Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a instituit o serie de măsuri menite să asigure comunicarea  cu fermierii, uzând de prevederile Ordinului nr. 89 emis în data de 3 aprilie 2020.
Ca urmare a acestui ordin   cererile unice de plată aferente Campaniei 2020 vor putea fi înregistrate prin utilizarea aplicaţiei IPA online, a mijloacelor electronice de comunicaţii şi a sistemului IACS.  Înregistrarea cererilor online se poate face până la data de 15 mai, dar, conform unor surse, termenul se va prelungi până la data de 15 iunie 2020. Directorul executiv al APIA Braşov, Dorel Stânea, explică modul în care fermierii pot înregistra on-line cererile unice de plată aferente anului 2020.

Termenul de înregistrare este 15 mai, dar se va prelungi cu o lună

,,Sunt 3 variante prin care se poate înregistra cererea de plată. Până la data de 12 aprilie preluăm doar cererile aferente terenurilor, iar după această dată va urma, în paralel, cu cererile unice de plată pe suprafaţă şi  zootehnia. Un aspect important se referă la semnarea  cererilor la sediul APIA după încheierea stării de urgenţă. Fiecare fermier se va prezenta la agenţia APIA la care este înscris şi va semna cererea trimisă on-line. Fiecare fermier va fi sunat de reprezentantul APIA care i-a adminstrat contul pentru a prelua cererea. În cazul în care fermierul nu este sunat, poate el să ia legătura cu agentul APIA folosind datele de contact de pe Invitaţia trimisă la începutul anului. În caz contrar, agenţii APIA vor apela la primăriile locale. Tot noi vom prelua de la primării adeverinţele aferente suprafeţelor de teren alocate fiecărui fermier.
  •   Dacă fermierul îşi păstrează suprafaţa înregistrată în campania 2019 şi pentru acest an, va comunica prin e-mail tipul culturilor.
  •  Dacă şi-a mărit suprafaţa de teren faţă de anul trecut,  fermierul va folosi parola primită de la APIA, va depune o declaraţie pe proprie răspundere, tot on-line, prin care îşi dă acordul pentru digitalizarea noii suprafeţe de către reprezentantul APIA. În caz contrar îşi poate realiza el acest demers. Este important ca noua suprafaţă să fie înregistrată la primăria pe raza căreia este amplasată suprafaţa pentru a putea fi înregistrată la APIA.
  •  În cazul în care a pierdut din suprafaţa înregistrată anul trecut, trebuie să anunţe la primărie, de unde noi, APIA, vom ridica adeverinţele pentru fiecare fermier” a explicat Dorel Stânea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here