Condițiile de eligibilitate pentru acordarea creditelor online urgente au plasat această formă de împrumut în rândul primelor opțiuni ale celor care au nevoie urgentă de o sumă suplimentară de bani într-una sau mai multe luni, instituțiile financiare acordându-le inclusiv persoanelor care figurează cu istoric negativ în Biroul de Credit.

Controversele sunt corelate inclusiv cu rapiditatea cu care sunt aceste credite acordate: banii sunt virați rapid în contul solicitantului, online, fără documentație stufoasă și fără multe verificări. Bineînțeles, scepticii aleg să studieze mai atent costurile ulterioare, contractul ce urmează a fi încheiat și consecințele în caz de neplată. Multe dintre IFN-uri, asemeni băncilor, îndreptându-se spre poprire bunuri sau chiar executare silită spre a recupera datoria.

Creditul online – Tot ce trebuie să știe consumatorul despre acest produs financiar

Ce este un credit online?

Creditele rapide nebancare acordate online sunt destinate persoanelor care au nevoie urgent de un împrumut și nu dispun de timpul necesar pentru birocrația impusă de banci.
Totodată, creditul online urgent este acordat sub forma unor sume moderate, în funcție de necesități, cererea consumatorului și posibilitatea acestuia de a returna banii împrumutați.

Există mai mulți creditori (IFN-uri) care acordă acest tip de credite consumatorilor, fiecare prezentând într-o manieră transparentă sau mai puțin transparentă, cerințele de acordare, dobânzi și rate. În plus, clienții pot să acceseze site-urile acestor instituții financiare nebancare și să calculeze rata și dobânda, în funcție de suma de care au nevoie.

Ce costuri generează un credit online?

Dincolo de avantajele acestui tip de finanțare, solicitanții trebuie să aibă în vedere costurile pe care le generează un credit online. Mai exact, decizia de împrumut trebuie să fie asumată, cercetată și realist calculată: orice întârziere a ratei generează penalizări (pentru neplata la termenul stabilit).

Un exemplu pertinent este următorul: pentru Hora Credit, una dintre instituțiile financiare nebancare populare la ora actuală, la un împrumut de 2.000 de lei, termenul de rambursare este de 30 de zile, dobânda de 2%, ajungându-se la un cost credit de 3.200 lei și costul dobânzii de 1.200 lei. Astfel, solicitantul se supune la un grad de îndatorare de 128%.

Legea prevede ca rata dobânzii penalizatoare să fie calculată pe baza procentului fix, astfel încât să nu fie mai mare de 3 puncte procentuale, iar suma care rezultă este adăugată la rata dobânzii curente a clientului.

Așadar, consumatorul se va raporta la toate aspectele atunci când vine vorba despre un credit rapid: dobândă, termen de rambursare, DAE, suma totală de rambursat, gradul de îndatorare, condițiile de acordare, penalizări, comisioane pentru administrare, rambursare anticipată, precum și alte servicii adiționale, care diferă de la o instituție financiară nebancară la alta.

De ce sunt controversate creditele online urgente?

În graba obținerii sumei de bani de care au nevoie imediată, clienții sunt vulnerabili și nu se informează suficient, putând să se confrunte mai apoi cu posibile costuri ascunse, dificultate în comunicarea ulterioară în vederea identificării unei soluții/înțelegeri amiabile.

În plus, există unele IFN-uri care, deși nu poartă un dialog deschis cu clientul care se regăsește într-o situație critică uneori, încurajează accesarea refinanțării, a unui împrumut nou, care conduce la acumularea unei sume datorate mult mai mari.

Practicile acestea nu fac decât să descurajeze clientul, acesta alegând să nu mai apeleze nici la IFN-urile care operează corect.
Bineînțeles, nu toate IFN-urile procedează la fel, însă este responsabilitatea clientului solicitant să vizualizeze toate detaliile unui astfel de credit, deoarece acestea sunt introduse într-un contract, care nu poate fi atacat din punct de vedere legal.

Studiază mai amplu caracteristicile unui credit online urgent și documentează-te temeinic despre adevăratul cost al acestuia, pe platforma Mr.Finance, ghidul și partenerul tău în finanțe!

sursa mrfinance.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here