•    Două ordine de  protecţie au emis poliţiştii făgărăşeni în cazul a două femei bătute de partenerii lor în termen de dar 2 zile
  •  Cazurile de violenţă în familie s-au înmulţit în Ţara Făgăraşului

Scandalurile între concubini  măresc numărul dosarelor aflate în cercetare la Poliţie.  Ultimul înregistrat la Făgăraş  a fost în noaptea de  22 mai a.c., în jurul orei 1.00, când  un bărbat de 27 de ani şi-a agresat concubina de 25 de ani. Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Făgăraș au fost solicitaţi la faţa locului   unde femeia, spun poliţiştii, a fost bătută cu pumnii şi cu obiecte contondente peste tot corpul.  Bărbatul agresiv consumase băuturi alcoolice şi se afla în stare avansată de ebrietate.  Poliţiştii au emis  ordin de protecție provizoriu pe o perioadă de 5 zile  față de agresor,  având în vedere faptul că în urma completării formularului de evaluare a riscului, s-a constatat faptul că există risc iminent.  De asemenea, a fost întocmit dosar penal în care se efectuează verificări sub aspectul săvârșirii infracțiunii  de ,,violență în familie”, instrumentat sub coordonarea unității de parchet competente. Un caz similar s-a petrecut în ziua de  19 mai 2019, tot în Făgăraş.  Şi de această dată polițiștii au emis ordin de protecție provizoriu față de bărbatul violent.  În noaptea de 19 mai, aproape de ora 24.00,  bărbatul de 39 de ani şi-a bătut soţia  de 31 de ani cu pumnii,  pe fondul unor discuţii contradictorii.   Ordinul de protecție provizoriu emis de poliţişti pe numele bărbatului a fost pe o perioadă de 5 zile. Totodată pe numele acestuia a fost deschis dosar penal   sub aspectul săvârșirii infracțiunii  de  ,,violență în familie”.

 

,,Făcea scandal zilnic”

 

“A început cu jigniri, plecări de acasă nopțile, beții, iar în final a trecut la agresiuni fizice. Pe parcurs a început să prindă putere, să prindă curaj, că el e cineva și eu nu pot trăi fără el și de aici tot mai greu mi-a fost. A ajuns să facă scandal în fiecare zi, din nimicuri. Pur și simplu îmi era groază când mă gândeam că vine acasă de la muncă. Am mai plecat de acasă, dar de fiecare dată m-am întors la el pentru copii” a declarat o femeie cu 3 copii, care trăieşte un chin lângă soţul ei.  Sunt multe femei care n-au anunţat niciodată agresiunile soţilor la Poliţie sau nu au dues plângeri scrise pe numele lor. Şi asta pentru că erau ameninţate de partenerii agresivi.

Ce spun psihologii

 

,, Ciclul vicios e cam așa: se întâmplă prima oară, contează foarte mult cum reacționează femeia. Dacă e tolerentă, chiar dacă nu acceptă, dar e mai permisivă, vine luna de miere, el își cere iertare, aduce flori, o ciocolată, o perioadă e liniște. Nu e foarte bine, dar e liniște. Urmează iar un episod agresiv și dacă femeia e din ce în ce mai permisivă, devine o normalitate. De foarte puține ori, la prima palmă, primul abuz, femeia se separă de agresor. Întotdeauna se mai dă o șansă și încă o șansă. Sau femeia mai are tendința să se autoînvinovățească, își spune poate am greșit eu, l-am provocat cu ceva. Cel puțin agresorul încearcă să pară așa, tu m-ai provocat, e vina ta că te-am lovit, nu e vina mea că eu nu îmi pot controla emoțional ieșirile și furia. Din punctul de vedere al agresorului, tot femeia e de vină”, explică psihologul.  Potrivit legii, victimele violenței în familie pot obține un ordin de restricție împotriva agresorului. În realitate, foarte puține astfel de ordine sunt emise. Și asta pentru că, explică psihologii, femeile au nevoie de martori pentru a demonstra că au fost abuzate. ,,O procedură penală există.   Cel mult, agresorul primește o amendă, dar de cele mai multe ori o intimidează pe victimă să retragă plângerea, o amenință, se folosește de copii pentru asta”.

Victimele nu se simt apărate

 

Pentru victimele violenţei domestice sunt necesare adăposturi specializate unde se pot refugia din calea partenerilor violenţi.  În astfel de centre şi copiii famililor în care bărbatul este agresiv pot fi  în siguranţă.  În adăposturi, beneficiarii, femei şi copii, primesc consiliere socială, psihologică, juridică şi uneori cursuri de autoapărare.  La Făgăraş  a funcţionat un adăpost al  victimelor violenţei domestice până în 2009, dar conducerea Primăriei a decis să-l desfiinţeze din lipsa finanţării.  Potrivit statisticilor făcute publice de Inspectoratul General al Poliției Române,   s-au înregistrat la nivel naţional în doar 6 luni 8.926 de sesizări privind infracțiunea de lovire și alte violențe săvârșite în familie. 79% dintre victime sunt femei, iar 92% dintre agresori sunt bărbați.  Au fost raportate și 81 de cazuri de viol în familie, toți agresorii fiind bărbați. Cifrele se referă doar la cazurile care ajung să fie sesizate la poliție, dar se pare că sunt mult mai mlte cazuri în care victimele n-au cerut ajutor de la oamenii legii.  Potrivit unui studiu realizat în anul 2014 de Agenția Europeană pentru Drepturi Fundamentale, una din patru femei din România a fost, cel puțin o dată în viață, agresată fizic sau sexual de partenerul său. (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here