Făgărăşenii au cerut o taxă mai mică pentru gunoiul menajer şi au strâns aproape 3000 de semnături care să-l convingă pe primar să renunţe la ideea lui de a oficializa tariful de 13 lei/persoană. Au organizat şi o dezbatere publică la casa de cultură în aprilie 2019 pentru a-l convinge pe primar să renunţe la ideea lui cu o taxă dublată. N-au avut însă succes întrucât primarul Făgăraşului susţinut de angajaţii plătiţi din banii publici au aplicat tariful majorat.  Primăria Făgăraş colectează banii de salubritate de la persoanele fizice  începând cu iunie 2019. În condiţiile în care  taxa este contestată de făgărăşeni. Chiar şi aşa primarul continuă să suţină că nivelul taxei este unul real. Consilierul local Cosmin Poparad, care şi-a preluat funcţia în luna aprilie 2019,  a demontat informaţiile primarului care au dus la stabilirea taxei la nivelul a 13 lei/persoană/lună. Consilierul local Cosmin Poparad susţine cu documente că nota de fundamentare a noului tarif este incorectă şi în plus afectează bugetul fiecărei familii din Făgăraş. Cosmin Poparad a depus un proiect de hotărâre la  Primăria Făgăraş prin care cere scăderea taxei de  salubritate la 9,8 lei/persoană /lună. Consilierul local speră ca acest poiect de hotărâre să fie introdus pe ordinea de zi atât la comisiile de specialitate din cadrul Legislativului  cât şi în plenul CL Făgăraş din luna septembrie. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu alesul local Cosmin Poparad despre acest subiect.

 Proiect HCL pentru scăderea taxei de salubritate iniţiat de consilierul local Cosmin Poparad

,,Salco a fost subiectul care m-a înverşunat foarte mult şi care m-a determinat să preiau funcţia de consilier local rămasă vacantă, deşi nu  aveam de gând  ca în acest mandat  să  fac parte din CL Făgăraş. Dar văzând  că lucrurile nu stau aşa cum  s-au aşteptat făgărăşenii am acceptat să intru în CL Făgăraş şi să spun lucrurilor pe nume. Am făcut o solicitare de informare la Salco în calitatea de consilier local. Aşa cum procedează primarul au procedat şi cei de la Salco, mi-au pus la dispoziţie  informaţiile abia în a 29 zi după depunerea solicitării. Am cerut  să mi se comunice ce cantitate de deşeuri  au dus la groapa de gunoi de la Săcele în 2018, şi cât au dus în perioada  ianuarie- martie 2019. Am făcut  o analiză şi am văzut că lucrurile stipulate în nota de fundamentare a majorării preţului la salubritate nu sunt  reale. Am mai solicitat  în urmă cu peste 3 săptămâni să-mi  comunice datele şi pentru perioada  aprilie-iunie 2019, pentru a putea face o analiză completă. Nu am primit răspuns.  Atunci, cu informaţiile obţinute am conceput un proiect de hotărâre pe care  l-am depus la Primăria Făgăraş în ziua de vineri, 30 august 2019” a explicat Cosmin Poparad.

,,Dacă mă implic în activitatea Legislativului, primarul spune că-l atac”

,,De  multe ori cu presa de faţă  primarul  spunea că  vrea mai multă implicare din partea consilierilor locali. Acum am venit cu soluţia şi m-am implicat, cum dealtfel voi face şi în continuare. În conferinţa de presă spune acum  că eu nu fac altceva decât să-l atac. Nu mai înţeleg, e rău că nu ne implicăm  sau e rău că ne implicăm?” a spus Cosmin Poparad.

Preţul trebuie să fie proporţional cu cantitatea de gunoi colectată

,,Revenind la salubritate, în nota de fundamentare explic foarte clar, folosind informaţiile primite de la Salco, la groapa de gunoi de la Săcele nu s-au dus 1181 tone, cantitatea estimată de Salco, ci s-au dus doar 680 tone. Pe lună nu se colectează din Făgăraş  1181 tone.  Dacă se colecta cantitatea estimată de Salco,  preţul, poate, era justificat la 13 lei/persoană/lună. Dar  cantitatea fiind cam la jumătate trebuie să scadă şi preţul” a explicat consilierul local.

,,Primarul s-a obişnuit să taie şi să spânzure, iar consiliul doar să ridice mâna”

,,Mai mult, în urmă  cu o lună Salco a semnat contractul cu Comuna Beclean la un tarif de 8,15 lei/persoană/lună,   fundamentând prin aceea că se strânge gunoiul odată pe săptămână. Tot odată pe săptămână  se strânge şi din cartierele cu case din Făgăraş.  Voi cere colegilor din Consiliul Local să analizăm împreună proiectul meu în comisii şi apoi în plen. Sunt convins că  proiectul va aduna votul majorităţii consilierilor locali. Trebuie să  ne debarasăm de obiceiul  primarul, să taie şi să spânzure, lar consiliul local doar să voteze” a spus consilierul local.

Primarul n-a vrut să scadă tariful la salubritate

,,Tariful propus de mine este 9,8 lei/persoană/lună. La persoane juridice nu am putut să fac o evaluare pentru că Salco nu mi-a pus la dispoziţie informaţiile cerute. Cu siguranţă şi în cazul persoanelor juridice sunt  probleme  legate de fundamentarea tarifului.  Ştim cu toţii că Salco este firma CL Făgăraş, acţionar unic. În nota de fundamentare a tarifelor,  Salco îşi propune să obţină un profit de 1% în urma activităţii desfăşurate în Făgăraş. La Beclean însă  îşi  propune un profit de 0,1%. Pe de altă parte, Salco  nu plăteşte nicio redevenţă la Făgăraş,  însă la Beclean plăteşte  o redevenţă de 9500 lei/an, iar profitul Salco pentru aceste servicii este undeva de 8 lei/lună. Aceste inforaţii reies din nota de fundamentare întocmită de Salco.  Deci cine este câştigat din acest mod de abordare? Se vede clar că  Becleanul şi nu Făgăraşul. Prin urmare , vin, justificat, şi cer  scăderea tarifului şi îi susţin pe făgărăşeni. Primarul a crescut tariful fără să ţină cont de doleanţele făgărăşenilor. A avut timp suficient să reducă tariful dar nu a făcut-o. Pentru imagine vine acum să spună că lucrează la scăderea tarifului, o altă fumigenă nereală” a încheiat Cosmin Poparad. (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here