Deşi sunt utilizate de oameni de pe tot pământul indiferent de vârstă şi sex, statul social şi educaţie, băuturile carbogazoase pot să cauzeze o serie de probleme atât la nivelul cavităţii bucale, dar şi la nivelul organismului. Conţn cantităţi crescute de zahăr, au ph acid  netolerat de dinţi care afectează pacienţii de toate vârstele. Smalţul care este  sunstanţă dură care se găseşte pe suprafaţa dinţilor şi protejează structurile  din straturile  profunde ale dinţilor,  în condiţii locale şi supus în permanenţă  acizilor din sucurile acidulate, smalţul, acesta se erodează şi apare sensibilitatea dentară sau în cazuri avansate chiar fractura dinţilor. Zahărul  din sucurile acidulate reprezintă sursa de hrană  pentru bacteriile  din placa bacteriană,  acestea se dezvoltă foarte bine în mediul dulce şi acid. Băuturile acidulate fără zahăr nu scad riscul apariţiei eroziunilor. Alternativa pentru copii şi adolescenţi este în primul rând exemplul părinţilor, clătirea cu apă după consumul  de băuturi acide care înlătură  o cantitate mare de acizi,  periajul cu paste cu conţinut crescut de flor, aplicare de flor  în cabinetul stomatologic. Menţinerea unei igiene orale foarte riguroase este bună  pentru pacineţii care consumă sucuri acidulate.  Periajul profesional  şi detartrajul realizat în cabinetul stomatologic asigură înlăturarea   de tartru şi placa bacteriană  pe suprafaţa cărora aderă bacteriile şi se înmulţesc.  Potrivit ultimelor studii băuturile cu acid deteriorează celulele, conservantul E 221 (benzoat de sodiu) are puterea să distrugă părţi din ADN. (Dr. Dan Gavrilă)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here