•   Un băieţel de 5 ani din Victoria suferă de o boală gravă  
  •  Viaţa lui Gabriel depinde de o  intervenţie chirurgicală  la o clinică din  Belgia
  •   Gabriel are nevoie de sprijin financiar pentru operaţie

Gabriel Iliuţă Voicu are cinci ani şi este singurul copil la părinţi.  De cîteva luni nu mai merge la grădiniţă deşi îşi doreşte foarte mult să înveţe lucruri noi şi să se joace cu copiii de vîrsta lui.  Gabriel s-a îmbolnăvit grav, iar din luna iunie familia lui trece printr-un coşmar.   Viaţa lui Gabriel  depinde de o operaţie costisitoare care poate fi realizată doar la o clinică din străinătate. Un medic specialist de la Cluj  a recomandat părinţilor lui Gabriel o clinică din Belgia, poate singura care  va putea să-i redea copilului o şansă la viaţă.  Ca de obicei în astfel de situaţii deciziile depind însă de resursele financiare, iar în cazul micuţului Gabriel acestea sînt foarte modeste.  Implicarea noastră a tuturor l-ar salva pe Gabriel şi i-am da şansa să trăiască şi să se bucure de frumuseţiile vieţii.

Sistem medical măcinat de probleme

 

Sistemul medical din România nu ajută pacienţii. Este dominat de probleme, cu pacienţi  care suferă pe paturile de spital pentru că sînt prea săraci să plătească pentru medicamente, analize şi  investigaţii. Sistemul medical românesc a ajuns la mîna  interesele unor indivizi care iubesc banii şi l-au subjugat chiar cu ştiinţa ministerului şi a CAS. Putem spune, şi pe bună dreptate, că este ţinut la suprafaţă doar de o mînă de oameni care muncesc încă în slujba pacientului. Statisticile plasează sistemul medical din România pe ultimul loc din Europa, de altfel locul pe care şi pacienţii îl confirmă întrucît trăiesc zi de zi, pe pielea lor, neajunsurile din spitale şi din  cabinetele  medicale. În sistemul medical din România nu se fac investiţii pentru nevoile pacienţilor ci la întîmplare,  fără să se obţină rezultatele aşteptate.  Au fost dotate clinici, dar acestea au rămas închise fără să fie puse în slujba pacienţilor. În spitalele mor pacienţii, din spitale pacienţii pleacă cu infecţii. Sistemul medical românesc este măcinat de corupţie, iar mulţi medici sînt descurajaţi şi părăsesc ţara pentru alte sisteme medicale din lume unde pe primul loc este pus pacientul. Într-un astfel de sistem, părinţii lui Gabriel vor să-l salveze.

 Un diagnostic grav

 

În luna iunie a.c.,  Gabriel  a fost diagnosticat cu o boală gravă care se manifestă cu hemoragie severă şi care îi pune viaţa în pericol.  Atunci  a fost internat  de urgenţă la Spitalul Judeţean Braşov cu hemoragie internă. După  investigaţii, medicii din Braşov  i-au pus un diagnostic sever. În termeni medicali sună cam aşa:  hemoragie digestivă superioară, tromboză de vena porta, cavernom portal, hipertensiune portală, varice esofagiene-ligaturate, deficit de proteina C şi S, hipotrofie ponderală, sepsis cu punct de plecare digestiv, laringită acută şi alergie pluri-medicamentoasă. La  6 luni de la stabilirea diagnosticului, Gavriel îşi cunoaşte boala şi o descrie chiar şi în termeni medicali.  Îţi explică ce înseamnă fiecare termen, dar cu o lejeritate ieşită din comun. Parcă n-ar fi vorba despre el. Chiar o corectează  pe mama sa atunci cînd omite vreo explicaţia sau vreo etapă din evoluţia bolii sale.

 

Între casă şi spitale

 

,,În perioada aprilie- mai 2018,  Gabriel mereu îmi spunea că îl doare burtica, obosea foarte repede şi avea stări de vomă. Am fost la medicul pediatru şi în urma analizelor şi a ecografului am aflat că splina este mărită şi are lipsă de calciu. În data de 2 iunie a.c., eram acasă, Gabriel stătea în pat  pentru că îl durea  burta şi avea stări de vomă, iar eu eram în bucătărie.  La un moment dat, m-a strigat să-l ajut că are stări de vomă. Din instinct i-am pus un bol la gură şi a vomitat  sînge. Am crezut că leşin, cînd am văzut un bol plin cu  sînge. Eram şocată, tremuram şi am început să plîng. M-am gîndit la ce era mai rău şi  imediat am sunat la 112. Cînd i-am arătat asistentei bolul cu sînge a început şi ea să tremure. În acel moment mi-am dat seama că e ceva grav. De urgenţă am fost transportaţi la Spitalul Municipal Făgăraş şi de aici am fost  transferaţi la Spitalul Judeţean Braşov,   la secţia de pediatrie. Cum am ajuns la Braşov medicii  i-au  administrat de urgenţă sînge şi plasmă, iar după două zile m-au sfătuit să merg la Bucureşti, unde sînt medici specialişti în astfel de boli. În data de 4 iunie a.c., am plecat la Bucureşti cu ambulanţa însoţiţi de medic  şi de o asistentă” a spus mama băiatului, Luminiţa Voicu.

Coşmarul  de la clinica ,,Marie Currie”

 

,,Am ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii ,,Marie Currie” din Bucureşti. În prima fază medicii bucureşteni au refuzat  să ne interneze motivînd că nu au locuri libere la pediatrie. Medicul şi asistenta de la Ambulanţă s-au certat cu colegii bucureşteni şi,  într-un final,  am fost internaţi, dar la secţia de ortopedie – chirurgie. În secţia respectivă am stat cîteva zile, dar în salonul nostru nu a venit medicul pediatru să-lviziteze pe Gabriel, aşa cum era normal.  Gabriel se simţea rău, făcea febră şi avea stări de vomă, nu mînca şi era fără vlagă. Eram disperată, nu îl puteam ajuta, iar copilul meu se simţea rău. După trei zile de la internare, soţul a ajuns la uşa managerului  şi  i-a explicat situaţia. A fost utilă intervenţia soţului pentru că  imediat  am fost mutaţi.  În ziua respectivă, am ajuns la etajul VI, la secţia de pediatrie” a mai spus Luminiţa.

Externat deşi era în stare gravă

 

,,După cîteva zile de internare şi tratament, medicul pediatru m-a chemat în cabinet şi mi-a spus că ne externează, iar dacă starea copilului se agravează trebuie scoasă  splina  pentru a-i pregungi viaţa. Cînd am auzit,  am înlemnit, m-am pierdut,  nu mai reacţionam.  Cînd am ieşit din cabinetul medicului am început să urlu pe holurile spialului. Pentru mine însemna sfîrşitul, nu mi-am putut imagina  o astfel de situaţie.  Starea lui Gabriel nu s-a îmbunătăţit cu nimic, iar medicul ne-a spus că ne  externează. Nu vreau să-mi amintesc  zilele respective, pot să spun că au fost zile de coşmar” a spus mama băiatului.

 

Un medic din Cluj  îl ajută pe Gabriel

 

,,După externarea de la Bucureşti am ajuns acasă disperată, nu mai puteam dormi şi mă gîndeam ce pot face să-mi ajut copilul. Cu ajutorul unui medic pediatru din Victoria am  luat legătura cu o mamă din Sibiu al cărei  fiul  a fost diagnosticat de aceaşi boală. Aşa am ajuns internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii din Cluj – Napoca. Cea mai mare surpriză am avut-o cînd medicul pediatru de la Cluj m-a sunat şi m-a întrebat ce diagnostic are copilul? Și apoi mi-a spus că trebuie să ajung la Cluj. La jumătatea lunii iunie ne-am internat la Cluj, unde au început investigaţiile amănunţite. Personalul medical de la Clinica Pediatrie 2 m-a şocat, medicii şi asistentele îşi dau tot interesul pentru copiii bolnavi care ajung la ei. După investigaţii şi tratament am fost externaţi” a mai spus mama băiatului.

Gabriel a făcut septicemie de la o injecţie

În data de 9 august a.c., Gabriel a făcut din nou hemoragie internă, a vomitat sînge şi scaunul a fost de asemenea cu sînge. Și de această dată a fost transportat de urgenţă cu ambulanţa la Spitalul Judeţean Braşov. Aici i s-a administrat vitamina K şi Gabriel a intrat în şoc anafilactic. ,,Am crezut că moare, copilul meu s-a desfigurat, s-a umflat la faţă, nu mai putea respira, tremura. Medicii şi asistentele cînd l-au văzut au intrat în panică şi atunci i-am rugat să ia legătura cu medicul de la Cluj. În acea noapte  am fost transferaţi de urgenţă cu ambulanţa  la Cluj. Medicii au început să-l investigheze şi au descoperit septicemie. Asta ne mai lipsea, dar am trecut şi peste această etapă” a mai spus Luminiţa Voicu.

O familie cu venituri modeste

,,În data de 12 noiembrie a.c., cînd am fost externaţi, medicul de la Cluj ne-a spus că trebuie să ne pregătim pentru o intervenţie chirurgicală  care se poate face într-o clinică din Belgia. Cu atîta amabilitate şi profesionalism, medicul de la Cluj ne va programa la acea clinică  unde sînt medici calificaţi în chirurgie vasculară” a mai spus mama copilului. O astfel de intervenţie medicală ar fi fost posibilă şi la Cluj unde se deschide o clinică specializată pe chirurgie vasculară. Din păcate, unitatea nu este încă dotată. În străinătate un astfel de tratament cu intervenţie chirurgicală costă foarte mult.  Familia Voicu nu dispune de resurse financiare care să acopere aceste cheltuieli, veniturile lunare fiind modeste.   Soţii locuiesc într-o  garsonieră  modestă de pe strada Stadionului.  Venitul lunar al familiei Voicu este de 2.700 lei pe lună format din salariul  de muncitor al lui Ilie Voicu şi din indemnizaţia de asistent personal  pe care o primeşte  mama copilului pentru  boala micuţului.

 

Familia Voicu vrea să-i acorde micuţului Gabriel o şansă la viaţă, iar pentru acest lucru apelează la oamenii cu suflet. Au deschis   la BCR două conturi care pot fi folosite de doritori:

Cont în lei la BCR – RO85RNCB0060161461750001

Cont în euro la BCR – RO58RNCB0060161461750002

 

2 COMENTARII

  1. Dar acest Monitor local nu spune pria multe despre acest copil,dacă lau internat,unde lau internat sau unde îl va interna,dacă sau strîns bani destui ?dacă mai trebue să știe cei care vor săl ajute,eu am trimis in acel cont 200 euro și dacă e nevoie o sa trimit iar sau îi duc eu personal cînd ma duc de sărbători acasă în Beclian.

    • Daca urmariti ziarul, campania a continuat. S-a publicat si suma strânsă în urma campaniei. Si vom continua. Multumim ca va implicati în cazul micuţului Gabriel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here