•  Cunoscutul alpinist Zsolt Torok a fost găsit decedat, sâmbătă, 17 august, în Munţii Făgăraş, după ce soţia sa i-a semnalat dispariţia în dimineaţa aceleiaşi zile
  •   Zsolt Torok, 45 de ani, a fost localizat în zona Vârfului Negoiu din Munţii Făgăraş

Veste cumplită pentru toţi cei care iubesc muntele. Zsolt Torok, unul dintre cei mai cunoscuţi alpinşti de la noi, care a urcat cele mai înalte vârfuri şi a stabilit premiere în escalada mondială, a murit fulgerător.

Şi-a găsit sfârşitul în Făgăraş

Nu sunt şi n-am fost niciodată omul care să subestimeze muntele“. Asta spunea în vara lui 2017 într-o tabără din munţii Everest. Acum, toţi cei care l-au cunoscut şi l-au însoţit în expediţii sunt şocaţi de acest sfârşit brutal şi nedrept. Dispariţia lui Zsolt Torok a fost anunţată la 112 şi Salvamont sâmbătă dimineaţa. Alpinistul plecase singur în Munţii Făgăraş şi ar fi trebuit ca miercuri, 14 august, să se întâlnească cu nişte prieteni în zona vârfului Negoiu. Sâmbătă, când aceştia au ajuns la refugiul Călţun, au găsit bagajul lui acolo şi au dat alarma. Salvamontişti din Argeş şi Sibiu au plecat să îl caute. Într-un final l-au găsit cu ajutorul camerei de termoviziune a unui elicopter. „A fost identificat de la primul survol. Acolo unde a căzut e foarte abrupt. Nu se pune problema să aterizeze elicopterul, va fi ridicat cu troliul… A alunecat, a fost stânca foarte udă, a plouat mult în ultimele zile, a ieşit din refugiu să încerce să facă ceva solo şi fiind stanca udă, bănuiesc, a căzut”, a explicat Ion Sănduloiu, şef Salvamont Argeş.

A căzut într-o râpă la peste 2000 de m altitudine

Zsolt Torok a căzut într-o râpă la peste 2000 de m altitudine, în apropiere de Muchia Fierăstrău – un traseu de alpinism cu grad ridicat de dificultate. Cei care îl cunosc spun că el nu se aventura în astfel de locuri fără asigurări. Aşa că, fie asigurarea s-a rupt din peretele stâncos, fie alpinistul a riscat de această dată. „Sincer, speram să nu i se întâmple chestia asta, pentru că ştiam că făcuse … străbătuse toţi munţii înalţi din lume, nu mă aşteptam să i se întâmple tocmai lui acest lucru şi în Făgăraş, la el acasă!“, a spus Cristian Toma, Salvamont Argeş.

Zsolt Torok, considerat unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti din ţară

Zsolt Torok a fost pasionat de munte încă de copil, iar acum era considerat unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti tehnici din România. El şi alpinistul Vlad Căpuşan au fost primii care au ajuns în 2016 pe vârful Saldim din Himalaya. Câteva zile mai târziu Torok povestea cât de grea a fost experienţa: „Chiar sus a fost îngrozitor. M-am simţit ca într-un sablator, sablat din particule de gheaţă. Urlam, nu rezistam. Urlam, mă certam cu vântul, nu reuşeam să mă poziţionez“. Dar Zsolt Torok nu a renunţat niciodată şi a reuşit să ajungă pe cele mai înalte vârfuri ale lumii, iar printre realizările sale notabile sunt Trilogia Alpilor – cu vârfurile Matterhorn şi Eiger, K2, Aconcagua şi expediţia Narga Parbat în Himalaya, realizată în premieră românească. În 2016, alpinistul povestea: „Eu nu pot să scap de gândul ăsta că aveam 5 anişori şi mama mea povestea de Everest… şi acum sunt aici şi mă uit la peretele ăsta, la Everest“. În 2017, a fost surprins de avalanşă în Himalaya în timp ce încerca să ajungă pe Vârful Pumori. Un an mai târziu a reuşit. În 2017 spunea: „Eu stimez pe toată lumea care respectă muntele, care umbă, care îşi ia angajamentul să se ridice din fotoliu şi să facă ceva. Nu există că ceea ce vezi aici nu îţi schimbă viaţa“. Zsolt Torok mărturisea că în timpul expediţiilor îi era foarte dor de casă, de toţi prietenii şi de toate cunoştinţele. „Aici fiecare secundă… mai ales că am trecut printr-o boală şi trebuie să mă concentrez… Clipele trec aşa concentrându-te şi abia după ce termini şi vii înapoi, atunci te poţi debarasa de gândurile astea şi revii la o normalitate“.

„Crestele munţilor şi alpinismul românesc sunt mai sărace şi mai triste“

Iată însă că Munţii Făgăraş au luat tribut viaţa încercatului alpinist lăsând un gol imens nu numai în sufletul familiei, ci şi în inimile salvamontiştilor care l-au admirat şi respectat. „Crestele munţilor şi alpinismul românesc sunt mai sărace şi mai triste de acum. A plecat dintre noi, răpus de marea sa pasiune, unul dintre marii alpinişti ai ţării, un caracter deosebit, un prieten al Salvamont România, un OM… În munca noastră, încărcarea psihică este mare în fiecare situaţie în care intervenim, dar sunt momente în care aceasta depăşeşte şi puterea noastră de înţelegere şi de acceptarea a cruntei realităţi“, a transmis, sâmbătă, Salvamont România. Salvamontiştii au transmis condoleanţe familiei şi celor care l-au cunoscut. „Condoleanţe familiei şi tuturor celor care l-au cunoscut, i-au admirat şi apreciat performanţele. Rămas bun prieten drag!“, a mai transmis Salvamont România.

Mesaj emoţionant şi al soţiei alpinistului

Trupul neînsufleţit al alpinistului Zsolt Torok a fost depus, duminică şi luni, la Teatrul de Stat Arad pentru ca cei care l-au cunoscut să-şi ia rămas bun de la el, a anunţat familia. Soţia alpinistului, cea care a anunţat, sâmbătă  dispariţia acestuia, a scris un mesaj emoţionant pe Facebook, anunţând că Zsolt Torok va fi înmormântat marţi, la cimitirul Eternitatea. „Cei care l-au iubit, admirat şi respectat pe dragul nostru Zsolt Torok pot să îşi ia un ultim rămas bun, duminică şi luni la Teatrul de Stat Arad. Înmormântarea va avea loc marţi, la orele 14.00, la cimitirul Eternitatea (UTA). Micul Prinţ a plecat în ultima lui călătorie, aşa dintr-o dată, prea devreme, prea dureros, prea straniu…“, a scris pe Facebook Laura Nădăban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here