Generalităţi

Sunt dispozitive construite pentru tratamentul dizarmoniilor dento-maxilare. Aparatele  sunt realizate de medicul ortodont şi sunt concepute în funcţie de diagnosticul dizarmoniei dentare. Medicul ortodont face anumite măsurători ale maxilarelor,  amprentele şi stabileşte planul de tratament. În general există 4 tipuri de aparate:

  •  aparat dentar cu bracketi: sunt fabricate din oţel inoxidabil şi presupune interconectarea prin intermediul acestor bracketi a unui arc  în partea din faţă a dinţilor.
  •  aparat dentar cu bracketi linguali: aceste aparate conţin bracketi care se prind pe partea din spate a dinţilor, iar  arcul nu este vizibil.
  •  aparate dentare tradiţionale: se referă la arcuri lipite pe un suport de metal care înconjoară  fiecare dinte. Sunt aparate învechite.

Nu există limită de vârstă pentru aparatele dentare. Atâta timp cât dinţii şi gingiile sunt sănătoşi orice persoană  poate să-şi îndrepte dinţii, cea mai importantă fiind sănătatea oaselor şi a gingiilor.  Tehnica şi experienţa ortodontului  sunt mai importante decât culoarea sau modelul aparatului dentar. Ortodontul va analiza în timpul consultaţiei dacă dinţii sunt drepţi, dacă îşi îndeplinesc rolul, dacă apar dureri la nivelul maxilarului sau dinţilor, dacă aveţi probleme  de respiraţie sau vorbire, unul din cele mai importante lucruri este corectitudinea  muşcăturii. În funcţie de toate acestea, ortodontul recomandă tipul de aparat dentar  şi durata menţinerii aparatului în gură. O muşcătură corectă este la fel de importantă ca frumuseţea şi rezistenţa dinţilor. (Dr. Dan Gavrilă)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here