Apicultorii din Țara Făgărașului s-au întâlnit joi, 13 februarie a.c., la Fundația Culturală ,,Negru Vodă” pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă crescătorii de albine, dar şi despre noile reglemetări în  domeniu.  Efectele aduse de noua schimbare climatică asupra albinelor  a fost un alt punct important al întâlnirii. Apicultorii organizaţi în Asociaţia Crescătorilor de  Albine din România se întâlnesc de  două ori pe an, în luna februarie şi la sfârşitul toamnei. Adunarea de la Făgăraş a fost organizată de preşedintele filialei din judeţul Braşov al Asociaţiei, Benedek Atilla, de directorul executiv Cornel Roca şi de Alexandru Mazilu, membru în commitetul director al Asociaţiei.

  •  ,,Este o întâlnire a apicultorilor din Țara Făgărașului, în cadrul căreia se dezbat probleme legate despre cum afectează schimbările climatice munca noastră, este totodată și un schimb de experiență în care învățăm noi metode și ne sfătuim să găsim noi soluții. Vreau să menționez că cei mai importanți producători de miere se află în Europa de Est.  Germania și țările din Vest aproape că nu mai au albine sau muște, la ei totul se produce pe cale artificială. O altă problemă o constituie zona noastră, care nu este foarte propice apiculturii. Singurul avantaj este că ne aflăm în centrul țării, de unde putem pleca în pastorală atât înspre Oltenia sau alte ținuturi, cât și în Ardeal. Ne aflăm la curbura Carpaților, lucru care aduce avantaje și dezavantaje. Nu suntem foarte mulți adunați la această ședință, circa 20-25 de persoane, dar vreau să vă spun că aici a venit doar spuma apicultorilor din Țara Făgărașului, cei mai serioși oameni” a spus Benedek Attila, președintele Asociației Apicultorilor din județul Brașov.
  •   ,,Cu siguranță că vremea nu a ținut astăzi cu noi ca să venim mai mulți, dar suntem destui, se pare că unii nu au venit  din cauza fostei conduceri. Cu ocazia întâlnirii de astăzi îl prezentăm și pe noul director al filialei noastre în persoana lui Cornel Roca. De cinci ani de zile nu am mai ținut niciun târg apicol, pentru că nu ni s-au mai creat condiții propice. Ultimul l-am ținut la Casa Armatei” a spus Alexandru Mazilu, membru în consiliul director al Asociaţiei Crescătorilor de  Albine, filiala Braşov  și unul dintre cei mai importanți apicultori din zona Făgărașului.
  •  ,,Suntem aproximativ 600 de apicultori în Județul Brașov,  cei mai mulți dintre aceștia se găsesc în zona Făgăraș-Rupea.  Schimbările de climă aduc an de an noi probleme pentru apicultori. De exemplu, anul acesta, datorită iernii destul de călduroase, stupii, adică albinele, au consumat destul de multă miere și a crescut puiet care trebuia să crească doar începând cu luna februarie. Puietul a început să se depună încă din luna noiembrie anul trecut, iar acest proces a continuat cu lunile decembrie și ianuarie. Eu am avut însă grijă și le-am suplimentat mâncarea prin turte din două în două săptămâni. Acum am început să dau și turte de polen specifice acestei perioade” a spus Florin Paloșan, apicultor.

(Ștefan BOTORAN)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here