•   În oraşul Victoria vor fi organizate trei  manifestări culturale, bugetul alocat fiind de 12.300 lei

 

Manifestările culturale de la începutul iernii au devenit o  tradiţie pentru oraşul Victoria, iar aleşii locali au alocat şi în acest an fondurile necesare desfăşurării lor. În şedinţa ordinară de joi, 29 noiembrie a.c., plenul CL Victoria a aprobat suma de 12.300 lei pentru trei evenimente culturale:  ,,Drumul icoanei pe sticlă”, ,,Fii bun de Crăciun!” şi ,,Victoria Jazz Festival” care o vechime de 10 ani.

 

 Expoziţie de icoane pe sticlă

Duminică, 25 noiembrie a.c., creştinii din oraşul Victoria  au admirat zeci de icoane pe sticlă expuse în curtea bisericii ce poartă hramul ,,Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”  în cadrul evenimentului cultural ,,Drumul icoanei pe sticlă” . Manifestarea a ajuns la a XIII-a ediţie şi este  organizată de preotul paroh  Octavian Smădu.   ,,Ideea  expoziţiei ,,Drumul icoanei pe sticlă” s-a născut  în 2006 cînd am sărbătorit Centenarul ,,Matei Ţîmforea”,  cel mai mare pictor de icoane cunoscut din Ţara Oltului.  În cadrul evenimentului din  anul 2009 am marcat  110 ani de la moartea marelui pictor Savu Moga care s-a născut pe malul Someşului în 1816, dar s-a stabilit în localitatea Arpaşul de Sus.  Acesta a pictat sute de icoane în stil naiv de diferite mărimi chiar şi de un metru. În 1943 peste 100 de icoane au fost adunate din Ţara Făgăraşului de colecţionarul Brăileanu şi au fost expuse la Bucureşti” a spus preotul  Octavian Smădu.  În acest an, în curtea bisericii  au fost expuse  peste 80 de icoane pe sticlă pictate de Marcel Condor din Victoria, Suciu Nicoleta,  profesor de iconografie din Braşov, dar şi de elevii de la Centru de pictură ,,Savu Moga” din cadrul bisericii. Icoanele  expuse  au reprezentat sfinţi, dar  şi pe Maica Domnului cu Pruncul,  Sfîntul Nicolae, Judecata de apoi, Mîntuitorul.  Pentru acest eveniment din bugetul local s-a alocat suma de 1.800 lei.

 

,,Fii bun de Crăciun!”

Manifestarea  ,,Fii bun de Crăciun!” a fost organizată duminică, 2  decembrie a.c., la Casa de Cultură din Victoria. Evenimentul se află la a XII-a ediţie, iar iniţiatorul este preotul paroh, Magda Adrian  de la Parohia Ortodoxă ,,Sfântul Prooroc Ilie”.  Ediţia din acest an a fost dedicată Centenerului Marii Uniri. Programul artistic a cuprins un concert de colinde, dar şi  cîntece de neam şi ţară.  La eveniment au fost invitaţi artişti locali şi nu numai. În aplauzele spectatorilor au evoluat pe scenă  Viorica Cerbu, Mariana Șandru, Mioara Greavu, Grupul vocal ,,Cetina de Brad”, Grupul vocal ,,Brâncovenii” şi cvintetul vocal ,,Anatoly”.  Și elevii de la Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu” au susţinut un program artistic intitulat ,,1000 de secunde pentru 100 de ani”. Evenimentul este caritabil, iar fondurile strînse vor ajunge la  familiile nevoiaşe din oraş, iar o bună parte din bani vor fi direcţionaţi spre   Gabriel Voicu, băieţelul de 5 ani care are nevoie de o intervenţie chirurgicală ce poate fi realizată doar în Belgia. Pentru acest eveniment aleşii locali din Victoria au alocat suma de 4.500 lei.

 

 Victoria  Jazz Festival

Vineri, 7 decembrie a.c., la Restaurantul ,,Armonia”  din Victoria se va organiza evenimentul cultural ,,Victoria Jazz Festival” care a ajuns la a IX-a ediţie.  Organizatorul festivalului este artistul local Victor Hoajă, iar prezentatorul evenimentului  este Florin Lungu, cunoscut ca ,,părintele jazz-ului românesc”.  ,,În ediţiile trecute am reuşit să aduc la Victoria trupe renumite de jazz. La ediţia din acest an  spectacolul va fi de neuitat pentru că vor cînta două trupe de jazz cunoscute pe plan naţional” a spus organizatorul festivalului Victor Hoajă. Două trupe de jazz au fost invitate  la  ,,Victoria Jazz Festival”.   ,,C.A.L.I. Quartet” este reprezentativă pentru jazz-ului românesc, din 2014 şi pînă în prezent a reuşit să obţină mai multe premii şi trofee. Trupa este formată din Cătălin Huţanu – keyboards,  Alex Jaxx – saxophone, John Mantucci – bass şi Lucian Rusu – drums. Cea de a doua  trupă invitată este  ,,Estrada Do Sol” formată din Gabriela Costa- voce şi Alex Man- chitară.  Cei doi vor susţine un concert de muzică braziliană.  ,,Cine nu a descoperit pînă acum miracolul muzicii braziliane,  va avea prilejul să se bucure de ritmul” a mai spus Victor Hoajă. Pentru ,,Victoria Jazz Festivalul”  aleşii urbei au alocat suma de 6.000 lei. (Carla Tatu)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here