• Făgărăşenii cer   reabilitarea străzilor şi trotuarelor, cer Ocolitoare, cer  taxe mai mici. Aleşii locali vin însă cu proiecte pe hârtie, iar în privinţa taxelor adaugă procente la vechile valori. Conducerea urbei se plânge de un buget neîndestulător pentru a realiza investiţii de anvergură.  Dar dacă aruncăm o privire peste bugetul local al municipiului constatăm că alocaţiile cele mai mari au fost direcţionate spre cultură, sport, asociaţii şi fundaţii şi mai puţin pe investiţii. Bugetul Făgăraşului pentru 2019 este de 81.457.980 lei,   cheltuielile prognozate pentru acest an sunt de 87.933.310 lei, iar excedentul înregistrat se ridică la suma de 6.475.330 lei.  Redăm sumele prevăzute  de Executiv la capitolul ,,Cheltuieli”:
    •   Autorităţi publice: 9.482.130 lei
    •   Datoria publică: 144.000 lei
    •   Ordine publică: 2.599.000 lei
    •   Învăţământ: 5.371.790 lei
    •   Sănătate: 3.364.780 lei
    •  Cultură, recreere şi religie: 28.889.570 lei
    •   Asistenţă socială: 12.019.200 lei
    •   Dezvoltare : 8.738.090 lei
    •   Protecţia mediului:12.535.270 lei
    •   Ecoterm: 170.000 lei
    •   Agricultură: 35.100 lei
    •   Transporturi (drumuri): 3.889.380 lei

    Conform raportului prezentat de Executiv Consiliului Local, cea mai mare sumă este alocată capitolului ,,Cultură, recreere şi religie”, peste 28 milioane de lei. Şi pentru că în rubrica ,,Vocile Ţării Făgăraşului” s-a dezbătut în această ediţie activităţile culturale din municipiu aducem  în faţa cititorilor sumele alocate  de UAT Făgăraş  acestor activităţi.

    •   Calendarul manifestărilor culturale ale municipiului Făgăraş pe anul 2019 va consuma de la buget 617.500 lei (HCL 81/24.04.2019).
    •  Zilele Cetăţii: 300.000 lei.
    •  Manifestările culturale ale muzeului: 150.000 lei
    •   Casa de cultură: 481.000 lei din care 100.000 lei pentru calendarul manifestărilr
  • culturale
  •   Asociaţii şi fundaţii: 836.500 lei
  •   Clubul sportiv: 2.233.000 lei

Făgărăşenii sunt de părere că singura manifestare culturală care trebuie organizată sunt Zilele Cetăţii. De asemenea,  ei spun că această acţiune anuală să se desfăşoare la Cetatea Făgăraşului şi nu la stadion. Care sunt opiniile făgărăşenilor despre acest subiect, în rubrica ,,Vocile Ţării Făgăraşului”.

Alexandru Mazilu, consilier local PNL

  • ,,Pentru ,,Calendarul cultural”   al Făgăraşului am cerut primarului  să anexeze explicaţii la sumele alocate. Nu am primit acele explicaţii, dar nici colegii din Legislativ nu m-au susţinut. Mi s-a părut anormal ca la ,,Ziua drapelului”, de exemplu  să se cheltuiască  3000 lei. Pentru ce? Ştim cu toţii cum se organizează această ceremonie.  Mi s-a spus că există protocol şi de aceea sunt necesari 3000 lei. Pentru o cafea? Defilezi şi pleci, nu mergi la masă!  Pentru  Zilele Făgăraşului suma alocată este foarte mare. Plăteşti un Brenciu cu 10.000 euro să cânte 50 minute? Am cerut să se facă un patinoar în sezonul rece. În urmă cu mulţi ani erau în Făgăraş trei  patinoare. Mi s-a spus că un patinoar costă 3000 euro şi nu avem bani. Păi 10.000 euro avem de dat pentru 50 minute de cântat? Nu ni s-au adus explicaţii pentru banii cheltuiţi la manifestările culturale. Schimbarea locului desfăşurării Zilelor Cetăţii nu s-a discutat nici măcar în comisia de cultură  a CL Făgăraş, n-a venit nimeni din primărie sau de la casa de cultură să se sfătuiască cu noi. Sunt Zilele stadionului sau Zilele Cetăţii? Nu suntem consultaţi noi, consilierii locali.  N-au început lucrările la Cetate deşi au fost anunţate încă de anul trecut. Este un proiect  obţinut în vechiul mandat. Se organizează un festival de film, am aflat şi noi acum că va fi plătit de Primăria Făgăraş.  Anul trecut s-au cheltuit 100.000 euro pe acest festival. Păi noi avem bani de aşa ceva?  Ar trebui să vedem priorităţile Făgăraşului dacă tot ne plângem că nu sunt bani la buget. Ar trebui să  se facă străzile D-na Stanca, Gării, 13 Decembrie, e jale. Sunt multe de spus”

,,Suciu Andreea, consilier local PSD

  • ,,Pentru Zilele Cetăţii au fost alocaţi în jur de 300.000 de lei de la bugetul local.  Din ce ne-a spus Executivul, suma se recuperează din închirierile de spaţii la comercianţi.  În acest an această manifestare se va organiza la stadion. Pot să spun că nu ni s-a cerut părerea nouă, consilierilor, pentru schimbarea locului manifestării. Ni s-a explicat că încep lucrările la Cetate şi că au fost reclamaţii de la cetăţenii care locuiesc în apropierea Cetăţii  legate de gălăgie şi disconfort.  La Cetate se va organiza festivalul de film tot în luna august. Nu cunosc detalii şi nici ce presupune ca bani acest festival”.

Petru Malerne, consilier local PER

  • ,,Zilele Cetăţii se organizează şi în acest an şi consider că este necesar. Se vor desfăşura la stadion pentru că încep lucrările la Cetate. Am discutat în comisii acest aspect.  Se organizează şi festivalul de film, dar în acest an este organizat de primărie, nu vor fi asocieri.  Pentru Făgăraş sunt priorităţi şi străzile şi drumurile care sunt dezastruoase, dar şi festivalurile.  Consider că viaţă culturală trebuie să existe în oraş. În altă ordine de idei dacă bugetul ar fi limitat, prioritare ar trebui să fie străzile şi trotuarele”

Duruş Oliver, 58 ani

  • ,,Miliarde, sume  foarte mari   de la bgetul local se cheltuiesc pentru festivaluri. Dacă Zilele Cetăţii se fac pe stadion, de ce se  cheltuiesc atât de mulţi bani? Consider că această sărbătoare trebuia să rămână la Cetate. Festivalul de film se poate face însă la Cetate, este normal?  Ar trebui să se facă ambele festivaluri la Cetate şi în acelaşi timp, astfel s-ar cheltui mai puţin, nu?  Aleşii noştri ar trebui să înţeleagă că prioritare sunt  străzile şi trotuarelor şi mai puţin aceste  festivaluri. Sunt prea multe bairamuri. Străzile sunt peticite, trotuarele lasă de dorit, iar de Ocolitoare nu mai spun, toţi au promis şi niciunul n-a făcut-o. Nici acum nu s-au început lucrările. Sume mari nu trebuie  alocate la distracţii ci la investiţii. Un singur festival ar fi de ajuns, Zilele Cetăţii, dar în jurul Cetăţii, care este emblema noastră, nu?”

Niculina Moisin, 60 ani

  • ,,Prea mulţi bani pentru festivaluri din bugetul oraşului. Nu e bine că se mută Zilele Cetăţii la stadion şi nu rămân la Cetate. Ar trebui să se facă şi străzile şi trotuarele, aşa ca la Sibiu. La Făgăraş este teroare din acest punct de vedere. Locuiesc în zona 13 Decembrie şi astăzi e bine, mîine se strică totul, astăzi se fac ceva reparaţii, mâine le vezi la loc, pe unele le fac de două ori. Lângă Transilvania era dezastru, văd că s-a amenajat  acum şi e bine.  Se tot vorbeşte  despre  Ocolitoare, dar nimeni n-a făcut-o. Consider că Zilele Făgăraşului este festivalul care ar trebui să rămână, s-a făcut de ani de zile, dar la Cetate”.

Daniela Bâţă, 19 ani

  • ,,Zilele Cetăţii ar trebui să se organizeze la Cetate. În loc de festivaluri ar trebui reabilitate străzile.  Drumul principal ce traversează Făgăraşul  este un dezastru. Este fain că sunt festivaluri, dar să se organizeze când investiţiile de interes, drumurile,  sunt încheiate”.

Ciocan Ana, 47 ani

  • ,,Zilele Cetăţii sunt nu Zilele Parcului sau Stadionului. Audienţa va fi mult mai mică, este peste mână. Da, era frumos un festival în Parcul Regina Maria, dar dacă era îngrijit, nu cum arată acum. Este o sărbătoare a noastră, a Cetăţii noastre. Acum un festival de film tot din banii noştri! Sunt cheltuieli care nu-şi au rostul, oraşul este plin de gropi. Se putea renunţa măcar la unul din aceste festivaluri. Să zicem că Zilele Cetăţii este de mulţi ani, dar cel de film? Avem atâtea posibilităţi de a vedea filme din toate perioadele. Cine vrea să vadă un film bun poate merge la Braşov, sunt atâtea surse. Prioritare sunt trotuarele şi străzile. Sunt probleme de luni de zile, nu este vorba doar despr e o gaură în asfalt! Eu nu-i înţeleg pe cei care au maşini şi plătesc o grămadă de taxe, pentru ce? Să-şi strice maşinile?  Primarul şi consilierii locali fac ce vor, vorbesc în numele lor, nu se consultă cu cetăţenii, să vadă care sunt doleanţele lor, nu e dialog. Cred că şi-au săpat groapa, mai ales cu taxa de salubritate. Noi suntem 5  membri în familie şi am plătit la salubritate pentru o jumătate de an  390 lei. Impozitul pe casă îl plătesc undeva la 370 lei/an, iar gunoiul ajunge la 780 lei/an. Este aberant! Stau pe Codru Drăguşanu, unde se ia gunoiul odată pe săptămână. Mi-ai mărit taxa, dar ia-mi gunoiul măcar de 2 ori pe săptămână. Pe Republicii se ia de 2 ori pe săptămână”

 Alice Chiujdea, 58 ani

  • ,,Nu sunt de acord cu niciuna dintre manifestări, Zilele Cetăţii şi festivalul de film. Sunt o grămadă de bani care se duc  aiurea. Probanil că sunt necesare şi manifestările culturale, dar nu suntem în situaţia în care  să cheltuim banii pubici pe dezmăţuri, să fim veseli, când  noi dăm în gropi, nu avem trotuare, nu avem şosele. Nu sunt prioritare festivalurile ci trotuarele, străzile,  curăţenia, reabilitarea  străzii Negoiu, cartierul Combinat, străzile. O problemă importantă a cetăţenilor sunt sensurile unice care nu-şi au rostul în Făgăraş, încurcă lumea, se circulă aiurea de tot. Şoselele nu sunt făcute, gurile  de canal sunt un pericol pentru  oameni. Referindu-mă la acest festival de film, dacă tot se vrea să se organizeze  să atragă pasionaţii de film din Făgăraş, ar putea să-i promoveze pe făgărăşenii pasionaţi de film şi de fotografie că sunt destui,  astfel cheltuielile ar fi mult mai mici. Ar rămâne  bani pentru un trotuar, un coş de gunoi că nu sunt pe străzi, o tablă  cu care să acopere staţia de autobuz de la Cetate sau pentru nişte panouri pe care să se treacă programul autobuzelor în staţii. Nu se ştie ce autobuze sunt, unde circulă, ce orar au. În staţia de la Cetate sunt puşi 6 stâlpi care stau neacoperiţi de un an de zile.  Ce plus valoare aduce acest festival? Anul trecut ce a adus, unde s-a vorbit de Făgăraş? Doar interese”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here