dav

Am fost solicitaţi, în mod expres, să abordăm problema unghiilor murdare şi în sepcial a onicomicozei. Mai pe româneşte, onicomicoza este o boală a unghiei sau unghiilor, o micoză, adică o infecţie a acestora cu o ciupercă. Din indolenţă sau din necunoaştere foarte mulţi dintre noi poartă aceste infecţii ale unghiilor ani şi ani de zile, fără a le da nici cea mai mică atenţie. Ei nu dau importanţă sau se complac cu unghii care, în timp, îşi schimbă culoarea, devin sfărâmicoase, se deformează sau se dezlipesc. Aproape 1/5 din populaţie este infectată cu o micoză unghială şi doar 15% din aceştia apelează la serviciile dermatologului. Mai tragic este însă că din cei infectaţi mulţi ingnoră faptul că onicomicoza este o boală cu un potenţial foarte crescut de contagiozitate şi merg frecvent la manichiură sau pedichiură. Astfel riscul de a vă infecta de la instrumente necurăţate şi nesterilizate corespunzător creşte foarte mult. În plus onicomicoza, dacă nu este izolată şi tratată, poate produce infecţii secundare în alte zone ale corpului. Iniţial este prinsă o unghie de la picior sau de la mână, iar în caz că boala este ignorată aceasta se extinde la celelalte unghii. Unghiile îşi pot modifica aspectul şi chiar se pot desprinde din lăcaşul lor. Cel mai frecvent însă creşterea unghiei se încetinete, ele se deformează, iar pe suprafaţă apar şanţuri sau neregularităţi. Dacă mai aveţi şi o unghie încarnată, pe lângă omicoză unghială, nu faceţi decât să oferiţi o cale de intrare foarte bună şi pentru alţi microbi, mai ales streptococi şi stafilococi. Să nu fiţi surprinşi când veţi  ajunge să suferiţi de limfangite, flebite, erizipel al gambei sau alte forme cu caracter acut sau subacut. Contaminarea celorlalţi şi în special a celor apropiaţi familiei se poate face foarte facil prin papucii de casă, ciorapi, prosoape sau contact direct. Onicomicoza este o boală periculoasă, deşi nu omoară, faptul că se răspândeşte uşor, greu de tratat şi lasă loc altor microbi să infecteze organismul.

  • o alarmă falsă costă mai puţin decât un tratament lung şi costisitor atunci când boala este avansată
  • odată sesizată orice modificare a unei unghii, orice deformare este bine să mergeţi la un dermatolog

Odată pus diagnosticul de micoză unghială prosopul, papucii şi ciorapii pe care numai voi îi folosiţi vor fi spălaţi separat, preferabil şi cu o soluţie dezinfectantă. Apoi vor fi călcate cu fierul fierbinte pentru a distruge ciupercile şi alţi microbi ce vă pot creea probleme. Dacă este cazul unui tratament medicamentos, sunteţi norocoşi. În ultimii ani s-au făcut progrese semnificative în dezvoltarea de medicamente moderne care nu trebuie să fie luate mult timp şi vindecă aproape siguri şi total. Dermatologul vă poate da mai multe amănunte legate de aceste tratamente. Cel mai sigur este însă să evitaţi, pe cât posibil, să vă alegeţi cu o astfel de ciupercă.

  • nu folosiţi ciorapii altora, prosoape utilizate de alţii, papuci de casă luaţi pe picioarele goale şi mai ales mare atenţie la manichiură şi pedichiură
  • solicitaţi ca instrumentele de la cabinetele cosmetice să fie dezinfectate sau sterilizate. Cel mai bine este să aveţi propriile voastre instrumente sau să vă faceţi singuri manichiura sau pedichiura. (Dr. Mihaela Pandrea)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here