La căminul cultural din localitatea Lisa s-a desfăşurat joi, 19 decembrie a.c.,  cea de-a II-a ediție a Festivalului ,,Tradiții românești” organizat de Școala Gimnazială Lisa împreună cu Primăria Comunei Lisa, în parteneriat  cu IŞJ Braşov prin coordonatorii prof. Ion Negrilă,  inspector  general adjunct, prof. dr. Sandor Ciprian, inspector şcolar, Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului Lisa, preot paroh Sergiu Dudan, Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului Sâmbăta de Sus, preot paroh  Ioan Drăghici.   Gheorghe Moga, primarul comunei Lisa, a fost prezent la eveniment. ,,Este un eveniment de succes, elevii fiind adevăraţi artişti. Vreau să-i felicit pentru implicare, felicitări şi profesorilor coordonatori, tuturor le doresc sărbători cu bucurie şi linişte” a spus primarul Gheorghe Moga. Organizatorii au oferit momente emoționante, în cadrul cărora sentimentele de patriotism s-au împletit cu obiceiurile și tradițiile din Țara Făgărașului, ducând cu succes la bun sfârşit scopul acestui concurs. Evenimentul a început la ora 9.30, când au fost primite delegațiile școlilor participante, în incinta Școlii Gimnaziale Lisa, elevii și dascălii s-au îmbrăcat în veșminte românești, lucru ce a adus o notă aparte evenimentului. Grupurile purtând pancarte cu localitatea din care provin s-au îndreptat apoi spre căminul cultural unde elevii s-au întrecut în cadrul celor patru secțiuni ale concursului: colinde și cântece patriotice susținute de grupuri vocale, colinde și cântece patriotice susținute de soliști, prezentare de costume populare și dansuri populare. Competiţia dintre şcoli a început la ora 10.00.

Grupul Sirinx a dat startul concursului

Concursul a început cu elevii Școlii Gimnaziale Ucea de Jos care fac parte din grupul Sirinx și care au interpretat, acompaniați la orgă și chitară, colinde și cântece patriotice coordonați de profesoara Adina Bârsan și Titi Cârstea. A urmat grupul ,,Ciucurii Drăgușului” din cadrul Școlii Gimnaziale ,,I.C. Drăgușanu” din Drăguș coordonați de profesorul Gheorghe Ionuț Ivaș cu care au interpretat ,,Vin colindători”, ,,O, ce veste minunată!” și ,,Dragă Românie!”. Elevii clasei a V-a de la Școala Gimnazială Lisa, conduși de profesoarele Tatiana Toacă și Drăgoiu Anca au interpretat ,,Răsună blând spre seară” și ,,La poartă la Ștefan Vodă”. Grupul de la Școala Gimnazială Cincu, condus de profesorii Dragoș Cornățean și Elena Țerbea au interpretat ,,Sus la poarta Raiului” și ,,O, ce veste minunată”. Colindele ,,Preumblă-se Maria” și ,,Țara mea-i un colț de Rai” interpretate de elevii claselor a VI-a, a VII-a și a VIII-a de la Școala Gimnazială Lisa, îndrumați de profesoara Laura Strugaru au stârnit emoții în sufletele celor prezenți. Elevii clasei a IV-a de la Școala Lisa conduși de profesoara Liliana Ivașcu au interpretat ,,Hai române, fruntea sus!”, ,,Măruț mărgăritar” și ,,Fă gazdă lumină-n casă”. Grupul vocal al elevilor clasei a III-a, tot de la Școala Lisa, coordonat de profesoara Laura Strugaru a interpretat ,,Domn, Domn să-nălțăm” și ,,Scoală gazdă mare”.

Secțiunea soliști

Șerban Mihaela de la Școala Gimnazială Lisa, îndrumată de profesorul Halmaghiu Mihai, a fermecat audiența cu ,,Acasă-i România” și ,,Deschide ușa creștine”. Sarsamă Andreea de la Clubul Elevilor Victoria, îndrumată de același profesor, a interpretat ,,O, ce veste minunată” și ,,Cântec de cătănie”. Maria Ștefania Neagoe, elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială Cincu, îndrumată de profesorii Cornățean Dragoș și Elena Țerbea, și-a adus și ea aportul la reușita evenimentului. ,,Rugăciune de Crăciun” și ,,Transilvanie frumoasă” au fost interpretate de către elevul Gușeilă Dragoș. Gabriela Boldizar, elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială Cincu și Maria Iaru de la Clubul Elevilor Victoria au încheiat secțiunea soliști.

Secțiunea prezentare costum popular

Andreea Furdui și Darius Broscoțeanu, îndrumați de profesoarele Tatiana Toacă și Anca Drăgoiu, au prezentat frumoasele costume populare specifice localității Lisa.

Secțiunea dansuri populare

A fost una dintre cele mai așteptate și spectaculoase probe în cadrul căreia elevii au interpretat cu o virtuozitate demnă de profesioniști dansuri specifice Țării Făgărașului precum ,,Jiana”, ,,Sârba popilor” și ,,Hațegana”. La această secțiune s-au întrecut elevii Liceului Teoretic ,,I.C. Drăgușanu” din Victoria, coordonați de profesoara Ioana Mihaela Vlad, elevii clasei a VIII-a din cadrul Școlii Gimnaziale Lisa, coordonați de profesoara Adriana Moga, iar elevii din cadrul Clubului Elevilor Făgăraș, coordonați de profesorul Marius Bălan, au încheiat concursul.

O atmosferă încărcată de bucurie

A fost o atmosferă încărcată de bucurie, dar și de emoție, în care elevii au oferit celor prezenți munca lor, animată și de dragostea pentru tradițiile specifice locului. ,,Am ținut foarte mult să inițiem acest festival, în primul rând pentru păstrarea și perpetuarea portului, dansului popular și cântecelor din Țara Făgărașului. Le mulțumesc pe această cale tuturor colegilor mei care au muncit pentru succesul acestui eveniment, atât celor din școala noastră, cât și invitaților” a spus Tatiana Toacă, directoarea Școlii Gimnaziale Lisa. (Ștefan BOTORAN)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here