•  

     Cea mai mică lovitură îi poate  provoca o fractură lui Matei Nicula, micuţul de doar 2 ani şi jumătate din Victoria

Matei Nicula este un băieţel de doi ani şi jumătate din Victoria  care suferă de ,,boala oaselor de sticlă”. Copilul a fost diagnosticat cu această boală la vârsta de un an când abia învăţase să meargă. La primii paşi făcuţi prin casă a suferit şi prima fractură. De atunci copilul este mai mereu prin spitale unde i se fixează   ghips  pe membre. Rar este văzut  râzând, iar părinţii lui  îşi ascund  cu greu  lacrimile în faţa băiatului,  gândindu-se că  de aceeaşi boală au suferit  trei generaţii din familia lor.  Matei a văzut lumina zilei în data de 11 aprilie 2017, la Maternitatea  Făgăraş,  iar  medicii i-au acordat nota 10 la naştere. ,,În perioada sarcinii am fost la toate controalele medicale şi toţi medicii au spus că băiatul va fi sănătos şi nu va moşteni boala.  Am sperat şi m-am rugat ca Matei să fie sănătos, însă n-a fost aşa. Boala oaselor desticlă este  ereditară în familia noastră” a  spus Dănuţ Vasile Nicula, tatăl copilului. Veniturile familiei sunt foarte modeste, iar tratamentele copilului sunt costisitoare. Este motivul pentru care părinţii  lui Matei se îndreaptă spre cei care pot să-i ajute. Familia Nicula a deschis un cont, în lei, pe numele copilului:

IBAN RO84RNCB0060104117310001 – Nicula Vasile Ionuţ.

Şase fracturi într-un an

Matei se află în evidenţele Spitalului Clinic de Urgenţă din Cluj,  la secţia genetică, unde se prezintă pentru  monitorizare şi control tot la 6 luni sau mai des în caz de nevoie.. ,,În luna mai 2018, Matei a suferit prima fractură la antebraţul drept. Atunci medicii l-au diagnosticat cu osteogeneză imperfectă şi sclere albastre, adică ,,boala oaselor de sticlă” a spus tatăl băiatului.   Din luna mai 2018, de când a fost diagnosticat, Matei a suferit şase fracturi la membrele inferioare şi superioare.

 Analize costisitoare

Matei a fost programat la Spitalul Clinic de Urgenţă din Cluj pentru un set de analize în luna octombrie a.c. ,,Medicii din Cluj ne-au recomandat un set de analize care costă 270 euro. În funcţie de rezultatul acestor investigaţii  se va stabili tratamentul pentru Matei” a mai spus tatăl băiatului. Familia Nicula trăieşte din alocaţia de stat a copilului de 150 lei pe lună, iar mama minorului, Nicula Vasilica Corina,   lucrează ocazional cu ziua. În luna iulie a.c., familia Nicula a solicitat de la Primăria Victoria un ajutor de urgenţă pentru analizele micuţului.  Cererea a fost depusă în data de 19 iulie a.c., iar  în şedinţa ordinară de la sfârşitul lunii august a.c., aleşii urbei au alocat pentru Matei suma de 1.500 lei.

Chinuit de medici incompetenţi

Matei a fost internat  de urgenţă în data de 17 septembrie a.c., la Spitalul de Urgenţă Luther din Sibiu,  la secţia ortopedie. ,,În jurul orei 9.00 băiatul se juca cu o maşinuţă, când s-a dezechilibrat şi a  căzut. În cădere şi-a fracturat  mâna dreaptă. Imediat am plecat cu el  la Sibiu, iar medicii specialişti au decis să ne interneze.  A doua zi, Matei a fost programat pentru o intervenţie chirurgicală la mâna dreaptă, când i-au fost introduse două tije. Sperăm ca totul să decurgă bine şi să fim externaţi cât mai repede.  În ultimele luni, Matei a suferit mai multe fracturi care-l fac să se deplaseze cu greutate. Mâinile şi picioarele sunt strâmbe din cauza unor medici care nu şi-au făcut datoria. Membrele nu au fost bine fixate în ghips şi din acest motiv sunt strâmbe. În urmă cu câteva luni  am ajuns la Spitalul Judeţean Braşov unde medicii i-au dat jos ghips-ul de la mână. Aceştia au observat că mâna era strâmbă şi au hotărât să i-o  ruptă din nou.  Am crezut că fac infart! Copilul a suferit din nou din cauza medicilor incompetenţi” a mai spus tatăl copilului.

,,Nu am încredere în medicii de la spitalul din  Făgăraş”

Mai mereu Matei  a fost transportat de urgenţă cu ambulanţa la Spitalul Municipal Făgăraş şi la Spitalul Judeţean Braşov. ,,În urmă cu două săptămâni am solicitat din nou ambulanţa. Matei s-a jucat şi s-a lovit la umărul stâng. Am ajuns la Spitalul Municipal Făgăraş cu ambulanţa  în jurul orei 10.00. Medicul i-a făcut o radiografie şi a spus că are clavicula ruptă. Nu i-a făcut nimic şi ne-a  îndrumat spre  Spitalul Judeţean Braşov. Am aşteptat pe holul spitalului  din Făgăraş trei ore şi jumătate, după care  am cedat nervos. În ziua respectivă ambulanţa nu a fost disponibilă, a avut alte urgenţe. Am cerut să se menţioneze în fişa medicală acest lucru, dar nimeni nu a ţinut cont de solicitarea mea.  Copilul plângea, îl durea umărul, personalul medical i-a dat un calmant şi ne-a recomandat să mergem la un alt spital să-l vadă un medic specialist. Am plecat din spital în jurul orei 13.30 şi ne-am dus la Spitalul Luther din Sibiu cu radiografia făcută la Spitalul din Făgăraş. Medicii din Sibiu au spus că nu există leziuni osoase. Am rămas şocaţi, nu mi-a venit să cred, dar ne-am bucurat că nu există leziuni. Din acest motiv nu mai  am încredere în medicii de la Spitalul Miunicipal Făgăraş. Aceştia nu au ştiut să interpreteze o radiografie! Cum este posibil aşa ceva?” a mai spus  tatăl copilului.

Boală ereditară

,,Trei generaţii de la noi din familie au suferit de  boala oaselor de sticlă. Această boală este ereditară. Tata, Dumnezeu să-l ierte, a fost diagnosticat cu boala oaselor de sticlă, iar în ultima perioadă din viaţă  abia se mai deplasa. A suferit zeci de fracturi. Şi eu am fost diagnosticat cu aceeaşi boală. Am avut 72 de fracturi la mâini şi la picioare. Doar la mâna dreaptă am avut peste 25 de fracturi şi am suferit şi cinci intervenţii chirurgicale. Din cauza bolii am probleme cu sistemul auditiv, iar  şoldul de la piciorul drept este deplasat şi trebuie să mă operez, dar medicii mi-au spus că rămân cu sechele şi aşa am renunţat.  În 2007 am obţinut o indemnizaţie pentru persoane cu  handicap, dar am renunţat la acest drept pentru că indemnizaţia era foarte mică. Am lucrat la o firmă din Sibiu până în 18 iunie 2019, când am solicitat încetarea contractului de muncă  pentru a putea să-l însoţesc pe  Matei  la spital”  a mai spus tatăl copilului. (Carla TATU)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here