•  Prea puţine doze de vaccin  antigripal
  •   8000 de doze de vaccind antigripal este necesarul pentru Ţara Făgăraşului
  •   În prima etapă s-au primit doar 80 de doze şi au fost repartizate Spitalului Municipal Făgăraş
  •   În farmacii nu se găseşte vaccinul antigripal

 

Pentru Ţara Făgăraşului au fost solicitate 8000 de doze de vaccin antigripal pentru sezonul rece din acest an. Solicitarea a fost făcută de DSP Făgăraş către MinisterulSănătăţii în urmă cu 2 luni. Aşa cum susţine Anca Bâtiu, purtătorul de cuvânt al DSP Braşov, primele doze de vaccin antigripal au ajuns deja la Făgăraş. ,,În prima tranşă am primit 80 dedoze de vaccind antigripal pe care le-am repartizat personalului medical de la Spitalul Municipal Făgăraş. Aşteptăm tranşa a doua, pe care  o vom primi, aşa cum am fost informaţi de la minister, până cel târziu 20 octombrie. Nu ştim câte doze vom primi” a spus Anca Bâtiu.  Dozele  vor fi repartizate medicilor de familie din Ţara Făgăraşului care sunt arondaţi punctului de lucru Făgăraş din cadrul DSP Braşov.   Ministerul Sănătăţii a achiziţionat, în 2019, un număr de 1.500.000 doze de vaccin gripal, cu aproximativ 200.000 mai mult faţă de anul trecut.

Medicii din Victoria aşteaptă 500 de doze de vaccin

Medicii de familie din oraşul Victoria aşteaptă dozele de vaccin antigripal. Peste 500 de doze vor ajunge la Victoria şi vor fi repartizate celor  cinci medici de familie care îşi desfăşoară activitatea în sediul Policlinicii.  ,,Ministerul Sănătăţii a achiziţionat dozele de vaccin antigripal şi urmează să fie împărţite pe judeţe. În acest an, vaccinul are patru tulpini şi oferă o protecţie extinsă. Noul vaccin tetravalet reprezintă o soluţie sporită în faţa gripei. Acesta poate fi administrat şi la copiii care sunt înregistraţi cu boli cronice şi  au vârsta de peste 6 luni. În luna august a.c., toţi medicii de familie din ţară au transmis către DSP  numărul de doze necesar, iar Ministerul Sănătăţii a achiziţionat dozele. Ca şi în anii trecuţi, dozele vor fi distribuite în mai multe rânduri. La cabinet am întocmit listele cu toţi beneficiarii care se încadrează în programul naţional pentru vaccinarea antigripală. 150 de pacienţii vor fi vaccinaţi. Sper ca până la sfârşitul lunii octombrie a.c., să intrăm în posesia dozelor”  a spus Sorin Prică, medic de familie.

Cine beneficiază de vaccinul antigripal

Vor beneficia de vaccin antigripal gratuit persoanele cu risc de îmbolnãvire, persoanele cu vârstã de peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, bãtrânii instituţionalizaţi şi nu în ultimul rând personalul medical. Unele persoane, deşi se încadreazã în programul naţional de vaccinare, şi-au achiziţionat doza şi au ajuns la cabinetul  medicilor de familie doar pentru administrare.  Conform OMS,  vaccinarea anualã este prioritarã pentru  urmãtoarelor categorii:  femeile însãrcinate în orice etapã a sarcinii;  copii cu vârsta între 6 luni şi 5 ani,  persoanele cu vârsta de peste 65 de ani,  persoanele care suferã afecţiuni medicale cronice şi afecţiuni munosuspensive,  personalul medical. Conform rapoartelor din sãnãtate, vaccinarea antigripalã poate oferi protecţie pentru 70-90%din populaţia sãnãtoasã şi poate atenua gravitatea manifestãrii şi complicaţiile asociate gripei pentru 60-80% din populaţia vârstnicã.

În farmacii nu se găseşte,  momentan, vaccinul

Pentru cã în anii trecuþi a fost întârziatã foarte mult campania gratuitã de vaccinare cu vaccin antigripal, localnicii vor sã-ºi cumpere dozele din farmacii. Numai cã la farmaciile din Þara Fãgãraºului  nu se gãseºte deocamdatã vaccinul antigripal. ,,Nu avem acest vaccin. Poate sãptãmâna aceasta sã primim pentru  cã am lansat comenzile” au spus farmacistele.  Sunt însã localnici care au reuºit sã-ºi achiziþioneze dozele din alte oraºe. ,,Sunt persoane care au cumpãrat vaccinul şi au venit la cabinet sã-l administrãm. Unii pacienţ  nu au mai aşteptat campania de vaccinare, alţii nu se încadreazã în acest program şi ºi-au cumpãrat doza” a mai spus medicul de familie, Sorin Pricã. ,,Nu aştept dozele gratuite, pentru cã nu se ştie când vor ajunge la medicii de familie şi nu risc sã mã îmbolnãvesc. Campania de imunizare antigripalã începe dupã 10 octombrie. Din acest motiv nu mai aştept” a spus Tudoran Ioan din Victoria. În farmacii vor fi disponibile  douã tipuri de produse: vaccinul cu virus viu inactivat în formã tetravalentã. În aceastã categorie sunt disponibile douã vaccinuri: Influvac Tetra (54,41 lei) care se distribuie şi în programul naţional şi Vaxigrip Tetra (58,69 lei). ,,În afarã de acestea, pentru prima oarã în România este adus anul acesta vaccinul cu virus viu atenuat care are administrare intranazalã. Este vaccinul fãrã înţepãturã. Se numeşte Fluenz Tetra şi se administreazã doar copiilor între doi ani şi 18 ani. Acest tip de vaccin costã aproximativ 110-120 de lei”, spun specialiºtii.  Persoanele care  vor sã se vaccineze şi nu fac parte din categoria de risc, vor plãti preţul întreg al vaccinului.

 55 medici de familie în Ţara Fãgãraşului

În Ţara Făgăraşului sunt înregistraţi 55 de medici defamilie. La Făgăraş au cabinete 23 de medici de familie, la Rupea sunt 4 medici de familie,iar la Victoria alţi 5 medici de familie. La Victoria îşi desfăşoară activitatea următorii medici de familie: dr. Sorin Prică, dr. Lidia Nălbuş, dr. Claudia Ghizdavu, dr. Ioan Baiulescu şi dr. Ioana Nascov.

Ce spune Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat, anul acesta 1,5 milioane de doze de vaccin destinate imunizării gratuite a persoanelor din categoriile de risc.   50.000 de doze de vaccin au fost trimise în teriotoriu. Alte 450.000 de doze de vaccin antigripal din cele 1,5 milioane achiziţionate de Ministerul Sănătăţii  au ajuns  în România în 10 octombrie, iar 500.000 urmează să fie distribuite în luna noiembrie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca pentru sezonul gripal 2019-2020 să se folosească un  vaccin tetravalent care să conţină 4 tulpini:

  • un virus de tip A / Brisbane / 02/2018 (H1N1)
  • un virus de tip A / South Australia / 34/2019 (H3N2);
  • un virus de tip B / Washington / 02/2019 (linie B / Victoria); şi
  • un virus B / Phuket / 3073/2013 asemănător (linia B / Yamagata).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here