•  Prin rotaţie, aceleaşi persoane conduc unitatea spitalicească din municipiu

Pentru angajaţii Spitalului Municipal Făgăraş, demisia managerului Persida Ţâmboiu anunţată luni, 19 august a.c., nu era o noutate, aceasta fiind vehiculată cu mai mult tip înainte. Este demisia care a fost ţinută în stand-by de consiliul de administraţie al spitalului şi de conducerea Primăriei Făgăraş, dar pusă pe tapet pentru a spăla în vreun fel imaginea instituţiei medicale în faţa imaginilor aduse în faţa  opiniei publice de către presă şi de către parlamentarul USR. Aşa se face că Persida Ţâmboiu  şi-a făcut publică demisia în dimineaţa de luni, 19 august 2019,  în conferinţă de presă.  ,,Demisia mea este un protest faţă de tot ceea ce s-a spus şi scris negativ la adresa spitalului. S-a scris pe reţelele de socializare, s-au publicat articole negative în presă şi  la tv despre spitalul din Făgăraş” şi-a justificat gestul  Persida Ţâmboiu.   ,,A vorbit de demisie mai demult, la spital fiind prezentă tot mai puţin” au spus unii medici care acuză tensiuni în instituţie. Am încercat să aflăm dacă demisia managerului a fost înregistrată la Primăria Făgăraş. Răspunsul funcţionarei de la Registratură a fost şocant: ,,Registrul se află, momentan, în Primărie, nu este la noi”. La Secretariatul spitalului nu s-a regăsit demisia managerului, iar angajata care a ţinut loc secretarei a refuzat să dea relaţii despre acest subiect. Nici în zilele următoare, reporterii Monitorul de Făgăraş n-au regăsit demisia managerului în registrele primăriei sau ale spitalului. De altfel,  la conferinţa de presă organizată, primarul şi-a invitat doar  ,,presa de casă”  favorabilă lui pentru a evita întrebările pe care le consideră, fără nicio logică,   incomode şi la care refuză sistematic să răspundă.

Demisie pentru imagine

Demisia poate fi un răspuns  la acţiunea deputatului USR care a efectuat o vizită în spital unde a identificat o serie de nereguli legate de igienă şi de organizare. Oricum această demisie nu rezolvă problemele din spital, eventual se vrea  doar spălarea imaginii. Persida Ţâmboiu  a fost desemnată pe funcţia de manager al spitalului din Făgăraş în urma unui concurs organizat în ianuarie 2019.  Au intrat atunci  în concurs doi candidaţi, Persida Ţâmboiu şi dr. Constantin Iordache, iar comisia de concurs a fost condusă de  Mariana Câju, preşedinte, secretar fără drept de vot Adriana Tănase, iar membri dr. Ioan Grigoriu, dr. Liviu Muntean, ambii manageri la spitale din Braşov.   Persida Ţâmboiu este economist şi a ocupat funcţia de director economic la acest spital prin decizia primarului Făgăraşului, ulterior a fost numită manager interimar, urmând confirmarea pe funcţie  în ianuarie 2019, după concurs.  Începând de săptămâna trecută, spitalul din Făgăraş  trece din nou prin furcile unui interimat, echipa desemnată de primar fiind formată din: dr.  Mihaela Pandrea, ca manager interimar,  director medical interimar dr. Constantin Grigoriţă, director economic interimar Dorina Haneş.

Cel mai mare angajator din municipiu

Spitalul Municipal Făgăraş este încadrat la gradul IV, cu 273 de paturi şi are 501 angajaţi. Veniturile  spitalului  sunt formate din  fondurile obţinute prin contractul lunar cu CAS de 1,5 milioanre de lei lunar şi din alocaţiile de la bugetul local.  Despre modul în care este  cheltuit bugetul instituţiei, în ediţia viitoare.  Spitalul Municipal Făgăraş este, alături de Primăria Făgăraş, cel mai mare angajator din municipiu, nivelul salariilor fiind, de asemenea, cel mai ridicat din urbe.

Manageri pe bandă rulantă

Spitalul Municipal Făgăraş a avut în ultimele 2 decenii mai mulţi manageri şi echipe deconducere. A fost manager dr. Mircea Grapă, apoi ec. Laurean Gheţea. Mandatele lor au fost cele mai lungi, dar şi cele în care s-au semnalat multe disensiuni în cadrul personalului angajat.  O perioadă de un an, în intervalul 2009-2010, spitalul a fost condus de dr. Mihaela Pandrea, ca director interimar.  Echipa formată din Dr. Adina Ursu, Liliana Beldescu şi Cristina Florea s-a aflat la conducerea spitalului după demisia directorului Laurean Gheţea. O altă schimbare a survenit în 2017 când dr. Liliana Beldescu a fost numită de primar ca manager interimar. N-a durat însă mult pentru că primarul a adus la conducere un italian, pe Erik Coccheti, pe care l-a prezentat ca fiind cel mai potrivit în funcţia de manager. De la 1 august 2017, Erik Coccheti a format echipă cu dr. Dan Ungureanu ca director medical şi cu Persida Ţâmboiu ca director economic. După alte câteva luni, primarul nu l-a mai vrut pe italianul Coccheti ca manager, criticându-l, şi a numit-o în funcţia de manager pe dr. Liliana Beldescu. Echipa acceptată la conducere în perioada 2017- august 2018 a fost formată din dr Beldescu, Persida Ţâmboiu şi dr. Delia Dragoş ca director medical şi mai apoi dr. Ioan Tiseanu. La 6 august 2018, primarul a semnat numirea ec. Persida Ţâboiu în funcţia de manager interimar  care a format echipă cu dr. Mihaela Pandrea ca director medical şi Dorina Haneş, director economic. De la 1 februarie 2019, după concurs, Persida Ţâmboiu a devenit manager, Dorina Haneş director economic şi dr. Mircea Grapă director medical.  În prezent, la conducere a revenit dr. Mihaela Pandrea ca manager, dr Constantin Grigoriţă ca director medical, iar Dorina Haneş are frâiele financiar-contabile, prin dispoziţia primarului. (Lucia BAKI)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here