•   Sînt de părere făgărăşenii care folosesc taxiurile ca mijloc de deplasare în Ţara Făgăraşului
  • Rubrică susţinută de BILKA
  •  

    Clienţii critică taximetriştii care nu pornesc aparatele de taxat la plecarea în cursă

Nu mulţi făgărăşeni folosesc taxiurile ca mijloc de deplasare pe raza municipiului, majoritatea deplasîndu-se cu autoturismele proprii, iar o altă parte cu bicicletele. În general tineretul apelează la firmele de taxi care activează în Făgăraş, mai ales pe timpul nopţii. Numai că aceşti clienţi se plîng că noaptea numărul maşinilor aflate în curse este foarte mic faţă de cel din timpul zilei. Ca în orice activitate, şi în taximetrie sînt nemulţumiri, atît din partea clienţilor, dar şi a taximetrişilor. Făgărăşenii se plîng că unii taximetrişti le refuză cursele, invocînd ba distanţele prea scurte, ba mărimea bagajelor. De asemenea, mulţi dintre clienţi spun că unii taximetrişti nu folosesc aparatele de taxare şi cer contravaloarea curselor cu aproximaţie, bineînţeles nu în pierdere. Oricum ar fi, un taximetrist nu are voie să refuze nicio cursă, dacă acesta ar respecta regulamentul adoptat de CL Făgăraş. Clienţii critică comportamentul unor taximetrişti care nu se sfiesc să fumeze în timpul cursei şi chiar dacă li se face observaţie, ei ignoră clientul şi fumează în continuare. În unele maşini urlă manelele, fără ca şoferul să întrebe clientul dacă deranjează o astfel de muzică. Sînt clienţi care refuză taxiul chiar dacă l-au comandat prin dispecerat dacă maşina este murdară. Pe de altă parte taximetriştii se plîng de numărul redus al locurilor de staţionare amenajate de Municipalitate, dar şi de amplasamentul acestora. Majoritatea preferă staţiile în care vadul este cel mai bun, caz în care aglomerările creează probleme atît lor cît şi clienţilor. Cea mai criticată staţie este cea de la Piaţa Agroalimentară. Cele mai avantajoase curse pentru taximetrişti sînt cele lungi, de la Făgăraş în satele Ţării Făgăraşului. Sînt taximetrişti care prestează servicii de taximetrie şi de 30 de ani, ei fiind cei mai lăudaţi de clienţi. Taximetristul Jenică este unul dintre cei mai căutaţi, pe cînd posesorul maşinii cu numărul de înmatriculare Bv-10-TZR, este criticat atît de clienţi, dar şi de colegii de breaslă, mai ales după ultima ispravă cînd a dat jos un client care i-a cerut să pornească aparatul de taxare. Cele mai dese abateri sancţionate de autoritatea locală se referă la staţionarea în locuri neautorizate. Anul trecut, poliţiştii locali au sancţionat 54 de taximetrişti pentru abateri de la Regulaentul de funcţionare în regim de taximetrie. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu făgărăşenii pentru a le afla problemele legate de acest mijloc de transport de pe raza municipiului. O parte dintre opiniile făgărăşenilor sînt redate în rubrica ,,Vocile Ţării Făgăraşului”

Rodica Mărunţel, 57 ani, Făgăraş

  • ,,Foarte des folosesc taxiul. Locuiesc pe strada Plopului şi zilnic vin în oraş pentru că am grijă de o femeie bătrînă. După ora 17.00 nu există transport public local şi sînt nevoită să mă deplasez cu taxiul.  Din cartierul Combinat şi pînă în centrul Făgăraşului plătesc între 10 şi 15 lei. Duminică, 17 februarie a.c., am rămas şocată cînd un şofer de taxi mi-a refuzat cursa. Am sunat la dispecerat pentru o comandă pe strada Plopului, dar taximetristul  a refuzat să mă ducă pînă pe strada Mecanicilor pentru  că aveam un bagaj mare. M-am rugat de şofer, însă nu m-a ţinut de vorbă şi a plecat nervos. Aşa ceva nu am păţit de cînd folosesc taxiul”

Andreea, 26 ani, Făgăraş

  • ,,Unii taximetrişti nu îşi respectă clienţii. Fumează în maşină, iar noi, clienţii, trebuie să suportăm fumul de ţigară pînă la destinaţie. Tarifele cred că sînt corecte din centrul oraşului pînă la Kaufland plătim cam  6  lei, nu este  scump. De apreciat sînt taximetriştii care îşi respectă meseria, au maşinile îngrijite şi nu fumează. Majoriotatea taximetriştilor sînt politicoşi şi îşi fac treaba aşa cum scrie la carte. Am avut noroc să apelez la firme care îşi respectă clienţii, am uitat poşeta într-un taxiu şi am sunat la dispecerat şi imediat taximetristul mi-a adus geanta. Tot respectul pentru aceşti oameni”

Vasile Zeneci, 65 ani, Făgăraş, taximetrist

  • ,,Sînt taximetrist şi îmi respect clienţii, niciodată nu am refuzat cursele indiferent de distanţă. Dacă aş face aşa ceva şeful m-ar da afară imediat. De 15 ani sînt taximetrist, dar nu am avut reclamaţii. Maşina mea este curată, nu  fumeaz în maşină şi nici manele nu ascult. Sîntem   nemulţumiţi pentru că avem locuri puţine de parcare în staţiile amenajate, iar dacă staţionăm în alte locuri sîntem sancţionaţi de poliţiştii locali. Cea mai bună staţie este la piaţă, dar acolo este nebunie”

Ana Boboc, 62 ani, Cincşor

  • ,,Sînt mulţumită de serviciile oferite de taximetrişti, acest serviciu este util pentru Țara Făgăraşului. Taximetriştii îşi fac treaba şi ajung la timp la destinaţie. Nu am avut probleme cu taximetriştii, maşini curate, şoferii sînt  politicoşi şi îşi fac treaba. Pornesc ceasul cînd au plecat din staţie. De regulă eu apelez la taxi pentru ruta  Făgăraş –  Cincşor şi achit  35 – 40  lei”

Cătălina Pascu, 22 ani, Făgăraş

  • ,,Unii taximetrişti nu pornesc ceasul, dar suma pe care o pretind este corectă. Am circulat cu mai multe firme de taxi, dar sînt mulţumită de serviciile acestora. Noaptea nu sînt taxiuri,  doar cîteva sînt  disponibile şi de regulă acestea sînt ocupate, iar timpul de aşteptare este mai mare”

Frăţilă Floarea, 68 ani, Făgăraş, pensionară

  • ,,Nu am fost niciodată cu taxiul pentru că mă deplasez cu bicicleta. Locuiesc pe strada Vasile Alexandri şi cînd văd tineretul cum circulă cu taxiul îmi vine să le fac observaţie. Le recomand să facă mişcare, pe jos sau cu bicicleta pentru că oraşul nu este mare, distanţele sînt mici. În sezonul cald merg cu  bicicleta pînă la Șona, unde am casă.  Din Făgăraş pînă la Șona fac 6 km pentru că ocolesc şi  îi parcurg în 30 de minute. Atîta timp cît sînt sănătoasă o să mă deplasez tot cu bicicleta”

Victoria Mîţu, 72 ani, pensionară

  • ,,Da, folosesc des cu taxiul şi sînt mulţumită de serviciile oferite. Nu am avut probleme să-mi refuze cursa sau să fie mizerie în maşină. Tariful cred că este mare, dar asta este”.

Mihai Diaconeasa, 65 ani, pensionar, Făgăraş

  • ,,Ocazional circul cu taxiul şi sînt mulţumit. Comanda o fac prin dispecerat, iat taximetristul ajunge în cinci minute de la solicitare”

P.V., 60 ani, pensionar, Făgăraş

  • ,,Da, merg des cu taxiul. De regulă apelez la  Jenică pentru că este cel mai corect taximetrist. Dacă ar fi toţi ca el ar fi foarte bine. Am circulat şi cu alţi taximetrişti, dar  Jenică are peste 30 de ani de taximetrie şi îşi face treaba ca la carte”

Ionela Oancea, 42 ani, Făgăraş

  • ,,Serviciile de taximetrie din Făgăraş au devenit un lux pentru făgărăşeni, nu din cauza tarifului, ci din cauza lipsei maşinilor. Noaptea în Făgăraş nu sînt taxiuri. Am observat că mulţi taximetrişti nu pornesc ceasul aşa mai cîştigă şi ei 1 – 2 lei pe cursă. Taximetriştii sînt obligaţi să respecte clienţii, nu au voie să  dea jos clientul din maşină indiferent de motiv, mai mult aceştia nu trebuie să comenteze la cursele mici. Dacă clientul are nevoie să se deplaseze de la Casa de cultură pînă la Piaţă, taximetristul trebuie să onoreze comanda”

 

Ionel Țuţuianu, 64 ani, Făgăraş

  • ,,Este foarte scump, doar ocazional folosesc taxiul. Din combinat şi pînă în centrul Făgăraşului trebuie să achiţi 12 – 13 lei. De regulă circul cu bicicleta, doar cînd apar probleme apelez la taxi”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here