Delta Dunării este o destinaţie perfectă pentru o vacanţă sau un concediu, frumuseţiile ei rivalizând cu orice loc de pe mapamond.  O  oază de linişte, lux şi rafinament îţi oferă ,,Puflene Resort”, cea mai potrivită alegere pentru un concediu de neuitat.   Şi asta pentru că ,,Puflene Resort” este o destinaţie inedită construită în mijlocul stufului, lângă lacul Murighiol şi la 500 de metri de Delta Dunării. Este poarta de intrare în Deltă, unde se poate ajunge pe şosea, dar de unde poţi explora întreaga Deltă cu lacurile şi canalele ei, de o frumuseţe  inegalabilă. Am poposit la ,,Puflene Resort” luna trecută, dar aş reveni aici oricând dacă  aş alege Delta Dunării ca destinaţie de vacanţă. ,,Puflene Resort” este un etalon al ospitalităţii, iar oferta resortului  este una completă ce poate acoperi orice gust şi pretenţie. Obiectivul aparţine unei familii de dobrogeni, care a avut curajul de a investi într-un loc, care, la vremea aceea, 2006, era pustiu, fără nicio şansă rapidă de dezvoltare. Mihai Puflene, antrepenorul îndrăgostit de Delta Dunării, a inspirat prin investiţia şi curajul lui pe mulţi alţi investitori de a-şi dezvolta afacerile la poarta Deltei Dunării.  La Murighiol  se ajunge pe şosea, una bine întreţinută, incomparabilă cu DN1 de la noi, un avantaj faţă de alte destinaţii aflate în inima Deltei.  Aşa cum arată complexul familiei Puflene, depăşeşte lejer categoria în care a fost încadrat, cea de 4 stele. Peste 15 milioane de euro au fost investiţi la ,,Puflene Resort” pentru ca clienţii să petreacă cele mai frumoase zile în Delta Dunării. Condiţiile de cazare, de relaxare, oferta de explorare a Deltei, bucătăria  prezentată de renumitul chef  Laurenţiu Drăgănoiu,  sunt  doar câteva din ingredientele care te determină să revii la ,,Puflene Resort” de la Murighiol.

O oază de linişte şi relaxare întinsă pe 10 hectare

Complexul se întinde pe o suprafaţă de zece hectare şi este compus din 250 de locuri de cazare, într-un hotel şi 16 bungalouri,  restaurante, bar, trattoria,  zonă Barbeque, şase  săli de conferinţă, o sală multifuncţională pentru biliard, tenis de masă, un centru SPA, o sală de fitness, piscine interioară  şi exterioară de dimensiuni olimpice, terenuri de tenis, fotbal, baschet, volei, toate prevăzute cu instalaţie nocturnă, pontoane pentru pescuit, spaţii de joacă pentru copii amenajate, arena parc. O  atracţie a complexului este însă crama. Ar fi păcat să petreci  vacanţa la ,,Puflene Resort”  fără să vizitezi crama şi să participi la o degustare de vinuri.   Când intri în crama resortului, ambientul te duce cu gândul la  marile  beciuri domneşti în care  erau păstrate sticlele cu cele mai bune şi renumite vinuri.  Crama îţi creează şi imaginea satului pescăresc al Deltei prin elementele expuse. Vinurile podgoriilor dobrogene nu lipsesc de la degustări, dar şi cele produse chiar de patronul  Mihai Puflene.   Posibilitatile de relaxare sunt multiple şi răspund celor mai exigente cerinţe. Acest proiect este rezultatul pasiunii şi al perseverenţei, dar şi a unei munci de peste 6 ani într-un peisaj de basm desfăşurat pe o suprafaţă de peste 10 ha de pe malul lacului Murighiol.  „Puflene Resort” din Murighiol este noul etalon al ospitalitatii din Delta Dunarii,  un concept turistic destinat celor care doresc o evadare din cotidian şi apreciază îmbinarea dintre frumuseţea naturii, confortul şi serviciile  la cele mai înalte standarde.  ,,Am dorit să-l specializăm de la început în oferirea de servicii pentru vizitatorii aflaţi în vacanţe sau în zile libere la sfârşit de săptămână, care vin la noi pentru recreere şi relaxare, distracţie şi divertisment, întâlniri şi conferinţe de afaceri, cei care vor să descopere natura Deltei Dunării.  Ne adresăm unei clientele exigente care va căuta şi aprecia ca atare serviciile de clasă înaltă” a spus  Mihai Puflene.

 

Taşcu Gigică: ,,Puflene Resort” înseamnă lux, înseamnă natură

Taşcu Gigică este recepţionierul resortului, un angajat de încredere încă de la inaugurarea complexului în 2012.  Este o plăcere să stai de vorbă cu Taşi, aşa cum îi spun ai casei. Într-un dialog cu Taşcu Gigică am aflat de ce Puflene Resort este atracţia iubitorilor de Deltă.

Reporter.: Ce înseamnă ,,Puflene Resort” pentru iubitorii de Deltă şi nu numai?

Taşcu Gigică: ,,Puflene Resort” înseamnă punctul principal   din Deltă, înseamnă lux, înseamnă natură.

R: Este cel mai renumit şi cel mai căutat complex de servicii hoteliere din această parte a Deltei. De când s-a deschis aceată oază de lux şi frumuseţe?

T.G.: De 7 ani funcţionează ,,Puflene Resort”. Este singurul resort de asemena amploare din Deltă, dar cel mai mare avantaj al nostru,  aşa cu le spun la toţi cei care aleg ,,Puflene Resort”, lux găseşti oriunde, la Bucureşti, la Constanţa, la Braşov, dar  Deltă, nu.  Acest lucru ne face pe noi diferiţi faţă de orice alt loc sau faţă de alte hoteluri din ţară.

R.: Putea dezvolta o astfel de afacere un antreprenor  străin locului, străin faţă de această parte a Dobrogei?

T.G.: Poate sunt un pic subiectiv,  dar  cunosc  personal familia care a înfiinţat această afacere. Pot spune că nu zona a făcut ca acest resort să se dezvolte,  ci determinarea. Această familie a ştiut exact ceea ce îşi doreşte  şi a reuşit, determinarea a creat acest loc. Determinarea familiei Puflene a fost incredibilă pentru  a face acest resort. Este la 42 km de Tulcea, la întrarea în Deltă, pe braţul Sfântul Gheorghe, la porţile Deltei. Unul dintre cele mai mari avantaje  ale resortului este că se ajunge direct cu maşina. Este o şosea foarte bună, renovată recent.

,,Puflene Resort” acoperă toate cerinţele de pe piaţa hotelieră

R.: Ce oferă ,,Puflene Resort”?

T.G.: Oferă  oricărui gust, exact ceea ce caută.  Pentru  companiile  interesate să organizeze team-building-uri, seminarii de pregătire, întâlniri ale echipelor de afaceri ori sportive oferă un  centru  de conferinţe cu 6 săli, toate dotate  cu tot ceea ce este necesar pentru  astfel de activităţi. Pentru turişti oferă o  piscină exterioară de dimensiuni olimpice, piscină interioară, sală de  ping-pong, biliard. Turiştii  activi au la dispoziţie o curte de 7,5 ha,  cu terenuri de sport, fotbal, tenis de câmp, baschet, volei. Pentru cei care vin doar să se relaxeze, pot pescui.  Sunt şase  pontoane amenajate pe malul lacului Murighiol. Pentru începători   oferim şi undiţe, dar un  pescar adevărat vine dotat pentru pescuit. Pentru familiile cu copii punem la dispoziţie o piscină  pentru copii, o aventura parc cu diferite jocuri. Este locul ideal ori pentru o vacanţă de familie ori pentru bussines, acoperim toate cerinţele de pe piaţă.

Excursii în Delta Dunării

R.: De la resort se organizează excursii în Deltă. Ce oferte aveţi pentru turişti?

T.: Resortul organizează excursii zilnic în Deltă cu durată diferită. Sunt excursii de  3 ore, dar şi de  7 ore, în funcţie de solicitările clienţilor. Se pot vizita lacurile, Sulina, Pădurea Letea sau Sfântul Gheorghe.  Cele mai apreciate şi căutate sunt  traseele lungi, până la Sulina, Letea şi Sf. Gheorghe.  În  cele şapte ore nu înseamnă că se  stă în barcă, nu!  De exemplu, pentru Letea se pleacă de aici pe un traseu de cel mult 2 ore  numai pe canale şi pe lacuri. La Letea sunt  preluaţi de un ghid cu maşini de teren şi se  vizitează pădurea Letea, caii sălbatici, un lac cu apă sărată care are o legendă foarte frumoasă,  dunele de nisip, satele de acolo, Letea, CA Rosetti, iar drumul înapoi, tot pe canale, cel mult două ore. În cele şapte  ore nu este nimic la fel, totul este în schimbare. Merită o astfel de expediţie.  Spre  Sulina, înseamnă un traseu de până la 2 ore  cu barca pe braţul Sulina. Se  ajunge acolo unde timp de trei  ore  se vizitează oraşul, fosta capitală a piraţilor,  se poate face plajă la mare, după care se revine la resort.  Este un mod plăcut de a petrece timpul, dar şi de a vedea frumuseţiile Deltei, fauna şi flora care sunt unice şi variate.  

Un meniu diversificat din care nu lipseşte  peştele de Dunăre

 R.: Aveţi o bucătărie foarte bine organizată. Cu ce vă  întâmpinaţi clienţii?

T.G.:  Cum este şi normal, ne întâmpinăm clienţii cu preparate din peşte în primul rând, peşte proaspăt din Dunăre. Dar punem la dispoziţe un meniu variat din pui, porc, vită, peşte. Avem şi oaspeţi care nu mănâncă peşte şi atunci oferta noastră trebuie să se adreseze şi lor.  Specialitatea casei este saramura de peşte, un preparat foarte bun, un deliciu. Nu folosim peşte congelat, doar proaspăt luat de la pescari şi de la cherhanale. Iar chef Laurenţiu Drăgănoiu, care stă în spatele preparatelor, îi încântă pe clienţi prin gust, aspect şi arome. Bucătăria de la ,,Puflene Resort” este artă!

,,Puflene Resort”, investiţie de 15 milioane de euro

R.: A fost o investiţie de amploare, cum s-a reuşit?

T.G.: A fost un proiect european,  cu o cofinanţare de 50%. S-a reuşit pentru că, şi mă repet, a existat  determinare.  Proiectul european a fost un ajutor foarte bun, şi financiar şi de promovare,  un proiect benefic  din toate punctele de vedere. Financiar pentru că am reuşit să construim la asemenea nivel, iar  publicitar  pentru că fiind Uniunea Europeană, proiectul se duce mai departe,  se duce faima Deltei peste tot.  Valoarea întregii investiţii a fost de 15 milioane de euro.

Capelă în resortul de lux

R.: Resortul se întinde pe o suprafaţă foarte mare, 10 hectare. Multă verdeaţă, multe construcţii utile şi luxoase. Dar aveţi şi o capelă, un locaş  cu o pictură foarte frumoasă. Rar ca într-un astfel de resort să existe şi o capelă. De ce o capelă?

T.G.:  Sănătate, prospeţime şi  în  plus de  asta putem să organizăm cununiile religioase în cazul în care există solicitări.  S-au oficiat căsătorii în capelă, dar preotul este adus de invitaţi. Noi doar punem la  dispoziţie capela şi oferim tot ce este necesar pentru evenimentul în sine. Capela a fost pictată de două fete foarte pricepute, tinere.

Satele din Deltă trăiesc din turism

R.: Câte locuri de cazare are resortul?

T.G: Avem 250 de locuri de cazare la un total de 118 camere. Avem camerele de hotel şi bungalouri. Pentru familiile cu copii recomandăm bungalourile, având  un living , un dormitor şi o terasă. Avem 16 bungalouri. Avem două restaurante,  Salcia şi Nufărul, dar acesta se foloseşte în general  pentru evenimente, avem pizzerie la bazin, terase. S-au început  construcţiile în 2006 şi s-a tăiat panglica în 2012.   În 2012 când am deschis resortul eram singuri aici, era pustiu. Investiţia i-a inspirat  şi pe alţii, astfel că acum sunt multe pensiuni şi se mai construiesc.  Pot spune că nu mai sunt sate, sunt puncte turistice.  Lumea şi-a tranformat casa în spaţii de cazare.  Delta a devenit un pol de turism, deşi putea fi valorificată  mult mai mult. Delta a fost şi este o oportunitate,  putea dintotdeauna să pună România pe hartă. Astăzi,  satele de aici  trăiesc din turism.  Dar satul tradiţional, specific Deltei, nu se mai regăseşte,vechile comunităţi turceşti, lipoveneşti  s-au pierdut în timp, a rămas doar legenda din spatele lor.  A fost o zonă săracă, dar  fondurile europene i-au  ajutat pe oameni să se dezvolte. Dar  trebuie spus că un rol important l-au avut acei antreprenori  care şi-au  arătat interesul faţă de Deltă.  Ei au dezvoltat turismul aici.

Statul român nu promovează suficient Delta Dunării

R.: În ce perioadă funcţionează resortul?

T.G.:  Se deschide la 15 aprilie, în funcţie de vreme, şi îşi închide porţile undeva la la 1 noiembrie, când  vremea nu ne mai permite.  Numărul de turişti este din ce în ce mai mare, chiar şi numărul turiştilor străini este în creştere. Dacă am face o statistică, aceasta ar arăta cam  20% turişti străini  şi 80% români.  Este o creştere, dar nu exponenţială.  Explicaţia este clară, lipseşte promovarea.  Pentru promovare noi avem puterea limitată,  dar statul este cel care are obligaţia să  promoveze zona.  Dar n-a făcut-o! România a avut  preşedinţia  Consiliului Uniunii Europene, o întrunire organizându-se aici, la  ,,Puflene Resort”, şi tu ca stat nu promovezi Delta? Fără cuvinte!   Dar ne-au trecut pragul multe vedete, aş aminti pe Simona Halep, Loedana Groza, mulţi artişti. Chiar la intrare avem un tablou cu aceşti  oaspeţi ai  noştri. Aici au fost realizate emisiuni de televiziune, tot pentru promovare. Dar cum spuneam, noi avem posibilităţi limitate de promovare.  Cei care ne trec pragul revin însă de fiecare dată, se îndrăgosteasc de ,,Puflene Resort”.

 

 Chef Laurenţiu Drăgănoiu, artizanul din spatele preparatelor de la ,,Puflene Resort” 

Este o încântare să  guşti din preparatele bucătăriei de la ,,Puflene Resort”.  Farfuria prezentată clienţilor este o îmbinare reuşiră a gustului, aspectului şi   rafinamentului.  În spatele farfuriilor de aici este chef Laurenţiu Drăgănoiu, care are o experienţă de 17 ani în bucătăriile  unor restaurante  şi hoteluri internaţionale renumite. Tânărul chef Laurenţiu Drăgănoiu a reuşit să  transforme  experienţa  culinară  în artă şi să creeze  emoţie prin îmbinarea  perfectă de  gust, culoare şi arome.  Pentru clienţii săi, ,,Puflene Resort” a adus în bucătărie un adevărat artizan al preparatelor culinare.  ,,Am venit cu un aer nou, dar şi cu experienţa dobândită  în mari restaurante şi hoteluri renumite în ţară şi peste hotare. Am ales de data aceasta acest resort pentru liniştea şi specificul zonei.  În orice bucătărie trebuie să-ţi laşi amprenta, farfuriile să te reprezinte. Am schimbat meniul, am introdus preparate noi. Storceagul de sturion, de somn, borşul de peşte nu aveau cum să lipsească  din  meniul restaurantului.  Folosim doar  peşte proaspăt. Borşul de peşte este o mâncare  tipică zonei, nu se poate în Deltă fără borş de peşte. Este important să  pregăteşti preparate gustoase şi speciale, dar este, de asemenea, foarte  important  să le şi vinzi. Vreau să pregătesc preparate în văzul clienţilor, să-i ,,implic”  pe clienţi în bucătărie. Astăzi de exemplu, am ales să pregătesc borşul  la ceaun pe pirostrii, la foc cu lemne.  Se fierbe peştele întreg, se separă de oase, se pun mai multe sortiente de peşte, nu trebuie să fie nici alb, dar nici roşu.  Durează cam o oră, la foc cu lemne. Se poate face în mai multe feluri, cei din sud folosesc orez, iar cei din nord cartofi. Dar întotdeauna  se foloseşte borşul.  În schimb, storceagul  este dres cu smântână şi se face doar din sturion. Noi, cei mai tineri, am început să-l adaptăm, îl facem şi din somn. Voi prepara, tot afară din bucătărie,  peşti mari,  întregi. Clientul trebuie să vadă pentru a comanda” a explicat chef Laurenţiu Drăgănoiu.

,,Principalele ingrediente pe care le veţi găsi în farfuriile mele sunt  dragostea şi dăruirea totală”

Chef Laurenţiu Drăgănoiu a iubit  bucătăria  încă din copilărie, având-o ca exemplu pe mama lui care este maestru bucătar. Cu paşi mici, cu perseverenţă şi implicare a reuşit ca la  numai 26 de ani să fie chef bucătar în  hoteluri şi restaurante  renumite în ţară şi străinătate, dar şi pe vase de croazieră. Chef Laurenţiu Drăgănoiu spune că n-ar putea lucra în alt domeniu de activitate, bucătăria fiind pentru el un mod de viaţă. ,,Am lucrat în SUA, Asia, am lucrat foarte mult pe vapor. Am stat pe litoral la hoteluri de  5 stele , la Bucureşti, Braşov, Constanţa, dar am ales acum zona aceasta pentru că este şi o oază de linişte.  Trebuie să iţi placă munca aceasta. Eu mă gândesc la un restaurant ca la un spital , unde oamenii  vin nefericiţi  şi cu diverse probleme, iar la final  părăsesc locaţia cu zâmbetul pe buze pentru că au beneficiat de trataentul de care aveau nevoie.  La un restaurant  gustul  mâncării trebuie să se îmbine cu atmostera  creată” a mai spus chef Laurenţiu.  De-a lungul anilor, prin restaurantele în care l-au dus paşii, a gătit pentru vedete şi actori renumiţi  precum Van Damme, Steven Segal, Wesley Snipes, etc. Este o plăcere să fii clientul ,,Puflene Resort” şi stând la masă să vină chef-ul bucătar şi să te întrebe : ,,Astăzi ce aţi dori să vă gătesc!”  Chef Laurenţiu surprinde  clienţii resortului cu astfel de  situaţii. Este un bucătar atipic şi un perfecţionist.  ,,La acest resort recomand scrumbia, cel mai bun peşte după părerea mea. Dar şi  un morun gătit ca la carte este,  de asemenea,  un deliciu pentru iubitorii  de Deltă.  Dar să ştiţi că principalele ingrediente pe care le veţi găsi în farfuriile mele sunt  dragostea şi dăruirea totală” a mai adăugat chef Laurenţiu.   La ,,Puflene Resort”, clienţii au regăsit afirmaţiile lui  chef Laurenţiu în preparatele comandate şi consumate.  (Lucia Baki)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here