•   Proiectul noii cantine de ajutor social aşteaptă de peste un an finanţarea

Deşi se vorbeşte de peste un an despre proiectul denumit  ,,Reabilitare, modernizare, extindere, dotare Cantină de Ajutor Social şi înfiinţare şi dotare Centru de zi pentru persoane vârsnice în Municipiul Făgăraş”, acesta este bifat doar pe hârtie. Şi consilierii locali au votat indicatorii tehnici şi economici pentru această investiţie, dar  HCL în cauză aşteaptă să se regăsească în investiţii. Oricum directorul Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Făgăraş este optimist şi speră ca proiectul să fie finanţat în curând.  ,,A fost depus în urmă cu şase luni la Alba Iulia şi în prezent este în faza de evaluare.  Sperăm ca în luna octombrie a.c., contractul de finanţare să fie semnat. Proiectul a fost evaluat şi aprobat cu 63 de puncte din 100. Pentru a obţine finanţare punctajul minim era de 50 de puncte. Am fost depunctaţi în favoarea zonelor defavorizate în care nu există centru de zi şi cantină socială. Finanţarea acestui proiect se face din fonduri  europene şi se ridică la 700 mii euro.  Proiectul vizează: reabilitarea cantinei şi dotarea cu echipamente performante de bucătărie, sală de mese şi mobilier. Clădirea se va extinde pentru înfiinţarea  unui centrul de zi pentru persoane vârstnice. Beneficiarii  care nu au venituri  vor mânca aici gratuit. În cadrul proiectului se va achiziţiona şi un autoturism cu accesorii specifice pentru transport de alimente” a spus  Bogdan Taflan, directorul de la Direcţia de  Asistenţă Socială Făgăraş.

  Acelaşi proiect şi în urmăcu un an

Bogdan Taflan  vorbea despre acelaşi proiect şi în octombrie 2018 şi spera ca investiţia să se realizeze cât mai curând.  ,,DAS Făgăraş şi Primăria Făgăraş vor înfiinţa un centru de zi pentru persoanele defavorizate din municipiu. Este un proiect european în valoare de 950.000 euro care va fi depus pentru finanţare până la data de 3 decembrie 2018 la Centrul Alba. Centrul va funcţiona într-o clădire nouă, va avea o cantină socială cu capacitatea de 300 locuri, sală de mese, club, ateliere, bucătărie echipată complet, o autoutilitară pentru transport hrană la domiciliul persoanelor nedeplasabile. Centrul va avea 17 angajaţi” declara în octombrie 2018  Bogdan Taflan, directorul DAS Făgăraş.

 GAL-ul Primăriei Făgăraş

Pentru întocmirea proiectelor cu finanţare europeană s-a creat în cadrul Primăriei Făgăraş un compartiment special denumit  ,,Compartimentul Implementare Proiecte de Finanţare”. Lucrătorii acestui compartiment  sunt angajaţi ai primăriei, dar beneficiază şi de comisioane la fiecare proiect realizat. În octombrie 2017, acest compartiment  cerea Legislativului să aprobe   înfiinţarea unui GAL care să se ocupe de implementarea strategiei de dezvoltare locală pentru zonele defavorizate ale municipiului. Astfel s-a înfiinţat Asociaţia ,,Gal pentru regenerare urbană a municipiului Făgăraş”   în octombrie 2017 şi a fost înregistrată în Registrul Asociaţilor de la Judecătoria Făgăraş prin Dosarul nr. 4180/226/9.10.2017, la dresa UAT Făgăraş, Republicii nr. 3. Scopul declarat al asociaţiei se referă la creşterea calităţii vieţii în teritoriul Galului.   ,,Asociaţia are ca scop sprijinirea zonelor marginalizate urbane, cele afectate de sărăcie şi excluziune socială de la nivelul oraşului astfel încât comunităţile din aceste zone să poată beneficia de soluţii integrate şi personalizate care să le permită depăşirea situaţiei de vulnabilitate” a explicat atunci în faţa CL Făgăraş Elena Nemeş, mandatată de primar  să reprezinte această asociaţie.  Nu este singura asociaţie a Primăriei Făgăraş. Mai există şi Asociaţia de Dezvoltare   Integrată a Făgăraşului – ADIF, care  este condusă  de Lavinia Gheorghe, consilierul primarului.

 

Oamenii primarului conduc GAL-ul

Membrii fondatori ai asociaţiei erau: Municipiul Făgăraş reprezentat de Elena Nemeş, Serviciul Public de Asistenţă Socială reprezentat de Bogdan Taflan, Asociaţia de Dezvoltare Integrată a Făgăraşului reprezentată de Lavinia Gheorghe, consilierul personal  al primarului, Spitalul Municipal Făgăraş reprezentat de Persida Ţâmboiu, Poliţia Locală Făgăraş reprezentată de Ioan Binig. Patrimoniul iniţial al asociaţiei în valoare de 1450 lei era format din aportul fiecărui membru: Municipiul Făgăraş- 290 lei, SPAS- 290 lei, Spitalul- 290 lei, Poliţia Locală-290 lei, Asociaţia -290 lei. Consiliul director cu mandat de 5 ani era format din: preşedinte- Elena Nemeş, Bogdan Taflan-vicepreşedinte, Ioan Binig-membru. Primăria Făgăraş a repartizat acestui Gal un spaţiu de 20 mp în centrul urbei, strada Republicii nr. 3. Conducerea  Gal-ului îşi lua, în 2017,  angajamentul în faţa Legislativului de a  atrage fonduri europene pentru dezvoltarea zonelor sărace ale Făgăraşului.

 Primul proiect al GAL-ului, respins

 Clădirile care nu fac cinste  Făgăraşului sunt amplasate în trei zone ale municipiului. Blocurile din cartierul 13 Decembrie, cunoscute ca ,,Italiene” locuite de  familii de rromi sunt o pată neagră pentru municipiu.  Locatarii de aici nu par însă deranjaţi  de condiţiile şi aspectul exterior al imobilelor şi totul este lăsat la voia întâmplării.  Şi blocul 6 din cartierul Combinat  arată  ca în evul mediu, fără apă, fără canalizare, înconjurat de mizerie. Şi în acest   focar de infecţie locuiesc familii de rromi cu mulţi copii. Gal-ul şi-a propus să întocmească şi să obţină finanţarea unui proiect în valoare de 5 milioane de euro menit să schimbe faţa Blocului nr. 6 din cartierul Combinat, a blocurilor din cartierul 13 Decembrie denumite ,,Italiene” şi a clădirii ,,Manotanţa”. Era primul proiect al GAL-ului Primăriei Făgăraş,  care însă a pornit cu stângul. Acesta  n-a trecut de comisiile de evaluare şi aprobare pentru finanţare din fonduri europene, neîndeplinind  criteriile stabilite de autoritatea de finanţare.  Pe lângă reabilitarea blocurilor, se voia   construirea a 150 de locuinţe sociale şi  înfiinţarea a 960 de locuri de muncă.

Proiect cu încetinitorul

La Cantina de Ajutor Social nu s-au mai realizat investiţii de mulţi ani, doar  lucrări de igienizare şi reparaţii pentru a putea funcţiona. Totul a fost ţinut în stand-by, parcă în aşteptarea proiectului european despre care vorbea directorul Bogdan Taflan. Tot angajaţii GAL-ului primăriei au întocmit acest proiect, explică directorul,  care însă n-a depăşit decât faza evaluării la Centrul Alba.

Cantina funcţionează de 26 de ani

La Cantina de ajutor social  au primit  hrană caldă  în luna septembrie a.c., 120 de persoane, deşi disponibile sunt 150 de locuri. Abonaţii primesc două mese pe zi,  prânz şi cină, raţia zilnică fiind de 12 lei/persoană.  Cantina de Ajutor Social a fost construită în anii 1991 – 1992 şi a fost dată în funcţiune un an mai târziu. Primarul de atunci al Făgăraşului, Nicolae Ciocan,  s-a ocupat personal de realizarea acestui proiect  destinat săracilor din municipiu. Fostul edil şi-a donat salariile aferente funcţiei pentru construirea acestei cantine. Beneficiază de masă caldă familiile cu risc de abandon familial, persoane cu dizabilităţi, persoanele cu venituri mici sau fără venituri. În zilele de sâmbătă şi duminică beneficiarii primesc hrană rece, de obicei salam, conserve, margarină şi pâine.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here