BORŞ CU CARNE DE MIEL
Ingrediente:
- 1 kg carne miel cu os
- 2 cepe
- 1 ceapă verde
- 2 morcovi
- 1 ţelină rădăcină
- 1 l borş
- 1 leg. pătrunjel verde
- 1 leg. leuştean verde
- sare
Carnea de miel se porţionează, se opăreşte şi se spală cu apă rece. Legumele se curăţă, se spală tot cu apă rece şi se taie cubuleţe. Borşul se fierbe şi se strecoară. Morcovii şi ţelina se fierb în apă cu sare, după care se adaugă ceapa şi se lasă să dea în cîteva clocote împreună. Se adaugă bucăţile de carne şi se continuă fierberea. Spre sfîrşitul fierberii, se adaugă borş, ceapă verde, ulei şi se mai fierb circa 5 minute. Se adaugă leuşteanul şi pătrunjel verde.
DROB DE MIEL
Ingrediente:
- 1 kg organe şi prapur de miel
- 2 ceape
- – 1 leg. mărar verde
- 1 legătură de ceapă verde
- 1 leg. pătrunjel verde
- 5 ouă
- ulei, sare, piper
Organele şi prapurele se spală în apă rece. Prapurele se va ţine în apă rece pînă la folosire. Legumele se curăţă, se spală şi se taie mărunt. Ouăle se spală, se dezinfectează şi se trec prin jet de apă rece. Măruntaiele de miel se fierb în apă cu sare, se spumează şi se răcesc. Ceapa şi măruntaiele se înăbuşă în 100 g ulei cu 100 ml apă şi se toacă cu maşina. Se amestecă cu ouă, pătrunjel, mărar verde, piper şi sare. Cu această compoziţie se umple prapurele, se împătureşte dîndu-i formă rotundă. Se aşază într-o tavă şi se coace la cuptor circa 25 de minute la 160 grade C.
FRIPTURĂ ÎNĂBUŞITĂ DE MIEL
Ingrediente:
- 1 kg pulpă de miel
- ulei
- 2 morcovi
- 1 ţelină rădăcină
- 1ceapă
- 3 căţei usturoi
- 100 g bacon
- rozmarin, cimbrişor
- ulei, boia iute, piper, sare
Carnea se spală cu apă rece şi se împănează cu usturoi şi cu bacon. Din sare, piper, cimbrişor şi boia se face un mix de condimente cu care se masează bine carnea pe toate părţile. Legumele se curăţă, se spală şi se taie rondele. Într-o tavă se aşază carnea împreună cu legumele. Peste acestea se adaugă ulei şi 100 ml de apă după care tava se acoperă cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor timp de două ore la 140 grade C. Din cînd în cînd se mai ridică folia şi friptura se stropeşte cu lichiduljiul din tavă. Cînd friptura este aproape gata se dă jos folia de aluminiu şi se lasă să se rumenească.