Deşi sunt utilizate de oameni de pe tot pământul indiferent de vârstă şi sex, statul social şi educaţie, băuturile carbogazoase pot să cauzeze o serie de probleme atât la nivelul cavităţii bucale, dar şi la nivelul organismului. Conţn cantităţi crescute de zahăr, au ph acid netolerat de dinţi care afectează pacienţii de toate vârstele. Smalţul care este sunstanţă dură care se găseşte pe suprafaţa dinţilor şi protejează structurile din straturile profunde ale dinţilor, în condiţii locale şi supus în permanenţă acizilor din sucurile acidulate, smalţul, acesta se erodează şi apare sensibilitatea dentară sau în cazuri avansate chiar fractura dinţilor. Zahărul din sucurile acidulate reprezintă sursa de hrană pentru bacteriile din placa bacteriană, acestea se dezvoltă foarte bine în mediul dulce şi acid. Băuturile acidulate fără zahăr nu scad riscul apariţiei eroziunilor. Alternativa pentru copii şi adolescenţi este în primul rând exemplul părinţilor, clătirea cu apă după consumul de băuturi acide care înlătură o cantitate mare de acizi, periajul cu paste cu conţinut crescut de flor, aplicare de flor în cabinetul stomatologic. Menţinerea unei igiene orale foarte riguroase este bună pentru pacineţii care consumă sucuri acidulate. Periajul profesional şi detartrajul realizat în cabinetul stomatologic asigură înlăturarea de tartru şi placa bacteriană pe suprafaţa cărora aderă bacteriile şi se înmulţesc. Potrivit ultimelor studii băuturile cu acid deteriorează celulele, conservantul E 221 (benzoat de sodiu) are puterea să distrugă părţi din ADN. (Dr. Dan Gavrilă)