Începutul de an ºcolar este o aventurã financiarã pentru pãrinþi. Bugetul unei familii cu doi copii ºcolari a ajuns în acest an la peste 2000 de lei,  asta însemnând cheltuielile pentru strictul necesar. Astfel, pentru un copil de clasa a V-a, de pildã, pãrintele cumpãrã uniformã, manuale ºi rechizite, dar ºi un ghiozdan nou, în cazul în care cel de anul trecut nu mai poate fi folosit. Toate acestea costã, la un loc, peste 1000 de lei. Dacã se mai pune ºi treningul, adidaºii,  suma creºte proporþional. ªi pentru un copil de grãdiniþã, cheltuielile depãºesc lejer 600 de lei,  întrucât copilul  are nevoie  de încãlþãminte, uniformã, rechizite, iar dacã este înscris la creºã, se adaugã   pijamaua ºi alte haine de schimb. Pãrinþii sunt de pãrere cã  cheltuielile nu se opresc dupã prima zi de ºcoalã, ci se completeazã cu pretenþiile dascãlilor de la curs. În plus este încã valabil fondul clasei  care se stabileºte în prima ºedinþã cu pãrinþii.  Monitorul de Fãgãraº a stat de vorbã cu pãrinþii elevilor care au susþinut cã cheltuielile cu pregãtirea elevilor pentru ºcoalã sunt foarte mari, iar din an în an acestea cresc. Deºi nu este cazul Fãgãraºului, în alte oraºe din þarã pãrinþii îºi înscriu copiii la ºcoli ºi grãdiniþe private, unde pretenþiile sunt mult mai mari, iar cheltuielile pãrinþilor pe mãsurã.  Un pãrinte al cãrui copil va face clasa pregãtitoare la o astfel de ºcoalã privatã spune cã taxa de ºcolarizare este de 2.800 euro pe an, iar masa caldã de la prânz, 800 de euro pe an. În plus, trebuie cumpãrate uniforma specialã a ºcolii (200 de euro) ºi rechizite recomandate de unitatea de învãþãmânt (aproximativ 200 de lei). Uniforma cuprinde douã tricouri ºi o fustã, pentru fetiþe, un tricou ºi trening pentru sport, o pereche de pantaloni pentru uniformã ºi o vestã.  În Franþa de exemplu, pãrinþii nu sunt împovãraþi  de cheltuieli pentru cã  lista de rechizite este gânditã echilibrat pe tot parcursul unui an ºcolar.  În plus, cheltuielile  ºcolare ºi extraºcolare se deduc din impozit. Pãrinþii copiilor din Þara Fãgãraºului susþin cã raportat la nivelul veniturilor cheltuielile necesare pentru trimiterea copiilor la ºcoalã sunt foarte ridicate.  În rubrica ,,Vocile Þãrii Fãgãraºului” redãm o parte din opiniile pãrinþilor fãgãrãºeni.

 

Simona Fătu, 40 ani, Făgăraş

  • ,,Pentru noul an şcolar 2019 – 2020 am cheltuit peste 1.000 lei doar pentru articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru doi copii. Fata este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional ,,Radu Negru”,  iar băiatul este elev în clasa a V-a la Şcoala Gimnazială ,,Ovid Densuşianu”. Pentru rechizitele şcolare bugetul a depăşit suma de 250 lei. Deşi se spune că şcoala este gratuită, părinţii investesc foarte mulţi bani pentru copii, iar şcoala oferă elevilor doar manualele gratuite care sunt deteriorate. Sălile de clasă au fost frumos amenajate şi pot să spun că  dascălii din cele două instituţii şcolare îşi fac datoria”.

 

Monica Han, 38 ani, Făgăraş

  • ,,Nu ştiu câţi bani am cheltuit pentru noul an şcolar. În lunile de vară am cumpărat articolele de  îmbrăcăminte şi încălţăminte, iar în luna septembrie  am cumpărat doar rechizitele şcolare. Am un singur copil la şcoală care este elev în clasa a VII –a la Şcoala Generală nr. 7, dar de anul viitor, fetiţa  va merge la grădiniţă”.

 

  Cosmin Anca, 36 ani, Şoarş

  • ,,Pentru doi copii am cheltuit 1.500 lei pentru noul an şcolar.  Fetiţa este elevă în clasa a II-a la Şcoala Generală din Şoarş, iar băiatul este în clasa a IX-a la Colegiul Naţional ,,Doamna Stanca”. 1.100 de lei am cheltuit doar pentru uniformă, trening, blugi, pantofi, adidaşi, tricouri şi multe alte articole de îmbrăcăminte, iar 400 lei pentru rechizite şcolare. Deocamdată ne oprin cu cheltuielile pentru noul an şcolar, dar vom vedea la prima şedinţă cu părinţii dacă se strâng bani pentru fondul clasei”.

 

Simona Moldovan, Făgăraş

  • ,,Am o fetiţă în clasa a I-a la Colegiul Naţional ,,Radu Negru”, la învăţătoarea Florica Neagu. Pentru noul an şcolar am avut un buget de 500 de lei, din care  220 lei a fost  uniforma: două cămăşi, fustă, cravată, vestă şi 300 lei pentru trening, tricouri, adidaşi. Rechizitele nu le-am mai calculat. Nu m-am uitat la cheltuieli când este vorba de şcoală şi de copil. Sala de clasă a fost frumos amenajată, iar copiii au fost foarte încântaţi”.

 

Georgiana Gabor, 28 ani, Şona

  • ,,Nu am calculat toate cheltuielile pentru  noului an şcolar 2019 – 2020.  În  perioada iulie – august a.c., am făcut cumpărăturile pentru şcoală. Am doi copii, o feţiţă  înscrisă  la Grădiniţa ,,Albinuţa”, iar băiatul este în grupa pregătitoare  la Şcoala Gimnazială ,,Ovid Densuşianu”, la învăţătoarea Ana Niţă. Locuim în satul Şona şi de doi ani facem naveta la Făgăraş, pentru că şcoala şi grădiniţa din sat s-au desfiinţat. Când am auzit vestea mi-a părut rău, dar acum sunt bucuroasă pentru că la  oraş se face mai multă şcoală şi o să le prindă bine copiilor”.

 

Mădălina Creţu, 33 ani, Făgăraş

  • ,,Nu ştiu câţi bani am cheltuit pentru noul an şcolar, dar bugetul pentru  rechizite a depăşit suma de 600 lei. Un ghiozdan a fost 300 lei, penarul 60 lei, coperţile 45 lei, caietele studenţeşti 80 lei şi multe alte caiete, creioane, pixuri. Bugetul stabilit iniţial pentru rechizite a  depăşit cu mult. M-am gândit că 400 de lei vor fi  suficienţi. Pentru haine am cheltuit peste 500  lei, dar nu  am cumpărat tot necesarul  pentru că nu îmi permiteam. Cheltuielile respective  au fost pentru un copil, nu ştiu cum s-au descurcat părinţii care au mai mulţi copii la şcoală. Încă nu s-a discutat despre fondul clasei, dar urmează la prima şedinţă cu părinţii”.

 

Dul Maria Magdalena, 30 ani, Făgăraş

  • ,,Pentru noul an şcolar cheltuielile au fost mari. Am doi băieţi, Mihai este preşcolar, iar Ştefan  este elev la Şcoala Gimnazială ,,Ovid Densuşianu”.  Nu am calculat cât am cheltuit  pentru că am cumpărat cele necesare  pe rând. Şi rechizitele au fost destul de costisitoare, nu mă aşteptam să cheltuim atâţia bani. În acest an şcolar elevii din clasa pregătitoare au primit ghiozdane şi rechizite gratuite de la şcoală. Aşteptăm să ajungem acasă să vedem ce  trebuie să mai cumpărăm. Am noroc că la grădiniţă cerinţele sunt mai mici, iar cheltuielile sunt pe măsură”.

 

Giuverdea Gyongyike, 56 ani, Făgăraş

  • ,,De 6 ani am grijă de nepoţica Antonia. Mama fetei a murit şi eu am grijă de ea.  Antonia  este elevă în clasa a III-a la Colegiul Naţional ,,Doamna Stanca”. Pentru începutul anului şcolar nu am cheltuit mulţi bani pentru că bugetul familiei este mic. Am reuşit să-i cumpăr o cămaşă, pantaloni, trening, adidaşi şi câteva rechizite. Pe parcursul anului şcolar o să-i mai cumpăr şi altele”.

 

Eugenia R., 59 ani, Făgăraş

  • ,,Nu ştiu câţi bani au cheltuit părinţii pentru noul an şcolar pentru că fetiţa a fost plecată în vacanţă la părinţii ei în Spania. Din ţară i-am cumpărat rechizitele şi uniforma şcolară, iar bugetul a fost de 440 lei. Rechizitele au costat  peste 200 lei, iar uniforma a fost 240 lei”.

 

Dumitrescu Doina, 34 ani, Victoria

  • ,,Odată cu începutul anului şcolar am scos din buzunar sute de lei pentru a satisface cerinţele şcolarilor. Ce am agonisit în lunile iulie şi august am cheltuit în luna septembrie. Bugetul a fost de 700 lei pentru obiecte vestimentare şi rechizite şcolare. De la an la an sesizez că preţurile cresc, dar şi pretenţiile. Nu poţi să-i spui copilului că nu ai bani sau nu îţi permiţi, dar salariile sunt mici, iar cheltuielile sunt mari. Am optat pentru produse de calitate cu gândul să nu se deterioreze”.

 

Ioana Florea, 36 ani, Victoria

  • ,,Nu am cumpărat foarte multe lucruri, deşi am cheltuit mult. În acest an şcolar nu am cumpărat ghiozdan pentru că  este într-o  stare foarte bună cel de anul trecut şi ne-am gândit că nu este cazul să cumpărăm altul. Am luat strictul necesar, dar pe parcursul anului mai cumpărăm haine şi rechizite. Bugetul pentru noul an şcolar a fost de 500 lei pentru un copil”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here