•  

    Elevii din Ladispoli i-au avut la catedră pe dascălii din România, printr-un proiect iniţiat de profesoarele Angela Nicoară şi Mariana Paliev

Proiectul internaţional România-Italia constând într-un schimb  de experienţă pe didactică creativă s-a desfăşurat în oraşul Ladispoli din Italia cu ocazia Zilei de 8 Martie.   Tema proiectului „ Metode și strategii didactice utilizate în promovarea valorilor și culturii identității” i-a  avut ca protagonişti pe elevii şi dascălii de la Şcolile ,,Corrado Melone” şi “Ladispoli 1”, iar invitaţi şi parteneri deopotrivă ai proiectului au fost 43 de dascăli din judeţul Prahova din România. Proiectul a fost iniţiat şi organizat de  Angela Nicoară, profesoară de   limbă, cultură şi  civilizaţie românească(LCCR), curs ce se predă în şcolile din Italia   impreună cu profesoara Mariana Paliev. Au fost prezenţi din România  43 de dascăli, directori, metodişti, inspectori din Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova care au prezentat   elevilor şi dascălilor din Ladispoli-Italia din experienţa lor de la catedră. Activitatea lor aferentă acestui schimb de experienţă a constat în organizarea a cinci  laboratoare cu elevii de gradiniţă, din clasele primare şi gimnaziale la care au participat şi dascălii  italieni. Profesorii din Prahova au ajuns în Ladispoli cu un întreg arsenal de materiale didactice  necesar desfăşurării unui curs la catedră, dar şi cu daruri pentru omologii lor menit să promoveze cultura şi civilizaţia românească.

Laboratoare cu dascăli români, dar elevi din Italia

Laboratoarele cu tema ,,Metode şi strategii didactice cu legendele primaverii” s-au  desfăşurat în şcolile Odescalchi, Fumaroli şi în Aula Consiliului Local Ladispoli cu materiale didactice pregătite şi aduse din  România de dascălii români, dar cu participarea elevilor de la cursul de limbă, cultură şi civilizaţie românească din respectivele şcoli italiene. Şi pentru a reprezenta primăvara şi România, dascălii români au purtat ia românească şi mărţişoare cu şnur în alb şi roşu.  Intâlnirea din Teatrul Odescalchi s-a încheiat cu HORA românească în care s-au prins toţi participanţii, cu mic cu mare, indiferent de neam.

Simpozion organizat în aula Primăriei Ladispoli

Simpozionul  ,,Metode și strategii didactice utilizate în predarea activităților la clasă privind păstrarea și transmiterea tradițiilor și obiceiurilor prin intermediul activităților de comunicare și educație artistică” s-a organizat in Aula Consiliului Local Ladispoli,  urmat de momentul înmânării de diplome şi daruri  tuturor organizatorilor şi participanţilor.  ,,Acest proiect s-a născut pornind de la o realitate trăită şi descoperită de noi toţi:  Identitatea nu este un lucru static ci unul dinamic pe care doar istoria îl poate schimba. Prin urmare,  ŞCOALA are un rol important în această ecuaţie pentru că  lucrează cu elevii, fiii noştri, ai tuturor, care sunt de fapt  protagonistii evolutiei identitatii. Trebuie să corelăm valorile identităţii româneşti cu valorile Constituţiei italiene fără să uităm că suntem pietre vii ale familiei mari, Europa. Însă nu o Europă de naţionalişti ci una unită  prin cooperare, singurul mod în care putem  găsi strategii comune  pe care să le folosim, creând astfel  acele legături  cultural europene atât de necesare.  In acest sens educaţia prin valorizarea dimensiunii artistice şi creative a copiilor este imperios necesară,  iar societatea  trebuie să le dea increderea şi spaţiul necesar  pentru afirmare. S-au implicat în acest proiect profesoarele LCCR Nina Toma şi Mihaela Jinaru, dar şi părinţii   Iuliana Man, Iuliana Monariu şi Jeni Mititelu” a declarat profesoara Angela Nicoară.

 

Proiect educativ care a antrenat comunitatea de dascăli din Ladispoli

 

La deschiderea evenimentului din aula Consiliului Local Ladispoli au fost prezenţi  reprezentanţii Primăriei Ladispoli, consilierul pe Învăţământ şi Educaţie Lucia Cordeschi,  directorii şcolilor italiene  Riccardo Agresti şi  Renza Rella,  reprezentantul Ambasadei României în Italia, consilierul diplomatic Emilian Morar, consilieri locali, dascăli şi metodişti din şcolile italiene şi preotul romano-catolic român din Ladispoli Isidor Mart.  Dascălii din România care au fost însoţiţi de inspectorul  şcolar educativ Mariana Ilie de la IŞJ Prahova, au demonstrat omologilor lor din Italia  importanţa actului educativ- creativ şi implicarea lor în acesta, dar şi în realizarea unor schimburi de experienţă.   Delegaţia din România a oferit colegilor lor din Italia mărţişoare confecţionate de ei, iar Bibliotecii ,,Ion Codru Drăguşanu”  organizată de prof. Angela Nicoară o serie de cărţi.,,Când va reuşi un Inspectorat Şcolar Judeţean din Italia să organizeze în masură similară schimbul de experienţă?” a fost întrebarea dascălilor români la care aşteaptă un răspuns. (Lucia BAKI)

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here