Cabana Urlea din Munții Făgărașului  de la cota 1533 m altitudine a ars în întregime în seara de 18 septembrie 2019. Incendiul a izbucnit în jurul  orei 21.00, flăcările fiind vizibile de pe DN1. Pădurarii de la Ocolul Silvic Voila s-au deplasat în această dimineaţă la locul incendiului cînd au constatat că nu mai există nimic din ceea ce a fost Cabana Urlea. ,,Am aflat despre incediu miercuri seara târziu. Dimineaţa la ora 6.00 am plecat împreună cu un coleg pădurar la faţa locului. Cabana era arsă în întregime, dar focul nu s-a extins la pădure, doar câţiva molizi fiind puţin pârliţi. Am cărat zeci de bidoane cu apă de la izvolul de lângă cabană pentru a stinge focarele care mai fumegau.  Cabana Urlea avea două corpuri de clădire aflate la distanţă una de cealaltă. Au ars ambele corpuri. Bănuim că focul a fost pus intenţionat pentru că nu avea cum să se extindă de la un corp de clădire la celălalt” a declarat pădurarul Dan Cucu.

Proprietarii au depus plângere la Poliţia Lisa

Proprietarul cabanei Urlea a aflat despre dezastru în dimineaţa de joi, 19 septembrie a.c., când urca spre cabană pentru a  întocmi un stidiu geo necesar reabilitării obiectivului. ,,Pe drum m-am întâlnit cu pădurarii care coborau din munte şi m-au anunţat că Urlea a ars. Incediul n-a fost anunţat în seara resăpectivă, n-au fost pompierii acolo, nici pădurarii. Putea să ardă toată pădurea!  Am depus plângere la Poliţia Lisa care urmează să facă cercetările la faţa locului. Credem că focul a fost pus de o mână criminală” a declarat Bogdan Mihalache Ghiţă, preşedintele Asociaţiei ,,Poveştile Carpaţilor” care deţine în proprietate cabana Urlea.

 Incendiul a blocat proiectul de reabilitare de 350.000 euro 

Cabana Urlea a intrat în proprietatea Asociaţiei ,,Poveştile Carpaţilor” în iulie 2018, în urma vânzării acesteia de către fostul proprietar, Mihai Tânjală.  Asociaţia urma să reabiliteze cabana, în prezent aflându-se la faza obţinerii de avize. Investiţia se ridică la valoarea de 350.000 euro. ,,Conform proiectului nostru, cabana nu păstra în totalitate vechea arhitectură.  Lemnul cabanei era afectat de o ciupercă şi atunci am decis să realizăm structura cabanei din metal după care  să îmbrăcăm totul în lemn. După acest incendiu trebuie să reluăm de la capăt toată birocraţia avizelor şi studiilor” a explicat Bogdan Nihalache Ghiţă.  Un amplu reportaj despre Cabana Urlea  va fi publicat în  ediţia print a ziarului Monitorul de Făgăraş.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here