•  Primarul a preluat iniţiativa de la consilierul local Cosmin Poparad căruia i-a blocat iniţiativa timp de 3 luni
  •   Problemele de la Salco Serv ascunse sub preş de primar

Cu surle şi trâmbiţe anunţă primarul Făgăraşului că reduce taxa de salubritate din ianuarie 2020. Vrea să fie salvatorul făgărăşenilor care au plătit 13 lei/lună în anul 2019 după  ce tot el a majorat tariful dispunând încasarea taxei la primărie. Tariful majorat i-a nemulţumit pe toţi făgărăşenii care au cerut în mod repetat recalcularea taxei şi implicit scăderea ei. S-au strâns şi semnături, într-o perioadă de 10 zile aproape 3000 de făgărăşeni au semnat petiţia, dar edilul şef n-a ţinut cont de părerea făgărăşenilor.  Oamenii au cerut o dezbatere publică în care să-şi explice opiniile şi să-i determine pe aleşii locali să renunţe la dublarea taxei.  ,,Cuantumul taxei speciale de salubritate reflectă costul efectiv al prestării serviciului de salubrizare” explica primarul în şedinţa publică din luna aprilie de la casa de cultură unde şi-a adus întreg staff-ul electoral pentru a impresiona mulţimea. Şi taxa a continuat să fie încasată la valoarea impusă de primărie.

Manipulare grosolană a făgărăşenilor

La câteva luni distanţă primarul vine cu altă strategie de manipulare a făgărăşenilor.  Scăderea taxei, achiziţia a 3 maşini de gunoi pentru a contracara  propunerea Salco de a majora taxa încă odată, undeva la 15 lei/persoană/lună.  Numai că propunerea taxei la 9 lei este preluată de primar de la consilierul local Cosmin Poparad care încearcă din luna august să reducă vaoarea taxei la 9,8 lei/persoană/lună, dar  propunerea i-a fost blocată de primar. În privinţa achiziţiei de maşini de gunoi,  acestea sunt plătite din banii făgărăşenilor care au  achitat un cost nejustificat pentru gunoi.

Poparad vs. primar

Un singur consilier local s-a aplecat asupra doleanţelor  făgărăşenilor şi a cerut Executivului să  introducă pe ordinea de zi a CL Făgăraş proiectul de hotărâre  privind scăderea taxei de salubritate la 9,8 lei/lună/persoană. Cosmin Poparad (a intrat în CL Făgăraş abia în luna aprilie 2019 când postul a rămas vacant) a argumentat  economic valoarea taxei propusă de el după ce a aşteptat  răspuns la documentele legale solicitate atât de la SC Salco Serv SA cât şi de la Primăria Făgăraş. În zadar a aşteptat însă proiectul de hotărâre  în cadrul Legislativului întrucât primarul a refuzat sistematic, spune acesta,  acest demers. ,,Fac ce vreau, nu sunt la dispoziţia dumneavoastră” i-a replicat primarul consilierului Poparad în plenul CL Făgăraş din luna octombrie când  i-a fost  solicitat  un răspuns la tărăgănarea demersului lui. Niciun alt consilier local nu s-a arătat interesat de   problema taxei de salubritate şi de doleanţele  făgărăşenilor.

Specialist în manipulare

Că primarul face ce vrea, aşa cum s-a exprimat în plenul CL Făgăraş, este un adevăr. Tariful de 13 lei justificat de primar  în luna aprilie 2019 prin aşa zisele  calcule economice  nu a avut o bază reală. Se poate dovedi acest lucru prin concluziile unui audit realizat la Salco Serv în august 2019.  Raportul arată că ,,din punct de vedere al evidenţei gestiunii deşeurilor Salco Serv nu deţine un sistem care să permită monitorizarea cantităţilor deşeuri generate”.  Raportul comandat de primar şi concluziile stabilite demonstrează  problemele reale ale serviciului de salubritate pe care Primăria Făgăraş le-a ascuns, susţinând sus şi tare majorarea tarifului pentru a nu falimenta Salco Serv.  Doleanţele făgărăşenilor n-au contat pentru primar deşi ocupă această funcţie pentru a le reprezenta interesele.  Acţiunea primarului de a refuza scăderea taxei ca apoi să comande un  audit în urma căruia să fie el iniţiatorul noului tarif micşorat nu este decât o acţiune de manipulare a electoratului pe care primarul o foloseşte foarte des. Edilul scade taxa de salubritate  în an electoral deşi aceasta a fost contestată de făgărăşeni pe tot parcursul anului 2019.

 Făgărăşenii n-au fost băgaţi în seamă de primar

Nu putem vorbi de taxa de salubritate fără să amintim acţiunea unui grup de făgărăşeni  care s-a implicat în campania  de scădere a taxei de salubritate.  După strângerea de semnături,  grupul de acţiune  a continuat demersurile. A depus o plângere  la Primăria Făgăraş şi alta la CL Făgăraş în luna  septembrie 2019.  Plângerea a fost depusă prin intermediul unei asociații civice de avocați care a atras  atenția că ,,s-a calculat taxa pe o cantitate de deșeuri mult mai mare față de cât se generează”. S-a primit acelaşi răspuns semnat de primar, ,,cuantumul taxei speciale de salubritate reflectă costul efectiv al prestării serviciului de salubrizare. Plângerea este nefondată”. Asta după ce primarul avea déjà raportul auditului comandat la Salco.

 

,,1. În luna Aprilie aproape 3000 de cetățenii atrag atenția că valoarea taxei este un abuz, însă fără succes.  Primarul a susținut că nu se mai poate scădea  taxa existând riscul ca societatea să intre în faliment.

  1. În August, Consilierul Cosmin Poparad propune un proiect pentru scăderea taxei și încearcă să îl introducă pe ordinea de zi, fără succes și fără sprijinul celor care sunt în slujba comunității.
  2. În luna septembrie înaintăm o Plângere către Primarie cu sprijinul unei Asociații de avocați, în care se atrage atenția asupra cantității eronate față de cât deșeu se depune la FinEco. Se mai atrage atenția că s-a făcut această mărire a taxei cu zero investiții, însă tot fără succes. Primăria susținea în continuare acest cuantum.
  3. În luna Noiembrie când se achiziționează 3 utilaje noi, se constată că în 2019 s-a depus mai puțin gunoi la FinEco față de cât s-a trecut în Fișa de fundamentare ( în 2019 s-a depus la FinEco aproximativ aceeași cantitate ca în 2018, iar Fișa de Fundamentare era necesar să aibă la bază cantitățile și cheltuielile cu măririle aferente / ultimele 12 luni) din 2020 taxa pe economia circulară va fi de 80 lei / tona depozitată (în 2019 aceasta fiind de 30 lei/tonă) și Primaria propune micșorarea taxei la 9 lei, victimizându-se că societatea Salco Serv propune o taxă mult mai mare. Achiziționarea noilor utilaje s-a făcut pe banii cetățenilor, bani ce au fost plătiți în plus la taxa abuzivă pe anul 2019” explică grupul de făgărăşeni care s-a implicat în scăderea taxei de salubritate. (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here