Luni, 7 octombrie a.c., s-a stins din viață maestrul de Karate Stan Schmidt, lăsând un imens gol în lumea practicanților acestei arte marțiale. Stan Schmidt, poreclit ,,gentleman-ul Karate-ului“, a murit la Melbourne. Stan Schmidt a fost unul dintre primii maeștri occidentali de Karate recunoscut de celebrul ,,Hombu dojo“ din Tokyo. Shihan Stan Schmidt s-a născut la Kokstad, Africa de Sud, în anul 1936, a studiat la Universitatea South Africa și începe practicarea artelor marțiale cu Judo, după cum îi mărturisea, într-un interviu, lui Jose M. Fraguas. ,,Aveam nouăsprezece ani, eram centură neagră la judo și tocmai îmi fracturasem glezna. Stăteam cu piciorul în ghips și așteptam să se vindece. Pe când zăceam și vegetam, instructorul meu de judo mi-a aruncat o carte în poală și mi-a spus: ,,Citește asta“. Era ,,Karate- The Art of Empty Hand Fighting“ a lui H. Nishiyama. Am început imediat să exersez, șezând în scaun, iar când mi s-a vindecat glezna am avansat la lucrul din picioare. După antrenamentul de judo, adunam un mic grup și le predam karate după carte. Până în cele din urmă, grupul de karate a devenit mai mare decât cel de judo. Atunci am plecat în Japonia cu proaspăta mea soție, Judy. După ce m-am uitat un pic în jur am ales să merg către JKA“.

,,Aveți grijă la instructorii dominați de cultul personalității, care se pun pe sine înaintea elevilor”

Stan Schmidt i-a avut ca profesori în tinerețe pe maeștrii Masatoshi Nakayama, K. Enoeda și Taiji Kase. A fost fondator al ,,Stan Smidt School of Karate“, primul dojo din Africa de Sud cu afiliere JKA. Mergea frecvent la Tokyo pentru antrenamente și examene de grad. A fost instructor-șef al JKA Africa de Sud și primul instructor care nu era de origine japoneză primit în celebrul Shihankai- ,,Consiliul maeștrilor“. În anul 2010 s-a retras de la conducerea dojo-ului din Africa de Sud și s-a stabilit la Melbourne, în Australia, unde a antrenat câțiva elevi în dojo-ul (N.R- sală de antrenamente în artele marțiale) său privat. ,,Antrenamentul foarte intens și foarte axat pe elementele fundamentale a rămas același, nu s-a schimbat niciodată. Cea mai importantă schimbare în sens pozitiv pe care am văzut-o e accentul mult mai mare care se pune acum pe bunkai- aplicațiile pentru autoapărare ale tehnicilor din kata. O altă schimbare majoră, dar la nivelul întregii lumi, este accentul pe competiție și pe karate-ul sportiv. Sunt prea multe competiții! Antrenamentul ar trebui să includă în continuare toate aspectele- kihon (N.R- tehnică de bază), kata (N.R- luptă imaginară cu mai mulți adversari), antrenamente speciale. În felul acesta poți fi nu doar campion la kata sau campion la kumite, ci campion la viață! Sănătate bună, autoapărare bună, spirit bun…Aveți grijă la instructorii dominați de cultul personalității, care se pun pe sine înaintea elevilor. Karate-ul adevărat antrenează nu numai corpul, ci și spiritul și sufletul practicantului…Ei bine, pentru mine mintea este cum și ce gândim; ,,voința“ este ce vrem să facem, să realizăm, iar sufletul sunt emoțiile. Arta karate-do-ului ne învață să controlăm aceste emoții, iar prin antrenamentul fizic putem ajunge la o stare de calm, care ne permite să rămânem echilibrați în condiții de presiune. În karate-ul adevărat, pe primul loc e spiritul; tehnica vine după aceea. Karate-ul e o călătorie fără sfârșit, care îți provoacă și alte descoperiri. În clipa în care cred că am înțeles o idee sau o tehnică, apar alte provocări. Pentru mine, karate-ul e ca urcușul pe un munte- nu doar că mă pune la încercare, dar mă și provoacă încontinuu să mă străduiesc să ating acel misterios pisc numit excelență! E o șansă extraordinară să poți face asta. De-abia aștept ziua următoare ca să mă antrenez, să mă cunosc din nou- și să-i înțeleg, să-i tolerez și să-i iubesc și pe alții în drumul meu, dacă e nevoie“ spunea maestrul Stan Schmidt.

 Stan Schmidt era creştin

Față de alte vedete, care s-au convertit la budism sau alte religii extrem orientale prin practicarea artelor marțiale, Stan Schmidt a rămas mereu echilibrat și fidel credinței creștine în care s-a născut. ,,Prefer să nu folosesc termenul ,,spiritual“, în special în legătură cu practica mea de karate, pentru că abordarea mea poate fi de natură pragmatică, științifică și artistică, dar nu religioasă. Karate-ul s-a născut din necesitatea unor oameni de a se apăra cu mâinile goale împotriva unor agresori. În cazul meu particular, tăria mea vine din credința în Dumnezeu și în principiile biblice. În ochii mei, fructele spiritului sunt bucuria, pacea, iubirea, credința, răbdarea, iertarea, dreptatea și bunătatea. Pe acestea mă străduiesc să le dobândesc“. Maestrul Stan Schmidt deținea 8 dan în karate Shotokan. (Ștefan BOTORAN)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here