37 de braşoveni sunt izolaţi la domiciliu şi monitorizaţi de Direcţia de Sănătate Publică Braşov (DSP) care vrea să se asigure că nu sunt infectaţi cu coronavirus.  Sub monitorizarea DSP Braşov sunt în total 75 de braşoveni care s-au întors recent din străinătate. Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Braşov, Anca Bâtiu, o parte dintre aceştia sunt autoizolaţi la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile, aşa cum prevede protocolul stabilit la nivelul Ministerului Sănătăţii, iar autorităţile locale şi Poliţia Locală vor trebui să se asigure că ei au proviziile necesare, astfel încât să nu fie nevoiţi să iasă din case. „În România şi în Braşov nu există niciun caz confirmat de coronavirus, însă la nivelul Ministerului Sănătăţii şi al autorităţilor publice de administraţie şi de sănătate s-a elaborat o metodologie de supraveghere şi reacţie rapidă, atunci când avem persoane ajunse aici, călătorind din străinătate, din zonele cu cazuri confirmate“, a precizat ieri după-amiază Anca Bâtiu, reprezentanta DSP Braşov,cu câteva ore înainte de confirmarea primului caz de infecție cu coronavirus de pe teritoriul României.

75 de persoane sunt monitorizate de Direcţia de Sănătate Publică Braşov

Cele 75 de persoane  întoarse recent din străinătate, au completat la aeroport un chestionar şi odată ajunse la Braşov au fost luate „sub lupa“ DSP. „I-am sunat şi le-am prezentat metodologia de intervenţie. Le-am cerut să verifice regulat temperatura, pentru că în cazul infecţiilor cu coronavirus, febra furibundă este un prim simptom. Până acum nu au existat probleme de acest gen, însă oamenii au reacţionat bine şi au fost interesaţi să colaboreze pentru a fi în siguranţă“, a precizat Anca Bâtiu. Din cele 75 de persoane monitorizate, ieri, la ora 14.30, 37 se aflau în izolare la domiciliu. „Am început de dimineaţă cu 26 de persoane, trei au ieşit din izolare pe parcurs, însă s-au adăugat alte 14“, a mai precizat reprezentanta DSP Braşov.

Pacienţii suspecţi de infecţie vor fi trimişi direct la Institutul „Matei Balş“

La nivelul judeţului Braşov există un protocol de intevenţie în cazul situaţiilor de risc de infectare cu coronavirus, a precizat ieri prefectul Cătălin Văsii, care ieri s-a întâlnit cu primarii din judeţ şi cu managerii de spitale. În cazul în care va exista o suspiciune de infectare cu coronavirus, protocolul care va fi aplicat prevede ca pacientul să fie transportat de urgenţă la unul dintre centrele desemnate de Ministerul Sănătăţii, cel mai apropiat de Braşov fiind cele de la Bucureşti, de la Spitalul „Matei Balş“ sau de la Institutul „ Victor Babeş“. Transportul va fi asigurat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, cu ajutorul unei autospeciale cu izoletă. Deocamdată, Braşovul nu are în parcul auto o autospecială specifică unui astfel de transport, însă în caz de nevoie va fi solicitată una de la Covasna, unde există, a precizat lt.col. Lucian Marciu, şeful ISU Braşov. Dacă unităţile de la Bucureşti nu vor putea primi rapid pacienţi de la Braşov, există şi în judeţ unităţi medicale cu paturi, unde aceştia pot fi izolaţi. Aceste paturi sunt în secţiile de boli infecţioase ale spitalelor de la Făgăraş, Rupea şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here