•  Sărbătoarea oraşului va fi organizată în perioada 23-25 august

  •  Localnicii pot vedea istoria urbei într-o expoziţie de fotografie organizată la Casa de cultură

 

Oraşul Victoria va fi în sărbătoare în perioada 23 – 25 august a.c., când localnicii sunt invitaţi la ,,Zilele oraşului” şi la fesivalul ,,La noi, la Victoria, veniţi!”. Este o tradiţie ca în fiecare an, în luna august Primăria şi Consiliul Local Victoria să organizeze sărbătoarea urbei şi să dea tonul distracţiei. Pe scena montată în centrul oraşului vor urca artişti de muzică uşoară şi populară renumiţi din ţară şi din zonă. În acest an însă va fi rememorată istoria oraşului la împlinirea a 70 de ani de la înfiinţare. În acest sens va fi organizată o expoziţie de fotografie la Casa de cultură. ,,Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Victoria, ocazie cu care se va organiza o expoziţie de fotografie la Casa de cultură începând cu data de 23 august a.c., intitulată sugestiv ,,Oraşul Victoria – Arc peste timp”. Învităm cetăţenii care vor să contribuie cu fotografii vechi ale oraşului să contacteze biroul secretariat din cadrul primăriei Victoria” a spus primarul Gheorghe Cristian.

30.250 lei bani alocaţi pentru festival

Ziua de sâmbătă, 24 august a.c.,va fi dedicată festivalului ,,La noi, la Victoria, veniţi!” Evenimentul va începe la ora 19.00 şi se va desfăşura în centrul oraşului, în faţa Casei de cultură. La acest festival au fost invitaţi următorii artişti: Vocelis, Piticu, Speak şi Proconsul. Evenimentul se va încheia cu un foc de artificii în jurul orei 23.00. ,,La noi, la Victoria, veniţi!” este imnul oraşului Victoria şi are zeci de ani vechime. Unii localnici spun că este vechi cât oraşul al cărui certificat de naştere a fost semnat cu 70 de ani în urmă. 30.250 lei sunt banii alocaţi pentru acest festival, din care 15.000 lei finanţare de la CJ Braşov şi 15.250 lei de la bugetul local.

Certificat de naştere al oraşului Victoria

,,Certificatul de naştere al oraşului Victoria a fost conceput în noiembrie 1949. Oraşul Victoria seamănă cu un oraş staţiune. Casele viu colorate, dantelăria de lemn a balcoanelor, ferestre mari şi luminoase” titra ziarul Scânteia de la acea vreme. Ion Leonte a scris prima poezie dedicată noului oraş, la 21 iunie 1959, publicală în ziarul judeţean ,,Drum Nou” şi apoi în revista ,,Luceafărul”, la 1 mai 1960. Oraşul Victoria a fost edificat pe locuri neumblate, aşa cum au fost şi Motru sau Dej. La recesământul de la 1 iulie 1968 oraşul Victoria avea 7.107 locuitori, iar Făgăraşul 23.940. Colonia Ucea a fost transformată în Oraşul Victoria prin Decretul 467 din 12 noiembrie 1954 al MAN. Prima unitate administrativă de conducere a oraşului a fost Sfatul Popular înfiinţat la 28 aprilie 1954. Dumitru Mihăescu a fost primul preşedinte al Sfatului Popular, un laborant al combinatului în vîrstă de 35 de ani originar din judeţul Dîmboviţa, comuna Bezdeal. În această funcţie au urmat: Ion Chitic – şofer, Nicolae Coţofană – strungar, Victor Morariu, Ioan Glăjaru, Vasile Roşoiu, Nicolae Breaz, Victor Zamfirescu, Ionel Băiulescu, Olimpia Beca, Viorel Olteanu, Gheorghe Cristian, care conduce oraşul şi astăzi.

 

Istoria oraşului Victoria

Puţini sunt localnicii din Victoria care cunosc istoria oraşului în care trăiesc, poate cei mai în vârstă care au pus umărul la edificarea oraşului. Construcţia a fost strâns legată de combinatul chimic, intreprindere care datează încă din anul 1938. La vremea aceea, când al doilea război mondial bătea la uşă, guvernanţii au iniţiat proiectul de edificare a unei fabrici chimice la Ucea care să producă pulberi explozive. Aveau deja ca exemple o fabrică similară care era în plină dezvoltare la Făgăraş. Alegerea locului în care să se edifice o nouă fabrică n-a fost greu de realizat astfel că singura opţiune a fost la poalele Munţilor Făgăraşului, la Ucea. Lângă fabrică s-a edificat apoi o colonie pentru muncitori, militari şi specialiştii care lucrau în intreprindere. După 1944 însă colonia s-a extins înspre satele din jur formându-se o întreagă localitate cu locuinţe şi utilităţi. În 1954 Colonia Ucea a devenit Oraşul Victoria. (Carla TATU)

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here