•  ,,Dacă ne mai convocaţi încă odată la şedinţă cu acest proiect de hotărâre nu ne mai prezentăm” au spus consilierii locali de la Hârseni

 

Legislativul de la Hârseni a fost convocat în şedinţă extraordinară luni, 12 august a.c. începând cu ora 18.00 pentru a dezbate  proiectul de hotărâre  privind magazinul din satul Sebeş. Era a treia oară  în nici două luni când Executivul forţează adoptarea unei hotărâri de consiliu prin care să fie închiriat imobilul printr-un act adiţional la un contract semnat în anul 2009.  Au fost prezenţi la plen 10 din cei 11 consilieri locali, iar preşedinte de şedinţă a fost consilierul local independent, Daniel Dâmboiu. ,,Dacă ne mai convocaţi o dată la şedinţă cu acest proiect de hotărîre nu ne mai prezentăm” a spus consilierul local Daniel Dâmboiu. Acesta, în numele Legislativului,  a cerut din nou  Primăriei Hârseni, scoaterea la licitaţie publică a spaţiului comercial din satul Sebeş.  Ca şi în celelalte şedinţe ale CL Hârseni, discuţiile  pe marginea  acestui subiect au fost aprinse  şi s-au întins pe parcursul a zeci de minute.  Ca la final aleşii locali să respingă  proiectul de hotărâre cu privire la prelungirea contractului nr. 3.656 din 25 august 2009 încheiat cu SC Marioalyss SRL. S-a  decis, de asemenea,  ca  Primăria Hârseni să organizeze licitaţie publică pentru închirierea respectivului spaţiu.  ,,Vom angaja un expert şi vom organiza  licitaţie publică pentru închirierea spaţiului comercial din Sebeş” a spus primarul, Mihai Olteanu, în faţa plenului.

Vor să sesizeze  Curtea de Conturi

Majoritatea consilierilor locali prin vocea preşedintelui de şedinţă Daniel Dâmboiu a scos la iveală o serie de informaţii care până atunci n-au fost prezentate plenului.  ,,În plenul şedinţei de la sfârşitul lunii iulie a.c., am fost minţiţi, reprezentantul  firmei SC Marioalyss Com SRL a enumerat mai multe lucrări de investiţii precizând faptul că nu a solicitat niciun leu de la bugetul local. Am constatat că această firmă a făcut o compensare cu Primăria Hârseni în valoare de  9.611 lei şi nu există  niciun document  justificativ. Cred că s-a făcut o ilegalitate. Aceeaşi persoană mai susţinea că administratorii firmei sunt de bună credinţă. De fapt, lucrurile nu sunt chiar aşa, din documentele puse la dispoziţie de Primăria Hârseni am depistat un prejudiciu adus  la bugetul local de 9.611 lei. În baza căror documente s-au făcut acele compensări? La dosarul de şedinţă nu am avut niciun document în acest sens. Trebuia să fie o cerere, aşa cum stipulează contractul din 2009, prin care se cerea voie proprietarului, CL Hârseni, să se facă investiţii. Există o astfel de cerere? Sunt nereguli şi drept urare pentru a se reglementa această situaţie, rog consiliul local să sesizeze Curtea de Conturi în vederea unui control” a spus consilierul local, Daniel Dîmboiu.

Secretarul, acuzat de aleşii locali

În plenul şedinţei extraordinare secretarul comunei,  Simona Făgărăşanu,  a fost acuzată de consilierii locali  că nu apără instituţia, deşi este angajată pentru acest lucru. ,,Sunteţi secretarul CL Hârseni şi  trebuie să apăraţi instituţia, sunteţi plătită pentru acest lucru, dar văd că apăraţi firma. În documentele depuse la dosarul de şedinţă am descoperit mai multe nereguli la acest contract şi dvs n-aţi spus nimic” a mai spus preşedintele de şedinţă. ,,Nu mă acuzaţi, nu apăr pe nimeni, este un contract în derulare şi  care expiră în data de 26 august 2019. Totul este legal. Cum puteam scoate la licitaţie un spaţiu care era sub contract?” a spus secretarul comunei. În replică, aleşii locali au spus: ,,la fel cum aţi întocmit proiectul dehotărâre privind prelungirea contractului”.

Nereguli în contractul de închiriere

Consilierii locali au invocat, în acest scandal,  documentele  anexate proiectului de hotărâre pe care, au spus ei, le-au analizat în comisiile despecialitate.  ,,În referatul de specialitate  nr. 4.407 din 6 august 2019 semnat de Compartimentului juridic   se menţionează faptul că proiectul de hotărâre este  conform cu HCL nr. 29 din 24 aprilie 2019. În realitate  această hotărâre nu există.  S-a dorit să se facă referire la HCL nr. 29 din 24 aprilie 2013. Nu s-a ţinut însă cont  de HCL la acest contract de închiriere şi această societate a adus un  prejudiciu la bugetul local de 725,40 euro. Conform actului adiţional nr.2 din 6 iunie 2013 preţul chiriei la acest imobil era  de 139,22  euro, nerespectând  HCL 29 din 24 aprilie 2013. Însă chiria trebuia să fie de 149,04 euro, astfel societatea a prejudiciat bugetului local cu 10,07 euro pe lună,  adică 729, 40 euro” a explicat preşedintele de şedinţă.  ,,Aţi greşit socotelile nu aţi făcut bine calculul, spaţiul de depozitare l-aţi calculat tot la 1,5 euro în loc de 1 euro şi din acest motiv apare această diferenţă” a ţinut să explice  primarul, Mihai Olteanu. În urma discuţiilor  derulate pe un ton aspru şi ridicat, proiectul  de hotărâre a fost respins, majoritatea consilierilor locali votând ,,împotrivă” sau abţinându-se, doar trei dintre ei fiind de acord cu prelungirea contractului cu firma  Marioalyss SRL. (Carla TATU)

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here