dav

 

 

Zilele umede şi reci aduc pentru mulţi   dureri şi imposibilitatea de a se mişca şi asta din cauza a ceea ce numim REUMATISM. Pe unii durerile îi supără din cînd în cînd, s-ar putea ca ei să aibă numai un episod de artroză sau de osteo-artrită. Pentru alţii care au reumatism degenerativ, durerile sînt apropape zilnice, iar în timp articulaţiile li s epot deforma într-atît încît mişcările devin practic imposibile.

Cum puteţi recunoaşte apariţia bolii?

DUREREA apare prima, la nivelul articulaţiilor pe care le solicitaţi cînd începeţi să vă mişcaţi, după pauza de activitate mai lungă, de exemplu, după somn sau după stat mai mult pe scaun.

RIGIDITATEA, apare în special dimineaţa şi dispare după 1-2 minute de la mişcare, aveţi senzaţia că articulaţia sau articulaţiile dureroase şi rigide sau ,,uns”.

LIMITAREA mişcărilor apare în timp şi devine din ce în ce mai supărătoare, mai ales că unele mişcări relativ simple, devin imposibile.

INFLAMAŢIA este un alt semn al reumatismului, mai caracteristic formei acute şi artritelor. Uneori simptomele bolii sînt uşoare sau persoana în cauză nu le bagă în seamă. Ca atare, descoperirea artrozei se face întîmplător radiologic. Alteori suferinţa bolnavului este atît de mare încît acesta nu mai poate efectua nici cele mai mici activităţi fizice, îmbrăcarea, spălarea, hrănirea.

Ce-i de făcut cînd aveţi dureri?

-Aplicaţi pe regiunea dureroasă, de cîteva ori pe zi, dar nu mai mult de 10-12 min pe acelaşi loc, comprese reci sau mai bine gheaţă în pungă învelită într-un prosop

-Musculatura se va relaxa, durerile vor scădea în intensitate şi veţi mişca articulaţia ceva mai uşor. (Dr. Mihaela Pandrea, directorul medical de la Spitalul Municipal Făgăraş)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here