•  Sătenii i-au întâmpinat pe feciori la porţi cu ouă
  •   Păpara de la Ucea de Jos, obicei unic în ţară

Pe toate  uliţele satului Ucea de Jos  s-a auzit vineri, 6  decembrie a.c., strigătul cocoşului ,,Cucurigu”. Un obicei vechi al satului  readus în actualitate de ceata de feciori.  De praznicul Sfântului Nicolae  s-a format ceata de feciori, iar spre  seară  feciorii  s-au înarmat cu bâte şi fluieriţe pentru a  se face auziţi de gospodarii satului când strigă ,,Cucurigu”. La unele case însă au fost  nevoiţi să bată în porţi şi să strige din răsputeri ,,Cucurigu!”. Cetaşii au fost răsplătiţi de la fiecare casă cu ouă, conform obiceiului care dă startul sărbătorilor de iarnă. Ceata de feciori din Ucea de Jos respectă cu sfinţenie obiceiurile şi tradiţiile moştenite de la bunici şi străbunici. ,,În data de 6 decembrie 2019, în jurul orei 16.45, ne-am strâns la gazdă, pe strada Principală,  la fosta grădiniţă. Ne-am îmbrăcat frumos  cu recăle şi căciuli conform obiceiului şi am strigat ,,Cucurigu!” pe uliţele satului. Oamenii ies în faţa porţii şi ne dau ouă.  În casele unde sunt fete, cerem voie părinţilor să le lase pe fete la gazdă unde cu ouăle strânse din sat în seara de Sfântul Nicolae vom face o mare păpară. Fetele pe care le invităm la păpară vor fi alături de noi şi la jocul din vatra satului. În perioada următoare vom începe şi repeta colindele specifice satului nostru” a spus primarul cetei,  Bândescu Horia.

Obicei vechi de o sută de ani

Obiceiurile de iarnă sunt cele mai aşteptate momente ale anului şi cuprind datini şi obiceiuri păstrate din moşi-strămoşi. ,,În urmă cu 45 de ani eram fecior în ceata de la noi din sat. Pe vremea respectivă eram mai mulţi feciori în ceată, cel putin 10. Conform obiceiului de Sfântul Nicolae ne luam gazdă la o familie în sat şi în data de 6 decembrie, cântam ,,Cucurigu”  pe uliţele satului. Pe atunci cred că erau peste 150 de  case şi de la fiecare  primeam  2 – 4 ouă. Strângeam câteva corfe cu ouă. Când se umplea corfa o duceam la gazdă. Nu era casă să nu ne dea ouă. Acest obicei este foarte vechi cred că se practică de  o sută de ani. Pentru  feciori era cea mai mare bucurie sărbătorile de iarnă. Abia aşteptam să colindăm şi să jucăm, tot satul era antrenat în aceste obiceiuri. Căminul cultural era plin când  organizam joc. Înainte cu câteva săptămâni de Sfântul Nicolae ne pregăteam costumul popular compus din : cioareci, cămaşă, cheptăriţă, recăl şi vâstră. Mergeam în târg la Sibiu să ne cumpărăm oglinzi, pene de păun şi mărgele cu care  ne făceam vâstra cât mai bogată şi mai frumoasă. Era ceva special, foarte frumoasă, însă era grea, abia o puteam ţine pe cap” a spus Georgel Bânda din Ucea de Jos, de la numărul 167.

Ceata cu şase feciori

Ca în fiecare an tinerii din Ucea de Jos se organizează în ceată. Şase feciori organizează  ceata în această iarnă, care vor readuce în actualitate  vechile tradiţii şi obiceiuri.  Dacă o ceată de feciori din Ţara Făgăraşului are funcţii precum : vătaf mare, vătaf mic, contabil, crâşmar, la Ucea de Jos ceata de feciori este condusă de   primar, viceprimar şi crâşmar. Bândescu Horia a fost ales primar şi  va conduce ceata. Primarul Bândescu va fi cel mai activ pe timpul colindatului, al jocului din vatra satului şi el va cinsti cea mai vârstnică gazdă din sat.  Viceprimarul este Gurlea Cristian, iar el cinsteşte gazda cea mai tânără cu un joc, iar crâşmarul Gurlea Gabriel are grijă de băutura de la ceată.

  •   Primar – Bândescu Horia,
  •   Viceprimar – Gurlea Cristian,
  •   Crâşmar – Gurlea Gabriel
  •   Membrii: Glăjar Raul, Susai Sebastian şi Maier Sergiu.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here