Papa Francisc a ajuns În România.  A fost  așteptat la Aeroportul ,,Henri Coandă” din București de președintele Klaus Iohannis și de soția acestuia. La aeroport au venit   sute de oameni, care au scandat numele Papei, în momentul în care acesta a coborât din avion și a dat mâna cu oficialitățile. La ora 11.31.  Papa Francisc a coborât  din avion, singur. A fost întâmpinat de președintele Klaus  Iohannis și de soția sa, Carmen, precum și de zeci de prelați.  Doi copii, fraţi, îmbrăcaţi în haine tradiţionale i-au înmânat un buchet de flori, iar Papa le-a oferit iconiţe.  Apoi a dat mâna cu toţi prelaţii care l-au întâmpinat. Din partea BOR l-a întâpinat reprezentantul Mitropoliei Târgoviştei, căruia Papa Francisc, după ce a dat mâna, i-a sărutat crucea. A fost întâmpinat  de arhiepiscopul romano-catolic de București Ioan Robu și de zeci de reprezentanți ai Bisericii Catolice. Această vizită are la loc la 20 de ani de la vizita Papei Ion Paul al II-lea, mai 1999, în România, când fostul Suveran Pontiv a numit România ,,Grădina Maicii Domnului”.

După primirea oficială de la aeroport, Papa  a mers  la Palatul Cotroceni, unde va avea loc o ceremonie de bun venit, la intrarea în complexul Palatului Prezidenţial. Este vorba de o vizită  de curtoazie preşedintelui României, Klaus Iohannis, dar  va avea o întâlnire tot aici şi cu premierul Viorica Dăncilă.  Pe traseul de la aeroport, Papa Francisc  a fost  salutat de sute de persoane în zona Bulevardului Kiseleff, între strada Arhitect Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, zonă în care coloana Suveranului Pontif  a circulat cu viteză redusă.
Un moment aşteptat de credincioși va fi în această seară, când Papa Francisc va saluta mulțimea, din papamobil, pe traseul Catedrala Sf. Iosif – Piaţa Revoluţiei.

Vin în România, țară frumoasă și primitoare, ca pelerin și frate. (…) Vin între voi ca să mergem împreună. Mergem împreună când învățăm să păstrăm rădăcinile și familia, când ne îngrijim de viitorul copiilor și de fratele de lângă noi, când ne depășim fricile și suspiciunile, când lăsăm să cadă barierele care ne separă de ceilalți”, spunea Papa Francisc într-un mesaj video adresat românilor marți.  Joi, în ajunul primei sale vizite în România, Papa a transmis un scurt mesaj pe twitter în care le cere românilor să se roage pentru el.

Programul vizitei Papei la București: 

  • Ora 13.05 – Papa va susține primul discurs al vizitei, la Palatul Cotroceni, în cadrul întâlnirii cu autoritățile, cu reprezentanți ai societății civile și membri ai Corpului diplomatic. Va susține un discurs și președintele Iohannis
  • Ora 15.45 – Papa Francisc va ajunge la Palatul Patriarhiei, pentru o întâlnire privată cu Patriarhul Daniel
  • Ora 16.15 – Papa Francisc se va întâlni cu Sinodul permanent al Bisericii ortodoxe, în fața căruia prezintă cel de-al doilea discurs al vizitei
  • Ora 17.00 – Sosire la Catedrala Națională, unde vor avea rugăciunea „Tatăl Nostru”, alocuțiuni și cântări pascale și un salut al Sanctității Sale Papa Francisc
  • Ora 18.00 – Papa Francisc va ajunge la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Iosif”, unde va oficia Sfânta Liturghie.

Măsuri şi  reguli stricte pentru pelerini 

Aproximativ 25.000 de oameni s-au înscris pentru a participa la pelerinajul de la Biserica Sfântul Iosif, pentru aceștia fiind amenajate două zone speciale – în fața Catedralei Sfântul Iosif și în fața Ateneului – unde vor putea urmări pe ecrane uriașe unde se va afla Papa în momentele importante. Cei care nu au apucat să se înscrie vor putea să-l vadă pe Suveranul Pontif din zona liberă amenajată de Primăria Capitalei în Piața Revoluției sau din orice punct de pe traseu.

Autoritățile estimează că, în total, aproximativ 50.000 de oameni vor participa la evenimentele din Capitală. Accesul în aceste zone este permis doar celor care s-au înscris în prealabil pe platforma online papalabucuresti.ro, fiecare primind în format electronic sau tipărit un bilet cu un cod de bare. Fiecare bilet este nominal, are un cod unic de bare și poate fi prezentat atât în formă tipărită, cât și electronică. Fiecare bilet emis are specificate informații personalizate cu privire la zona de pelerinaj alocată, precum și despre punctele de acces și intervalul orar în care fiecare pelerin trebuie să se prezinte pentru a putea intra în zona delimitată.  Pentru Catedrala Mântuirii Neamului, accesul pelerinilor în incintă se face doar pe bază de invitații, a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu. În curtea Catedralei este acces liber începând cu ora 14,00 iar întregul eveniment va putea fi urmărit pe ecranele montate în exterior.

Punctele de acces pentru ceremoniile de la Catedrala Sf. Iosif: 

  • strada Banului colț cu Calea Victoriei
  • Calea Victoriei colț cu str. Berthelot
  • strada Lutherană colț cu str. Enescu
  • strada Theodor Aman colț cu Berthelot
  • strada Lutherană colț cu str. Știrbei Vodă
  • strada Stirbei Vodă colț cu Calea Victoriei
  • strada B Franklin colț cu str. Nicolae Golescu
  • strada Dem I Dobrescu colț cu Calea Victoriei
  • strada Walter Mărăcineanu colț cu Calea Victoriei

Sâmbătă și duminică, Papa va merge la sanctuarul Fecioarei Maria de la Șumuleu-Ciuc, unde sunt așteptați câteva sute de mii pelerini, la Iași și pe Câmpia Libertății de la Blaj, unde va oficia Sfânta Liturghie – Omilia Sanctității Sale, „Regina Coeli”. De asemenea, va avea loc ceremonia de beatificare a șapte episcopi greco-catolici martiri.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here