sdr
  •   Un evaluator autorizat  va stabili preţul de vânzare pentru un lot din intravilanul oraşului
  •   Purolite SRL  este în căutarea terenului pentru a-şi construi o staţie de epurare proprie
  •   Probleme de Mediu recunoscute de Purolite într-o adresă remisă Primăriei Victoria

 

 

Primăria  Victoria intenţionează  să vândă prin licitaţie publică o suprafaţă de teren din domeniul privat al oraşului  de 18.521 mp.  Este vorba de o porţiune  de nici 1% din intravilanul oraşului de 244 hectare  amplasată pe strada Aleea Uzinei, în limita  de nord a proprietăţii Viromet.  În plenul CL Victoria de la sfârşitul lunii aprilie 2019, a fost suspus la vot un proiect de hotărâre care prevedea  ,,întocmirea documentaţiei cadastrale de dezmembrare şi primă înscriere în CF pentru terenul de 18.521 mp” . La Art.1 al proiectului se specifica faptul că toate cheltuielile privind acţiunea de dezmembrare şi înscriere în CF vor fi suportate de SC Purolite SRL. Acelaşi investitor va suporta  şi  cheltuielile legate de întocmirea unui plan urbanistic zonal (PUZ),aşa cum arată  Art. 2 din acelaşi proiect de hotărâre.   Art. 3  stipulează  destinaţia terenului  în cazul vânzării acestuia prin licitaţie publică, respectiv ,,industrie şi prestări servicii”. Nu este întâmplătoare această HCL, ci derivă din intenţia Purolite de a construi o staţie proprie de epurare a apelor uzate.  O intenţie similară a fost expusă şi în urmă cu 6 ani când Legislativul de la Victoria aprobase HCL 135 care prevedea  vânzarea unui teren de 2,1 ha din domeniul privat al oraşului.  Menţionăm că în prezent epurarea apelor uzate  rezultate  în fabricile Purolite este realizată în staţia de epurare a Viromet SA. În cursul lunii martie 2019,  între cele două societăţi se declanşase  ,,scandalul facturilor “ legat tocmai de serviciile de epurare ape uzate şi plata acestora.   De-a lungul timpului, construirea unei noi staţii de epurare ape uzate la Victoria a dat naştere la o serie de  nemulţumiri ale localnicilor, care  s-au împotrivit de fiecare dată când  s-a stabilit locul amplasamentului acesteia.

Purolite îşi asumă cheltuielile

Aşa cum arată HCL, cheltuielile legate de documentaţia cadastrală sunt suportate de Purolite.    ,,Da, suprafaţa de teren de 18.521 mp  va fi scoasă la vânzare prin licitaţie publică  la solicitarea SC Purolite SRL, aşa cum s-a specificat în Referat. Noi, Primăria Victoria, vom comanda o expertiză economico-financiară la un evaluator autorizat ANEVAR care să stabilească preţul de vânzare, documentaţie plătită din bugetul local. Ulterior vor fi supuse votului în CL Victoria atât documentaţia cadastrală, cât şi preţul de vânzare şi documentaţia de licitaţie, cu respectarea prevederilor legale. Menţionez că destinaţia a fost stabiltă la cazul general ,,industrie şi prestări servicii” pentru a se putea înscrie la licitaţie cât mai mulţi  doritori. Nu a fost restricţionată vânzarea prin licitaţie publică a terenului din Aleea Uzinei. Am spus încă de la început că vom demara procedurile legale pentru dezmembrare şi primă înscriere în CF dacă vor fi  suportate costurile de către solicitant. Purolite a acceptat” a explicat Nicolae Urian, şeful biroului ADPP din cadrul Primăriei Victoria.  Proiectul de hotărâre a fost adoptatde CL Victoria.  Se înţelege că Purolite va fi şi unul dintre licitanţi, aşa cum derivă  şi din adresele  acestei  societăţi.

Adrese şi răspunsuri

Printre documentele, care au însoţit proiectul de hotărâre privind lotul de pe strada Aleea Uzinei  în suprafaţă de 18.521 mp, ajunse, în dosarele consilierilor locali, se află şi corespondenţa dintre SC Purolite SRL şi Primăria Victoria. Prin urmare aceste documente sunt publice cum de altfel sunt şi HCL adoptate de aleşii locali în urma votului, caz în care se pot cita şi în presă. În cererea semnată de directorul general al Purolite SRL şi înregistrată la sediul primăriei sub numărul 5218/1 aprilie 2019, solicitantul a expus scopul achiziţiei parcelei de teren. ,,Facem referire la ultima noastră întâlnire din data de 25 martie 2019, în cadrul căreia ne-am exprimat intenţia de a achiziţiona parcela de teren cu o suprafaţă de 185.211 mp, pentru construirea unui depozit securizat de deşeuri industrial (batal) şi a unei staţii de epurare a apelor uzate de ultimă generaţie. Firma Purolite intenţionează să înceapă lucrările de construire a batal-ului în paralel cu cele de construire a noii staţii de epurare” se arată în adresa Purolite către Primăria Victoria.  Răspunsul Primăriei Victoria s-a concretizat  prin adresa înregistrată sub nr. 5345 din data 2 aprilie a.c. în care au fost expuse condiţiile legale pentru achiziţia lotului respective.  ,,Suprafaţa de teren specificată de dvs. nu este de 185.211 mp ci doar de 18.521 mp. Este necesară o hotărâre a CL Victoria prin care să se aprobe efectuarea operaţiunilor de dezmembrare în condiţiile prevăzute de Legea 7/1996 republicată. Procedura de achiziţie este vânzare prin licitaţie publică. Preţul de vânzare se stabileşte pe baza unui raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat şi aprobat de consiliul local”.

Staţie de epurare până în aprilie 2020

Corespondenţa a continuat prin adresa Purolite din data de 5 aprilie 2019, prin care societatea anunţa intenţia de a achiziţiona terenul de 18.521 mp amplasat în limita de nord a proprietăţii Viromet SA  şi limita de sud a propietăţii Purolite de  9.370 mp.   În aceeaşi adresă, Purolite a cerut urgentarea, meţionând  că intenţionează să      dea  în funcţiune staţia de epurare  în aprilie 2020.

 

Probleme de Mediu recunoscute de Purolite

În adresa  înregistrată la Primăria Victoria, la data de 5 aprilie 2019, Purolite recunoaşte (indirect) problemele de Mediu pe care le-a creat de când funcţionează la Victoria. ,,Vă rugăm să acordaţi prioritate acestei solicitări, având în vedere că prin realizarea acestei investiţii se rezolvă definitiv problemele de mediu care au existat de-a lungul timpului” menţionează Purolite în adresă.  Ulterior,  Primăria Victoria cere societăţii Purolite prin adresa din 5 aprilie 2019, acordul de a suporta cheltuielile pentru lucrarea de dezmembrare a terenului şi pentru taxele de înscriere în CF, solicitare acceptată de investitor printr-o altă adresă înregistrată la 9 aprilie 2019.

Procedură reluată

În noiembrie 2013, legislativul de la Victoria a emis, în şedinţă extraordinară,  HCL nr. 135/7 noiembrie 2013 prin care şi-a dat acordul privind vânzarea prin licitaţie publică deschisă a unui teren în suprafaţă de 2,1 ha din proprietatea privată a oraşului situat în strada Aleea Uzinei, cu destinaţia ,,activităţi industriale”.  HCL 135 stipula la art. 2  acordul consilierilor locali pentru începerea demersurilor pentru organizarea licitaţiei publice, întocmirea documentaţiei cadastrale, a raportului de evaluare şi a documentaţiei aferente licitaţiei publice.   La distanţă de 6 ani, aceeaşi solicitare a ajuns pe masa CL Victoria.   (Lucia BAKI)

1 COMENTARIU

  1. Deci, cu toate presiunile facute de locuitorii orasului, Primaria a acceptat construirea unui „batal”…ce sa mai zic…in loc de zona turistica vom ajunge…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here