dar sînt şi agresivi” au spus asistenţii de la UPU.

Un centru nou pentru săracii urbei

DAS Făgăraş şi Primăria Făgăraş vor înfiinţa un centru de zi pentru persoanele defavorizate din municipiu. Este un proiect european în valoare de 950.000 euro care va fi depus pentru finanţare pînă la data de 3 decembrie 2018 la Centrul Alba. Aşa cum explică Bogdan Taflan, directorul DAS Făgăraş, centrul va funcţiona într-o clădire nouă, va avea o cantină socială cu capacitatea de 300 locuri, sală de mese, club, ateliere, bucătărie echipată complet, o autoutilitară pentru transport hrană la domiciliul persoanelor nedeplasabile. Centrul va avea 17 angajaţi. ,,Direcţia se ocupă şi acum de aceste persoane fără locuinţă. Pentru cei mai în vîrstă încercăm să le obţinem pensii, la alţii să le procurăm acte de identitate, să le asigurăm minimul necesar. Ne lovim însă de refuzul lor, de multe ori fug şi din centru” a declarat Bogdan Taflan. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here