56 de elevi sunt nominalizaţi pentru  bursele anuale, cei mai mulţi pentru performanţţele la învăţătură

 

Elevii de la şcolile  din oraşul Victoria vor fi recompensaţi pentru rezultatele şcolare şi sportive cu  burse finanţate din bugetul local.  Asta numai dacă aleşii locali vor aproba în plenul şedinţei ordinare programată pentru sfârşitul lunii noiembrie 2019 bugetul necesar acoperirii valorii burselor propuse de şcoli. Șase tipuri de burse se vor acorda elevilor de la Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu” şi de la  CT ,,Dr. Alexandru Bărbat”.  Aceste bursele se acordă în fiecare an şcolar cu respectarea prevederilor din ordinul MECTS nr. 5.576/ 1 noiembrie 2011 privind acordarea criteriilor generale a burselor pentru elevii din  învăţământul preuniversitar de stat. Comisia de burse şi Consiliul de Administraţie de la  Liceului Teoretic ,,IC Drăguşanu” au aprobat  47 de burse din care: două burse de performanţă, opt burse sportive, 15  de merit, cinci de studiu, cinci de boală şi 12 burse sociale. ,,În anul şcolar 2019 – 2020 avem mai multe categorii de burse. Condiţiile pentru acordarea burselor  au fost rezultatele la învăţătură, sport şi situaţii sociale deosebite. Toţi aceşti elevi au avut  media la purtare zece, aşa cum impune Ordinul” a spus profesoara Gabriela Lăpădat, preşedinta comisiei de burse.     La CT ,,Dr. Alexandru Bărbat” comisia de monitorizare şi acordării burselor a aprobat trei burse de merit, patru de studiu şi două sociale. Pe lângă aceste burse finanţate din bugetul local, elevii de la această instituţie de învăţământ mai beneficiază de burse acordate din bugetul de stat. Este vorba despre bani de liceu şi burse profesionale.

15 burse de merit la Teoretic

Pe lista elevilor merituoşi de la   Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu”   se află opt elevi de liceu şi alţi şapte  de gimnaziu. Este vorba despre: Cătălin Halbeş din clasa a XII –a Real cu  media 9,78, Cantea Alina din clasa a XI-a Real cu media 9,70, Leabu Cornea Andreea din clasa a X-a Real cu media 9,68, Cojocaru Andreea din clasa a X-a Real cu media 9,68, Glăjar Cristian din clasa a XII -a Uman cu media  9,63, Cuian Ana  Maria Veluţa din clasa a XII –a Uman cu media 9,57, Damian Denisa din clasa a XII-a Uman cu media 9,57, Cârje Maria din clasa a XI-a  Real cu  media 9,50, Gălbincea Ioana din clasa a VIII –a  A cu media 9,97, Flencana Ioana din clasa a VIII-a A cu media 9,94, Scorobeţ Cristian din clasa a VIII-a A cu media 9,94, Muntean Denis din clasa aVI-a C cu media 9,94, Niţă Maria din clasa a VII-a B cu  9,94, Silea Răduţ  din clasa a VI-a A cu media 9,91, Filipoiu Vlad Ciprian din clasa a VI-a B cu media 9,91.  Cuantumul bursei de merit este de 90 de lei/lună.

Șapte burse sportive

Elevii care au obţinut rezultate bune la concursurile sportive naţionale şi internaţionale au fost trecuţi pe lista  burselor sportive.   Sportivii sunt elevi la Liceul Teoretic şi sunt  legitimaţi la secţiile de karate şi orientare turistică din cadrul Clubului Sportiv Chimia. Elevii care vor  beneficia de aceste burse sunt: Beltechi Teona – karate, Oancea Miruna – karate, Funaru Andra – karate, Pop Diana – orientare, Timofte Andrei – orientare, Halmaghi Răzvan – orientare, Lodor Codruţa – orientare.  Aceşti copii vor încasa lunar suma de 90 de lei.

Două burse de performanţă

Două eleve din clasa a XII-a Real au participat la mai multe concursuri naţionale de ecologie şi au obţinut numeroare premii.   Raluca Mardan şi  Tăbăcaru Georgiana sunt recompensate cu burse de performanţă în cunatum de  90 de lei lunar.

Burse de studiu

Cinci elevi tot de la Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu” vor primi în acest an şcolar burse de studiu. Trei elevi din ciclul primar şi alţi doi de la liceu:  Tomescu Alexandru din clasa a VIII-a A cu media 9,88, Dumitrescu Vlad din clasa a VI-a A cu media 9,67, Ștefan Dragoş din clasa a VI-a A cu media 9,29, Chelariu Crina în clasa a XII-a Uman cu media 9,45 şi Ganga Nicoleta din clasa a XII-a Real cu media 9,03. Lunar aceşti elevi vor încasa câte  70 de lei fiecare.

Cinci burse medicale

Pentru motive medicale, pe baza certificatelor medicale eliberate de medicul specialist,  elevii pot beneficia de burse medicale, valoarea uneia fiind de  60 de lei.   La Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu” sunt cinci elevi care primesc bani pentru  afecţiunile pe care le au şi care sunt monitorizate şi de medicul şcolar Ioana Lazăr. Trei elevi liceeni beneficiază de acestă bursă şi doi elevi din ciclul gimnazial.

Şapte burse sociale respinse

19 elevi de la Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu” au depus dosare pentru a beneficia de burse sociale pentru că veniturile familiilor din care provin sunt modeste. Din totalul de 19 dosare, şapte au fost respinse întrucât solicitantul nu a depus toate actele la dosar conform regulamentului de acordare a burselor. Beneficiarii acestor burse sociale sunt  doi elevi din clasa a II-a, doi elevi din clasa a III-a, cinci elevi din clasa a IV-a, un elev clasa a VI-a şi doi elevi din clasa a VIII-a. Bursa socială este de 60 lei pe lună.

Bani de liceu

De la Colegiul Tehnic ,,Dr. Alexandru Bărbat” s-au înscris la programul naţional ,,Bani de liceu” 6 elevi care vor beneficia de 250 lei/lună. De acest ajutor bănesc pot beneficia doar elevii care provin din familii cu venituri mici, iar numărul absenţelor pe semestru nu trebuie să fie mai mare de 20. Membrii comisiei pentru acordarea burselor au realizat anchete sociale la domiciliul solicitantului. Tot la acest colegiu au mai fost depuse 72 de cereri pentru ,,Bursă profesională”, beneficiari putând fi doar  elevii înscrişi în clasele de profesională. Aceşti elevi vor primi lunar 250 lei   cu condiţia să nu lipsească de la ore şi de la practică. (Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here