Vineri, 24 mai a.c., s-a desfășurat, începînd cu ora 10.00, la biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului“ din Veneția de Jos conferința de primăvară cu ocazia anului omagial al satului românesc. Conferința trebuia să fie prezidată de I.P.S. Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului, dar înaltul ierarh a fost chemat la o ședință sinodală ținută pe tema organizării vizitei în România a Suveranului Pontif, Papa Francisc. Conferința a fost prezidată de consilierul cultural, preot Emanuel Tăvală. A fost prezent Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, alături de preoții din protopopiatele Făgăraș și Rupea. În cadrul conferinței a fost prezentat noul protopop al Făgărașului în persoana lui Iulian Boac, preot paroh în cadrul parohiei Recea Nouă. Au mai participat inginer Vasile Danciu și Melania Tohănean, cercetător în cadrul Muzeului etnografic ,,Gheorghe Cernea“ din Rupea.

Criza actuală a satului românesc

Preotul Sergiu Mihai Terzea a vorbit despre ,,Criza actuală a satului românesc și implicarea bisericii în atenuarea acesteia“. Au fost punctate sărăcia din mediul rural, lipsa educației și cunoscutele fenomene post-decembriste cum ar fi emigrația și lipsa locurilor de muncă. ,,Comunitățile de rromi cresc, la fel incultura și năravurile proprii. Îngrijorător este faptul adoptării de către români a așa-zisei muzici lăutărești. Tot datorită rromilor, prozelitismul religios are succes în mediul rural iar satul românesc de astăzi nu mai este o realitate organică“ a spus Sergiu Mihai Terzea.

Ciprian Bîlbă ,,De unde au apărut eroii noștri?“

,,Oamenii care ne-au reprezentat pe noi în istorie nu au picat de undeva, din cer, ei au făcut parte dintr-un ethos cultural și tradițional. Prin sec. XVII o anumită țărancă Drosa din Avrig, care făcea atunci parte din Țara Făgărașului, a inițiat o răscoală împotriva unui nobil sas care a vrut să le ia pămînturile românilor. O mai amintesc aici pe Maria Manciulea din Părău care a trecut Oltul înot împreună cu soldații armatei române și i-a adus în spatele liniilor armatei austro-ungare. Oare oamenii aceștia de unde au apărut, din senin? Nu, ei au fost educați în matca satului românesc, în spiritul iubirii de neam și de locurile natale“ a spus preotul Ciprian Bîlbă, paroh în cadrul parohiei Toderița.

Imagini ale învățătorilor și primarilor satului românesc

Alexandru Socaciu, gazda evenimentului, a trecut în revistă chipuri de dascăli și învățători ai satului românesc de odinioară. ,,Despre învățători și primari în Țara Făgărașului vorbim de la 1640. Visarion, ultimul călugăr înainte să fie distrusă mănăstirea de la Sâmbăta de Sus, a coborît în sat, la Sâmbăta de Sus, și s-a ocupat mai departe cu educația țăranilor. Acum își doarme somnul de veci în cimitirul uneia din cele două biserici din satul Sâmbăta de Sus. La mănăstirea Șinca Veche au existat cinci schituri iar într-una din mănăstiri veneau să învețe inclusiv învățăcei de la Bistrița. Tatăl mitropolitului Nicolae Bălan se trăgea din Șinca Veche. Dacă oamenilor le spui cine sînt, ei s-ar putea să se prețuiască, și inclusiv pe tine. Au existat peste o mie de învățători ai Bisericii în Țara Făgărașului“ a spus Alexandru Socaciu. Tot el a propus deschiderea unui circuit turistic pentru bisericile de categoria A din Țara Făgărașului. Inginerul Vasile Danciu a vorbit despre învățătorul Vasile Borcoman. ,,Acesta s-a născut în anul 1920 și a fost un exemplu de învățător pentru țară. Și-a construit în incinta casei părintești o casă țărănească, tipică, care a fost declarată în zilele noastre muzeu“.

Amintirea eroilor plecați din satele Țării Făgărașului

Cercetătoarea Melania Tohănean a vorbit despre eroi ai armatei române plecați din satele Țării Făgărașului. A fost evocat eroul Vasile Scârneci din Rupea, soldat voluntar în Regimentul 3 al Armatei Române, unitate de elită, ajuns sublocotenent, maior și locotenent-colonel, decorat cu ordinul ,,Mihai Viteazul“. Au mai fost trecuți în revistă eroul Ioan Stanciu și voluntarul Teofil Moraru, căzut prizonier, trimis să lupte în nordul Italiei și decorat de autoritățile franceze după ce a dezertat și s-a alăturat aliaților. În anul 1932 acesta a fost decorat de către regele Carol al II-lea cu medalia ,,Ferdinand I“. A mai fost amintit avocatul Ioan Iosif, cel care a condus la Alba-Iulia delegația română din localitatea Cohalm. El a fost și întemeietorul băncii ,,Cetatea“ din Rupea, prima bancă românească de aici. A fost evocată și imaginea etnografului Gheorghe Cernea, originar din Paloș, care a participat, ca elev, la Marea Adunare de la Alba-Iulia, la 1 decembrie 1918. El a fost învățător în satele de pe Târnava Mare, apoi în Paloș, după care a demisionat și s-a dedicat studiului etnografic colindînd satele românești, în special pe cele din Țara Făgărașului.

Țăranul ardelean, Alpha și Omega

,,Pentru România, țăranul este începutul și sfîrșitul, Alpha și Omega. Țăranul, după cum spunea Liviu Rebreanu, nu poate fi consumator de literatură, ci numai subiect de literatură. Este, pentru noi, un bun prilej de a chema istoria să spună ce am fost odată și ce suntem acum. Enescu spunea: ,,Eu cînd compun mă gîndesc la drumurile de țară din Moldova“ a spus preotul Cornel Ursu.

Emanuel Tăvală: ,,Țăranul ardelean este un aristocrat” 

,,Țăranul ardelean este un aristocrat incredibil. Fiecare dintre noi, născuți în lumea bunului simț de la țară, ne putem situa între nobili. Acasă înseamnă, de fapt, satul românesc. Trebuie ca oamenii să fie conștienți de valorile noastre, de pildă pictura extraordinară din această biserică tarnsmite ceva despre noi și cei care-și dorm somnul de veci și așteaptă să intre în dialog cu noi. Ei ne transmit un mesaj și sunt cei care ne-au arătat că satele noastre ne dau o lecție de viață fiecare în felul lor. Nu trebuie să îl chemăm neapărat pe Aurel Pop, ci pe fiecare membru în vîrstă al satelor noastre, să ne spună tinerilor că bogăția este aici“ a spus Emanuel Tăvală. Evenimentul s-a încheiat cu vizitarea muzeului dedicat satului românesc din Veneția de Jos.

(Ștefan BOTORAN)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here